sorry ze je to bez diakritiky a mozno aj s par gram. chybami som nevyspaty: minule som pozeral video na youtube kde cech spovedal americanku a ta mala omnoho mensie enciklopedicke znalosti o nas ako my o amerike. faktom je ze ta americanka bola z maleho mesta a chudobnej rodiny bolo to riesene v inom videu (obidve videa na konci clanku) a dalo sa ocakavat ze asi jej rodicia neposkytli take kvalitne vzdelanie ako beznemu americanovi (to ako keby ste sa pytali traktoristu zo sarskych michalian ci vie ake je hlavne mesto severnej dakoty - ved si pozrite aj mudry schybi). potom som otvoril komenty pod videom kde sa prave ti najvacsi primitivovia co vyzerali ze horkotazko vychodili strednu skolu odbavovali na amikoch a ukazovali tam svoju obmedzenost a neschopnost porozumiet rozdielom medzi USA a europou. ano europania vedia viac o USA faktom ale je ze hlupi su skor ti co podcenuju amikov.

naopak americky vzdelavaci system je lepsi ako ten nas... preco?

- ukazuju to realne vysledky

- je pravda ze americania si neplnia mozog zbytocnymi informaciami, ktore malokto z nich vyuzije v beznom zivote, nevedia ze hlavne mesto Slovenska je Bratislava, nevedia ani to ze existuje nejake Slovensko a naco by sa to ucili ked tam ajtak nikdy nepridu. A potom maju viac "miesta v hlave" na to co v zivote budu skutocne potrebovat. Americke sdkolstvo je o specializacii a koho bavi geografia ten sa moze vzdelavat v geografii a potom v nej bude lepsi ako bezny europan. Rozdiel je uz aj v tom ze amici si mozu vybrat predmety na ktore chcu chodit.

- ich skolstvo kladie doraz na kreativitu, vyuzitelnost a prakticku stranku, nase skolstvo vychadza z Pruskej kadetky (cielom Pruskeho skolastva bolo generovat dobrych vojakov preto sa ziak mal co najmenej pytat a zapamatat si vsetko co bolo v osnovach, kto si nepamatal alebo sa moc pytal, tomu dal ucitel trstenicou a tento system sa pouziva aj u nas aj ked uz studentov nebiju trstenicou) Amici maju namiesto memorovania viac projektov - co im pomoze neskor uplatnit sa v zivote (skusenost na ktorej mozu stavat). americky system je zmerany na tvorivost zatial co europsky na konzum. faktom je ze tento system prinasa lepsie vysledky lebo ludia sa potom viac snazia nieco vymysliet vytvorit a predat to. na nasom trhu sa daju kupit ich vyrobky (iphone, hw, sw, nike, vans, suplementy, potraviny, oblecenie, auta). my k nim ziadne vyrobky nevyvazame lebo nie su konkurencieschopne (aby ma zase niekto nebral doslovne, kto chce ten si kupi v amerike aj horalku alebo ceske pivo, ale neni to tam bezne dostupny tovar). americke vyrobky su lepsie a je ich omnoho viac, preto ak chce europan prerazit na americkom trhu musi vyvynut vacsie usilie

Ale neni to len o skolstve Americania o europe vedia malo aj preto ze su objektivne v mnohom lepsi napr maju lepsiu popkulturu. a preto my tu v europe sledujeme americke filmy, pocuvame ameirckych raperov, niektori mame k dispozicii aj americke televizie (netflix, hbo, alebo nacierno aj NBC, CBS atd). oni nesleduju europsku kinematografiu, nasu hodbu ani nase televizie, sice teraz ked uz existuje Internet a vsetko je na webe sa male precento Americanov predsa len k europskej kinematografii dostane (ale musia to byt naozaj velki fanusikovia filmu), ked niekto nieco nepozna tak nevie ze by sa mal o to zaujimat (my sa tiez nezaujimame o kinematografiu stredoafrickej republiky) a preto amici nepoznaju nase europske realie. taktiez europan vie po anglicky ale american nevie po slovensky, alebo cesky ak sa uz amik uci cudzi jazyk tak najcastejsie spanielcinu alebo francuztinu. takze american si na slovenskom webe neprecita info o tom ze najvyssi vrch vysokych tatier je gerlach, zato mnohi z nas vedia aky je najvyssi bod Apalackeho pohoria ...ako samozrejme amik si to moze pozriet na wikipedii ale naco ked ho k tomu nikto neviedie a nepotrebuje to vediet? okrem toho amici su popredu aj v sireni informacii a preto my si vieme zistit o amerike vela, ale oni o nas skoro nic.

aby bolo jasne nemyslim si ze europa je vo vsetkom horsia ako amerika:

- europania maju urcite kvalitnejsie jedlo, kvalitnejsie vina, kvalitnejsie pivo.

- v niektorych oblastiach vynika europskla veda (v niektorych zase americka)

- europsky futbal je krasny sport zatial co americky (radsej sa zdrzim komentara) 

- Europania fandia sportu skutocne srdcom. aj ked bohuzial casto to konci agresivitou - take nieco ako bitky medzi fanusikmi futbalu america nepoznaju
Screenshot


- europania venuju viac pozornosti zdravemu zivotnemu stylu (aj ked teraz hovorim skor o zapadnej casti naseho kontinentu a v amerike to tiez neni rovnake v kazdom state) preto v europe neni tolko - obeznych ludi (hamburgerovych mastodontov). Ale my stredoeuropania nemame americanom co vycitat v tomto smere. Hlavne ked poniektori idu z prace rovno do krcmy a priemerna dlzka zivota je na slovensku nizsia ako tam. a to ze neni taka obezita ako v USA je sposobene len tym ze radovo menej zarabame a tym padom nemozme tolko utracat na lacne jedlo.

- a tiez nam viac zalezi na nasej planete a menej mrhame zdrojmi. v amerike ma kazdy clen rodiny svoje auto niektori aj 2 (bez auta sa tam ani nikam nedostanete, deti maju skolsky autobus alebo ich do skoly vozia rodicia, ale americky teenager ked ma 16 tak si hned robi vodicak a kupuje prve auto). amik generuje viac odpadu a v lete nema problem otvorit okno a k tomu si naplno pustit klimatizaciu, nakupit obrovske mnozstvo potravin a potom ich vyhodit.

- taktiez UK hudba (Beatles, Oasis) alebo UK serialy su casto lepsie ako tie americke. ked si pozriete americke remaky Britskych teenagerskych serialov (Skins, Being human) tak tie americke zvyknu byt omnoho slabsie nudnejsie a komercnejsie proste namiesto hercov tam vidite nagelovanych manekinov, ktori maju vzdy dokonaly uces a furt sa tvaria rovnako strnulo, je to tym ze zivot teenagerov v Britanii je drsnejsi a nebezpecnejsi, ale tym padom pre nas aj zaujimavejsi a uveritelnejsi ako v amerike. Tiez britania vynika v herectve (preto sa tolko anglickych hercov alebo reziserov presadilo nakoniec aj v Hollywoode a HBO casto toci svoje seriali v Britanii). A tiez tym ze filmova a serialova tvorba su v USA priemysel zatial co v europe to ma blizsie k umeniu. Preto sa v europe tvori tolko vseliakych nezavislych filmov ktore si, ale nepozrie skoro nikto okrem par filmovych kritikov na festivaloch, aj beznym europanom sa asi viac pacia tie Americke komercne (inak by nemali najvyssie trzby filmy ako XMAN, Batman, LOTR, Aquaman, alebo serial GOT atd). Nehovoriac o tom ze europsku kinematografiu casto zivi stat (plati hlavne pre skandinaviu) zatial co tu americku len platiaci zakaznici. Preto Americania musia tocit tak aby sa to pacilo ludom a aby sa im invcesticia vratila. Zatial co europsky film sa nemusi pacit nikomu a pritom to platime my vsetci)

Tu je to video "nevzdelanej" americanky:

Screenshot
 

A tu je jej minule video:

Screenshot

 Blog
Komentuj
 fotka
gramofon  6. 9. 2019 17:00
Tak v prvom rade, si za školu platia vysoké sumy, tu na Slovensku by to nezvládali, No zase je pravda, že v USA majú na všetko pôžičky. Chcem iPhone, vezmem pôžičku, chcem nový mac, vezmem pôžičku. Ďalej, je jasné, že malé Slovensko, ktoré nemá žiadne slávne firmy, asi ťažko môže konkurovať Apple, Google, Microsoftu. Dokonca ani v Európe nemáme žiadne také známe firmy, no v USA je už nejako ten štýl daný. Veď tam mladí ľudia z 90% vlastnia len Apple produkty, nemajú tam Androidy ako my európania. Prečo by sa mali učiť po Slovensky, keď slovenčinu používa mizivé percento populácie? Je logické, že sa nebudú učiť angličtinu, keď ju už vedia. Ani angličania nemajú potrebu, učiť sa iný jazyk, keď ich jazykom sa dohovoria všade. A my sa tiež neučíme o všetkých 50 štátoch USA, keby ti ich dali ukázať/vymenovať, bol by si v piči, tak ako sú aj oni, pri európskych/azíjskych štátoch. Oni nemajú potrebu sa sťahovať niekde do zahraničia, pretože sú na tom dobre, nemusia poznať všetky štáty sveta, keď drvivá väčšina ostane celý život v USA. Možno dávajú na školstvo x krát viac peňazí ako my európania, veď si len pozrime tie budovy. U nás to sú staré komunistické rozpadnuté budovy, u nich to sú nové, obrovské a silné inštitúcie. Veď kedy sa naposledy niekde na Slovensku alebo v Európe postavila nejaká nová škola? Prečo má každá americká škola 4 obrovské ihriská, 3 telocvične, vlastné ligy atď? No majú tam zase na škole aj 1000,2000,3000 žiakov, to by sme na Slovensku nenašli, keďže tu máme kadejaké SOŠky v každej obci, tam majú hlavne gymnázia, možno technické školy, no nemajú tam 10 škôl v meste s 25-30000 obyvateľmi. Majú tam možno jednu, dve všeobecné školy a to im stačí. Nerobia ani prijímačky, proste prídeš a musia ťa zobrať, keďže majú povinnú dochádzku myslím do 18 veku života, nie do 16 ako u nás. Ale samozrejme, platia veeeeľmi veľa za školy, my sa pri našich platoch sťažujeme, no ani vzdelanie nie je zadarmo. Keby sme my platili tie pálky, asi by sme to nenašetrili ani za sto životov... Možno majú horšiu kvalitu vzdelania, no im to bohate stačí. Asi každý chcel zažiť ten americký, stredoškolský život, plný basketbalu, párty, učenia, no všetko má svoje pre a proti.
 fotka
tralalibang  6. 9. 2019 17:00
Dobrý článok. Mala som možnosť vyskúšať si oba vzdelávacie systémy a rozhodne mi viac vyhovuje ten americký- viac praxe, viac zaujímavé, väčší priestor na diskusiu. A musím povedať, že z toho memorovania si už veľa vecí nepamätám, zatiaľ čo projekty si pamätám takmer všetky do detailov.
 fotka
majmarad  6. 9. 2019 17:51
Tiež sa mi páči ten systém. Študuj v tom, v čom si dobrý a čo ťa baví alias škola hrou

Načo sa do riti budem učiť matematiku a jazyky, ke´d ma baví jedine latinčina a prírodné vedy. atď
 fotka
grietusha  6. 9. 2019 19:18
Nemyslím si, že existuje niečo ako európsky vzdelávací systém. Zažila som školstvo na Slovensku, v Česku, vo Francúzsku a vo Fínsku a teda mali veľmi málo spoločných znakov.

Takže taketo porovnanie nemá zmysel, lebo neviem, s čím porovnavas.
 fotka
majky538  6. 9. 2019 20:14
Keby sa zacne od roznych veci, ako napriklad nedavat xx milionov na predrazenu IT zakazku, ktora prerobi vzdelevaci web s rovnakym obsahom ... zrusit skusanie pri tabuli, projektovo zamerana vyuka a neprepisovat do zositov do hlupa diktovane poznamky ked uz existuju internety a taktiez zapracovat na kvalite ucitelov .. mozno by som lepsie vedel lepsie gramatiku
 fotka
agord  6. 9. 2019 21:21
@gramofon Že v EÚ nie sú žiadne veľké firmy? A čo taký Adidas, Puma, VW koncern, Siemens, ESET, luxusné automobilky a mnoho ďalších. Napíšeš siahodlhý komentár ktorý má minimálnu výpovednú hodnotu.

A teraz niečo ku blogu. EÚ ako taká nemá jednotný vzdelávací systém čiže si porovnal systém post socialistických krajín VS USA. Napríklad také Fínsko a Francúzsko ma úplne iný systém. V USA som zatiaľ nebol netuším aké majú školstvo.

Keď už sa tu rieši Amerika tak mňa skôr zaujíma prečo také Japonsko po 2.sv pod nadvládou USA neupadalo zatiaľ čo ČSR pod Ruskom áno.
 fotka
gramofon  6. 9. 2019 21:50
@agord Okej,Okej, nenapadlo mi to
 fotka
achino  6. 9. 2019 22:35
Píšeš to v období keď jednou z najpreberanejších problémov súčasnosti v USA spoločnosti sú narastajúce náklady na školné na vysokých školách a v ten istý čas "znehodnocovanie" vysokoškolských diplomov. Časť mladých je v hroznej sitúacii keď má vysokoškolský diplom, mále uplatnenie a k tomu obrovské pôžičky na krku, ktoré nestíha splácať.
10 
 fotka
riddiculus  7. 9. 2019 01:23
Mne sa páči, ako to tu funguje na školách. Nie je to ani zďaleka úžasné, ale to nikdy nič nie je.
Napíš svoj komentár