LARP

SI človek s obrovským množstvom fantázie?Rád sa nechávaš svojou mysľou unášať do krajiny vlastných predstáv,túžieb a snov..?Rád sa zabávaš za každú cenu a nevadí ti keby si v rámci toho robil veci,ktoré sú neobvyklé a pre väčšinu ľudí zvláštne?

Rád by si behal po svete diametrálne odlišnom od tohoto?Chýbajú ti v reálnom svete pojmi ako odvaha,česť,hrdinstvo a dobrodružstvo?Myslíš,že tieto hodnoty už z nášho sveta vymizli a nemáš sa s nimi už kde na tomto svete stretnúť? Tak máš asi pravdu1!.. 1Ale naštastie ľudia disponujú neuveriteľným darom...FANTÁZIOU....a tak si môžu vytvoriť svety vlastné

LARP,tento akronym zložený z Anglických slov Life Action Role Playing je podľa mňa jeden z najlepších nástrojov k popusteniu uzdy fantázii.Dal by sa prirovnať k RPG alebo DrD hre naživo v reálnom svete s reálnymi luďmi a dáva ti možnosť(s trochou pomoci od tety fantázie) naživo prežit aké je to byť svalnatým barbarom zo severu,drsným a chladnokrvným vrahom,prešibaným obchodníkom,ktorého zaujímaju iba peniaze,milou malou lienkou ktorá polietava po okolý a bzučí ostatným okolo hlavy,prostitútkou,chrabrým rytierom alebo hocičím po čom len túžiš.

LARP je totiž akcia združujúca ľudí s týmito túžbami na jednom mieste a otvárajúca im brány do ich vytúžených svetov plných mystických tvorov,nemŕtvych,orkov alebo len zaujímavých ľudí.Základom každého larpu je príbeh poprípade celý svet v ktorom je príbeh situovaný,a ktorý vymýšľa organizátor danej akcie.Tvoja časť tohto veldiela je vymyslieť si postavu,ktorú chceš hrať(jej schopnosti,charakterové vlastnosti,túžby,sny,ciele,minulosť) a vcítiť sa do nej,hrať ju v tebou vyrobenom kostýme.Krása Larpu je aj v tom,že stretneš veľa ľudí s podobnými záľubami a spoločne s nimi vstupuješ do tohoto sveta pobíjaš "zlých" alebo aj dobrých tvorov,ktorých si zas vybrali na hratie iný hrači,obchoduješ,komunikuješ,prežívaš dobrodružstvá ktoré ti príbeh prináša,bavíš seba aj iných..Zväčša sú na larpoch niake základné budovy,lokačky,jaskyne situované do daného príbehu a obdobia,a na tých väčších sa niekedý postavý z dlhej chvíle sem tam aj celé stredoveké mesto drevené z hradbami,vežami a funkčnou infraštruktúrou(od hostinca,čo je základ ćez radnicu a hrad až po nevestinec občas .
Ak šialenosť niektorých hráčov prekročí mäadze tak sa može stať,že zhotovia aj funkčný katapult Trebuche v mierke 1:3 (pekne sme ho postavili RYsko,matkan,sian no nie.. alebo skončia dvaja muži ako konkubíny ,ktoré sú lesbické siamské dvojčatá :0 proste fantázii sa medze nekladú.... ťažké jepísať o tom čo všetko na Larpe môžete zažiť radšej si to vyskúšajte samy

Možno to znie ako zábavka pre malé deti...ale čouž niektorý sa radi bavíme ako deti aj v dospelosti

neviem či môžem ale aj tak ...ak to niekoho nadchlo a chce sa dozvedieť viac poprípade sa zaradiť k nám odporúčam stránky :
www.slad.sk -náš hlavný komunikačný portál,info o všetkých akciách a fóra
www.larp.sk -príklad konkrétneho larpu

Krédo larpistov z mojho pohľadu:Možno sa javíme divní,ale aspoň sa bavíme

 Návod
Komentuj
 fotka
black_soul  26. 11. 2008 16:32
LARP-y su super,sestra sa ich pravidelne zucastnuje s jej partickou priatelov v Cechach...a tie fotky odtial,uplne uzas..a ked som este pocuvala aj o celom pribehu hry,videla to prostredie a "areal" v prirode co si na to pripravili (zbuchali par chatiek ci obchodikov - akoze mestecko..a potom este taku velku drevenu funkcnu!! branu)...no proste haluze najväcsie myslim ze mi slubila ze ma niekedy vezme na LARP,rada by som sa toho ucastnila.. a myslim ze oni to maju tak,ze organizator akcie (Pan Jeskyne) im rozda aj role atd..
 fotka
zarita  26. 11. 2008 16:46
jééé znie to bohovsky skvelo
 fotka
the.wall  26. 11. 2008 16:52
aaale aale, konecne niekto aj tuto..

a musim pochvalit ze relativne dobre vysvetlene
 fotka
tutmitulifrnk  26. 11. 2008 16:54
"kdo si hraje, nezlobí" osobne, neviem prečo by som sa mal vzdávať hier, hrania sa, len preto že som dospelý.
 fotka
klidopido  27. 11. 2008 20:13
Nás v minule učka zdrbkal že sa nwme hrať... Boli z me ako na legu a daktorí jednici zabudli už...



ale toto je cool
 fotka
ceruzisko  8. 1. 2009 16:38
fala!
 fotka
niennor  25. 3. 2009 21:24
Karotkaaa..ten link larp.sk by som zatial nezverejnovala uz len preto, ze stranka je vo vystavbe a vela tam toho nenajdu.. a tiez pre prvu nepodarenu nahodenu skusobnu verziu, za ktoru boli zdrbkani viaceri..



a ad dva myslim, ze sa uz viaceri zhodli na tom, ze predstavovat LARPy len ako fantasy hry (rozumej zasadene v tom klasickom ponimani fantasy svetov) nie je najstastnejsie riesenie..nie len ze zavaza a niekedy moze vyzniet smiesne, no hlavne LARPov je tak vela a roznych zanrov..takze tak



ale inak, je to tvoj subjektivny blog..takze by som mala byt asi ticho ale clanok inak v pohode
 fotka
alpanu  26. 8. 2010 11:19
suhlasim s niennor, ze LARPy nie su len fantasy zamerane, ale hra sa vela roznych zanrov, ale inak clanok je napisany dobre, az by sa to dalo pouzit aj na nejaku verejnejsiu oficialnu prezentaciu
Napíš svoj komentár