Ak sa jedného dňa budete hlásiť na nejakú právnickú fakultu, nečudujte sa...uchádzačov tam bude ako mravcov. Prečo? Veľa mladých ľudí má skreslenú predstavu o tom, že mať titul JUDr. znamená mať plné vrecká peňazí. Málo z nich však nerozmýšľa nad tým, že aj skutočnosť, že niekto ten titul má mu nemusí priniesť, to čo očakáva. Študujete 5 rokov, každý semester v priemere 8 skúšok. Pre niekoho je možno ľahké dostať sa medzi prijatých šťastlivcov a už udržať sa tam je druhá vec. A ak to všetko zvládnete, pokiaľ chcete zastupovať ľudí na súde a poskytovať právne služby, čaká vás jedna veľká challenge. Keď máte nejakú známosť, ktorá vám už vyhrieva miesto v advokátskej kancelárii, tak máte o starosť menej. Pokiaľ však medzi nich nepatríte, tak prajem veľa šťastia. Je ťažké získať koncipientskú prax v preplnenom pracovnom trhu, kde vysoké školy produkujú množstvo právnikov. Ak ju aj získate, asi vám spadnú ružové okuliare ak nepoznáte mzdové pomery koncipienta. Pohybuje sa okolo 500 eur mesačne a rátajte s tým, že vás tam poriadne vyžmýkajú, budete lacnou pracovnou silou. Česť výnimkám. Keď si tam odsedíte ďalších 5 rokov nad kopou papierov, môžte sa pokúsiť o advokátsku skúšku. Následne nájsť priestory, kde budete mať sídlo a len dúfať, aby ste mali klientelu a aby vám ich neuchmatla susedná advokátska kancelária. Ak ste však jeden z tých šikovnejších, nejakú perspektívu máte Takže mýtus o luxusnom titule sme prelomili....

Na právnické fakulty sa dostávajú ľudia hlavne zo známostí....osobne som sa s tým nestretla, ale môže byť. Je tam aj veľa takých, o ktorých si myslím, že si asi pomýlili povolanie a neviem akým zázrakom sú ešte stále tam...no mať raz takého právnika, tak sa radšej ísť rovno obesiť Neviem ako na dennom štúdiu...ja študujem externe a tam vám poviem sú niektorí riadni exoti. Je nás tam okolo 90, rôzne vekové kategórie. "Najradšej" mám takých, ktorí sa na skúške, keď nie sú dobre pripravení, vyhovárajú na zaneprázdnenú domácnosť, choré dieťa, prácu....načo si potom komplikovali život ešte aj so školou, keď už nejaký titul majú? Potom sa tam nájdu aj takí frajeri, ktorým je všetko jedno, namiesto prednášok radšej zájdu do vedľajšej krčmy a myslia, že hneď z nich budú právnici, o ktorých budú písať v New York Times. Sú tam aj takí, ktorí všetky testy odpíšu z ťaháka, alebo sa im nejako podarí nájsť si cestičku. Treba uznať, sú vynaliezaví...ale, čo keď tú školu skončia? S rozumom hojdacieho koníka. Veľa klientov si asi neprilákajú. A potom sú tam aj tí, ktorí sa naozaj snažia, pripravujú sa, učia sa, dajú do toho maximum, majú svoju hrdosť a neodpisujú, či neprosíkajú ostatných,aby im pomohli so seminárkou a podobne. Medzi tých poctivých patrím aj ja som skromná, však?

Tiež si ľudia všeobecne myslia, že sa tam učíme zákony naspamäť. Nie je to tak. Dobrý právnik musí vedieť, kde, čo nájde, čo s čím spojí a kde hľadať súvislosti. Učíme sa tam aj zákony, pokiaľ je to nejaký významný zákon v dejinách. Ale to nie je gro štúdia.

Niektorí si predstavujú, že tam všetci chodíme v šatách a oblekoch s aktovkami. Nie, džínsy a tričká majú prevahu Ale niektorí to už preháňajú. Tak by som sa neobliekala ani na nejakej učňovke. Niektorí chalani sako nosí a tiež aj aktovku, ale už z kilometra vidíte, že si o sebe myslia, že ich všade fotia paparazzi a že sa objavia v tom New York Times.

Pravda je však to, že na práve sú tí najkrajší, vždy dobre vyzerajúci, štýloví ľudia

 Vyznanie
Komentuj
 fotka
greyness  10. 5. 2015 21:08
Jeej, som najkrajsia a stylova!
 fotka
bullet1302  10. 5. 2015 21:14
nie, vôbec sa neučíme naspamäť zákony. ale to, že trestný čin Podnecovania, hanobenia a ohrozovania práv osôb patriacim k určitej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu nájdeme v XII. hlave I. dielu TZ vôbec nemusíme vedieť na štátnice
 fotka
bullet1302  10. 5. 2015 21:15
a vyhrážanie práv osobám* ja nič neviem
 fotka
greyness  10. 5. 2015 21:16
 fotka
luc.ka  10. 5. 2015 21:43
wtf podla precitaneho mam dojem, ze pise cerstvy absolvent zakladnej skoly
 fotka
willbebetter  11. 5. 2015 13:09
Jj. Externisti sa zakony nemusia ucit. Denni ano.
 fotka
yoss  30. 1. 2016 13:48
Podľa mňa sa musí človek ako právnik narodiť, ako škola je určite potrebná, ale musí ho to baviť a v prvom rade musí byť priebojný a tak trochu bezcharakterný, keďže bude obhajovať aj zlodeja alebo vraha.
Napíš svoj komentár