Nachádza sa uprostred púšte Karakum, kúsok od turkménskej dedinky Darvaza. Jej priemer je okolo 60-100 m. Vo vzduchu je cítiť metán a blízko okraja je takmer neznesiteľná horúčava. Najkrajšia je vraj v noci. Táto diera má hĺbku asi 50 m, ale zdá sa úplne bezodná. Vyskakujú z nej plamene a okraje sú rozpálené do žerava. Miestni jej dali meno „Brána do pekla“.

Podľa legendy ju vytvoril sám diabol. Ale to je len legenda. V roku 1971 (Turkménsko ešte patrilo k Sovietskemu zväzu) pátrali geológovia po nových náleziskách zemného plynu. Táto oblasť je naň bohatá. Jeden zo skúšobných vrtov narušil rovnováhu pôdy a tá sa prepadla a odhalila jaskyňu plnú zemného plynu.

Vedci sa rozhodli unikajúci plyn zapáliť (z bezpečnostných dôvodov = metán je menej škodlivý než zemný plyn, či už pre ľudí, alebo pre celú ekológiu) v domnení, že nálezisko je minoritné a čoskoro vyhorí. To bol ale omyl. Už 39 rokov horí bezo zmien intenzity, takmer ako „večný oheň“ a nikto si netrúfa odhadnúť koľko ešte bude.

Bude sa rušiť turistická atrakcia?
Brána do pekla je jednou z najväčších atrakcií Turkménskej republiky. Ročne priláka tisícky turistov, dobruhov, aj zamilované páry, ktorí sa chcú odfotiť pri kráteri. (Pri okraji sa dá vydržať len chvíľku.)

Akokoľvek nehostinne okolie pôsobí, nie je bez života. Vyše kilometra je síce len vyprahnutá zem, ale v piesku žijú veľké pavúky, chrobáky a občas vylezie aj jašterica.

Podľa agentúry Reuters, nedávne rozhodnutie turkménskeho prezidenta (Kurbangulij Berdymuchamedov) o rozšírení vývozu zemného plynu, zrejme pošle túto atrakciu do „večných lovísk“. Bude treba pátrať po nových náleziskách a to aj neďaleko Darvazu. Túto horiacu dieru teda zakryjú, alebo aspoň uzavrú prústup k nej.

Reuters ďalej uvádza, že cestovatelia sú sklamaní a 350 obyvateľov Dravazu, ktorým boli príjmy z turistického ruchu významným prilepšením, tiež nebudú skákať od radosti.

Nie je jediná.....

Zostavovatelia rebríčkov zaujímavostí vytvorili pred pár rokmi zoznam 7 takýchto otvorov.

Kimberley Big Hole – v Južnej Afrike, je údajne najväčšou ručne vykopanou jamou na svete. Je to bývalá diamantová baňa. Jej hĺbka je 1 097 m a kým ju v roku 1914 zatvorili, vyťažili z nej vyše 3 ton drahokamov.

Mir – Sibírska diamantová baňa, ktorej hĺbka je 525 m a priemer 1,2 km.

Diavik Mine – v Kanade ročne vyprodukuje 1 600 kg diamantov.

Sypný komín – v priehrade Monticello v Kalifornii, sa využíva keď je priehrada plná na odvedenie vody do rezervoára.

Veľká modrá hlbočina – sa nachádza neďaleko pobrežia Belize v strede malého atolu. Má hĺbku 125 m a pôvodne je to systém vápencových jaskýň z čias poslednej doby ľadovej, keď poklesla hladina morí a oceánov. Zaradili ju nielen do tohto rebríčka, ale aj do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

[Zdroj : Plus 7 dní, č. 25, zo dňa : 17.06.2010, rubrika „Všimli sme si“, str. 86-87, Petra Štefániková, www.plus7dni.sk]

Fotodokumentácia z časopisu Plus 7 dní je vo fotoalbume "Diery sveta"

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár