Koľko ste sa na ňu učili?? Učili ste sa priebežne, či ste na to kašlali a potom cez akademický sa snažili dobehnúť? Mňa to čaká o týždeň a dosť sa toho obávam :/ Ja som to celé 4 roky flákala, je to jeden z mojich najmenej obľúbenejších predmetov... Písom
ja som si vytihala naozaj asi jedinu otazku ktoru som vedela a dostala som stvorku, pretoze v komisii bola moja triedna ktora sa mi pomstila za to ze som na vsetkych jej hodinach hrala na mobile. a teraz ma nezoberu na ziadnu skolu, wuej
@vladoko tak slovina nemá pre mňa nejaký hlboký význam a uspokojím sa s tím že prejdem a čo som počul čo spolužiak dneska maturoval a nevedel vôbec nič dostal 4 že sa ho učiteľka pýtala na drakov a jej tom hovoril o drakovi v shreku a prešiel myslím si že ustna maturita na slovensku je dosť taká formalita ale diks
učila som sa priebežne, pretože slovenčinu som mala rada, bola som si istá, že to dám, ale deň predtým som i tak do noci sedela na posteli a plakala, že to nespravím... našťastie som si vytiahla Konštantína a Metoda a išlo to ako po masle...
spolužiačka predo mnou si vytiahla Otca Goriota a vymyslela si úplne nový príbeh a nechali ju prejsť
@lenkaska1
Nikdy som sa slovenčinu neučila, na to som mala nejaký špeci patent
Ale nemyslím si, že slovenčina sa nedá obkecať. Pokiaľ si čítala (aspoň niečo), pamätáš si niečo z dejepisu a vieš vysvetliť gramatickú a slohovú stránku (ono aj tá slovenčina má tak trochu logiku v sebe), tak si v pohode aj na dvojke ak nie jednotke. Všetko je o komunikácii a poriadnom počúvaní otázok od profesorov.
Prajem šťastnú ruku a veľa šťastia s odpoveďou.
@vladoko ja si verím tak na trojec ak by mi sadla téma čo som si tak kukal že možno by som vedel polku literarnych nejak obkecať a tento rok je to dobré že sa hodnotí gramatika 50 percent a litika 50 percent a z gramatiky musí každý niečo povedať napr dnes som mal anj a bez absolutneho učenia som mal dvojec
Mne slovenčinárka povedala,že ak písomnú napíšem nad 85 % (čo je isté ) tak sa nemusím bať horšej známky ako 3ky pri ústnej aj keď budem vydretá ako je u mňa zvykom z lit...
na to, že som nečítala takmer žiadnu povinnú literatúru a učila som sa dva dni na to...moja maturita zo SJ bola moja naj maturita a tak ma to bavilo, že by som si aj teraz zamaturovala. Hold dobrá téma - Láska v slovenskej literatúre.
Ale dávala som pozor na hodinách a často som nahlas čítavala, tak som mala trocha prehľad.
ale prejsť ťa isto nechajú, buď milá, usmievaj sa, nehádaj sa... jedna známa 1/2 ústnej preplakala (a teda skoro nič nepovedala, lebo len plakala a plakala) a aj tak jej to dali
Raz som si prečítal výcuc prvých 10 tém z 30tich, vytiahol som si 9tu... už ani neviem čo to bolo, ale dostal som 2ku čo bolo silno v kontraste s 3kami a 4kami na vysvedčeniach
A na písomnej maturite pri písaní slohu som zhruba v polovici nevedel čo ďalej písať, tak som si pospal cca 15 minút a potom som to už nejak dokončil.
Gramatiky som sa seriózne obával. Ale vytiahol som si z nej gramatické príručky a opísal som ich (boli tam vyložené inač čiže v pohode) No a z literatúry som perfektne vedel opísať tvorbu Tatarku a Mňačka akurát že som nečítal to povinné čítanie Tak mi dali dvojku so slovami "a prečítaj si prútené kreslá". Tak to bolo
Chja som sa učil... som prirodzený talent všetko som si pamätal z výkladov učitelky a na maturity keď som išiel tak som si večer pred maturou prešiel tak za 3 hodny látku a mohol som isť prednášať na katedru dakde. Maturu som spravil na 1 napísal som si osnovu k otázkam a podľa nej som im to tam vysypal a potom tam bola taka fajná mladá učitelka z inej školy z ktorou som zvyšný čas odjbal súkromným rozhovorom
Ale aby som odpovedal , literatúru som sa fakt učil a vedel som všetko ! No uplne všetkých autorov , smery , prúdy a všetko. A bavilo ma to keďže sa to prelínalo aj s dejepisom a tak. Takže hej príprave na literatúru som venoval no hádam aj mesiac.
bol to trapas, ucila som sa pol dna (inak cele roky flakala), maturovat som sla s tym, ze som celkom vedela dve otazky, daco povedat k trom otazkam + z gramatickych otazok som vedela jednu, nemala som to pospajane s literarnymi.
dosla som na maturitu, vytiahla som si literarnu jednu z tych dvoch lepsich plus gramaticka bola k tomu ta jedna, co som vedela. odisla som s dvojkou, lebo cojaviem co je oxymoron...
ja ju mam vo stvrtok rano, cez akademicky som sa neucila, lebo som to vedela uz slovencinu, hlavne literaturu som mala vzdy rada. velmi sa tesim na tu odpoved a strasne si chcem vytiahnut medzivojnovu prozu, svetovy realizmus alebo postavenie zeny v lit.
a good luck ostatnym, isto prejdete, bude tam aj ukazka a da sa z toho vykecat
učil som sa na ňu asi 6 hodín, tému som si vytiahol takú ktorú som ani nevidel, ale bola k nej nejaká ukážka, tak som ju kus opísal a mal som 2 ... dosť mi pomohlo, že som tam mal dve učiteľky s ktorými som bol zadobre, občas sme aj pokecali a tak
Vedel som vsetky temy. Samozrejme nie na jednotku ale vedel som o nich nieco povedat aby som nebol vytrety jak kkt. Prve som vedel lepsie tj od staroveku po realizmus cca. Vytiahol som si Barok + z gramatiky vetne cleny Pekne mi to vyslo musim povedat
Zo sloviny som maturovala včera a tak som sa obávala lebo aj ked som sa ju 2 týždne učila ale neznášam ten predmet a nejde mi to do hlavy lebo sú to pre mňa maximálne hlúposti ale vytiahla som si super tému (postmoderna, magický realizmus a z gramatiky som tam mala syntax a tvorba a stavba viet + rozobrať jednu vetu) a úplne mega super som to dala na jedničku ani neviem ako. :happy: Mala som šťastie lebo kebyze si vyberiem ǎtúrovcov alebo slovenské obrodenie atď tak to by nemdopadlo dobre
Mala som v pondelok, mám za 1 a odporúčam sa až tak neučiť, ak si prečítala nejaké knižky z povinnej literatúry, tak to dáš Ja som si vytiahla dedinskú tématiku v slovenskom realizme a obkecala som to
Vytiahla som si nieco co som sa vobec neucila - 1 sv. vojnu. Resp ucila som sa ju ale asi mesiac dozadu a cez akedemicky som si povedala, ze to netreba, to si nevytiahnem. Nastastie som citala i zivy bic a na zapade nic nove tak som obkecala. Gramatika bol publicisticky styl. Bolo mi jedno co si vytiahnem, ale nechcela som barok, schematizmus a sucasnu prozu a modernu a avamtgardu
no ja som dúfala, že dostanem otázku z literatúry a nie gramatiky lebo som ľúbila veľmi litiku. a aj som dostala čiže za 1! a neučila som sa skoro vôbec lebo som sa celý akademický učila dejepis, z kt som aj tak mala 4
Ucil som sa priebezne (Mali sme z toho kazdu chvilu pisomky), vsetko som vedel a bolo mi skoro az luto, ze som si vytiahol taku lahku otazku - staroveka literatura
ja som tiež celých 5 rokov flákala slovenčinu, písomky som prechádzala len vďaka ťahákom a vlastne som vôbec nemala šajnu, čo sa na tých hodinách robí
na maturu som sa stihla naučiť len prvých 5 otázok, a vytiahla som si tušim trojku (vďaka bohu, že som s tými ostatnými vôbec nezabíjala čas)
Učila som sa priebežne s tým, že cez akademický som si na slovenčinu vyhradila 2 dni. Lenže ja sa učím / opakujem si dosť pomaly, tak som si stihla prejsť 1., 2. a 4. ročník a spoliehala som sa na to, že z 3. ročníka si nič nevytiahnem a keby áno, obkecám to s pomocou ukážok. Nakoniec som si vytiahla jednu za najlepších tém, porovnanie literatúry v období baroka a humanizmu + z gramatiky nejaký štýl (už si presne nepamätám, aký) a mala som to za 1.
priebezne som sa neucila... prvy rocnik som mala velmi dobry zaklad, mali sme skvelu ucitelku a pamatala som si skoro vsetko. zvysok som sa ucila asi dva dni z akademickeho. a vytiahla som si Rufusa a Valka, cize pohodicka. Bralo sa to v stvrtom rocniku, Valka som si citala doma, lebo sa mi to pacilo a uprimne, kto nepozna Rufusa? a nad gramatickou castou otazky som sa takmer usulala smiechom, bola najlahsia zo vsetkych - instruktaz ku pisaniu sms sprav
este som so sjl nezmaturovala, ale dnes som mala obciansku
a zacala som sa ucit az v strede akademickeho, zajtra maturujem zo sjl a viem 15 otazok, tych zvysnych 15 si dnes pozriem a tam sa vykecam, + budem mat stastie, + prilepsia mi lebo ma maju radi (ano aj dnes to tak bolo)
ono stále prišla jedna učitelka k stolu a komplet všetko diktovala, no ibaže ja samozrejme si vytiahnem takú otázku, čo povedala jej kolegyna, že mi nemá ísť radiť, že to musím zvládnuť sama
Nespravis jedine ked neprides akurat dnes som maturovala a ucila som sa len litiku neodporucam nechala som si to na poslednu chvilku a vytiahla som celkom v pohode otazku cize som to dala
A ked chces co sa tyka tych poznamok vedela by som ti poslat mam nejake vypracovane zadania z ktorych som sa ucila asi 100 stran ...
Takze ked si taka leniva ako ja tak si to asp on citaj nahlas kazdy den daco
Ja mám teraz akademický a slovinu mám budúci utorok a ešte som sa ju neučila a nejako to isto dám, začnem zajtra a do soboty to hádam nejako dorazím Moc sa toho nebojím, ale pri mojom "šťastí" si vytiahnem určite nejaku debilinu.
Ucil som sa priebeezne no aj tak som nevedel poriadne vsetky otazky... mal som to stastie ze som si naaaahodou vytiahol otazku ktoru som snad ako jedinu vedel fakt dost dobre a navyse, kedze mam dar obkecavania a dokazem hodniu rozpravat aj o deravej igelitke tak aj zo zakernych podotazok som sa luxusne vykecal a dostal som 1. Este aj povedala jedna zo skusajucich po maturite ze to bola najlepsia odpoved ktoru ten rok mali Ano musim sa pochvalit, potrpim si na to ... takze na maturitu zo SJ/L spominam velmi velmi dobre.
maturovala som minuly rok a bolo to v pohode.. ani som nebola nejako v strese, skor taky klud.. slovina bola celkom fajn aj ked cast otazky som poriadne nevedela a bola som prekvapena ze som mala 1.. ale fakt najhorsie spravite ak budete mat stresy.. treba si uvedomit ze o nic nejde a ked to poseriete mozete ist este v septembri
zo sloviny som maturovala dnes ako z posledného predmetu,bolo to perfektné,úplne rodinná atmosféra, nechcelo sa mi odtiaľ odísť a bolo to pre mňa dosť jednoduché...ale asi to závisí aj od toho,aký má kto k danému predmetu, ja slovinu mám celkovo veľmi rada a učiteľku duplom! takže tak asi...
@lenkaska1
učila som sa na gympli priebežne cele 4 roky literaturu a slovenčinu, literatura ma aj bavila aj ked vyber autorov a diel z 20. storočia nič moc, v 4. ročniku sme mali dobru učitelku -
počas roka nas skušala maturit. otazky formou ako na maturite-tak sme si to aj zopakovali, pisomna maturita o slovenčiny bola lahka- mala som nad 90%, na maturite som si vytiahla rovnaku otazku ako u tej učitelky počas roka pri skusani- Bernolak, Bajza, Fandly, otazky z gramatiky som si cez akademicky vobec nestihla nezopakovat
@lenkaska1 brat nedavno maturoval .... fakticky sa nikdy poriadne neucil (on je skor na ine veci) a pred M sa do toho tiez nepozrel ani raz ... s prehladom za 3
Bola o štvrtej popoludní a rozpršal sa májový dážď, učka na to, že vám prší šťastie... No bodaj by, vytiahnutá téma o slovných druhoch a vetných členoch, k tomu slohové postupy a z literatúry sorela: vývin tvorby Petra Jilemnického od Kompasu v nás cez Neorané políčko ku Kronike.
Dážď priniesol úspech, už horšie to bolo na prijímačkách na FiF UK, kde chýbalo zopár bodíkov v dejepisnom teste na žurnalistike. Dnes toho vôbec neľutujem...
najhoršia zo všetkých vedela som celú svetovú lit. a to hlavné zo sk. ale just som si vytiahla také dielo čo som ani raz nevidela :/ ale who cares, mám to 8)
a povyťahovala som si čísla že 26,25,24
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
62 komentov
@5 tak isto aj ja, good luck
@1 to by ma tiež zaujímalo
spolužiačka predo mnou si vytiahla Otca Goriota a vymyslela si úplne nový príbeh a nechali ju prejsť
Nikdy som sa slovenčinu neučila, na to som mala nejaký špeci patent
Ale nemyslím si, že slovenčina sa nedá obkecať. Pokiaľ si čítala (aspoň niečo), pamätáš si niečo z dejepisu a vieš vysvetliť gramatickú a slohovú stránku (ono aj tá slovenčina má tak trochu logiku v sebe), tak si v pohode aj na dvojke ak nie jednotke. Všetko je o komunikácii a poriadnom počúvaní otázok od profesorov.
Prajem šťastnú ruku a veľa šťastia s odpoveďou.
a dnes ráno som celá vystresovaná vytiahla slovenský romantizmus a kodifikácie... takže úplne v pohode
Ale dávala som pozor na hodinách a často som nahlas čítavala, tak som mala trocha prehľad.
ale prejsť ťa isto nechajú, buď milá, usmievaj sa, nehádaj sa... jedna známa 1/2 ústnej preplakala (a teda skoro nič nepovedala, lebo len plakala a plakala) a aj tak jej to dali
A na písomnej maturite pri písaní slohu som zhruba v polovici nevedel čo ďalej písať, tak som si pospal cca 15 minút a potom som to už nejak dokončil.
dosla som na maturitu, vytiahla som si literarnu jednu z tych dvoch lepsich plus gramaticka bola k tomu ta jedna, co som vedela. odisla som s dvojkou, lebo cojaviem co je oxymoron...
a good luck ostatnym, isto prejdete, bude tam aj ukazka a da sa z toho vykecat
na maturu som sa stihla naučiť len prvých 5 otázok, a vytiahla som si tušim trojku (vďaka bohu, že som s tými ostatnými vôbec nezabíjala čas)
a zacala som sa ucit az v strede akademickeho, zajtra maturujem zo sjl a viem 15 otazok, tych zvysnych 15 si dnes pozriem a tam sa vykecam, + budem mat stastie, + prilepsia mi lebo ma maju radi (ano aj dnes to tak bolo)
A ked chces co sa tyka tych poznamok vedela by som ti poslat mam nejake vypracovane zadania z ktorych som sa ucila asi 100 stran ...
Takze ked si taka leniva ako ja tak si to asp on citaj nahlas kazdy den daco
učila som sa na gympli priebežne cele 4 roky literaturu a slovenčinu, literatura ma aj bavila aj ked vyber autorov a diel z 20. storočia nič moc, v 4. ročniku sme mali dobru učitelku -
počas roka nas skušala maturit. otazky formou ako na maturite-tak sme si to aj zopakovali, pisomna maturita o slovenčiny bola lahka- mala som nad 90%, na maturite som si vytiahla rovnaku otazku ako u tej učitelky počas roka pri skusani- Bernolak, Bajza, Fandly, otazky z gramatiky som si cez akademicky vobec nestihla nezopakovat
Dážď priniesol úspech, už horšie to bolo na prijímačkách na FiF UK, kde chýbalo zopár bodíkov v dejepisnom teste na žurnalistike. Dnes toho vôbec neľutujem...
a povyťahovala som si čísla že 26,25,24