*************************************
(To len aby nebolo v náhľade prvých pár najprimitívnejších viet z celého blogu. Ďakujem za pochopenie)
*************************************



Dobrý deň..Volám sa Barbora, no všetci ma volajú Barborka pretože je to milšie. A toto nie je vôbec originálne, no na úvod sa patrí pozdraviť a povedať kto ste. Moje meno znamená záhadná, cudzia, neznáma, čož sa však prejavuje skôr v mojich RPG ako v reálnom živote. Mám rada mačky, čokoládu Milku extra cacao, nejem bravčové mäso a počúvam alternatívny rock. Psychologička mi povedala , že som typická extrovertka a priveľa rozmýšľam. Pri jednej z tých rozmýšľajúcich chvíľ som prišla na jednu vec..

Myslím si, že v dnešnej dobe nie je ľahké rozlíšiť umenie od pseudoumenia. Trendy určujú ich tvorcovia, hodnotu pridá slávne meno. Avšak podstatne jednoduchšou úlohou je rozpoznať umelca od pseudoumelca. Ten druhý prípad je človek zapadajúci do davu. Navonok ničím nevyniká, nemá žiadnu špeciálnu vlastnosť ani vás neohromí svojim vzhľadom, či revolučnými myšlienkami a predsa o sebe všade a rád hovorí aký je „protiprúdový“. Alebo aspoň nepriamo donucuje svoje okolie, aby si to o ňom myslelo. Najčastejšie si oblieka jednoduché oblečenie nevýrazných farieb, pretože všetko čo by mu mohlo dodať iskru nosí celé mesto a jeho komerčnosť uráža. Na to aby ohromil ľudí sa často uchyľuje k umelým depresívnym výlevom, na ktoré minie kopu slovných spojení, epiteton a metafor, ktorým nikto nerozumie.

Poznáte rozprávku Cisárove nové šaty? V nej všetci hovorili aký je panovníkov oblečok krásny, hoci žiaden nemal len preto, lebo ho vraj videli iba vzdelaní ľudia. Tak isto komentujú blogy i inú literárnu tvorbu pseudoumelcov ich priatelia, pridávajú jej na exkluzivite a podčiarkujú jej kvalitu, pričom tam žiadna nie je. Aj ja si dokážem ráno sadnúť za počítač, napísať pár riadkov o tom ako mi „kvapka temnoty steká po dne prázdnej kamenej duše“, no naozaj som to precítila? Nie. Ľudia si chcú pri literatúre oddýchnuť, zabaviť sa, spríjemniť si deň. Majú vlastné starosti a tých nie je málo. Prečo im pseudoumelci ešte viac pridávajú tie svoje? Nech o svojich trápeniach porozprávajú svojim priateľom. Pretože na to priatelia sú. Lenže im je určite jednoduchšie vyvolať emóciu, na ktorú netreba veľa úsilia ani náročnej osobe.

Smútiť sa dá pre každú hlúposť. No šťastie si treba vybojovať. Športovec je šťastný keď vyhrá súťaž, no tomu predchádzali hodiny ťažkého tréningu. Študent je šťastný keď dostane dobrú známku, no na to sa musel celý večer učiť a obetovať chvíľu zábavy. Matka je šťastná keď má dobre vychované zdravé deti, no predtým sa o ne celé roky starala a podriaďovala im všetky svoje plány. Pseudoumelec nemá chuť, čas ani úsilie niečo dosahovať, chce zožať okamžitý úspech za jednoducho získané pocity. A tomuto sa chcem vyhnúť. Radšej sa stanem komerčnou ale šťastnou a spokojnou, pretože som niečo dosiahla, niekam napredujem.

Ešte dodám, že som jedináčik, narodila som sa v znamení býka a zbožňujem každú jednu chvíľu s mojimi nepseudoumeleckými priateľmi, pretože oni sa ešte dokážu úprimne smiať a smiech je prejavom pocitu, na ktorý treba vynaložiť úsilie. Šťastia..

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
argy  1. 1. 2008 21:16
mne sa to citat nechce...ale uvodny odstavec je super
 fotka
argy  1. 1. 2008 21:19
dobre na ziadost autorky som to precital cele a mam jednu teoreticky prakticku zvedavostne fakticku otazku... ako dlho si na toto prichadzala?
 fotka
siss  1. 1. 2008 21:38
inak ja tak isto s tým úvodom ten odstavec kde si sa predstavila som eče čítala...ale dalej som moc lenivá...
 fotka
vaurien  1. 1. 2008 21:50
suhlasim,suhlasim,suhlasim.. .uz dlhise som chcel napisat nieco takehoto typu,ale len to vo mne hlbalo.. .cize radsej budes pisat z duse a budes komarcna a dosiahnes nieco?? ?.. .no,ku komercnosti potrebujes,bud obrovsky talent,alebo myslienky ktore sa vryju do ludi.. .ktore spajaju realitu a svet kde sa to vymyka spod kontroly.. .a na to samozrejme potrebujes velky talent a "tancujuceho trubadura" ako ja nazyvam vnuknutie a radost z tvorby.. .
 fotka
lilithka666  1. 1. 2008 22:04
myslim, ze globalne mas pravdu, vela depresivnych blogov je plytkych a neprezitych. Ale urcite sa najde par ludi, ktory to naozaj preziva tymto sposobom
 fotka
saddath  1. 1. 2008 22:12
dobry blog

vlastne s tebou skoro vo vsetko suhlasim
 fotka
ladokoz  1. 1. 2008 22:44
No dosť vecí z toho čo si napísala sa dá na mňa aplikovať. Rozdiel je však v tom, že o tom nepíšem, svoje nálady nedávam najavo, ale aj tak si ich ľudia okolo mňa všímajú, moja obľúbená farba oblečenia je (nevýrazná) hnedá a nenávidím komerciu. Často nad sebou uvažujem a moje myšlienky sú viac pozitívne ako negatívne.



Plne s tebou súhlasím, ale týmto som chcel povedať, že existujú aj ľudia, ktorý tým naozaj prechádzajú alebo si stoja za svojimi zásadami. (Ja som napríklad všetkými piatimi proti komercii a vyslovene sa mi hnusí - ako inak proti nej môže človek protestovať? Jedine odlišnosťou)



Takže som sa asi práve zaradil medzi ľudí, o ktorých si napísala tento blog, no ja by som nehádzal všetkých ľudí (z tejto skupiny) do jedného vreca.
 fotka
she  1. 1. 2008 23:03
suhlasim lenze ked niekto pise blog musi byt umelec? xce byt umelec?alebo sa xce len vyspovedat niekomu ako kamaratom? niektore blogy naozaj maju umelecku hodnotu ale ked ju xceme presadit tak nenapisem e blogale knih ci nie?

kazdy kto nema rad komerciu je pseudoumelec? preco?len preto lebo sa mu nepaci skatulkovanie a umenie robene z umyslom zarobit a nie robit nieco pre zabavu, zo srdca....
10 
 fotka
alterego  2. 1. 2008 01:56
hm.."umenie pre umenie", blogy sú živnou pôdou pre takéto "úkazy"...častokrát pre podivuhodné "literárne počiny".

Nemám rada tvorbu bez duše. Nerozumiem, ak si niekto povie "a teraz idem napísať báseň"..alebo "takýto rým sa mi tu hodí, tak to zmením".

Zdá sa mi šialené, ak sa niekto prehlási za umelca, alebo ak viac hovorí o tom, čo robí namiesto toho, aby niečo skutočne tvoril. Najväčšie diela nevzniknú na pokyn.

Ak niečo niekde uverejním, tak si častokrát poviem, že nechcem radšej žiaden komentár, akoby mi mal niekto napísať vetu „to bolo pekné“, pričom píšem o niečom, čo má od krásy ďaleko. Vidia formu, nie obsah.



Dobrý autor je vraj ten, čo tvorí pre ľudí, nie len pre seba – v zmysle, že tomu každý porozumie. Veď kto tvorí pre seba, nech si nechá svoje (niekedy aj hodnotné, ale len pre neho) myšlienky doma v šuplíku..tam kde patria, aj tak sú pre zvyšok sveta bezcenné..



Kamarát mi raz vravel, nech mu „okomentujem“ jeho básne. Písal o láske a lásku nikdy nezažil. Alebo o veciach, ktoré sa s ním nespájali. Nerozumela som jeho slovám a on sa hneval. Avšak bolo to len preto, že som ho poznala..v tomto je to sporné... Myslím, že v tom zohráva rolu aj nejaké odosobnenie sa – v prípade čitateľa.



RE: Ladokoz. Prečo by mala byť komercia až taká zlá? Veď komerčné je späté s populárnym a môže (napríklad čo sa hudby týka) taká Enya, Norah Jones a iní za to, že sú populárni? Aj oni patria do sféry komercie, mal by ich preto každý "všetkými piatimi" odmietať?
11 
 fotka
argy  2. 1. 2008 11:04
altereqo...mal by si si uvedomit rozdiel medzi popularitou a komerciou
12 
 fotka
nerejka  2. 1. 2008 13:36
dobre, cas odpisat



Adamko: myslienku som usporiadala v hlave v priebehu 5 minut po docitani isteho blogu nemenovanej s.w. ale pisala som to..pol hodinu? hodinu?



Vaurien: druhej polke toho komentaru som velmi nerozumela, lebo asi mame akosi rozlicny pohlad na pojem komercnost ale dakujem D



Lilithka666: nepopieram ze sa niekto naozaj tak znicene citi, no ako som uz spomenula na to su priatelia, blizky, pripadne odborna pomoc ak to tuzi napisat, ak chce vyjadrit svoje pocity pisomne, nech si zavedie dennik a ulavi sa mu. Preco tym vsak pridava smutku ostatnym? Raz som pocula taku mudru vetu ze len ten smuti naozaj, kto smuti bez svedkov..



She: ak niekto chce napisat blog, nemusi byt umelcom. Ani ja nim nie som. Rovnako ako stovky dalsich blogerov. Dolezite vsak je aby sa za umelca sam nekorunoval, vtedy sa totiz stava pseudoumelcom a o tych som pisala, nie o normalnych ludoch s kvalitnymi blogmi. A nechytaj ma za slova, nepovedala som ze KAZDY kto nema rad komerciu je pseudoumelcom. Ale vsetci pseudoumelci komerciu neznasaju..



Amen
13 
 fotka
martinesko  2. 1. 2008 16:47
chcel som dat dlhsi filozoficky komentar ale neviem mu dat ziadnu pointu tak napisem len ze v podstate suhlasim az na par detailov mozno pis dalej!
14 
 fotka
alterego  2. 1. 2008 17:55
re argy..a ty čítaj pozornejšie hoci boli obe slová použité v tej istej vete, neznamená to, že sú totožné
15 
 fotka
serion  2. 1. 2008 18:33
Jaaa, súhlasím. Veď som to vlastne čítal prvý. A chválil prvý (A). A stotožnil sa s tým prvý, keďže na súčasnú módu "alternatív" mám úplne rovnaký názor. Just, v dnešnej dobe je "in" byť odlišný, no v štýle, ktorý s nadšením berú všetci okolo teba. Akonáhle je niekto odlišný inak, je až príliš odlišný a už nie je "in". (to len taký malý offtopic postreh)



Jejda, takto večer ma nechať namáhať si mozgové bunky nad kreatívnym komentárom ktorý bude mať nejaku hodnotu... mhm... môže byť?
16 
 fotka
zvieratqo  4. 1. 2008 16:30
hmmmm neviem...

blog je napisany krasne. velmi... tak... inteligentne. si inteligentna barborka



ale... obcas mam pocit akoby som aj ja pisala o takych depresivnych veciach. ale nikde to neuverejnujem (A) obycajne to znamena ze sa neratam medzi pseudoumelcov, vsak? (A)



a nie som za kazdy cenu nekomercna. ja som komercna...



okej len som potrebovala samu seba ubezpecit ze nie som pseudoumelec (A) ale asi nie som ziaden umelec... najskor hm nevadi (A)
17 
 fotka
darinkaa  4. 1. 2008 22:53
Hm.. no takto. Som na teba hrda Barborka!



A suhlasim TAKMER so vsetkym.. alebo sa len chcem tvarit ze som tam nasla nieco s cim nesuhlasim, cize vlastne suhlasim Je fest pravda ze umenim nie je smutit ale srdecne sa zasmiat a pokusit sa najst vo vsetkom aspon kusok niecoho pozitivneho. Tak, tak..



A na margo niektorych co tu komentovali, samozrejme ze existuju aj smutni ludia s potrebou dat to zo seba von napriklad formou blogu. Ale zase je rozdiel, ked sa nieci blog nesie v style krvavej prazdnoty zahniezdenej v desivych utrobach duse a ked je naopak pisany normalnym stylom, ktory si rada precitam aj ja. Lebo ked clovek naozaj smuti a prijatelnou formou to napise, je to vacsinou vidiet. Vtedy sa nepotrebuje hrat na umelca a znasilnovat to pomocou metafor a strasne tragickych prirovnani.



Rozpisala som sa (A) a dpc..to ta neskora hodina nocna (A)



Tak! Umyt zuby a spat!
18 
 fotka
aenema  10. 1. 2008 19:24
Jopp Fajn Mysli, a scvoknes ako ini Ale to nic
19 
 fotka
skapato  17. 1. 2008 22:54
je to perfektne napisany clanok ale podla mojho nazoru komerciu, "temne" blogy atd. uz vobec netreba riesit pretoze to nikam nespeje..ludia sa budu vzdy triedit a kazdy jeden clovek chce byt istym sposobom odlisny..niekto pise o smutku aby na seba upozornil alebo aby zozal niekolko pochval od jemu podobnych ludi, ktore ho povzbudia, naopak negativne kritiky si vobec nepripusti...druhi ludia zas pisu blogy tak ako nerejka o pseudoumelcoch mozno presne z toho isteho dovodu ako ta prva skupina..kazdy sa chce prezentovat, kazdy inak..
20 
 fotka
pachohybskyzbojnik  29. 3. 2008 18:28
Po dlhom čase konečne blog resp. názor s ktorým aj súhlasím .. ja osobne neviem so slovami dobre narábať preto sa takýmto veciam ako je blogovanie a pod. moc nevenujem (skôr uprednostním hranie atď) ale je dobré že medzi nami pochodujú aj ľudia s celkom zdravým pohľadom a názorom na vec



..heh a ešte posielam pozdrav autorke, možno si ešte spomenie



s láskou ss

Ten-Koho-Netreba-Menovať
21 
 fotka
grietusha  6. 5. 2008 00:34
Ako som to začala čítať, tak mi hneď bolo jasné, kto ťa k tomu asi inšpiroval, mám z tej slečny v mnohom veľmi rovnaký pocit
Napíš svoj komentár