Každých 10 sekúnd na svete zomrie 1 človek na následky fajčenia. Prečo? V dnešnej dobe nás pohľad na 12-ročného chlapca s cigaretou v ruke vôbec neprekvapí. Bežné ... Je však tento tabakový výrobok správnou voľbou? Naozaj nám nemôže uškodiť? Lekári definovali fajčenie nie ako zlozvyk, ale ako ochorenie, ktoré treba liečiť. Hlavnou príčinou závislosti je nikotín, avšak škody spôsobuje aj ďalších 4000 látok. Nikotín z dýchacích ciest prechádza cez krvný obeh a mozog. V mozgu sa naviaže na receptory a spôsobí zvýšenie látok, ktoré majú vplyv na to, ako sa cítime. Tým sa zmení zloženie centrálnej nervovej sústavy a práve to spôsobuje závislosť - telo potrebuje nikotín, aby sa "cítilo" normálne.

Fajčenie môže viesť k ďalším nežiadúcim problémom. Strata vlasov, tvorba vrások, rakovina, zubné kazy, žalúdočné vredy, pri ženách aj riziko potratu. Cigareta zdolala niekoľko násobne obetí viac než autonehody, samovraždy, ba dokonca o mnoho viac ako AIDS. Známa fajčiarska veta: "Tak či tak som už chorý, nemá zmysel teraz prestávať." Omyl, riziko ochorenia sa znižuje so zanechaním fajčenia. Po 20 min. bez cigarety tlak krvi a pulz klesnú v porovnaní s ich veľkosťou počas fajčenia. Po 8 hodinách sa hladina kyslíku v krvi vráti k normálu. Po 1 dni bez cigarety sa oxid uhoľnatý a nikotín vylúčia z tela. Pľúca sa začnú čistiť od hlienov. Po 10 týždňoch nefajčenia sa v tele zlepší obeh krvi. Po 7 mesiacoch dýchacie problémy ako kašeľ a pískanie ustúpia. Po niekoľkých rokoch nefajčenia je riziko vzniku rakoviny pľúc alebo vzniku infarktu srdcového svalu rovnaké ako u nefajčiara.

Taktiež aj so spoločenského hľadiska je lepšie cigarety zanechať: Byť nefajčiarom je prijateľnejšie, pretože nefajčiar neohrozuje vlastné zdravie, ani zdravie ľudí v jeho okolí. Oblečenie, dych, vlasy, ani jeho domov by už nezapáchali. Rovnako by to pomohlo aj finančnému stavu, pretože vyfajčenie 20 cigariet denne ročne stojí asi 16 tisíc korún.

Metód na odvykanie je naozaj veľa. Pevná vôľa, konzultácie s odborníkmi, nikotínová žuvačka, náplasť, či dokonca hypnóza.
Keď sa fajčiar z vlastnej vôle rozhodne prestať je na najlepšej ceste. Pripomeňte mu, že musí myslieť pozitívne. Podpora okolia je priam nutná. Prekonávanie svojej závislosti a tvorba nového, zdravého životného štýlu naozaj nie je jednoduchá. I keď sa to nepodarí hneď, môže to vyjsť pri druhom, či treťom pokuse. Vždy máte príležitosť nevzdať to!

S touto prednáškou by som chcela apelovať na váš zdravý rozum. Každých 10 sekúnd na svete zomrie 1 človek na následky fajčenia. Nepodľahnite tomuto “zabijakovi“ aj vy. „Veď len jednu skúsim“ poviete si. Áno, ale po tej príde ďalšia a ďalšia a o 20 rokov sa ocitnete v nemocnici s rakovinou pľúc. Preto, keď niekoho s vašich blízkych uvidíte s cigaretou, zahaste ju a zahoďte čo najďalej, aby ju už nikdy nenašiel. Zdravie je len jedno, tak si ho nenechajte vziať.

 Blog
Komentuj
 fotka
ksiksa  12. 5. 2007 20:56
si drbnuty? nepridavaaj to sem viackrat ..aj tak je to hovadina a ne to este dvakrat...wuaaa nemam naladu a este ty ju kaz debilnymi otazkami ..a ano som neprijemna a co?
 fotka
ksiksa  12. 5. 2007 20:56
sorry ..si to dalhet .. nevedela som
 fotka
the.wall  12. 5. 2007 21:01
nech mi niekto netvri este ze vodna fajka je zdravsia jak cigarety, je to take iste svinstvo...
 fotka
fragile.  12. 5. 2007 21:03
Preco rozpravas v zenskej osobe Michalh?

Nevyzera to ako tvoja vlastna praca (a okrem toho to aj tak maloktoreho fajciara ovplyvni). Inak nie kazdy fajciar vyfajci 20 cigariet denne... ked uz sme pri tom
 fotka
luc.ka  12. 5. 2007 21:15
no dobre, myšlienka síce pekná, ale autorstvo je koho?
 fotka
drbna  12. 5. 2007 21:42
asi tak Luc.ka
 fotka
sarah_whiteflower  12. 5. 2007 21:44
Haha, kde mám tie Camelky?
 fotka
filippp3  13. 5. 2007 04:24
Aj ja si myslim ze treba prestat fajcit,hulit je ovela lepsie a ma to skvely efekt...a kazdy to ma rad....hhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaa
Napíš svoj komentár