Niekedy dosť často osobne bojujeme s myšlienkou, či niečo máme spraviť, alebo nie, či sa máme do niečoho pustiť, alebo to máme nechať tak. 

Dobre vieme, že keď nám príde niečo pozitívne na um, je dobré to vykonať. Ale častokrát sa stáva, že tá šanca vo väčšine prípadov je premárnená, pretože mylne si myslíme, že predsa niečo ešte sa môže zopakovať. A takto človek sa pozerá na akúsi uniknutú šancu mylne si mysliac, že predsa ešte nie je koniec, niečo sa možno začalo, len on to ešte nevedel udať na správne tempo. Ešte mu to možno celé akosi nedošlo, musí sa s tým ešte stotožniť.

Takýmto postupom človek ale stráca drahocenný čas. Stráca čas, ktorý možno mohol využiť efektívne pre svojich priateľov, alebo na získanie priateľstva, nehovorím o získanie si niečej priazne, alebo ako by to niekto mohol akosi prospechársky otočiť, kde sa snaží vyťažiť všetko a zo všetkého, ale to, kedy mohol niečo príjemné zažiť, niečo možno všedné. možno akosi na prvý pohľad v ničom takom, ktoré by ho mohlo v niečom novom inšpirovať, akosi nakopnúť, proste akási všedná realita, ktorých predsa dokáže zažiť spústu, a nevenuje tomu nijakú zvláštnu pozornosť. Nevenuje tomu pozornosť preto, pretože človek ktorý má v niečom hojno si neuvedomuje akýsi pocit nedostatku.

Pocit nedostatku je zvláštny fenomén, ktorý spôsobuje v človeku isté vedomie, že na niečo ešte proste nedozrel, ešte neprišiel jeho čas, ešte proste sa na niečo len pripravuje, teda sa nachádza viacmenej v akejsi počiatočne, alebo prípravnej fáze, kde sa na niečo pripravuje, aby ho to nezastihlo nepripraveného. V počiatku je to správny fenomén, ale musíme si uvedomiť, akú máme v tedy motiváciu, či tou činnosťou, ktorú sa odhodláme konať, konáme dobro, či už sebe, alebo niekomu inému, proste sme na prospech čohosi alebo čomusi, alebo práve naopak, pod akousi zámienkou spravíme zlo.

A veľa ľudí sa naozaj akosi vyžíva, kedy niekomu zle poradí, pod zámienkou, že predsa on je ten dobrý. Kedy si myslí, že niekoho chce motivovať, ale pritom mu chce len uškodiť, alebo sa možno vysmiať z jeho nevedomosti, alebo neschopnosti, zatiaľ čo tá druhá stránka si týmto spôsobom prišla napríklad pýtať po cennú radu, radu, ktorej nikdy nie je dosť.

Nemusím povedať, koľko zákerností sa naozaj môže skrývať v každom jednom z nás, a je úplne jedno, ako je niekto napríklad slušne a dobre vychovaný, či má dobré základy, aký je v podstate charakter daný človek, ktorého sme stretli, ktorého stretáme na našej životnej ceste, alebo koho všetkého ešte postretáme.

A práve každý z nás práve má akúsi motiváciu, ktorá vedie k naplneniu jeho osobného cieľa. Ale zas niekto to chce dosiahnuť zo zištných úmyslov, a niekto nezisštných, a teda tu môžeme badať akýsi stret názorov, nie príjemnú vzájomnú konfrontáciu, kedy jeden chce niečo dosiahnuť pre svoje ciele, druhý predsa len hľadá na tom niečo, čo je dobré, čo je správne, čo ich spája, a selektuje prirodzene to, čo by ich mohlo rozdeľovať. Každý z nás totiž chce niečo dosiahnuť. 

A problém ale je práve v tom, že človek, ktorý má nízke ciele, a možno s tým súvisí aj nízke sebavedomie, človek, ktorý vyslovene je v niečom akýsi prízemný, nemá vybudovaný citový vzťah na dostatočne dobrej, zrelej úrovni a podobne, obyčajne to jeho správanie vedie k deštrukčnému konaniu, ktoré celkom zbytočne, vedie k akémusi napätiu. A tak sa stane, že z dobrých kamarátov sa proste stanú nepriatelia, z dobrých kamarátov sa stanú individuá, ktoré si nevedia prísť na meno. Mažú sa napríklad z facebooku, alebo si zablokujú, snažia sa možno nájsť akúsi príčinu, ktorú podvedome tuší každý jeden z nich,ale vysvetľujú si to po svojom, čo značne môže ochladiť vzťahy, ktoré predsa len sú na to, aby sa predsa budovali, a nie na to, aby sa rúcali, to je azda každému z nás jasné viacmenej.

Záverom poviem toľko, že tak, ako sa spieva v jednej veľmi známej piesne od skupiny elán, ktorú mám veľmi rád, ich piesne považujem za nadčasové a filozofické, pretože ma prinútili veľa rozmýšľať práve tam, kde niekto chce rozmýšľať, a síce, že priveľa rozumu, priveľa špekulácii, akýchsi podivných múdrosti smerovali len k rozpadu, miesto toho, aby vo vzťahoch ľudí stmeľovalo. Nech sa vám darí.

 Blog
Komentuj
 fotka
nuumik  21. 3. 2020 16:35
kokso kolko tých častí ešte bude
 fotka
vreskot000  21. 3. 2020 16:56
asi sedem neviem
 fotka
motovidlo323  22. 3. 2020 16:57
Mám vlastný dom a sedmičkový bavorák, čo máš ty, bratku?
 fotka
vreskot000  22. 3. 2020 18:32
@motovidlo323 X6 bmw a doma už nebývam
 fotka
vreskot000  22. 3. 2020 18:32
@motovidlo323 prečo sa pýtaš starky moj
Napíš svoj komentár