Výskumníci z Lundskej univerzity vo Švédsku sa rozhodli ďalej neututlávať nepopulárne výsledky svojich dlhoročných výskumov a publikovali ich vo vedeckom časopise Environmental Research Letters. Uvádza sa v nich, že každé dieťa, ktoré nie je privedené na svet, ušetrí priemerne 58,6 ton emisií CO2 ročne: „Mať deti je najdeštruktívnejší krok, aký môže každý urobiť voči životnému prostrediu.“

Konzumovanie mäsa, jazdenie autom a využívanie leteckej dopravy sa zaraďuje k oblastiam, ktoré zaťažujú planétu najviac. No mať dieťa je v tomto absolútne na špici: „Každá priemerná severoamerická rodina, ktorá sa rozhodne mať o jedno dieťa menej, týmto krokom ušetrí toľko emisií, koľko ušetrí 684 tínedžerov tým, že začnú poctivo separovať odpad až do konca svojho života“, vyplýva z výsledkov v správe.

„Je dokázané, že existujú štyri akty, ktorými môže každý jednotlivec podstatne znížiť svoju uhlíkovú stopu: Jesť rastlinne založenú stravu, vyhnúť sa cestovaniu lietadlom, vyhnúť sa cestovaniu autom a mať menšie rodiny. Vzdať sa cestovania autom ušetrí 2,4 tony emisií CO2 ročne, vylúčenie živočíšnych potravín z jedálnička iba 0,8 ton, nepranie odevu teplou ale studenou vodou 0,3 ton“, potvrdil klimatológ Seth Wynes.

Hoci reprezentanti jednotlivých krajín sa snažia vystupovať ako ekologickí a verejne obhajujú recyklovanie odpadov, používanie eko-žiaroviek a vysádzanie stromčekov, všetky tieto plytké metódy sú až 8-krát neefektívnejšie v porovnaní s vegánskym stravovaním, pričom stravovať sa vegánsky je stále mnohonásobne menej efektívne než nemať dieťa.

Overené výsledky jasne potvrdzujú, že vyškrtnutie každého jedného zaoceánskeho letu zo svojho plánu ušetrí 0,7 až 2,8 tony emisií CO2 (záleží na dĺžke letu, množstve batožiny a množstve pasažierov na palube), zatiaľ čo separovaním odpadu ušetrí dotyčný jedinec iba 0,21 ton emisií CO2 ročne. To znamená, že separovanie odpadu môže byť až 13-krát neúčinnejšie pri snahách odbremeniť planétu od našej záťaže, než jediný let lietadlom.

Do roku 2050 musíme našu spotrebu zredukovať do takej miery, aby každý jednotlivec mal spotrebu priemerne maximálne 2 tony emisií CO2 ročne. V opačnom prípade už nebudeme mať ako ľudstvo žiadnu šancu na zabránenie klimatickej katastrofy. Ak si niekto myslí, že záchrana planéty nastane bez obmedzení a noriem, a nič sa na našom živote nezmení okrem toho, že budeme mať solárne panely na strechách a vegánsky hamburger na tanieri, musí to byť buď zelený podnikateľ alebo naivný blázon.

 Blog
Komentuj
 fotka
hetfield  13. 5. 2021 19:32
škoda že tieto výkumy nečítajú aj v Afrike alebo Ázii
 fotka
torpedo08  14. 5. 2021 11:34
Hurá zachránim svet nebudem mať deti

@hetfield alebo tu
Screenshot
 fotka
hetfield  14. 5. 2021 11:48
@torpedo08 kočovníci!
 fotka
hayduke  14. 5. 2021 14:09
@hetfield V Afrike a Ázii je samozrejme problém preľudnenia na oveľa vyššom stupni, ale ak sa zameriame na uhlíkovú stopu (o čom je tento článok), tak ľudia v Afrike, ktorí nemajú ani auto, telku, počítač, atď, majú brutálne nízku uhlíkovú stopu....
 fotka
tequila  14. 5. 2021 15:41
wow, ani som nevedel, aky som ekolog
 fotka
kassiar  14. 5. 2021 17:56
@hetfield To je vedecky zname preco maju tolko deti, nizsia zivotna uroven = viac deti, vyssia zivotna uroven = menej deti, i ked vzdy sa najde vynimka, a samozrejme su take pripady, aj tu na Sk je taka etnicka skupina, ktora ma zase iny dovod (ale to je fenomen)
 fotka
swamper  15. 5. 2021 10:50
Chcem finančnú kompenzáciu za ušetrené emisie !!! >
Napíš svoj komentár