Sedím v podniku a pozerám na ňu. Pred rokom milenci. Teraz je inou osobou, a roztrieštené fragmenty súvisenia okolo nej naďalej cirkulujú, ako prstenec okolo planéty. V hlave sa mi zažínajú zmiešané signály. Usmievam sa a žartujem- ako vždy žartujem a smejeme sa lebo bývam vtipný, keď sa cítim najhoršie. Vedľa sedí kamarátka a susedka a bývalá kolegyňa a jej súčasná. A aj ona sa smeje a občas si potiahne z mojej elektronickej cigarety s arašidovým, vanilkovým a banánovým liquidom. Nenápadne si objednávam alkohol a objímem ju silnejšie, ako by bolo nutné, keď sa lúčime.Zaplatím a zavolám si taxi. Idem na nákup a nesie sa vo mne vidina ďalších pár pohárov.

Je večer a ja som práve pozeral po desiaty krát A Scanner Darkly. Je pri mne kamarát, ktorý sa učí na atestáciu z traumatológie a každých pár minút mu vyvoláva jeho budúca manželka, ktorá ma upodozrieva (podobne ako celé detstvo jeho mama), že mám na neho zlý vplyv.

Keď skončí film, odchádza sa učiť, ale žena mu zas volá. Ja ležím v posteli, kreslím čoraz morbídnejšie podobizne, rozmýšľam o povahe reality, uchlípavam si z vodky za nočným stolíkom a fajčím paru s anizovou príchuťou, ktorú vdychujem hlboko do pľúc a vydychujem v hustých voňavých mračnách, ako nejaká rozprávková bytosť, ktorá chystá búrku pre hlavného hrdinu. Len tá moja búrka je chutnejšia a voňavejšia a bohužiaľ som v tomto celom protagonistom.

Na chvíľu položím hlavu na posteľ, chytím sa za vlasy a zadriemem. Marí sa mi obraz hŕby prerastených jahôd, ktoré rastú v skupinách, ktoré pripomínajú prisaté kliešte na psovi, na oparenej lúke. V diaľke vidím mesto a myslím, že to je ten amalgám miest, o ktorom sa mi zvykne snívať inokedy. Prvý krát ho vidím z diaľky.

Na lúke leží nahá žena bledej pleti, ktorej vlasy sa vznášajú, ako pod vodou. Leží na jahodách, ako na matraci, a keď pristúpim bližšie, vidím, že ich pučí a šťava jej steká po lýtku a po chodidle.

„Neviem, kam mám ísť.“ hovorím jej, ľahnem si jej hlavou na lono a objímem jej stehno. Pohladká ma po vlasoch a dá mi do úst rozpučenú jahodu.

„Vieš,“ vravím jej „every good tree bringeth forth good fruit, but a corrupt tree bringeth forth evil fruit. Aké potom jem ovocie?“ Pobozkal som jej bedro a oprel s úľavou čelo o jej bledé brucho... a zistil som, že sa vznášam.

Otvoril som oči a hrali znepokojivé, naliehavé tóny Senelotrope. Vstal som, pricupital k dverám a pootvoril ich. Nenápadne som nazrel do kuchyne a pozeral sa pár sekúnd, ako sa kamarát učí o zlomeninách. Privrel som dvere, sadol si na zem a oprel sa o ne.

Čo ak nejestvujem? Neprinesiem žiadne ovocie? Čo ak som len opar nad lúkou? Zanechám jemnú mliečnu stopu vo vzduchu... vôňu a napokon sa vznesiem do všetkých strán naraz... do večného zabudnutia... ako básne, ktoré si mrmlem sám pre seba, keď sa prechádzam... proroctvá o budúcnosti bez adresáta... strom, ktorý nik neuvidí padať... stará mapa kráľovstva mierky 1:1, ktorá sa rozkladá na odľahlých koncoch krajiny, ktorú kedysi tak exaktne popisovala... Borges, zomierajúci na rakovinu asi mesiac pred mojim narodením... vágna spomienka na miesta, ktoré nikdy nejestvovali... či prstence spomienok, obiehajúce, okolo ľudí, ktorých sa už netýkajú...

 Rozprávka
Komentuj
 fotka
mcvpn  12. 9. 2017 20:57
najviac ma zaraza, ako si mohol 10× vidiet a scanner darkly
 fotka
goodgoy  12. 9. 2017 20:58
@mcvpn
Mám straše rád ten film.
 fotka
artlover  12. 9. 2017 21:15
Posledny odstavec sa mi paci najviac
 fotka
antifunebracka  13. 9. 2017 16:17
Bro, za ten rozchod si môžeš sám, je ti to jasné
Ale inak extrémne hipsterský blog, už som len čakal, kedy spomenieš taqicové laté
 fotka
goodgoy  13. 9. 2017 17:53
@antifunebracka
ofc. neriešim kto zaň môže.
 fotka
antifunebracka  14. 9. 2017 16:31
CHyba, bratku.
 fotka
goodgoy  14. 9. 2017 16:35
@antifunebracka
Nie je to pointou.
Jasné, že to je moja "vina" keďźe som sa ja rozišiel. Ale neľutujem rozhodnutie. O tom ani nepíšem. Rozhodol som sa správne a dva krát do tej istej rieky nevstúpiš.
Je to skôr o tom, ako plynie čas a mení sa naše vnímanie a vnímanie nás. V podstate v tom celom slúži tá situácia len ako plot device.
 fotka
antifunebracka  19. 9. 2017 00:57
Tak pre ňu je to len lepšie, z každého pohľadu.
 fotka
goodgoy  19. 9. 2017 02:03
@antifunebracka

Neprezumuj veci, o ktorých vieš reálne hovno.
10 
 fotka
antifunebracka  19. 9. 2017 16:49
Prezumovať by som si nikdy nedovolil; žiaľ, viem toho až-až, drahý Goodgoy.
11 
 fotka
goodgoy  20. 9. 2017 07:54
12 
 fotka
goodgoy  20. 9. 2017 08:06
@antifunebracka

Iste informácie z prvej ruky, s obsiahlym komplexným popisom situácie. Iste si sa tým aj zaoberal a nehráš sa len na vševedka vo veci, do ktorej ťa je hovno a reálne hovno vieš. Veci predsa nikdy nie sú komplexnejšie, ako pár informácií s nepresnosťami, na základe ktorých môžeš vykonať povrchný morálný súd... Ako vždy.
13 
 fotka
antifunebracka  20. 9. 2017 16:30
Sranda, ako vieš presne o čom hovorím, hoci sa skutok podľa teba "nestal". Hups. Ale čakal som takú reakciu. Najlepšia obrana je predsa útok.
14 
 fotka
goodgoy  20. 9. 2017 17:08
@antifunebracka

Kde som konkretizoval o čom akože hovoríš? Čo sa babe chcelo, to sa jej prisnilo?
Len mi pripadá vtipné, koľko expertov môže existovať na môj život z radov ľudí, čo nie sú ani len v mojej blízkosti. Komické.
15 
 fotka
antifunebracka  21. 9. 2017 16:29
Z každej tvojej reakcie vidno až prehnanú emocionálnu zaangažovanosť na niečo, čo je údajne len neinformované bľabotanie. Komické, vskutku.
16 
 fotka
goodgoy  21. 9. 2017 19:42
@antifunebracka

whatever dude.
17 
 fotka
ssnehulienka  15. 5. 2018 04:08
...strom, ktorý nik neuvidí padať...

I got that!

toto som chcela... ten posledny odstavec rezonoval
a cele je to dobre, zaujimavy si
Napíš svoj komentár