Hľadáme nové civilizácie vo Vesmíre, ale nemáme ích tu, na Zemi?
Otázka znie, či nemáme hľadať ďalšiu civilizáciu na Zemi.Teda, či sú naši spolubývajúci ako šimpanz, delfín a kosatka /má mozog 8 krát väčší ako my/ schopní ďalšieho vývoja. Delfíny vykazujú veľkú slovnú zásobu, majú schopnosť výcviku na vysokej úrovni,
práve nedávno som niekde videl dokument (tuším na dvojke to bolo) ako su šimpanzi a ludia jediné tvory ktoré vedu vojny. Dosť ma prekvapilo ako tí šimpanzi umučili druhého šimpanza, otrhli mu genitálie... mi to dosť pripomínalo ludí. A jasné, ked sme sa my mohli vyvynúť, môže sa vyvinúť aj iný druh.
Pawlo - nepochopil som s čím sa nestotožňuješ. Nešetri slovami.
Amrafel - skadiaľ berieš tú istotu. Fakt vieš povedať, čo bude s nimi o 2 milóny rokov? A čo o tri miliardy? Ináč tieto zvieratá dosahujú inteligenciu troj, štvorročných detí. O čom speiavajú veleryby a hovoria delíny? Ty to vieš?
Ako si sam povedal, vyvoj sa nezastavi teda ak povedzme o 2 miliony rokov to simpanzi dotiahnu na nasu uroven vies si predstavit kde budeme my??? Ked sme pred cca 100rokmi nemali ano radio a teraz posielame ludi do vesmiru.
Nehovoriac o tom, ze my ako najvyspelejsia civilizacia na tejto planete neumoznime im aby sa vyvinuli do civilizacie.
Chavez - o 2 miliony rokov uz davno bude na tejto zemi vyspelejsia civilizacia ako sme mi, stavim sa, ze uz nebude nikto, kto by neveril v mimozemstanov...
Chavez - máš pravdu, budeme ďalej alebo nás zničí nejaký vírus alebo meteorit nás hodí o 100 000 rokov dozadu. Ale otázka znie, či vedia vytvoriť civiklizáciu s kultúrou a nie, či nás dobehnú.
Súklasím s Lucatesom, že človek o 2 milóny rokov bude vyzerať inakšie. Ako bude vyzerať ľudia, keď budú k dostaniu bezpečné steroidy, bude možnosť genetickej úpravy výzoru, náhradné orgány vypestované z kmeňových buniek, prípadne náhradné vyklonované telo s možnosťou prepisu obsahu mozgu do nového tela. Je to sci-fi, ale pamätám si, ako som sa díval na film Solaris od Lema asi pred 30 rokmi a tam hovorili do nejakých prístrojov cez celý svet. Pomyslel som si, že to by bolo fantastické, keby niečo také fakt existovalo, malé, mobilné, fakt zázrak. Však ja si ešte pamätám na dobu, keď nebol televízor a na prvým slovenský minipočítač SPU 800 som dokonca robil operačný systém. Základná pamäť bola 64 kbytov. Dobré, že?
Ale vrátim sa k téme. Na zemi žijú kmene, ktoré okrem zbraní a nejakých nádob nemajú žiadne nástroje a majú mozog ako my a nepopierateľne aj kultúru, náboženstvo a odovzdávanie si vedomostí rozprávaním. Tiež ím hovoríme ľudia. Šimpanz používa tiež nástroje, delfíni, veleryby a kosatky medzi sebou toho dosť nakecajú. Sú inteligentní a keby sme delfínom geneticky vypestovali nejaké ruky a dali nástroje, neboli by schopní ďalšieho vývoja?
a co pripady, ked delfini zachranili cloveka pred istou smrtou? Cital som o pripadoch, ked cloveka napadol zralok a prisli delfini, ktori zacali okolo toho cloveka kruzit a chranit ho pred tym zralokom a zachranili mu zivot. Svedci to o ich uzasnej inteligencii a citeni...alebo pripad s velrybou, ktora uviazla v nejakom zalive a nemohla sa odtial dostat na sire more, zachranari ju chceli uz utratit aby sa netrapila, no prisiel delfin, v tom momente sa ta velryba ukludnila a nasledovala toho delfina, ktory ju z tej zatoky vyviedol...delfiny podla mna nie su len take hocijake zvierata, ktore konaju pudovo...
Nijake hriechy neexistuju, vsetko zlo je sposobene len reaktivnou myslou, ktora je pozostatkom po predkoch primitivnejsich ako sme my, ktori mali/maju ovela mensie analyticke schopnosti a reaktivna mysel im pomahala prezit. Cloveku s rozvinutou analytickou myslou tento mechanizmus skodi. Sposobuje mentalnu obmedzenost, choroby a v podstate vsetko zlo, alebo aspon drvivu vacsinu, s ktorymi sa stretavame.
Co sa tyka tych civilizacii, je to velmi zaujimave, mozno raz dokazeme urychlit evoluciu povedzme u simpanzov a dosiahneme, aby sa z nich stali inteligentne zivocichy, to iste by sme mohli aj u ostatnych, co maju rozvinutejsi mozog a mohli by sa dostat pomerne rychlo na uroven, na akej sme teraz my.
Moznosti su otvorene, treba len chciet. Ale clovek bude musiet najprv ovladnut sam seba, t.j. premoct reaktivnu mysel, ktora je jeho hlavnou prekazkou.
PRESNE O TOM SOM SA ROZPRAVAL ,, HADAL,, Z JEDNOU KATECHETKOU ... ALE NIEKTORI LUDIA BY SI TO NIGDY NEPRIZNALI LEBO SI MYSLIA ZE SU VIAC,SU ALE MOZNE TO JE...
Krugondrej: "a keby sme delfínom geneticky vypestovali nejaké ruky a dali nástroje, neboli by schopní ďalšieho vývoja?" ale toto uz nie je evolucia, to je zasah do ich vyvoja. To nebude delfin, to bude geneticky mutant, ktoreho vytvorili ludia. Pokial sa tie simpanzi a delfini SAMY vyvinu, bude to nieco ine. Lenze mne to tak pripada, ze ostali na urcitom stupni vyvinu a dalej uz nepojdu aj ked su velmi inteligentne.
A potom netreba zabudat na mravce, vcely, vlky atd ktore tiez ziju vo velmi vyvinutych spolocenstvach.
z pohladu krestanskeho (ano zase to sem trepem lebo ty sa pytas arugemtmi proti krestanskemu tvrdeniu ale zda sa ze ani necakas na odpoved lebo po nej netuzis ale naco sa to potom pytas ked pre teba to tvojim tvrdenim hasne ? to nie je moc logicke) je geneticke zasahovanie to prirody a tvorenie novej mysliacej bytosti ako je clovek posledna vec ktoru ludstvo urobi lebo tym boha pekne naserieme (ked uz to inak pochopit nedokazes) takze LEN ABY SOM ODPOVEDAL NA TVOJU OTAZKU ziadny jezis kristus ani mohamed ani budha ani ktory slak ''nase hriechy'' neponesie lebo to bude uplny zanik ludstva = odpoved krestanstva na tvoje otazky nic viac dobre ? merob zo mna fanatika ktorym nie som len ti hovorim ako to vidi cirkev
Amrafel - môže byť založená civilizácia aj na trochu inej báze ako je naša technická. Ináč, už si videla ako bezruký a beznohý človek vie malovať a jeden z mojích bohov - fyzik Hawkings, je totálne ochrnutý a hýbe len jedným prstom a dokáže písať knihy
Chavez - myslím si, že je zásadný rozdiel medzi šimpanzom a včelou, tak to tu nepleťme.
Ja si o ních myslím, že sú určitou civiizáciou asi na urovni pračloveka, kým sa nevyvinula dokonalejšia reč a nezvýšlila slovná zásoba. Neviem síce, či pračlovek je chápaný ako človek a má z hladiska kresťanstva nejakú hodnotu, ale ak nie, tak potom čo bolo zlomom, aby sme človeka začali uznávať za inteligentného. Len pozor na ráj, myslím si, že sa zhodneme, že je to veľmi pekná rozprávka, tak ako celá biblia.
Typek - samozrejme občas musíš použiť aj náboženstvo, veď sa bavíme aj o ňom.
Prečo by sme mali nazlostiť boha tým, že pomôžeme trpiacim? Nechápem. To je pomaly zlé aj človeka učiť v škole a podporovať vedu.
Tu sa najviac teším ako zase predpovedáš nejaký koniec sveta a stále neprichádza. Prečo už nenastal, veď DND je rozlúštená, vyrábajú sa prvé geneticky upravené potraviny /to aby ľudia nehladovali, nie natruc bohu a Pavlovi II, ktorým je to absolutne jedno - vieš o tom, že na tomto dokonalom božim diele - svete, zomierajú ľudia od hladu?/, boli naklonované prvé zvieratá a čo je na tom také strašné, keď si bohatá pani dá naklonovať mačku, ktorá jej zomrela. Zato nás plánuje boh vyhubiť? A ty sa na to veľmi tešíš, lebo ty nezomrieš a medzi tými najlepšími si budeš užívať nebo?
Alebo aj ty spáchaš samovraždu ako tvoj ideologický priateľ z Ruska, keď zistil, že koniec sveta nenastal a z jeho bunkru mu začali utewkať jeho zblbnuté ovečky.
Na túto tému by sa ti asi najlepšie bavilo s človekom, ktorý má nádej, že nebude ochrnutý alebo slepý vďaka pokroku vedy a genetiky. Tým skús vysvetliť ako dobre to pán boh a ty s nimi myslíš.
Typek - pre mňa zase taký veľký rozdiel medzi tým fanatikom z ruska,jehovistom, magorom oblepeným výbušninami z Teheránu a kraesťanom utočiacim proti vedeckým teóriám, strašiacim koncom sveta, tvrdiacim ústami pápeža, že kresťanstvo je jediné pravé náboženstvo, nie je. A keď je tak len v detailoch.
V podstate sa v mojom náhlade vôbec nelíšite od kmeňových šanmanov v Afrike.
ano som krestan narodil som sa tak viac menej moj pohlad na vec nie je len z jednej strany snazim sa na vec pozerat z roznych perspektiv a v kostole som uz nebol ani nepamatam to len pre formalitu takze medzi mnou a fanatikom je obrovsky rozdiel dalej preco by som mal spachat samovrazdu ? nech sa stane co sa ma stat nepopieram ale ani nevyvraciam lebo som nezjedol vsetku mudrost sveta narodiel od niektorych ze ? ak nebo naozaj existuje zivot tu na zemi je zanedbatelni a pokial nebo neexistuje tak sa samozrejme ziadnej apocalypsi koli genetike nedockame ani nicoho podobneho necham sa prekvapit vyvojom udalosti vedu nic nezastavi v pokroku a teda nema vyznam polemizovat o tom ci je to spravne ci nie proste je to tak (a osobne mam k poznaniu a poznatkom velmi kladny nazor) jedine co mi vadi moj starsi priatelu je ze vies hovno o teologii a ides sa do nej velice pitvat pretoze ci sa ti to paci ci nie Biblia velmi ovplivnila vyvoj dejin jednak po materialnej stranke (kriziacke vypravy pre oslobodenie svatej zeme jeruzalem) ktore priniesli do europi okrem ineho aj to co si davas mozno niekedy do caju/do kavi (cukor) vylepsenie hospodarstva,remeselnej vyrobi ano aj za to moze Biblia a krestanska viera na ktory kazdy tak odusevnene nadava a medzi recou velkym vplivom ma na rovasi aj to ze ta nezabije niaky idiot lebo tvoj dedo patril k inemu duchovnemu kmenu ako jeho babka (ideologisticka jednota ktora nam velmi pomohla spravit krok do predu pri ustanoveni zaklad pravidiel moralky ) takze prosim ta hovor si o vede co chces ale do nabozenstva nerip amen
Typek - zlikvidovať moje argumenty tým, že o teológii nič neviem je dosť tvrdé. Takže podľa teba o náboženstve môže hovoriť len človek, ktorý študoval na bohosloveckej univerzite.
Pre 6 dňami som bol v mešite v Káhire, kde študuje 120 000 študentov náboženstvo - samozrejme som tam Bibliu nespomínal. Asi ju väčšinou nečítali, tak ako si ty slabší v Koráne ako oni. Nemám Ti dať kontakt, s tými by si sa asi mohol dobre porozprávať, keď ja nie som hodný tvojej rovne. Ináč kresťania sú cca 17 percent populácie zeme, tak biblia až tak dôležitá pre ostatných nie je.
Biblia je historická knižka ktorá určite ovplyvnila dejiny. Rovnako ako Korán, Marxov Kapitál, Hitlerov Mein Kampf a 6 dielov Hviezdnych vojen. No a čo?
Oslobodenie od moslimov. To je Tvoj pohľad. Mám Vážnu obavu, že v tom období boli moslimovia kultúrnejší. Ale nejdem sa o tom hádať. Ináč hádaj kto vypálil Alexadrijskú knižnicu, bol som pri nej pred 5 dňami.
Väčšinu tých vecí, čo si vymyslel, už ľudia použvali pred tým ako si niekto spomenul na Kristusa. Napríklad cukor určite neprišiel z Palestíny.
A už len jedna vec. JA SA BUDEM VYJADROVAŤ K HOCIČOMU, AJ KEBY MALO PORAZIŤ PÁPEŽA A URČITE MI TO NIKTO NEZAKÁŽE.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
Amrafel - skadiaľ berieš tú istotu. Fakt vieš povedať, čo bude s nimi o 2 milóny rokov? A čo o tri miliardy? Ináč tieto zvieratá dosahujú inteligenciu troj, štvorročných detí. O čom speiavajú veleryby a hovoria delíny? Ty to vieš?
Nehovoriac o tom, ze my ako najvyspelejsia civilizacia na tejto planete neumoznime im aby sa vyvinuli do civilizacie.
Súklasím s Lucatesom, že človek o 2 milóny rokov bude vyzerať inakšie. Ako bude vyzerať ľudia, keď budú k dostaniu bezpečné steroidy, bude možnosť genetickej úpravy výzoru, náhradné orgány vypestované z kmeňových buniek, prípadne náhradné vyklonované telo s možnosťou prepisu obsahu mozgu do nového tela. Je to sci-fi, ale pamätám si, ako som sa díval na film Solaris od Lema asi pred 30 rokmi a tam hovorili do nejakých prístrojov cez celý svet. Pomyslel som si, že to by bolo fantastické, keby niečo také fakt existovalo, malé, mobilné, fakt zázrak. Však ja si ešte pamätám na dobu, keď nebol televízor a na prvým slovenský minipočítač SPU 800 som dokonca robil operačný systém. Základná pamäť bola 64 kbytov. Dobré, že?
Ale vrátim sa k téme. Na zemi žijú kmene, ktoré okrem zbraní a nejakých nádob nemajú žiadne nástroje a majú mozog ako my a nepopierateľne aj kultúru, náboženstvo a odovzdávanie si vedomostí rozprávaním. Tiež ím hovoríme ľudia. Šimpanz používa tiež nástroje, delfíni, veleryby a kosatky medzi sebou toho dosť nakecajú. Sú inteligentní a keby sme delfínom geneticky vypestovali nejaké ruky a dali nástroje, neboli by schopní ďalšieho vývoja?
Co sa tyka tych civilizacii, je to velmi zaujimave, mozno raz dokazeme urychlit evoluciu povedzme u simpanzov a dosiahneme, aby sa z nich stali inteligentne zivocichy, to iste by sme mohli aj u ostatnych, co maju rozvinutejsi mozog a mohli by sa dostat pomerne rychlo na uroven, na akej sme teraz my.
Moznosti su otvorene, treba len chciet. Ale clovek bude musiet najprv ovladnut sam seba, t.j. premoct reaktivnu mysel, ktora je jeho hlavnou prekazkou.
A potom netreba zabudat na mravce, vcely, vlky atd ktore tiez ziju vo velmi vyvinutych spolocenstvach.
Chavez - myslím si, že je zásadný rozdiel medzi šimpanzom a včelou, tak to tu nepleťme.
Ja si o ních myslím, že sú určitou civiizáciou asi na urovni pračloveka, kým sa nevyvinula dokonalejšia reč a nezvýšlila slovná zásoba. Neviem síce, či pračlovek je chápaný ako človek a má z hladiska kresťanstva nejakú hodnotu, ale ak nie, tak potom čo bolo zlomom, aby sme človeka začali uznávať za inteligentného. Len pozor na ráj, myslím si, že sa zhodneme, že je to veľmi pekná rozprávka, tak ako celá biblia.
Ináč včera som počul dobrý vtip.
Viete prečo Adam a Eva neboli aziati?
Lebo by zožrali hada a nie jablko.
Prečo by sme mali nazlostiť boha tým, že pomôžeme trpiacim? Nechápem. To je pomaly zlé aj človeka učiť v škole a podporovať vedu.
Tu sa najviac teším ako zase predpovedáš nejaký koniec sveta a stále neprichádza. Prečo už nenastal, veď DND je rozlúštená, vyrábajú sa prvé geneticky upravené potraviny /to aby ľudia nehladovali, nie natruc bohu a Pavlovi II, ktorým je to absolutne jedno - vieš o tom, že na tomto dokonalom božim diele - svete, zomierajú ľudia od hladu?/, boli naklonované prvé zvieratá a čo je na tom také strašné, keď si bohatá pani dá naklonovať mačku, ktorá jej zomrela. Zato nás plánuje boh vyhubiť? A ty sa na to veľmi tešíš, lebo ty nezomrieš a medzi tými najlepšími si budeš užívať nebo?
Alebo aj ty spáchaš samovraždu ako tvoj ideologický priateľ z Ruska, keď zistil, že koniec sveta nenastal a z jeho bunkru mu začali utewkať jeho zblbnuté ovečky.
Na túto tému by sa ti asi najlepšie bavilo s človekom, ktorý má nádej, že nebude ochrnutý alebo slepý vďaka pokroku vedy a genetiky. Tým skús vysvetliť ako dobre to pán boh a ty s nimi myslíš.
V podstate sa v mojom náhlade vôbec nelíšite od kmeňových šanmanov v Afrike.
Pre 6 dňami som bol v mešite v Káhire, kde študuje 120 000 študentov náboženstvo - samozrejme som tam Bibliu nespomínal. Asi ju väčšinou nečítali, tak ako si ty slabší v Koráne ako oni. Nemám Ti dať kontakt, s tými by si sa asi mohol dobre porozprávať, keď ja nie som hodný tvojej rovne. Ináč kresťania sú cca 17 percent populácie zeme, tak biblia až tak dôležitá pre ostatných nie je.
Biblia je historická knižka ktorá určite ovplyvnila dejiny. Rovnako ako Korán, Marxov Kapitál, Hitlerov Mein Kampf a 6 dielov Hviezdnych vojen. No a čo?
Oslobodenie od moslimov. To je Tvoj pohľad. Mám Vážnu obavu, že v tom období boli moslimovia kultúrnejší. Ale nejdem sa o tom hádať. Ináč hádaj kto vypálil Alexadrijskú knižnicu, bol som pri nej pred 5 dňami.
Väčšinu tých vecí, čo si vymyslel, už ľudia použvali pred tým ako si niekto spomenul na Kristusa. Napríklad cukor určite neprišiel z Palestíny.
A už len jedna vec. JA SA BUDEM VYJADROVAŤ K HOCIČOMU, AJ KEBY MALO PORAZIŤ PÁPEŽA A URČITE MI TO NIKTO NEZAKÁŽE.