Vyjadril som sa do jednej  tematiky na anketárskom okienku, a som veľmi rád za túto tematiku. Pýtame sa teda, a môžeme takto spoločne uvažovať, či je možné niekoho prestať mať rád.

Čo teda poviem na začiatku. Poviem, že je to perfektná téma.

Je to možné stopercent. No začal som teda trochu zhurta, ale pokúsi m sa v týchto riadkoch niečo povedať. A to vtedy, kedy ty vyprahneš v dávaní, nič nedostávaš, a on si to neuvedomuje. 

Pádne sa môžeme teda domnievať, že ten človek si neuvedomuje totálne nič. Napríklad predminulú noc sa mi snívalo s bývalou. Je tomu už našťastie desať rokov je čo sme sa rozišli, donedávna mi to pripadalo, ako keby som bol s ňou včera. Taký pocit proste. Ale dá sa... Ak môžem ja ti napíšem o tom. Mám bohaté skúsenosti. Vieš. Poviem ti taký názor. 

Nemusíš mať rada klamára, nepoctivého, ten ktorý je neporiadny, a podobne. To ti nik neprikazuje. Pri takom ostať nemusíš, ani ako partnerka ani ako kamarátka nič. V práci je to inak. Tam sentimenty sa neriešia. Je možné, kedysi som o tomto písal, že či je byť šťastný, znamená len čistý sentiment. Ako to teda myslím.

Naším problémom je (veľmi časté slovné spojenie v mojich článkoch, čo používam) že človek má tendeciu, teda sklon uveriť akosi naivne v nejaké dobro. 

Čistý sentiment preto, lebo je to vlastne povyšovanie citových prejavov nad rozumovú úroveň. 

Podstata tohoto všetkého je mať nejakú činnosť. /prácu/ človek ktorý nepracuje dosť stagnuje. Rozmýšľa preto nad vecami, ktoré zmeniť nedokáže, miesto toho, aby rozmýšľal nad vecami, ktoré zmeniť dokáže, a nad vecami, ktoré dokáže vytvoriť ako nové. 

V tomto tkvie také tajomstvo nášho jednak úspechu a jednak neúspechu, že mnohí sa vracajú dozadu. Načo. V tomto prípade v prvom rade musíš mať rada seba samého. Nič viac. Jedine v harmonicky vysporiadanej osobnosti si môžeš budovať či už vzťahy, kamarátstva, priateľstvá, pestovať akúsi kolegialitu, proste všetko to, v čom sa nachádza dobro. Dobro je veľmi potrebné, pretože dobro je nielen opak zla, ale je jeho nedostatok, a ten nedostatok, tá absencia zla je veľmi dobrá. Najprv potrebuješ niečo zlé odstrániť, aby si mohla začať niečo nové. to je ako s jedlom. 

Napríklad máš mrazenú pizzu,  najprv ju vyberieš z toho celofánu, keď si ju kúpiš ako polotovar, potom ju v rúre upečieš, a ideš jesť. Teda najprv treba odstrániť to, čo ti niečo bráni v tom konaní. 

To som uviedol ako príklad, vieš. Vnútorný pocit, či niekoho máš rád, a zrazu prestaneš ho mať rád, je pre mňa ako muža v zrelom veku (mám 34) čistý sentiment. Ja ako muž neriešim, či niekoho mám rád alebo nie, a vysvetlím ti prečo, čo poviem záverom. 

Jestvuje predpoklad že niekto naozaj ťa v niečom sklame, ale pomysli si, že možno to tak malo byť, aby si trochu vybočil z tej svojej priamočiarej cesty, ktorá aj tak nikdy neviedla. Na základe tohoto smelo môžem povedať, že všetko zlé je na niečo dobré. Biblia hovorí, že nenávisť patrí medzi hlavné hriechy, ale jediná nenávisť povolená je nenávisť k hriechu. to znamená, že tam, kde niet hriech, jestvuje dostatočný priestor pre konanie dobra. Inak super téma

 Blog
Komentuj
 fotka
niah  29. 9. 2021 13:14
Prestala som mať rada. Len tak z ničho nič som prestala cítiť akékoľvek pocity k osobe, s ktorou som žila, bývala. Prestali sme sa rozprávať. Snažila som sa dávať do vzťahu, ale nejako sa mi nič nevracalo. Uzavrela som sa do seba. Začala som komunikovať s inými. Jemu to vadilo, nevysvetlilo sa to medzi nami, pohádali sme sa, vylepil mi facku a ja som odišla. A poviem len jedno, keď som sa vrátila domov padol mi kameň zo srdca a prišla obrovská uľava.
 fotka
vreskot000  29. 9. 2021 21:46
@niah Srdečne ťa pozdravujem. Pokoj s tebou! prečítal som si tvoje vyznanie. Vďaka! Áno, verím že máš dobré srdce. Avšak ako vidíme, vo svete podstata vzťahu nie je len o dávaní, ako to napríklad zdôrazňuje aspekt kresťanského chápania, ale aj prijímania (ja som to otočil, a v mojom nasledujúcom príspevku blogu ti vysvetlím prečo
 fotka
riddiculus  2. 10. 2021 23:17
Tebe sa musia moje statusy strašne páčiť... Len ti chcem povedať, že s tebou nesúhlasím. Presnejšie s percentuálnym vyjadrením. Z vlastnej kúsenosti viem, že ja to nedokážem.
Napíš svoj komentár