Predtým ako sa odhodláme k zmene, pokladáme si otázku. Zmeniť sa alebo sa nezmeniť? Zmeniť niečo alebo nie?
Nahovárame si, že to čo robíme nie je „až tak zlé“, ospravedlňujeme naše zlozvyky. Pri narušení nášho osobného komfortu by sme mohli zažiť stres vyplývajúci zo zmeny. O zmene uvažujeme, ale necháme na neskôr. Každá zmena znamená, že sa niečoho musíme vzdať, ak ide o zmenu v súvislosti s človekom, môže prísť zármutok. Pocit smútku ide ruka v ruke s faktom, že ľudia nie sú hračky, majú svoje city a nedá sa porovnávať ak sa vzdáme človeka so zlozvykom.

Myslím si, že nie je vhodné plánovať si zmeny na určitý čas (alebo niečo ako novoročné predsavzatia). Nie vždy sme pripravený na zmeny v krátkom čase alebo nasilu, nenechajme tomu voľný priebeh. Nepripravujme sa tak o šancu na úspech.

Aj keď sa okolnosti a svet menia rýchlosťou blesku, ľudia sú pomalší. Prvé štádium je zvažovanie, občas nás napadne myšlienka zmeny ale nepociťujeme jej potrebu. Ďalším štádiom by mohla byť príprava, zvážime kladné i záporné stránky, stanovíme si kroky, povieme si prečo by sme niečo chceli zmeniť (vyvarujeme sa myšlienkam ako to bude príliš náročné, nikdy to nebude fungovať). Pokračujeme samotnou akciou, konkrétna zmena na nás sa prejaví. Základom úspechu je však krok posledný, vytrvanie (nechýba nám motivácia).

Nie každý posun vpred je hmatateľný, niekedy ide o emocionálnu zmenu. Ak sa napríklad chceme vyhnúť pocitu podráždenosti, mali by sme preskúmať svoje pocity a prísť na to čo k nim prispieva. Podobne to môže byť pri zmene v myslení, menej sa znepokojovať nad všetkým a zároveň nad ničím.

Táto zmena je však len osobná, väčšinou nie je viditeľná. Následne by som chcel opísať zmeny ktoré, si na nás môžu všimnúť aj ľudia okolo nás. Jednoduchšia zmena je zbavenie sa nejakého zlozvyku alebo vytvorenie si nového, zdravého návyku. Tvrdšia zmena je vyskúšať si niečo nové, núti nás čiastočne alebo úplne obrátiť hore nohami našu každodennú rutinu všedného dňa. A napokon, najrozsiahlejšia zmena. Zmena ktorá nám nedá na výber, môžeme brať buď všetko alebo nič. Je ním napríklad príchod dieťaťa do života, celý život sa nenávratne od základov zmení.

Mnohí ľudia sa obávajú zmien, ktoré im môžu do veľkej miery zmeniť život k lepšiemu. Postupom času môže byť život v zabehnutých koľajach stereotyp. Ak udržiavame všetko v najvšednejšom stave, pravdepodobne nikdy nezažijeme bohatý a plný život..možnosť poznať a naučiť sa niečo nové. Svet naokolo sa neprestajne mení, ak sa rozhodneme nezmeniť sa, nezabránime tým nikomu sa nezmeniť. Ak aj zmeny nevyriešia nejaké naše problémy, aspoň sme sa pohli ďalej a máme na nich rozdielny prístup. 

 Úvaha
Komentuj
 fotka
vreskot000  26. 12. 2018 21:35
Pekny clanok,
Napíš svoj komentár