Potom ako som uveril v Pána často sa pýtam, ako to, že iní neveria. Kým som bol pod vplyvom K. Marxa, ktorý sa snažil dokázať neexistenciu Boha, často som sa pýtal ako to, že iní veria...

Neveriaci ľudia popierajú Boha ako základ ľudskej existencie uprednostňujú svet ako svoj absolútny cieľ. V postojoch nevery sa človek vzpiera Božej vôli vo svojom svedomí a do popredia vystupuje jeho vlastná vôľa a svojský výklad slobody.

Dôvody nevery v Boha:

1.Odpor voči Bohu akého reprezentujú nehodní, alebo neschopní zástupcovia Cirkvi.
2.Negácia detských predstáv o Bohu.
3.Výsledok nevyváženého vzdelania.
4.Nezodpovedané otázky o biede a utrpení vo svete.
5.Vedci a filozofi, ktorí svojvoľne vysvetľujú princípy kresťanskej viery.
6.Politici, verejní činitelia, ktorí v štátnej legislatíve podporujú zásady, protiviace sa viere a kresťanskej etike.
7.Pedagógovia, ktorí pri navrhovaní učebných osnov podporujú tézy nevery a nedôverčivosť voči Cirkvi.
8.Umelci, spisovatelia, scenáristi, ktorí vo svojich dielach zosilňujú atmosféru erotiky a kriminality.

Rozporné a vášnivé diskusie (pre a proti viere), často narušujú medziľudské vzťahy, nevedú k cieľu, iba ak ku vyvršovaniu sa jednej mienky na inej, preto neberte môj článok ako spôsob vyvolania sporov, je to len moja úvaha o tom, prečo existuje nevera v Boha.

„Ver, aby si rozumel – a spoznávaj, aby si veril.“

 Úvaha
Komentuj
 fotka
hangtime11  19. 6. 2009 15:33
zaujímavé ... ale to tá skurvená cirkev za to môže
 fotka
pelly  19. 6. 2009 16:01
Myslím, že ľudia neveria v Pána aj preto, lebo Ho nepoznajú. Nemôžu milovať niekoho koho nepoznajú.
 fotka
takzvany  19. 6. 2009 16:23
vieš prečo ja neverím v boha?

lebo mi to nikto v detstve nenahustil do hlavy

u nás proste o nejakom bohu nebolo reči
 fotka
ice_stovo  20. 6. 2009 13:04
Dovolim si s tebou nesuhlasit. Teda v bodoch 1, 2 a 4 mas podla mna pravdu avsak napriklad v 3-tom bode tvrdis, ze je to dosledok nevyvazeneho vzdelavania. Vzdelavanie momentalne je v otazkach viery vyvazene a to sposobom, ze jej dava minimalny priestor v osnovach. A to vsetkym vieram rovnako. V pripadade, ze by doslo k posilneniu vyuky o krestanstkej viere narusila by sa tym tato rovnovaha. Ak je podla teba vzdelanie cestou k bohu, preco nedat sancu aj inym nabozenstvam a nevyucovat napriklad aj budhizmus.
 fotka
johnysheek  20. 6. 2009 13:23
inu vcelku nechapem preco sa vsetci boja co i len nahliadnut do tajov krestanstvo ci aspon trochu spoznat Boha..

neviem co je tam take z coho mat strach..

ved a)ak je to blbost, tak to cloveka neovplyvni a ide dalej

b)ak to blbost nie je, tak potom uverenie v Neho je len dobra vec

@hangtime11 nezatvaraj si dvere k poznaniu /poznanie sa nutne nestotoznuje s vierou, i ked../

@takzvany viera nie je o nahusteni.. niecomu verit z hlbky srdca sa neda preto, ze mama/otec/babka do teba cele detstvo nieco tlcu.. je mnoho takych pripadov, ktori cez to presli a prave naopak im to vieru znechutilo

@ice_stovo neviem ako to myslel putnik, ale podla mna ide o dostatocne vzdelanie jednotlivca a nielen cez skolsky system.. mnohi ludia co odsudzuju cirkev a krestanstvo nevedia o tom vobec nic a je to zle, lebo v mediach je to vykreslene zle...
 fotka
pelly  20. 6. 2009 13:54
Súhlasím so @johnysheek



@takzvany Mne v detstve o Bohu nikto nerozprával. Viera nie je o tom, čo ti kto povie... Srdce k Pánovi sa otvára z vnútra. Čiže otvoriť ho musíš ty, pretože Pán Ťa miluje aj keď o ňom nechceš ani počuť.
 fotka
takzvany  20. 6. 2009 16:23
@pelly

pán ma miluje? môžeš to nejako dokázať? pretože ja to viem poprieť
 fotka
johnysheek  21. 6. 2009 01:02
@takzvany to ze sa ti nedari v zivote, ze to ci ono vobec nemusi byt preto, ze by ta on nemal rad..

dal nam slobodnu volu a ako my nakladame so zivotom tak bude..



jeho laska spociva prave v tom, ze miluje rovnako masoveho vraha ako i velkodusneho cloveka. akurat ze ten vrah ho zranuje.

preco sa vsetko zle pripisuje tomu, ze to robi Boh?? ano dopusti to, lebo mame slobodnu volu..



ale samotna kniha Job hovori o tom, ze diabol vzal Jobovi vsetko.. zabil mu deti, vzal majetok i zdravie..

ako to skoncilo?? Boh mu to vynahradil dvojnasobne..
 fotka
freestyler01  21. 6. 2009 10:52
presne ako povedal @takzvany , najdolezitejsi dovod si vynechal,a tym je vychova rodicov.
10 
 fotka
takzvany  22. 6. 2009 09:04
@johnysheek ja nepripisujem svoje nešťastie tomu, že ma boh nemá rád. nič také som nepovedal. poprieť sa to dá už tým, že ty to nevieš dokázať. a kým existenciu niečoho dokázať, tak to niečo neexistuje.
11 
 fotka
johnysheek  22. 6. 2009 11:52
@freestyler01 ano dolezitu funkciu v pristupe k viere maju rodicia. Je logicke, ze ak oni veria a idu prikladom tak i ich deti budu. Taktiez ked neveria tak ani ich deti ku tomu nebudu mat vztah.

no ked sme pri tom, tak tych dovodov je ovela viac.. nejde o to rozoberat co vsetko zabudol.. ale zamysliet sa nad tym co napisal.. popripade si domysliet i tie dalsie



Problem je ze kazdy vieru berie ako "blbost" "nieco zo zasady zle" lebo.. a hladaju sa dovody aby to dokazali.

Nikto vsak neberie vieru ako moralne prikazy, ktore robia ludi z ludi.

Kazdy sa v poslednom case obracia na "prirodu" a "pudy" a zabuda ze ludi od zvierat neodlisuje len "rozum" ale prave sebaovladanie sa a moralne zasady. No tie sa coraz viac potlacaju do uzadia, bez ohladu na Boha ci s Nim..



@takzvany mal si napisat ze mu ho nepripisujes lebo v/na Neho neveris.

Zacinat s dokazmi v oblasti viery mi pripada trochu prvoplanove.

Predstav si cloveka. Ty veris ze je dobry ja verim ze je zly. Je to viera.. Ako to chces dokazat. Ak by niekto prisiel s dokazom takym alebo onakym tak jeden z nas /ak by sme nadalej verili v to iste/ by bol za blbca a druhy za mudreho.

Teda netahaj dokazy do viery. Popripade si nastuduj pripady vedcov, ktory sa cely zivot riadili "dokazmi" az nakoniec dospeli k niecomu, co ich zmenilo a uverili.. I zaryti odporcovia viery.

---

Ale teda k teme. Ak sa chces rozpravat o Bohu, nemozes ist do toho s myslienkou. Je to blbost neexistuje a okrem hmatatelneho dokazu ma o tom nic nepresvedci. Bud musis pripustit moznost ze nieco take byt moze... A ze je sanca ze tomu uveris.. Lebo ked sa tomu budes branit, tak je uplne jedno co ti kto napise.. Ty si budes stale tvrdit svoje a argumenty toho druheho do uvahy nebudes brat.
12 
 fotka
lordjogi  24. 6. 2009 11:09
@putnik : Mna by v prvom rade zaujimalo o ktorom bohovi hovoris. O tom vasom krestanskom? O alahovi? Budhovi? Zeusovi? Alebo Thorovi? Kazdy, vratane teba je ateista pretoze ty neveris na alaha alebo thora. Rozdiel je v tom, ze co sa tyka ludi ktorych oznacujeme za ateistov neveria na jedneho boha naviac. Ja osobne nie som fanusikom ziadnej cirkvi. To ci existuje alebo neexistuje boh neriesim pretoze nato odpoved nikdy nenajdem. A netvarim sa, ze tam je nejaka imaginarna postava ktora ma vypocuje ak by som sa k nej modlil. Myslim si ze to je velmi stara stara predstava o Bohu ktora pretrvala 2 tisicrocia. Kazdy ma pravo mat svoj nazor a ten ateisticky je tak isto hodnotny ako ten tvoj krestansky. Deti by nemali byt vychovavene pod nejakou vierou. Mali by sa rozhodnut same, ked budu mat nato rozum, ked budu dospeli. Vtedy sa mozu sami rozhodnut ci veria alebo nie. A nie som si isty ci som to spravne pochopil ale ateisti si praveze nemyslia ze nasa zem je cielom existencie vesmiru, to si skor myslia zastanci "teorie" inteligentneho dizajnu. A este mi povedz preco by mala mat pravdu zrovna tvoja cirkev? Preco je ucenie hinduistov horsie?
13 
 fotka
lordjogi  24. 6. 2009 11:12
@pelly : A ty v Zeusa a Afroditu tiez neveris lebo ho nepoznas?
14 
 fotka
pelly  26. 6. 2009 08:53
@lordjogi Nie, neverím v Zeusa ani Afroditu ani nič podobné. Nechce sa mi s tebou hádať tak to nechajme radšej tak, dobre?
15 
 fotka
statika  2. 7. 2009 13:47
Cirkev nemoze za to co sa deje vo svete. Kebi vsetci dodrziavalo 10 Bozich prikazani svät by bol hned krajsi. Na Zemi ma clovek trpiet aby mohol stastne zit vo vecnosti. Najprv sa ale musime naucit chapat cenu utrpenia.Utrpenie treba vnimat inak nie len ako to zle...
16 
 fotka
vewe  20. 5. 2010 19:17
ako tu uz bolo spominane...nemozu verit lebo Ho nepoznaju...vraj nam "hustili do hlavy"...nie...mohli sme predsa odist ked o Nom rozpravali mohli sme ich poziadat aby boli ticho...ale my sme pocuvali lebo sme chceli pocuvat...mozno som to nenapisala neviem ako vedecky ale napisala som to od srdca...
Napíš svoj komentár