Smrť. Číha na nás kdekoľvek a kedykoľvek. Ľuďmi toľko odmietaná a neočakávaná. Každý sa jej dožije. Niekto nešťastnou náhodou, iní na pokraji svojich síl a dobrovoľne. Vraví sa: „Život je príliš krátky na to, aby sme ho brali vážne.“ Niektorí z nás ho však nechcú však nechcú brať vôbec nijako. Ani vážne a ani s humorom. Občas máme pocit, že život nie je pre nás. Myslíme si, že je náročný a príliš krutý na to, aby sme žili 80 či 90 rokov ako naši prarodičia, ktorí sa tešili z každého nového dňa. Tešili ich maličkosti. My sme však priveľmi zaneprázdnení, vystresovaní, častokrát s psychickými poruchami či zlomenými srdcami, ktoré riešime novým statusom na sociálnej sieti alebo posťažovaním sa desiatkam virtuálnych kamarátov, ktorým to je aj tak jedno, lebo majú dostatok svojich problémov. Nevedia si rady ani s tými svojimi, nieto ešte riešiť naše.

Je toho na nás akosi priveľa. Voláme o pomoc, no spätná odozva neprichádza. Nevládzeme, prichádza úplné dno. Naše životné ciele nechávame pomaly ale isto a nebadane zdupkať na vandrovku kamsi do Krajiny-nekrajiny. My zostávame úplne sami a bezradní na križovatkách života a nechceme vykročiť vpravo, vľavo ani dopredu. Bojíme sa samých seba, pretože sme sa zabudli počas života spoznať. Nemáme slabiny ani prednosti. Sme len my. Alebo nie sme? Nechceme byť? Netušíme.

Svoje životné lásky nachádzame každý týždeň, od šťastia sa vznášame meter nad zemou, no po chvíli nás to opäť omrzí a sme tam, kde sme boli. Sami. Opustení. Sklamaní a vyčerpaní. Už nemôžeme. Nedokážeme sa radovať zo života ako ľudia na plagátoch či billboardoch popri D1.

Trpíme. Netužíme zomierať ako obeta za iných, či vymýšľať kreatívne formy samovrážd, ktoré by sa zapísali do histórie slávnych. Chceme len nebyť. Chvíľku si oddýchnuť od života. Mať svoj Time out, ktorý môžeme využiť v momentoch, keď už nemáme silu plávať proti prúdu a nechať sa unášať smradľavou a rozbúrenou riekou tiež nechceme.

V otázke: „Byť či nebyť?“, máme jasno. Život nám však takéto možnosti nedáva. Ponúka nám ich len smrť. Dych i tep berúca. Milosrdná. Čistá. Nepoškvrnená.

 Úvaha
Komentuj
Napíš svoj komentár