Každý z nás je súčasťou modernej civilizovanej spoločnosti, ktorá má bohatú históriu a vystriedala už mnoho období a mnoho generácií. Sami vidíme ako sa časom spoločnosť mení a prispôsobuje dobe. V súčasnosti žijeme v uponáhľanej dobe, kedy je časť ľudí viac-menej spokojný s tým čo má a nepozastavuje sa nad problémami, ktoré sa ho netýkajú. No položme si otázku: Aké možnosti má mladý človek na uplatnenie sa v spoločnosti? Aké možnosti mu spoločnosť dáva na výber? Podľa mňa ich veľa nie je.

Čerstvý absolvent strednej či vysokej školy vlastne ani nemá možnosť aby sa osamostatnil a viedol plnohodnotný život podľa svojich predstáv. Jeho prioritou sa stáva hľadanie práce a väčšinou sa uspokojí s prvou ponukou, ktorá mu často ani nedáva možnosť uplatniť sa vo vyštudovanom odbore. A tak dlhé roky štúdia sú mu vlastne na nič, pretože na pozícii, na ktorú sa nakoniec dostane nikdy nebude dostatočne ohodnotený. Prečo? Odpoveď je jednoduchá. Nikto nezamestná mladého neoťukaného človeka bez praxe. Ale kde ju má získať? Možno vám napadne absolventská prax. Ibaže tá netrvá minimálne dva alebo tri roky ako je to väčšinou podmienkou. A tak sa dostávame do začarovaného kruhu, z ktorého niet východiska, ak vám nepodá pomocnú ruku niekto skúsenejší. Preto sa namiesto osamostatnenia mladí obracajú práve na svojich rodičov.

No tu sa mi žiada spomenúť mladých, ktorý svoje detstvo prežili v detských domovoch a nemajú sa na koho obrátiť. Často sa stávajú predmetom predsudkov a ignorácie. Pre takých ľudí je veľmi ťažké nájsť si zamestnanie a preto končia ako nezamestnaní, často dokonca ako bezdomovci. Štát síce mladých podporuje, ale príliš sa zameriava na vzdelanie a málo pozornosti venuje uplatneniu.

Nezamestnaný človek predsa nikdy nebude bývať vo vlastnom, nezaistí rodinu. Stereotyp nezamestnaného človeka vedie ku kriminalite, alkoholizmu a drogám. Nikdy ste si nevšimli, že stúpaním nezamestnanosti rastie aj kriminalita? Ľudia si navzájom kradnú a snažia sa zarobiť akýmkoľvek spôsobom. Vidina slušného zárobku ich ženie do situácií, o ktorých by predtým nikdy nesnívali ani v najhoršom sne.

Nedostatočné príležitosti na realizáciu môžu mladých dohnať až na dno svojich možností. Veľa mladých odchádza za prácou do zahraničia, kde dostanú primerané uznanie za celé tie roky potu v školách. Mali by sme mladým dať viac priestoru a podpory, inak nám tu nezostane produktívna vrstva obyvateľstva a podniky budú musieť zamestnávať dôchodcov. Uvedomme si, že mladá generácia predstavuje veľké množstvo nápadov a nových začiatkov. Takže sa nebojme dať mladým šancu. Pretože my mladí sa chceme realizovať.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár