Veľa ľudí sa ma tu pýta, prečo mám na fotkách nemeckú uniformu, že či som nacista/fašista a neviem čo ešte. Dajme teraz prosím ideológiu bokom a poďme sa baviť teda o tom, čomu sa to ja vlastne venujem.

Hovorí sa tomu REENACTING, čo je vlastne v preklade stvárnenie historických udalostí, v mojom prípade Druhej svetovej vojny. V minulosti som sa venoval Červenej armáde (u mňa dosť nečakané), no v súčasnosti sa venujem Wehrmachtu a Waffen SS (Zbrane SS, pre neznalých) a v blízkej dobe aj maďarskej kráľovskej armáde a americkým rangerom. Reenacting sa venuje aj problematike napoleonských vojen, v USA aj Vojne za nezávislosť Spojených štátov a v Európe aj Prvej svetovej vojne. Každá z týchto tém má svoju náročnosť a ide tým pádom aj dosť do peňazí. Uvediem príklad:

Kompletná nemecká uniforma, aj s ošitím a čiapkou/lodičkou vychádza 200 €.
Výstroj zahŕňa opasok s prackou (30€), ypsilony (na ktoré sa môže pripnúť tzv. A-rám, sumky atď - 20 - 25 € a drží vlastne pohromade veľkú časť výstroje), sumky pre muníciu (záleží od typu zbrane, pokiaľ máte pušku Mauser 98, tak 40 € cca, ak MP38 - MP 40, tak rátajte s podobnou sumou), bodák (povinná súčasť, 45 - 60 €), poľná lopatka (musí byť natretá na čierno, kovová časť, cca 15 - 40 €), malá poľná (5 - 25 €), ešus (stačí Bundeswehr, musí byť však prestriekaný farbou RAL 6006 - 15 €), poľná fľaša (20€), púzdro na plynovú masku (cca 30 €, taktiež farba RAL 6006).

Čo sa týka obuvi, stačia kľudne aj kanady vz. 90, no musíte mať spinky/gamaše Wehrmachtu, stoja tak 15 €. Pokiaľ máte čižmy Bundeswehr, neprekáža to, no prešitie na Wehrmacht čižmy vychádza tak 80 € a dosť dlho sa pri tom čaká . Helma je jedno aká, či M-35, M-40, M-42, musí mať však farbu RAL 6006, označená je ako "poľná šeď" (aj keď je zelená ).

Čo sa týka zbrane, puška Mauser 98 vychádza od 300 do 400 €, samopal MP38/40 okolo 1000 €. Ja osobne používam MG42 (700€), musím mať však záložnú zbraň (V mojom prípade Walther P38). Inak stvárňujem klasického pešiaka. "Lacné", že?

O čo sa vlastne v reenactingu jedná? Nejde o žiadne sympatie k nacizmu, alebo fašizmu, ale chceme iba ukázať ľuďom, ako vojaci v minulosti bojovali a približne ako sa správali na bojisku, ako žili a jedno s druhým. Samozrejme, komunikácia v jazyku danej armády je nutrná - čiže u mňa to je nemčina. Môj klub stvárňuje Wehrmacht, Waffen SS, ale aj Maďarskú kráľovskú armádu (mimochodom, maďarské uniformy sú veľmi pekné!).

Scenár je vždy dohodnutý na základe bitiek, ktoré sa skutočne odohrali a chceme ich čo najviac priblížiť divákovi/divákom. Najviac sú inscenované bitky po roku 1942 a na Slovensku asi aj tématika Slovenského národného povstania a oslobodzovania. Miesto rekonštrukcie sa vždy dôkladne vyberá.

Žiaľ, v niektorých krajinách sú zákony dosť prísne, ako napr. v Poľsku a Maďarsku - zbrane reenactorom zapožičiavajú filmárske spoločnosti a v Česku sú povolené jedine zbrane z novovýroby. Tak isto to je aj so symbolikou. Keby ste boli v Poľsku na akcii, môžete si všimnúť, že svastiky na uniformách vôbec nie sú.

Uniformy sa snažia rovnať originálnym predlohám, no nie každý výrobca si dá záležať. Je veľké množstvo výrobcov, no nie každý sa snaží priblížiť originálnej predlohe. Tak napr. výrobca Sturm-Miltec vyrába látkovo kvalitné uniformy, no strihy vačkov a vzdialenosť gombíkov od okrajov uniformy nie sú absolútne dodržané, plus vo vnútri uniformy sa nachádzajú prúžky pre háčky. Pre porovnanie - Sturm-Miltec vs. Panther Store. Panther Store vyrába veľmi kvalitné uniformy, no niekedy si na ne počkáte pár týždňov (niekedy aj mesiacov...). Sturmácke uniformy sú dobré na začiatok, aspoň ja si to teda myslím. Toto pre začiatok snáď stačilo

 Blog
Komentuj
 fotka
gorgor  29. 12. 2012 08:28
Vždy onemiem úžasom, keď sa rekonštruuje nejaká bitka, napr. napoleonská, či z 2. svetovej. Vojak vo vojne, myslím si, tŕpne neustále strachom, že to každú chvíľu schytá, že mu ustrelia ruku, nohu, pol hlavy, gule... tak, ako jeho kamarátovi tam vedľa. Vysvetli mi, v čom ťa fascinuje zabíjanie. Či ty nevieš, že vojna je na to, aby sa zabíjalo? Keby si tam bol, asi by ti móda uniforiem bola ľahostajná. Alebo by si stihol obdivovať maďarského bojovníka, než by ťa napichol na bodák?
 fotka
sturmer  29. 12. 2012 12:10
@gorgor ale ja nepíšem o zabíjaní. V tom je hlavný rozdiel. Nepozerám sa teraz na to z pohľadu vojaka. Ale dobre. Skúsim to tak. Dostaneš rozkaz - musíš ho splniť. Nesplníš - čaká ťa vojenský súd. A čo sa týka maďarského bojovníka - prečo by ma mal napichnúť na bodák? Za ďalšie - viem, za ktorú stranu by som chcel bojovať, vedel by som, kto je a kto nie je spojenec. Je jasné, že počas boja by som nejakú uniformu neobdivoval. Mimo boj určite áno.
 fotka
gorgor  29. 12. 2012 18:49
Určite áno? Aj by som sa zasmial, keby nešlo o také hrôzy. Nevieš, o čom hovoríš. Vo vojne múzy mlčia. Keby vo vojenskom múzeu nevystavovali uniformy, ale odtrhnuté hnáty, prestrelené hlavy a pod. nikto by sa neunúval s návštevou. Vojna má len jednu tvár, to ostatné je jej reklama.
 fotka
sturmer  29. 12. 2012 19:01
@gorgor Myslíš si, že som v živote nevidel fotky z vojny? Znetvorené, zmrzačené telá? Tie výrazy v tvárach mŕtvych? Fotky masových hrobov? Fotky, poprípade zábery z popráv? Alebo, že som v živote nevidel mŕtvolu? A inak, o akom zasmiatí sa hovoríš? Myslíš si, že ja to robím pre zábavu?
 fotka
karlotiskot  29. 12. 2012 19:16
@strumer ale zas taký hrozný pičung to nie je.

@gorgor Vždy sú rozmery cez ktoré sa dá niečo spoznávať. To môžeš tvrdiť rovno generálovy, ktorý sa rýpe v taktikách, že vojnu vníma zle, alebo dokonca kritizovať Machena, že článkom o anjeloch z Monsu, glorifikoval zabíjanie... Proste tvrdiť, že toto robia ľudia lebo ich fascinuje zabíjanie je dosť plytké. Ide proste o obdiv voči celej "kultúre vojny".

(Nemôžem uveriť, že obhajujem človeka, ktorý sa na fotke producíruje vo fašistickej uniforme, ale zrejme mám stále na sebe čo zlepšovať ohľadom predsudkov. )
 fotka
karlotiskot  29. 12. 2012 19:22
(či Nacistickej? Kurva v tomto som vždy jak disgrafik. Ale tak niekde som mal aj napísané, že fašouni-taliani, náckovia-nemci
 fotka
hetfield  29. 12. 2012 19:22
je u nas nejaky us army klub?
 fotka
sturmer  29. 12. 2012 19:41
@hetfield Zistím ti to za pár minút. Ale US je skôr bežné v Česku.
 fotka
hetfield  29. 12. 2012 20:24
@sturmer to viem tam ich je viacero,kazdy rok maju zraz v Plzni
10 
 fotka
paracelsus  29. 12. 2012 20:56
Mimo tvojho obdobia, ale mňa to osobne pobavilo.



11 
 fotka
gorgor  30. 12. 2012 08:27
Hovoriť stále to isté, ale zakaždým inak: pokúsim sa.

Ľudia sa delia na vrodených násilníkov a tých, čo radšej ustupujú. Z násilníkov sa stávajú aj národní hrdinovia - keď sa pričinia o záchranu národa. V čase mieru by však najskôr skončili vo väzení. Tí, čo vo vojne povzbudzujú vojakov do boja, napr. za tzv. slobodu, majú na ich bojovú morálku pozitívny vplyv. Napriek tomu platí, že keby ich nebolo, nebola by ani vojna. Taká zbabelá potreba zabíjania sa napr. ventiluje v poľovnej vášni. Drvivá väčšina ľudí nie je ochotná zabíjať.

Kto zažil vojnové šialenstvo, ten nikdy nebude schvaľovať glorifikovanie vojny v AKEJKOĽVEK podobe.
12 
 fotka
karlotiskot  30. 12. 2012 09:00
@gorgor Lenže o to ide, že to nie je žiadne glorifikovanie, to už môžeš nazvať glorifikovaním, každu zmienku o vojne... ach jaj dobre, chytím sa toho, čo mi tu tvrdíš.

Preukáž mi nejak to, že ľudia majú vrodené takéto vlastnosti, lebo toto je len tvoja domnienka, ktorú sa snažíš použiť ako argument.

To, že by bez existencie, nazvime to demagógov neboli vojny je tiež blbosť, vojna je jav, ktorý je vrcholom istej sociálno politickej situácie. To, že tvoj sused by nechcel nikoho zabiť neznamená, že ti nebude priať to najhoršie ak mu budeš narúšať jeho vlastný život a priestor. Ak by sa svet riadil tvojou filozofiou, vezme si každý násilník bez následkov čo chce od ustupujúceho. To hlavné čo rozdúchavá váśne je vidina spravodlivosti a rovnosti. Žiadny národ nepotiahne do vojny "za slobodu" ak ju má vo svojej krajine zaručenú a nikto mu ju neohrozuje, ak sa však tento stav zmení, nebudú to len tebouzvaný násilníci, ktorý sa dobrovoľne prihlásia brániť svoju suverenitu a ideály. Tvoje reči mi prídu fakt naivné, založené na domnienkach a podložené subjektívnymi názormi. Je fajn, že odsudzuješ vojnu, ale tak keď už odsudzješ toto to už môžeš rovno pičovať na stredoveké slávnosti, či považovanie hradov a pevností za národné pamiatky
13 
 fotka
gorgor  30. 12. 2012 18:31
Budúcnosť ťa vylieči.
14 
 fotka
sturmer  30. 12. 2012 18:36
@gorgor NEPROPAGUJEM tou záľubou žiadne násilie! Ani žiadne hnutia a lá neonacisti, ani žiadnych Kotlebovcov, nič také! Nepoznáš ma - nerieš ma! Je to moje hobby, baví ma to, naučím sa veľa vecí z histórie, rozširujem si svoje obzory, nikoho tým neobmedzujem, ani netýram! Venujem sa histórii už 10 rokov a nejaké negatívne zmeny som si u seba nevšimol! Je jedno, či Nemci, Rusi, Američania - všetci vtedy zabíjali a primárnym cieľom je aj ukázať ľuďom, že niektoré veci by sa skrátka nemali opakovať! Pokiaľ sa ti reenacting nepáči - nesleduj ho! Nikto ti to nekáže! Ďakujem
15 
 fotka
karlotiskot  31. 12. 2012 07:02
@gorgor -.- zo zdravého rozumu? Radšej mlč keď ti dojdu argumenty ako takúto pičovinu zabiť... Nakoniec sa z teba ešte vykluje nejaké médium či jasnovidec... -.-"
16 
 fotka
gorgor  31. 12. 2012 22:59
sturmer

zamiloval si sa do svojej zaluby? Nie do seba? Venujes sa... Skus sa venovat odtrhnutym hnatom. V Ostrave vraj pristalo B52, lud obdivoval... By ma zaujimalo, ci tam boli aj Vietnamci. Ci obdivovali napalm a defolianty. Raz ti mozno naslapna mina odtrhne nohu. Napis, do ktorej krcmy chodis, ked sa tam budes chvalit: Aha, chlapi, tato vec mi odtrhla hnatu, to som frajer, co? Pridem ta potlapkat po pleci.

Vies, ked zacne vojna, pojdem sa prihlasit, aby ma hned zastrelili. Aby som nemusel celit takym
17 
 fotka
gorgor  31. 12. 2012 22:59
ako ty.
18 
 fotka
sturmer  1. 1. 2013 12:07
@gorgor splietaš tu zaujímavé veci, ktoré nemajú vlastne logiku. Mám teraz odsudzovať môjho otca, ktorý má odslúžených tak 35 rokov u armády a dostal aj vyznamenanie od ministra obrany? Armáda je tu aj od toho, aby pomáhala pri živelných pohromách, ale to ty asi nechceš vedieť. Robíš tu zo mňa monštrum.
19 
 fotka
gorgor  2. 1. 2013 14:48
Tvoj otec bol dôstojník v armáde, ktorá chránila našu krajinu. Som mu vďačný. Súčasná naša armáda má útočný charakter, preto nemá moju dôveru.

Prezentuješ sa slaboduchými argumentami, preto nemám záujem o diskusiu s tebou.
Napíš svoj komentár