Chcem vypnúť svoje rozmýšľanie. Celý deň mi v hlave lietajú myšlienky o tom istom (či už je to pokazený vzťah, stres z nenapísanej práce o ktorej som vedel už tri týždne a s nadhľadom som ju odkladal, hádka s rodičmi, stres). Proste chcem vypnúť svoju hlavu. Zrazu sa mi nad hlavou rozsvieti pomyselná žiarovka, ktorá signalizuje nápad. Zmiznem. Ale kam? Predsa, tam kde je najviac ľudí. Idem von, hľadám voľnú lavičku na námestí, kade prechádza kvantum ľudí.

Snažím sa pohodlne usadiť na nepohodlnej lavičke. Po chvíľkovom boji som pripravený na terapiu. Terapiu vyplavenia otravných myšlienok, ktorými som sužovaný už niekoľko dní. Hľa, prichádza prvý aktér, vlastne aktérka. Zamyslená tvár, trošku zamračená, celkom pekná, zhodnotil som. Tipujem ju na nízky vek, tak málinko nad 20. Ktovie či je šťastná, že má dieťa? Bolo plánované? Alebo je to jedno z tých ďalších diskotékových? V hlave mi už víri milión otázok a terapia je zahájená úspešne. Hryzúce myšlienky, ktoré ma sužovali pominuli (aspoň nateraz).

Pootočím hlavou a vidím pána už po tridsiatke. Je silno sústredený na svoj telefonát. Na sebe má čierny oblek, malú taštičku. Hodnotím ho ako upraveného a už premýšľam o tom, či niekedy sa podarí aj mne niečo podobné. Nechcem skončiť ako priemerný šedý občan, v malom domku, ktorý si sťažuje na štát a žije zo dňa na deň. Zrazu mi pípa majáčik v hlave, pekný objekt na obzore. Mladá upravená blondínka s krátkou sukňou, ktorá púta pozornosť. Dokonca aj tých starších generácií, ktoré si radi zafrflú na štýl dnešnej mládeže, ako môžu niečo také na seba dať. Oni predsa nosili kroje a ich mamky by ich bili za také oblečenie. Ale nič, ja sa idem zahrať chvíľku na porotcu krásy, mám stupnicu od 1 do 10 (chlapci to asi poznajú dobre), dávam jej 8,5. Moju zamyslenosť nad tým, či sa aj mne podarí niekedy v živote taký ,,úlovok“ mi prerušuje budova, za ktorú dievčina zachádza pretože architekt ju naplánoval na takom nemožnom mieste.

Chvíľku som sklamaný, že mám po peknom výhľade ale už okolo mňa prechádza odtrhaný starý pán s igelitkou. Kontroluje koše a kontajneri. Zas dúfam, že neskončím takto. Musí to byť strašné hľadať si jedlo takto. Na to ako zimu trávia sa bojím aj myslieť. O chvíľku už vidím dievčinu v sprievode svojich rodičov. Idylka je prerušená jej zvláštnou chôdzou. Už na prvý pohľad je evidentné, že to bude vrodená chyba. Chvíľku si pripadám ako totálne arogantný. Ja sa tu zamýšľam nad tým či niekedy zbalím takú dievčinu, ktorá bude mať aspoň 8,5 boda a túto dievčinu asi trápia podstatnejšie problémy. Ktovie či si nájde ona niekedy životnú lásku, či bude vedieť byť dakedy samostatná a podobne.

O chvíľku prechádza popri mne skupinka turistov. Hovoria inak ako my. Myslím, že francúzsky. Zastavujú jednu pani a pýtajú sa jej čosi. Neodpovedá, krúti hlavou a snaží sa vysvetliť, že vie len po slovensky. Rozmýšľam nad tým, čo si teraz budú myslieť títo turisti o Slovensku, pretože už hodnú chvíľku oslovujú ľudí a bezúspešne, mne medzi tým preletelo hlavou milión myšlienok. Dostávam diabolský nápad. Vyberám mobil, kontrolujem čas a zisťujem, že je najvyšší čas ísť preč.

Terapia bola úspešná, čiastočne. Podarilo sa mi na pár minút odtrhnúť sa od mojej otravnej myšlienky skrachovaného vzťahu. Vstávam a odchádzam. Budem potrebovať ešte pár sedení aby terapia bola dovedená do úspešného konca.
(Ak sa sem niekto dopracoval dúfam, že zanechá za sebou reakciu, či si občas dáva podobnú terapiu, alebo som na tomto svete len ja tichým bláznom občas pozorujúci neznámych ľudí.)

 Blog
Komentuj
 fotka
kestur  12. 8. 2012 22:16
rozhodne by som takú terapiu potreboval, ale úprimne ma niečo podobné nenapadlo praktizovať. ale asi v blízkej dobe vyskúšam. mimochodom, tiež sa liečim zo skrachovaného vzťahu. keep it up bro.
 fotka
matwejo  12. 8. 2012 23:30
zaujimave, robil som to raz, priznavam, nieco podobne .. ale mne viac pomaha zas sa oddrbat niekde do prirody a snazit sa pozorovat ju, spomenut si na nazov tamtej byle, tamtoho tvora, skusit vymysliet nejaky zlepsovak na vodny mlyncek co si postavim, alebo najst dokonalu palicu co vyzera podobne ako gandalfova,
 fotka
zuza88851  13. 8. 2012 15:55
Takúto terapiu som 2 krát podstúpila... Pomohlo mi to len trošku,ale potom som prišla na niečo lepšie... Vždy ma lákala príroda, hlavne bez ľudí, lebo bývam v malom meste, kde každý pozná každého a tie ich pohľady/záhledy na mňa, ako vyzerám v tvári, tak už začali veľké reči, o mne a mojom živote... Tak radšej prírodu, kde sledujem lepšie veci, napríklad zvieratá a podobne... A tam už rozmýšľam, ako by bolo bývanie v lese/prírode daleko od ľudí na samotke,výhody a nevýhody....
 fotka
p01nt  13. 8. 2012 21:18
@kestur vyskúšaj má to celkom dobrý aspoň krátkodobý efekt, dá sa s tým zabiť pekný čas...



@matwejo tak príroda je veľký pán ak to tak môžem nazvať... niekedy človeku pomôže aj obyčajné hádzanie skaliek do vody



@zuza88851 ja som tiež z takej väčšej dedinky a každý tu každého pozná ale v prírode len tak sám som už dávno nebol, pár krát na rybačke som sa zdržal a to tiež celkom pomohlo... a aké zvieratá? ja som bol vždy fascinovaný nad mravcami, tých som vedel pozorovať celé hodiny... ale tiež ma napadajú podobné myšlienky aké by to bolo bývať niekde Ďaleko od ľudí...
 fotka
zuza88851  13. 8. 2012 22:17
@p01nt tieš rada pozorujem mravcov, ale ak vidim srny na nich sa ties rada pozriem... alebo aj polných králikov, či iné zvieratá.... A ak žiadne nevidím, pozriem sa do oblohy a pozorujem vtákov...
 fotka
p01nt  13. 8. 2012 22:24
@zuza88851 tí malí hajzlíci s veľkými ušami sú pre mňa až príliš nenápadní nikdy ich nejak nespozorujem, ale niekedy ako balzam na dušu postačí sa pozerať aj na lesy či už sú zelené alebo farebné vždy to dá človeku nejakú tú emóciu
 fotka
arysk  13. 8. 2012 22:34
Presne to poznam a obcas to robim.. Len trochu inak. Obcas sa aj ja pozastavim nad tym, kto to je, skade prisiel, kam ide a podobne.. Ale zvycajne premyslam skor nad inymi vecami... Ale pomaha to. Ide iba o to, vytlacit zle myslienky akymikolvek inymi... "Hryzúce myšlienky, ktoré ma sužovali pominuli (aspoň nateraz)." veru, zial je to iba docasna pomoc.
 fotka
zuza88851  13. 8. 2012 22:36
@p01nt mne aj ku šťastiu stačí ak si sadnem dakde na trávu, na vysoky kopec hlavne ale, a pozorujem všetko okolo... Hlavne prírodu, tak ako píšeš, lesy, a všetko čo do toho zapadá...
 fotka
p01nt  13. 8. 2012 22:46
@arysk Ja tiež mám tých myšlienok viac ale by som tu mohol aj knihu napísať a možno by to nebolo všetko. Ale súhlasím, klin sa klinom vybíja ono je dobré, keď potom ešte večer máš s kým vypadnúť von a zabaviť sa. Ale ráno už zase hryzúce myšlienka čakajú.



@zuza88851 ja ešte neskutočne milujem, keď sa začne už topiť sneh a začínajú spievať vtáky vonku (znie to trápne) ale proste tak spievajú len krátku dobu, pár dní a ešte keď je k tomu taký jarný vzduch, no je to pocit na nezaplatenie...
10 
 fotka
zuza88851  14. 8. 2012 11:45
@p01nt nie je to trápne.. Lebo ja mám rada vtáky hlavne cez leto... Každé ráno ma o pol piatej zobudia,pred bytom máme strom na ktorom každé ráno sedia. Ležím na posteli a počúvam ich, pokiaľ neprestanú ... ale najviac milujem, ked som u mojej krsnej, oni majú rôznych vtákov ako sú napr: žebričky, andulky, papagájov rôznych..Vždy sa posadím na terasu, kúsok od nich a môžem ich počúvať aj celý deň... Veru krásne, pocity.. a potom rpemýšľam nad nimi.. že aké by to bolo byť vtákom..
Napíš svoj komentár