Už som na Bridzi niekoľko rokov, ale nikdy som sa neodvážil napísať blog. Asi preto, že v písaní nie som dobrý a možno som čakal na vhodnú príležitosť o čom písať, pretože u mňa to musí byť vždy niečo špeciálne... Nastal teda čas! 

Tak teda začali prázdniny asi v polke júna a ešte pred prázdninami som vedel, že po lete si chcem určite spraviť nejaký výlet. Ešte vtedy som to navrhol aj kamarátom, či sa nepridajú.. Súhlasili... Tak som sa teda tešil. Náš plán bolo Dánsko, hlavne preto, že tu študuje kamarát, ktorého by sme išli pozrieť. 

Prázdniny začali, spolu s nimi aj brigáda a akosi sa zabudlo na celý tento výlet, nikto sa nezaujímal, ani nič. Asi v polovici augusta nastal čas, kedy som chcel začať už všetko riešiť, letenky, ubytovanie a podobne. No prečo by som mal byť jediný, ktorý by to celé naplánoval? 

Začal som sa obzerať po článkoch o tzv. "solo" cestovaní, všade samé pozitívne reakcie a super zážitky, ktoré ma inšpirovali vyskúšať to. Vždy predtým som bol niekym limitovaný, čo mi pokazilo to cestovanie, tak je na čase to zmeniť. S plným presvedčením som zabookoval letenky, ubytovanie a spravil si predbežné plány. Najdôležitejšia časť (v tom čase som ešte netušil, že to bude najdôležitejšia vec) bola inštalácia appky "Couchsurfing". Vtedy to bolo len do zálohy, že keby náhodou niečo.. 

03.09. utorok ráno, zazvonil budík a celé toto dobrodružstvo započalo. Moja duša zaplesala, konečne si môžem robiť čo chcem ja, a nemusím byť nikým limitovaný. Cesta na letisko, vypĺňanie čakania na letisku, čítaním knihy a samotný let... 

Welcome to Copenhagen... Je to tu... Nastúpil som na metro a doviezol som sa až do centra na zastávku Norreport. Tu mohlo začať moje nekonečné blúdenie po meste bez mapy! Činnosť, ktorú na cestovaní najviac milujem. Check in v hosteli som mal až o 15, takže dosť času na to, pozrieť si toho čo najviac. Samozrejme vyhladovaný som neskôr zamieril do "mekáču", pretože v každej krajine chutí inak. Ako som tam tak sedel a jedol, pre mňa dosť zaujímavé hranolky zo sladkých zemiakov a celozrnný burger, začal som premýšľať, že v podstate mám deň a pol na celú Kodaň. Najlepšie by bolo teda, spoznať niekoho, kto by mi to tu ukázal. A vtedy som si spomenul na tú appku Couchsurfing, zapol som si funkciu, že mám záujem o "hang out" a takto som čakal, kým sa niekto ozve. Medzitým som dojedol a šiel som do hostela (tentokrát už s mapou), pretože som mal ťažký batoh, nech sa mi potom chodí ľahšie. Mal som izbu so štyrmi posteľami, no bol som prvý, ktorý sa ubytoval. Čo sa týka bývania, tak fakt odporúčam, Steel House hostel.. Veľa mladých ľudí, moderne zariadený a pomerne lacný so širokou ponukou služieb. 

Ako som tak sedel na posteli, plánovaním kam sa pôjdem pozrieť, ozvala sa jedna cestovateľka v "hang out" čete, či sa niekto nepridá k nej na "Food market". Keďže jedlo je vlastne moja záľuba, tak som jej odpísal. Stretli sme sa tam. Mladá baba, ktorá prišla tiež prvýkrát do Kodane. Lee z Číny pracuje ako investorka v Číne a teraz niekoľko týždňov cestuje po Európe. Fakt super človek. Hneď na začiatku som ju upozornil, že síce anglicky rozumiem, ale mám menšie problémy s rozprávaním a obzvlášť po tom, čo som dva mesiace hovoril len nemecky. Potreboval som čas, dostať sa do toho "speakovania". 

Prešli sme celý, pomerne veľký, food market. Lee ochutnávala dosť jedál, ja som nebol vôbec hladný, no nakoniec som sa donútil, keď už som tam teda bol, že ochutnám nejaký ten "smorgasbord" v plnom výklade, úžasne vyzerajúcich "obložených chlebov". Bolo to s rybím filé a nejakým zeleninovo-rybacím šalátom. Lee si dala "krabie klepeto". K tomu sme si museli ešte dať aj niečo na pitie samozrejme a ja ako milovník piva, som musel ochutnať dánske pivo z malopivovaru, ktoré chutilo pomerne dosť po kyslom ovocí. Očarilo ma to. Takto sme si užili food market. Prešli sme do parku oproti a chvíľu sedeli na slnku. Konečne vlastne svietilo slnko, pretože predtým sme obaja zmokli, po ceste na ten food market. Lee sa medzičasom rozhodla, že si pôjde ešte zdriemnuť do jej hostela a že večer mi napíše a pôjdeme si niekam sadnúť, tak som ju odprevadil a zas som bol na chvíľu sám. Prešiel som sa po ďalších kodanských uliciach a pamiatkach. Slnko zapadalo a mne sa do hostela určite ísť nechcelo. Zatiaľ som teda čakal na správu od Lee a pozeral čet na Couchsurfingu, kde sa ozývali aj iný ľudia. 

Padol plán, že kto chce, príde na svetoznámy prístav Nyhavn, kde sa stretneme a odtiaľ pôjdeme niekam do baru. Tak som tam teda šiel, aj tak som nemal žiadne plány na večer. Medzitým mi stihla napísať aj Lee, že sa tiež pridá. Prišiel som na dohodnuté miesto a keďže sme nemali žiadne znamenie ani nič, tak som v tom veľkom počte ľudí nevedel, ktorí sú to tí pravý z Couchsurfingu. Nakoniec som ich zbadal, stálo tam 5 ľudí, prihovoril som sa im a tým začalo večerné dobrodružstvo v Kodani. Po mene asi nevymenujem všetkých, pretože za ten deň, bolo tých mien na mňa priveľa. Alex z Peru s priateľkou, ktorou sa zoznamili v Aalborgu a ona bola Talianka. Kasza z Poľska, ktorá pracuje ako lekárka a popri tom chodí spievať na svadby. Chalan z Hamburgu, ktorý pracuje v hosteli a v Kodani bol na pár dní, ako výmena medzi jeho partnerskými hostelmi. Alex z New Yorku, ktorý však pochádza z Turecka. 

Našli sme menší pub, sadli sme si, objednali pivo, zoznamovali sme sa medzi sebou a zabávali sme sa. Lee mi písala, že išla nakoniec do iného podniku, kde bola ďalšia skupinka z Couchsurfingu. Po nejakom tom čase, sme sa rozhodli, že sa pridáme k tej druhej skupinke, pretože boli v bare, kde hrala živá hudba. Bola to ďalšia skupinka skvelých ľudí. Lee, Lana z Česka ktorá však žije v Singapure a tam vyučuje ruštinu, chalan, žijúci v Kodani, ktorý však pochádza z Lotyšska a pracuje v jednom pube, kde sme potom aj šli, ako spevák. Ďalší chalan priamo z Kodane s kamarátkou z Škótska. 

Takto sme tam všetci spolu sedeli a užívali si príjemnú atmosféru baru a vymieňali si životné príbehy. Neskôr sa k nám pridala Clemence z Francúzska, o ktorej sme neskôr zistili, že fakt super spieva. Po čase, keď prestali hrať hudobníci, sme sa vybrali, do ďalšieho pubu, ktorý som vyššie spomínal. Scottish Pub, v ktorom spieva, ten jeden chalan. Akurát tam hral jeho kamarát a tým pádom sme si mohli nechávať zahrať na želanie, no on však poznal a hral len rockové hity zo 60. a 70. rokoch, čo bolo skvelé, pretože väčšina sme mali práve tento štýl rád. Všetci sme sa spolu zabávali, spievali sme, popíjali. Neskôr sa zas k nám pridali dvaja chalani z Couchsurfing. Ahmet a jeho kamarát. Nikdy by som nepovedal, že hneď v prvý deň, sa ako "solo traveler" ocitnem vo veľkej skupine "solo travelerov". Bola to úžasná noc, plná zážitkov a nových tvárí. No to ešte nebol koniec. Asi polovici z nás sa chcelo ešte tancovať, tak sme sa vybrali do najbližšieho klubu. Bol to vlastne gay klub, kde hrali super hity a bola tam priateľská atmosféra. Ja som síce vyzeral znudeno, no to len preto, že po celom dni som už fakt nevládal. Oni ešte exovali panáky tequily, ja som na to nemal chuť, zatancovali sme si a neskôr sme sa s Lee rozhodli, že teda už pôjdeme.

Prišiel som do môjho hostela asi o tretej ráno, všetci v mojej izbe už spali, tak som sa potichu uložil do postele a po prvom dni, plnom zážitkov som zaspal. 

... Na prvý blog myslím, že stačí... Píšem ho až síce teraz, keď som tu tretí deň, no cestujem 5 hodín v buse do Aalborgu. O druhom dni sa rozpíšem tiež, pretože bol taktiež plný zážitkov a nových ľudí... 






 Denník
Komentuj
 fotka
wera55555  5. 9. 2019 20:06
smorgasbord je výraz pre švédske bufetové stoly, správny výraz pre dánske chlebíčky je smørebrød

solo cestovanie je super, ja som v podstate solo bola v Šanghaji.. v podstate solo preto, lebo pár dní som strávila aj s kamarátkou ktorá pochádza do Šanghaja ale napr tiež som jeden deň s random babou strávila čo som ju stretla ráno v reštike na dumplings

inak ďakujem za tip na Couchsurfing hagouts, ja som v živote nikdy nebola na stránke lebo som myslela že je to len zadarmo prespávanie u iných ľudí a na to nemám "guts"

mimochom najlepšie čo môžeš urobiť v Dánsku, je ísť aj do Alborgu a ísť do Den Gamle By. Ja bývam v Dánsku a hneď som si vymenila lístok za ročný, lebo tam za ten jeden deň som ja teda nemala dosť. Asi najlepšie múzeum v akom som kedy bola.
 fotka
hellium  5. 9. 2019 20:07
Teším sa na pokračovanie!
 fotka
wera55555  5. 9. 2019 20:08
@1 nie Ålborgu, ale do Århusu, to muzeum je v Århuse
 fotka
jakzig  5. 9. 2019 20:34
Veľmi pekný článok, až mám nutkanie zabookovať si lístok, letenku, hocičo, len aby som niekam vyrazil. Ale musím sa momentálne krotiť trošku a opatrne s peniažkami, lebo budem ich neskôr potrebovať, ale raz za čas je dobre takto vypadnúť. Teším sa na druhý deň
 fotka
mato97  5. 9. 2019 20:34
@wera55555 hej hej díky s tým dánskym názvom, v tomto sa tu absolútne neorientujem..
Noo do Aarhusu sa už nedostanem.. Ono sa nezdá ale 5 dní je fakt málo
 fotka
mato97  5. 9. 2019 20:37
@hellium díky...pokračovanie bude, keď si nájdem čas
@jakzig ďakujem.. Mňa toto aktuálne motivovalo, teda vlastne tí ostatní cestujúci, že asi začnem plánovať aj ďalší výlet.. Len tie peniaze no
 fotka
wera55555  7. 9. 2019 16:28
@mato97 prečo si vlastne šiel do Ålborgu? čo tu? lebo ja som akurát dnes tu na služobke.. a teda ja neviem, do Zoo nepojdem, tak keď už mám hotel v centre mesta tak sa pojdem prejsť
 fotka
mato97  7. 9. 2019 20:55
@wera55555 ja som bol pozrieť kamaráta, ktorý tam študuje.. Inak som už v Malmö a zajtra odlietam domov
 fotka
motovidlo323  26. 4. 2020 17:35
Fuu mne by bolo strašne otupno samému ale tiež sa teším na pokračko!
Napíš svoj komentár