Ono tato tema ani nejako neni moj vlastny vytvor kedze nam ju dali v skole .. ale paci sa mi a preto som na nu napisala uvahu (nebudem hovorit ci je dobra alebo nie .. no a dufam ze tomu kto si precita sa bude pacit (a ak aj nahodou nie aspon zabije cas .. tak idem na to..

Preco je svet farebny? Ak by som sa rozhodla na tuto otazku odpovedat, najskor by ma napadlo, ze je prilis zlozita a filozoficka. Ano, ved kazdeho by na prvom mieste napadlo, ze by mal pisat o farbach. Je vsak jasne, ze po malom zamysleni o nich skutocne nikto nenapise.

Preco je svet farebny? Pozrime sa na tuto otazku blizsie. Obycajna stvorslovna opytovacia veta, ktora je na prvy pohlad absolutne nezaujimava. Uz druhy pohlad nam vsak jednoznacne prezradi ze tomu tak nie je a zacneme nad nou premyslat. Co robi nas zivot zaujimavym? Prave toto je pre mna vyznamom tejto vety.Ved farebny predsa znamena nennudny, co nas mozog automaticky privedie k slovu zaujimavy.Co sa tyka mna, zaujimavy zivot je nestereotypny,kdy kazdy den cakam, co noveho mi zivot prinesie a ako sa to cele vyvinie.Niektori tento sled udalosti nazyvaju osudom a hovoria, ze osud mame uz vopred niekym urceny.Tomuto nazoru ja jednoznacne nefandim. Ved predsa nie je mozne, aby sme sami o sebe nemali sancu rozhodovat a nedokazali zmenit to co sme ak sa nam zachce. Oosbne som skor zastancom myslienky zhody okolnosti. Z mojho pohladu sa moze stat vsetko, ak sa ti spravni ludia v tu spravnu chvilu rozhodnu v tu spravnu vec.A tu sa uz dostavame k dalsej myslienke.

Nie je svet farebny aj preto, lebo existuju tisice rozhodnuti, ktore sme mohli spravit inak a mozno aj lepsie? Nie je zaujimavejsi, ked v okamihu rozhodnutia este netusime, co je najlepsie alebo kam nas to zaveje? A najkrajsie na celej tejto zivotnej filozofii je to, ze dovoluje premyslat dalej: ze co ak existuju podobne svety ako je ten nas, len kde sa ludia rozhodli inak a tym celu svoju existenciu od zakladov zmenili. Myslim, ze tato tema sa uz viac menej tyka otazky paralelnych vesmirov, no v mojich myslienkach sa jasne viaze s nejednotvarnostou zivota, pretoze viem, ze denne robim stovky drobnych rozhodnuti, ktore nenapravitelne ovplyvnuju moj zivot a dianie v nom.

Preco je svet farebny? Je mozne, ze som sa na riesenie vyznamu tejto otazky pozrela uplne zle. Mozno ani tak nejde o slovo farebny, ale o slovo svet.
Svet je obrovska paleta nazorov, ludi a moznosti, ktore su navzajom posplietane niekedy tymi najzvlastnejsimi sposobmi. Niekedy vsak toto slovo znamena aj nasu fajn planetku, ktora je nokonecne velka. Teraz sa asi sami seba pytate, ze toto ako preboha mysli ze nekonecne. Zoberme si, ze nasa zem je pekne gulata. Mozeme ju prejst kompletne celu vsetkymi moznymi smermi. Ale vzdy ked sa vratime na miesto, ktore sme uz predtym objavili, mozeme tam najst nieco nove, co sme si nikdy prestym nevsimli. Prave preto staci, ak sa skusime na znamom mieste postavit tam. kde sme este nikdy nestali a zarucene zbadame veci z inej perspektivy ako doteraz. Ved aj moznost vidiet zname veci inak robi svet krajsim.

Preco je svet farebny? Zostavaju este dve slova, na ktore sme sa nezamerali.Je. Kazdemu (alebo teda aspon mne) sa v mysli automaticky objavi leziaci zmierajuci Romeo vo farebnom obleceni, podivnych topankach, obtiahnutych pancuchach a jedovatocervenom klobuku s obrovskym perom, ako sa so sklucenym vyrazom na tvary pyta: "Byt ci nebyt?" Tymto moja aboslutne nepresna predstava konci. Neviem ako si Romeo dalej na tuto otazku odpoveda, ale pre mna je odpoved jasna a 2 krat podciarknuta. Samozrejme, ze byt! HOci zivot nie je vzdy taky ako by som si predstavovalaa nie kazdu minutu som stastna, ale vacsinou staci podhlad na obycajne veci ako letiace vtaky ci zasnezene stromy a hned viem. ze to tu stoji za to.

Preco je svet farebny? Konecne sa mozeme pozriet blisie na posledne slovo, po ktorom tato uvaha uz konecne skonci (stastni ze? . Zakladne slovo malych deti, ktore dokaze trpezlivych dospelych vyprovokovat az k odpovedi:"Lebo som to povedala/a!" Momentalne mam aj ja iba jedinu odpoved na to, preco? Preto. Preto lebo citron je zlty, jablko zelene a jahoda neskace.Pretoze zivot je jednoducho taky, nie je ciernobiely, je absolutne zaujimavy, kuzelny, kazdy den iny a kazdy den krasny uz len vtedy ked vieme, ze pride zajtrajsok, ktory nas vzdy moze niecim prekvapit.

(dufam ze sa pacilo

 Úvaha
Komentuj
 fotka
minoka  6. 3. 2009 19:58
pacilo pacilo
 fotka
shalmakia  6. 3. 2009 20:01
dakujem dakujem
Napíš svoj komentár