Upozornenie: Tento text obsahuje iba štyri vulgarizmy. Nevhodné pre ľudí zvyknutých na viac vulgarizmov.

Nedávno mi jedna milá, stará pani doniesla domáci šalát z fialovej kapusty s hráškom. S menšou obavou z potenciálnej sračky som ho zjedla. Dá sa povedať, že som to prežila v zdraví. Predsa len šalát od milej starej ženy sa neodmieta a ako hovorí pradávne maďarské príslovie- Darovanému šalátu na salmonelu nepozeraj. Rozmýšľam ako budeme my, naša generácia, ako budem na tom ja v 80- tke. Ten vek vyzerá byť tak vzdialený... Táto pani mala 20 v 57- om, ako je to možné? Zdá sa, že to bolo tak dávno...

V práci som s jedným kolegom, nazvime ho Vendelín, aj keď sa tak nevolá. Jeho skutočné meno nebudete nikdy poznať a pravdepodobne vás to ani nezaujíma. Šokuje ma jeho schopnosť milo, až podlízavo jednať s ľuďmi a v momente ako sa za nimi zatvoria dvere sa jeho správanie zmení a kľudne im vynadá do píč a kokotov. Pozoruhodné, nechcem vedieť ako hovorí o mne, a úprimne je mi to jedno a jeho názor ma veľmi nezaujíma, lebo očividne musel mať ťažké detstvo, kedže tie komplexy a bloky vidno dodnes. Keď sa niekto chová ako chuj, väčšinou to nerobí naschvál ale jednoducho sa ináč chovať nevie. Veď kto by sa naschvál a dobrovoľne choval ako chuj, ak už nie priamo kvôli sebe a svojmu svedomiu alebo niečomu inému, tak aspoň kvôli mienke ostatných, aby pred nimi vyzeral dobre. S niektorými ľuďmi si proste nesadnete, hlavne ak nie sú úprimní a toto je ten prípad. Takže ho beriem s rezervou a snažím sa mu nenormálne správanie z jeho strany nevracať. Naopak- želám mu všetko dobré, správam sa akoby sa nič nestalo a začala som vidieť výsledky- niekedy sa správa normálne, občas dokonca sa snaží byť milý a pomôcť mi.

Iná vec je, keď som si kupovala Kávenky na stanici a keď som videla ako mi dáva posledny výstavný kus rýchlo som si to rozmyslela a zmenila na Horalky. Nasledoval menší hysterický záchvat na štýl U slováka. Čo už, nevadí, nikdy si totiž neberiem posledný kus a už vôbec nie ak je to výstavný, je to jedno, či kupujem jedlo, oblečenie, kozmetiku alebo niečo iné.

Vo vlaku som stretávala jedno dievča a pretože mi raz pomohla s bicyklom, stenu sme dali preč a dali sme sa do reči. Nechcem byť hnusná ale ona je strašne škaredá, vyzerá ako Glum, len má vlasy. Ale oči má ešte strašidelnejšie lebo má zreničky zvláštneho tvaru a nemá ich v strede dúhovky, takže nikdy presne neviem kde sa pozerá. To bol prvý dojem. Ale na druhej strane vidím, že každému kto nastupuje, a má s tým nejaký problém, či už je to staršia osoba alebo má nejaký invalidný vozík alebo kočík ide ochotne pomôcť. Verím, že v každom človeku je niečo dobré. Len to treba objaviť, lebo niekedy je to ukryté veľmi hlboko. Tieto moudra mám od Surfrocka. Uvidíte, že keď budete mať otvorenú myseľ (ale nie tak doslova napr. na vlakových koľajniciach) ukáže aj vám cestu, a pochopíte že cieľ je cesta a cesta je cieľ a už nikdy viac nebudete viesť bezvýznamné internetové vojny a urážať anonymných zbabelých trollov. Možno že na svojej osvietenej duchovnej ceste dôjdete dokonca tak ďaleko, že už nebudete dávať anonymné smutné a keď úplne prestanete hejtovať cudzích ľudí na internete, tak budete vedieť, že ste už takmer dosiahli stav nirvány. A keď nie tak ešte vy doplatíte, doplatíte na mňa.

Takže sme sa začali baviť s Hortenziou, aj keď sa tak nevolá. Má dvoch synov. Starší má päť rokov a mladší rok a pol. Ten mladší sa narodil predčasne, v šiestom mesiaci a vážil len 970 g. Lekári bojovali o jeho život, štyrikrát bol resuscituovaný. Potom štyri mesiace strávil v nemocnici. Hortenzia za ním dochádzala každý druhý deň, aj keď jej to išlo do peňazí, ktoré ako vidno na prvý pohľad príliš nemala. Aj detská lekárka sa tomu čudovala, že dochádza za synom každý deň, na čo jej odpovedala otázkou- A vy by ste neišli za svojim deckom, keby tu ležalo? Svoje deti má rada aj keď...

Malý sa narodil predčasne v šiestom mesiaci najskôr preto, lebo jej robili testy z plodovej vody, ktorá sa odoberá tenkou ihlou cez brucho. Po tomto vyšetrení jej postupne začala odtekať plodová voda, nenápadne, s prestávkami aj týždňovými. Pripisovala to tomu, že má výtok, lebo plodová voda pri prvom synovi bola ružová a táto bola bezfarebná. Bábätko nakoniec nemalo dosť plodovej vody, tak muselo ísť na svet predčasne. Nemal vyvinuté pľúca, takže musel byť na prístrojoch. Videla som ho, je to naozaj krásne dieťa, veľké modré oči a svetlé vlásky ako anjelik. Vôbec by ste netipli, že mu dačo je, až na to, že musí brať niekoľko liekov navyše, ktoré by brať nemusel, keby sa nenarodil predčasne. Hortenzia je jediná žena, ktorú poznám a priznala sa, že počas oboch tehotenstiev fajčila. Lekári to hneď videli podľa tej ružovej plodovej vody. Napriek tomu sa jej prvý syn narodil zdravý a pár dní po termíne.

Raz keď sme išli ráno vlakom, veľmi sa ponáhľala na autobus za synom, ktorého mala prebrať od svojej mamy. Lenže vlak meškal a tak nestíhala ten prestup na autobusovú stanicu. Veľmi bola nervózna, otváranie dverí stláčala ešte počas jazdy a vkuse vulgárne nadávala. Vedľa nej stáli zhodou okolností ešte dve cigánky... asi na lepší celkový dojem z tejto grotesknej situácie. Bolo to pre mňa trochu vtipné lebo celú tú scénu mlčky pozorovali okolostojaci dôchodcovia, z ktorých tvári sa dalo vyčítať pohoršenie z jej správania.

Mám jedného kamaráta, volajme ho Mojmír, aj keď to nie je jeho skutočné meno. Vždy keď je u nás na návšteve na byte, tak je ochotný s hocičím pomôcť, keď vidí, že upratujeme, pýta sa čo treba upratať a keď varíme, s čím môže pomôcť. Stále ma to prekvapí, a príde mi to milé, že sám od seba chce pomôcť aj keď je na návšteve. Druhá vec je, že je až príliš šetrný, čo sa týka nákupov a peňazí celkovo. Ale aj tak si myslím, že keď si nájde ženu, tak bude dobrý manžel a otec.

Čo som tým chcela povedať? Vlastne ani neviem, možno len toľko, že za správaním ľudí, je vždy niečo, čo nevidíme, motívy, príčiny správania a pozná to iba Boh. A aby to nebolo málo patetické tak na záver citát od maďarského básnika Antoine de Saindor Petőféryho ,,Dobre vidíme iba srdcom, to hlavné je očiam neviditeľné."

 Blog
Komentuj
 fotka
obsession  9. 1. 2019 11:20
Veľmi sa mi páčila ta pani s fialovou kapustou ... Hortenzia a jej babo
Ale hlavne to čo cítiť z tvojho bloku
Že máš proste sama dobre srdce
Takze viac takýchto prosíme
 fotka
antifunebracka  9. 1. 2019 16:31
Aj ty si dobrý človek A šetrní sú najlepší!
 fotka
milgamman  9. 1. 2019 20:28
@obsession @antifunebracka diky ale vsetko s mierou
 fotka
primitiv  9. 1. 2019 20:55
Štyri vulgarizmy? No dovoľ?! Toto je kresťanská stránka! (Aspoň podľa obsahu prevažnej väčšiny blogov tak súdim.)
 fotka
milgamman  9. 1. 2019 21:21
@primitiv na zaciatku si mal varovanie pred styrmi vulgrizmami!! nemal si citat!
 fotka
tomtoylc  10. 1. 2019 11:32
ten predposledný odsek ... sedí na mňa, tak dúfam, že aj ja budem dobrý otec a manžel
... inak pekny blog
 fotka
milgamman  10. 1. 2019 16:29
@tomtoylc zlate, budes, urcite a dakujem
Napíš svoj komentár