Stary pustovnik Sebastian, sa zvyčajne modlieval v malej osamotenej kaplnke na kopci.Vkaplnkeľudia uctievali Ukrižovaneho, ktory dostal vyznamny titul:,,Kristus milosti".Ľudia sem prichadzali z ďalekeho kraja , aby si vyprosili milosť a pooc.Stary Sebastian sa raz rozhodol, ža aj on poprosi o milosť.Hodil sa pred obraz na kolena a prosil:,,Pane chcem trpieť s tebou.Dovoľ mi prevziať tvoje miesto.Chcem na križi visieť ja."
Odmlčal sa s očami upretymi na križ a čakal na odpoveď. Ukrižovany zrazu pohol perami a povedal:,,Dobre priaťeľ , prijimam tvoju prosbu , ale podpodmienkou:Čokoľvek sa stane a čokolvek uvidiš , budeš mlčať.
,,Sľubujem ti to pane"
Avimenili si miesta.Nik z veriacich si nevšimol, že na križi bol už pribiti Sebastian a že Pan zaujal miesto pustovnika.Ctitelia prichadzali ďalej , vyprosovali si milosti a Sebastian verny svojmu sľubu , mlčal.Až jedneho dňa.....
Prišiel akysi bohač a keť sa pomodlil, zabudol si na stupienku peňaženku plnu zlatych minci.Sebastian to videl, ale zachoval mlčanie.Neprehovoril ani hodinu potom , keť prišiel akysi chudak, ktory neveril akemu šťastiu a odišiel s peňaženkou.A Sebastian neotvoril usta, ani keť si pred nim kľakol mladik ktory ho prosil , aby ho chranil na dlhej ceste cez more.Ale neodolal, keť videl , že bohač sa zadychčany vratil a myslel si , že mu peňaženku ukradol mladik.Vykrikoval , že zavola policajtov a že ho da zatvoriť.A vtedy sa ozvalo:,,Zastav sa!"
Všetci sa zadivene pozerali hore a vidli , že to zvolal Ukrižovany.Sebastian vysvetlil , ako sa to všetko stalo. Bohač sa hneť rozbehol hľadať chudaka.Mladik sa ponahľal aby nezmeškal loď.A keť sa kaplnka vyprazdnila, Kristus sa obratil na Sebastiana aby mu dohovoril.,,Zostup z križa.Nie si hoden zaujať moje miesto.Nevedel si mlčať!"
,,Ale Pane,"zaprotestoval zmäteny Sebastian.,,Mal som dopusťiť tu nepravosť?"
,,Nevieš,"odpovedal Pan ,,že bohačovi patrilo, že stratil peňaženku, lebo s tymi penizmi sa chystal dopusťiť nepravosti.Chudak naopak, tie peniaze veľmi potreboval.A čo sa tyka mladíka, keby so boli zadržali straže, bola by mu ušla loď a bol by si zachranil život, lebo prave v tejto chvili loď na širom mori stroskotala"

 Blog
Komentuj
 fotka
jaijelynne  22. 12. 2008 20:47
Wow.No tak tomu sa hovorí smola.
 fotka
michella  23. 12. 2008 12:00
Keď nám On ovplyvňuje život, veci sú také, aké by mali byť. Len stále neviem rozlišovať, kedy je dobré, že sa niečo stalo, lebo to tak chcel, a kedy by som to mala zmeniť. Je to dosť na mozog.:S
 fotka
lalka  23. 12. 2008 15:02
Človek by do toho nemal zasahovať.
Napíš svoj komentár