Vzhľadom na fakt, že som sa stal chromým reumatickým artritickým kriplom (akiste som to mal z chlaščenia) som sa poberal krivkavo hadivo kľukato k babke po paličku na podopieranie (babka tento predmet ľudovo nazýva čakan, respektíve čakanek).

Už z diaľky som videl Iris (Irenu) hadiacu sa k babke alebo ako s Vevou nazývame našu prarodičku: (k saint mame) a pochopil že idem vhod.

Konečne som sa mohol polutovať saint mame s podobnými problemami aké má ona (dlho ma však ľutovať sa nenechala... predsa len ma tromfla viacrými boľačkami..držiac prvenstvo v množtve postihnutých kĺbkov, kôstek...)

Nuž ale aj Iris mala svoje témy na prebratie:

Téma číslo 1: Nemocnice:

,,No a ja keď som vtedy ležala tam u nich, tak lekár mi vyslovene zakázal dvíhať hlavu. Tak som ju vôbec nedvíhala. No ale sestrička mi priniesla piť a k tomu takú hadičku na pitie. Ako som si to tam napravovala, mi padla tá hadička na zem. No bola som smedná, tak som zazvonila sestričke. A tá mi na to povedala: Upratovačka keď zajtra ráno bude upratovať vám to zdvihne. No tak čo som mala robiť..snažila som sa piť z pohára bez dvihnutia hlavy. Celá som sa pooblievala. Potom prišiel lekár a vynadal mi že čo som robila že som celá mokrá....

Téma číslo 2: Opäť neboštíci:

,,No a moja sestra len sa tak spustila z nôh pri stene a skonala...“

Saint mama (t.j. babka) sa náhle zháčila a zúfalo sa na mňa obrátiac zahlásila:
,,Mareček, zamkol si bránu za sebou??“

Ovetil som že nie, veď aj načo, dokonca som si dovolil opomenúť, že majú dva psy (viď Šure - hravé spíča (rozumej psíča) v albume + babka tohoto spičaťa – Ika)

Saint mama však nič nenchala na náhodu:
,,Veď máme všetci čakany, kebyže sa sem niekto prebije zmlátime ho!!“

Téma číslo 3: Recepty z kuchyne starých materí:

(to už na mňa prichádzali neznesiteľné bolesti a upadal som do mdlôb)

Iris nemala zľutovania a snažila sa mi vysvetliť ako jej nebohá matka robila nejaké posúchy...

Téma číslo 4: Konope siate

,,A ako decko ja som zbožnovala ten olejček z tých šištičiek toho konope. Nám to natierali na chleba. A vždy keď to sušili, tak som tam chodila to ovoniavať, tak mi to dobre robilo...“

Oni sa o tom konope bavia vždy keď ich náhodou výmaknem spolu klábosiť. A potom sa dohadujú, ktorá ktorej má dať semená či sadenice konope...

Nič nové keď podotknem, že Iris prechádzala od nebožtíkov k receptom a späť.
Iris sa napokon pomaly o čakanku vychystala domov (teda po čakanek sa musela vrátiť lebo ho zabudla v kuchyni) a ja som si odfúkol od prichádzajúcich bolestí, na čo babka moc nereagovala, ba natruc sa začala sťažovať aké problémy má ona.

Keďže ma už neľutovala a ja som mal svoj čakanek (pokrútenú palicu ktorú sme raz dovliekli z Kysúc) vychystal som sa preč.

Po ceste opierajúc sa o čakan ešte na mňa zazrela jedna teta (babkina známa) a akiste poľutovala mladého chromého....

 Blog
Komentuj
 fotka
chiflada  26. 4. 2008 23:12
chodis s palickou?
 fotka
olgojchorchoj  26. 4. 2008 23:30
Nastastie som ju na verejnosti pouzivat moc nemusel
 fotka
dragonfly  28. 4. 2008 00:48
Herec ako sa patri ...

Teta Irenka je žena ako sa patrí, vždy volí tie správne témy ...
 fotka
olgojchorchoj  28. 4. 2008 08:48
No tomu ver... To je správna ženská.... a úplne som rád, že aspön sa babka nenudi, ked ju ma poruke tam...
Napíš svoj komentár