Nechcel som doslova akosi okopírovať nadpis blogu od blogera mahmuta, avšak pridal som k nemu koment, ktorý súvisi proste presne na túto tematiku. žiaľ, po x tý krát musím nutne skonštatovať, že svoje vedomosti neopiera v ničom proste o argumentáciu v riadky Písma Svätého. Nazýva Boha akýmsi svetlom s veľkým písmenom "S" čo je trochu povážlivé, a v odstavci nižšie vysvetlím prečo.

Božie meno je nevysloviteľné, o tom sa biblia zmieňuje, my kresťania označujeme Pána Boha ako Boh, Boh Otec, všemohúci Bože (možno ako nejaký čechizmus v konštatovaní, zmiluj sa nad nami, vyslyš nás, niečo teda ako zľutuj sa nad nami a vypočuj nás.) samozrejme mnoho ateistov aj kresťanov porušuje priamo 2.božie prikázanie. V čom je teda rozdiel.

Rozdiel je v tom, že kým ateista berie meno Božie nadarmo, nikdy to neľutuje. Moje konštatovanie musím povedať s neochvejnou pevnosťou, pretože som nepočul ešte ani jedného ateistu, ktorého by napríkad takýto počin mrzel. 

Viacerí kresťania tak isto sa znižujú k hrubým výrazom neobchádzajúc ani meno Božie, panny márie, a podobne ostatných. V čom je rozdiel? 

Rozdiel nespočíva v tom, že poriadny kresťan nenadáva, tak ako ateista, pretože aj Kristus samotný povedal pri súdení cudzoložnice, že kto z vás je bez hriechu nech prvý hodí do nej kameň. Nebudem sa zamýšľať napríklad nad tým, že prečo napríklad v uvodzovkách " aj Pán Ježiš" podľahol akejsi mužskej dominancii, pretože vieme, že na hriech sú potrební dvaja. 

Teda ak niekto chce súdiť cudzoložnicu z prestúpenia hriechu, je potrebné obžalovať aj muža, čo je logické, a v podstate spravodlivé.

Áno veľmi správne. Avšak rozdiel medzi kresťanmi a ateistami je to, že kresťan pozná a koná pokánie, čiže snaží sa očistiť od hriechu. Hreší každý nejakým spôsobom, ale nie každému je to ľúto, a nie každému sa pohýna svedomie. Preto Boh hovorí, že kúkoľ a pšenicu nechá vyrásť až do žatvy rovnako vedľa seba, bez akéhokoľvek predčasného zásahu, a potom vytrhajú kúkoľ a hodia ho do ohňa. List Galaťanom hovorí jasne, že kým teda máme čas robme dobre všetkým, a teda niektoré prejavy ktoré nepatria, treba odstrániť. presne ako vravíš.


mahmut to nevie dobre podať, pretože nemá akési kresťansko pedagogické postupy a zásady. Napríklad ak si si všimol, označuje Pána Boha ako nejaké svetlo. je to veľmi nesprávne, pretože Svetlo ako pojem je vec stvorená, a stvorená kým, no predsa Bohom. samozrejme takto môžeme uvažovať len ako kresťania, je zbytočné s ateistami a popieračmi kresťanského vierovyznania strácať s nimi proste čas, načo to robiť, zbytočné proste.

Tento bloger ako spomínam robí zásadnú chybu už niekoľko rokov. To čo píše, je síce logické, ale nikdy to nepodporie na autorite písma svateho.

predstav si situáciu, kedy niekto niečo nezákonným spôsobom zneužije niečo v neprospech teba v niečom. obíde zákon, oklame ťa. čo spravíš. V prvom rade sa budeme dovolávať spravodlivosti, a je dosť možné, že tento duchovný spor prehráme, pokiaľ naozaj nemáme niekoho vedľa seba. preto sa celkom isto môže stať, že niektorí, ktorí si z tejto pomerne vážnej situácie ktoru nadhodil mahmut budú robiť srandu, ale sa im to napríklad vypomstí. Práveže by som povedal, že táto situácia je celkom reálna. pravdepodobne každému z nás sa stala situácia, v ktorej si nevedel dať rady, a nebol práve vtedy doma, kedy by proste cítil akúsi oporu. je jednoduchšie v domácom, alebo známom prostredí vyriešiť akékoľvek nedorozumenie, pretože človek cíti akúsi istotu. či je to pocit, alebo to pochádza z hora, neviem, proste človek logicky cíti istotu. A práve to, že človek sa mocne oprie o Boha, vtedy dokážeš zázraky. mne sa napríklad stalo, že som dokázal naštartovať automobil na poľnej ceste nedaleko cintorína, kedy bola pravdepodobne uplne vybitá baterka. auto proste nešlo naštartovať. tie ženy ktoré tam bezradné boli ma prosili, ako by som im pomohol, a s pomocou Ducha Svätého, vzývaním, podotknem vzývaním Božieho mena, čo v podstate máme ako kresťania robiť denno denne, sa mi podarilo pravdepodobne nemožné, aby som naštartoval auto, ktoré malo K.O baterku, proste nešlo nič. nehovorím, že sa pomodlíš, a bude dobre, ale ked sa pomodlíš, horšie nebude isto. a v tomto by som podoktol ešte toľko, že človek predovšetkým potrebuje ako veriaci mať pevnú vieru a vnútornú istotu. bez toho to človek nedotiahne nikde, ani ako kresťan veriaci, ani ako pohan ateista, ktorý neverí nikomu ničomu, a možno v krajnom prípade už prestáva veriť v niektorých životných momentoch a rozpoloženiach možno aj sebe samému.

a domnievam sa, že práve vtedy človek akosi precitne, a povie si, že síce niekedy akési dobro mi možno nepomôže, ale čo mi nepomôže mi ani neublíži. a prečo by som mal byť neustále nastavený na akýsi zápor, na akési odmietanie. všetko nie, všetko nedá sa, to nie je možné, tomu neverím, to odmietam, to sa nedá, to nechcem. proste všetko je akýsi zápor, čo musím, alebo nemôžem robiť. a presne je to aj s druhým božím prikázaním, ktoré samozrejme mnohí veľmi ľahkovážne porušujeme.

Nad toto všetko však samozrejme dohliada Boh, ktorý je samozrejme v tomto nekompromisný, a životné situácie nám to ukazujú. vojna na ukrajine je v podstate dôsledkom toho, že niekto pri svojej chamtivosti, zlomyseľnosti zašiel tak daleko, že v tomto dôsledku počítame straty na životoch, pomaly globálne zaťahovanie celého sveta do nezmyselnej vojny, kde ešte nezmyselnejšie mnohí chvália agresora, pričom nemusím mať konkrétne na mysli terajšiu vojnu čo sa deje na východ od nás, ale aj vo všeobecnosti. a práve tu je to o tej viere. či veríš, že sa niečo stane, alebo nestane.

mnohí neveria v naplnenie božích prikázaní, čo spôsobuje nedostatok pokánia, pretože pokánie neznačí sypanie si popola na čelo, alebo nejaké rituálne duchovné obrady, ale to, že mám osobne záujem o komplexnú premenu môjho duchovného života, pokiaľ som niečo konal zlé. a presne tento mahmutov príklad je toho svedkom, že človek, ktorý si bude z niečoho robiť srandu, srandu z ostatných, posmech možno z nejakej ľudskej biedy, raz ho tá bieda pristihne, pretože aj Pán Ježiš v evanjeliu povedal veľmi múdru vec, a síce citujem bibliu.... "akou mierou budete merať vy takou sa nameria aj vám.... Mt 7,2



 Blog
Komentuj
 fotka
mixelle  24. 9. 2022 07:48
Omg vy ste dvaja? Ja som celý čas myslela že to jeden človek píše. Ale toto je celá idea kresťanstva. Ste tu dvaja fanatici dogmatici ale jasne že sa musíte vadiť a nesúhlasiť so sebou na Monty Python stajl...
 fotka
vreskot000  27. 9. 2022 16:02
@mixelle ja som napísal odborný komplexný názor na mahmmutov článok, v ktorom sa síce nemýli, ale nehovorí nič na podklade biblických textov
Napíš svoj komentár