Rád by som sa vás spýtal na váš názor ohľadom tejto osoby a zároveň na to čím ho máte podložení. Existuje totiž množstvo informácii od toho, ako ľuďom slúžila za konvertovanie na kresťanstvo, cez rôzne spreneverovanie darovaných peňazí v...
súčinnosti s vatikánskou bankou, až po informácie o tom ako nechávala trpieť ľudí pre jej odmietanie modernej medicíny, resp. ich nechávala trpieť “až kým nemohli protestovať proti pokrsteniu“. Je napríklad známe, že mnohí Indovia protestovali proti jej blahorečeniu. Takže aký je váš názor na túto ženu? Bola svätá? Bola obyčajnou osobou? Pokrytcom? Alebo dokonca bola niekým, kto sa schovával za dobro zatiaľ čo konal mnoho zla? A púoprosím si naozaj aj niečo na základe čoho si svoj názor zakladáte, nech je to tu trochu objektívne a vidíme, kto z akých uhľov na vec nahliada a čo mu z toho vychádza.
A prečo si neprečítaš o nej nejakú odbornú literatúru? Neviem čo čakáš na Birdzi, keď sa tu nikto o to nezaujíma a akurát ťa naštvú antikristuskove názory a vymleté kresťanské mozgy... Naštuduj si. A veriť nemusíš ničomu, veď načo, je to jedno.
@dumbledore Ach džízs, niekedy je najjednoduchšie rozšírenie si názoru, proste jebnúť názor do pléna. Chcem viac uhlov, nie len svoj uhol. Takže môžme ukončiť riešenie toho prečo niečo riešim tak ako to riešim a riešiť tému?
V jednej knihe sú zozbierané jej súkromné listy, kde sa priznáva k tomu, že stratila vieru v Boha, pomoc chorým a chudobným považuje za nezmyselnú a v podstate to čo robila, robila už len zo zotrvačnosti. Tiež sa priznala, že veľmi dlhú dobu sa vôbec nemodlila.
Bol by celkom prúser ak by ju niekto aj po tomto považoval za svätú.
A predsa tomu tak je.
Nevravím, že toto je vec, ktorou by nejako niekomu ublížila, len je dosť trápne ako sa z nej cirkevní predstavitelia snažia vytvárať nejaký kresťanský ideál.
Myslím, že zďaleka nekonala toľko dobra, ako si možno aj ona sama myslí. Ale nie zo zlomyseľnosti či pokryteckosti, lež pre svoju neznalosť medicíny a spoliehanie sa na Božie zázraky. Napr. keď dávala ľudí nakazených infekciami a obyčajných, s ľahkými chorobami, na 1 posteľ. Alebo keď sa nesnažila liečiť liekmi, ale modlitbou. Dobrými úmyslami je dláždená cesta do pekla.
@antifunebracka Dík, lenže okolo nej bolo aj dosť toho, že sa štítila preukazovať toho čo robila s darmi, čo už je pre mňa tak trochu na hranici s tým, že niečo robím s neznalosti.
@tommyhot ale zas na druhej strane ona robila tie hospice práve na umieranie a zbierala z ulíc hlavne dalítov o ktorých by nikto ani nezakopol. Dá sa jej mať za zlé, že sa nestarala toľko ako si mi predstavujeme, pretože tých ľudí by sa vlastne nikto ani nedotkol a zomierali trebárs na liečiteľné choroby, ale predsa, keď to tak vezmeš, bez nej by predsa tiež neprežili a zomreli by v ešte horších podmienkach.
@Lukaso121 niesom si celkom istí čo si myslieť o Hitchensovy, pretože sa neštíti emocionálnej manipulácie aby propagoval svoju myšlienku, ergo spropagoval seba. Proste mi často príde ako niekto pre koho účel svätí prostriedky
@karlotiskot všetky peniaze, ktoré jej ľudia posielali na charitu, sa do hospicov reálne nedostali, všetky posielala na účet vatikánskej banky. mala mizerné hygienické podmienky, niekoľkokrát horšie než zariadenia napr UNICEF, ktoré v Indii boli taktiež. krstila "pacientov" proti svojej vôli, nepodávala ani len základné analgetiká na utíšenie bolesti (keď sa už odkloníme od uvažovania o liečiteľných chorobách).
nehovoriac o tom, že sama sa vyjadrovala, že jej prácou nie je liečiť chorých, ale otočiť na vieru čo najväčšie množstvo ľudí.
to nie je, že sa nestarala toľko. ona sa nestarala vôbec. minule som si čítala pár článkov vychádzajúcich zo štúdií o jej živote a práci aj s jej citáciami a seriózne som sa rozrevala z toho, ako niekto mohol byť tak neuveriteľne zlý- dogmaticky presvedčená o tom svojom týrala ostatných ľudí, aby ich dostala na to isté.
ako sorry, to radšej zomrieť na ulici, ako sa dostať do rúk takej špine.
@karlotiskot chcel by si byt umelo drzany pri zivote, v bolestiach, spine, vyhladovany a este sa aj neustale pozerat na tie krestanske pice, ktore ta tam nechavaju zdochynat, alebo by si radsej chcel relativne rychlo umriet na ulici? Ak viem, ze umriem na nejaku chorobu, lebo nemam pristup k liekom, tak by som si asi vybral tu ulicu.
To, ze chcela pomahat ludom je slachetne. Otazka je, ci im aj naozaj pomahala. Ja myslim, ze nie.
@grietusha@tommyhot no asi už nie je kam rozviesť s vami diskusiu, pretože neviem čím by som oponoval a díky za články. Ako ja s vami súhlasím a ono je najhoršie, že mnohé misie fungujú týmto spôsobom doteraz, humanitárna pomoc je pre nich často hlavne postavenie kostola a šírenie kresťanstva, staranie sa o tých o ktorých sa nikto nepostará výmenou za konvertovanie a celkovo také rozširovanie si stáda akýmsi vydieraním tých najslabších. V Ázii je dokonca zdokumentované, ako niektoré misie unášajú deti z domorodých kmeňov žijúcich na pobreží Laosu, dokonca existuje misia v Južnej Kóreii, ktorá ponúka Severokórejčanom "pomoc" za konvertovanie ku kresťanstvu a 3000 dolárov, Pomoc spočíva v tom, že ak sa im podarí ujsť až do Thajska tak ich letecky prevezú do Soulu a dajú im základ vo svojej komunite, pre ktorú vlastne musia pracovať potom a zveľaďovať ju, ak povedia, že nepríjmu krst sú následne vyhodení na ulicu i keď ani po krste to nie je pre nich sveta žiť.
Som smutný z toho, že ľudia čítajú len liberálne ľavicové články, ktoré sú evidentne ideologicky zafarbené.
@30 Prečo veríš, že misionári niekoho nútia, a keď neprijme tak ho vyhodia späť na ulicu?
Skôr tam ide o to, že ich chcú civilizovať. A kresťanská viera ako taká vedie človeka k tomu, aby rástol v každom zmysle svojho človečenstva.
Akési vydieranie, je proti kresťanské, a ak máš reálne info, že to tak niekde funguje, môžeš to dať vedieť miestnemu arcibiskupovi, alebo rovno Svätej stolici vo Vatikáne.
@georg21 Čo tak nejaký argument? Liberálny ľavicový článok ideologicky zafarbený? Pozeráš takto kriticky aj na svoje zdroje? Trebárs, že svoje info čerpáš len z konzervatívno pravicových článkoch, ktoré majú podporovať nejakú náboženskú ideológiu?
Nútia ma k tomu výpovede ľudí v rôznych dokumentárnych filmoch, nutia ma k tomu skúsenosti popísané ľuďmi v mnohých článkoch, nútia ma k tomu udalosti, ktoré sa dajú pozorovať napríklad aj na slovensku, kde milión eur určených na humanitárnu pomoc ľuďom ide byť použitých na stavbu kostola...
A hej hej idem písať arcibiskupom do Thajska, Južnej Kóreii, do Afrických krajín a podobne, ale takto, vieš, keď sa tie veci odhalia, oni sa dokonca riešia aj tou tvojou cirkvou, problém je však v tom, že ich v zásade odhalujú ľudia, ktorý s cirkvou toho veľa spoločného nemajú. Ale hej, treba byť k všetkému cirkevnému silno nekritický...
@karlotiskot mám pocit, že sa tu bavíme o ružovom slonovi...
Ak hovorím o misiách, tak si hľadám zdroje, v ktorých píšu tí, ktorí ich priamo konajú. Poznám aj niekoľko misionárov, a ako som už napísal, ak vieš, že sa deje niečo zlé, je tvojou povinnosťou to oznámiť. Proti takému konaniu som i ja, samozrejme. Do Vatikánu môže napísať hocikto, najlepšie je teda cez kňaza či biskupa v tvojom bydlisku. Inak nechápem, prečo ťa to trápi, ak to inak nevieš ovplyvniť inak, ako napr. tým listom do Vatikánu.
Kto chce nájsť pravdu, musí mať s ňou osobnú skúsenosť.
Rob teda misie lásky, skutočne kresťansky. Každý človek by mal byť misionárom lásky.
Je dosť ľudí, ktorí majú problém už so samotným posolstvom kresťanstva, evanjelia. Väčšinou sú to liberáli, ktorí to chápu po svojom, nie tak ako to myslel Boh...
@georg21 Čo tak získavať info od tých na ktorých sa konajú?
Tu sa ale nebavíme o evanjeliách a posolstve kresťanstva... Nemá zmysel sa pre mňa baviť s niekým, kto si bude nekriticky tvrdiť svoje. Ja ako cynik a pragmatik som schopný oponovať názoru totožnému s tým mojím, nie je na tom nič ťažké, skús to občas...
@karlotiskot Čiže si bol za ľuďmi, ktorí tie misie prijímajú? Články môžu byť hocijako zmanipulované, orientované... lebo ako hovorím, sú ľudia, ktorí chápu kresťanstvo ako prospešné pre človeka, spoločnosť, a sú ľudia, ktorí sú proti nemu. A bavíme sa pokiaľ viem o kresťanských, katolíckych misiách. Iné nepoznám, a pochopiteľne nemusia korešpondovať s kresťanstvom. Ako možno tie z tých článkov, ktoré tu spomínaš...
Niečo konkrétne, video rozhovor:
Zdravotné strediská s pravidelnou lekárskou starostlivosťou, lepší prístup k vzdelaniu v triedach s elektrickým osvetlením. To, čo u nás považujeme za samozrejmosť, nie je samozrejmosťou v iných častiach sveta. Príkladom je Južný Sudán a práve o tom, ako mu môžeme pomôcť sme sa rozprávali s mojimi hosťami Jurajom Jantom a Tomášom Rusňákom. » www.ta3.com/clanok/9911/hos...
Maria Tereza bola skvelý človek..... iba to že pomáhala v slumach je obeta na celý život. Nie je ľahšie byť doma v teplučku ako chodiť po ´´smetiskách´´ tie slumy v Afrike??
Ona sa obetovala. Nemohla sa pozerať na tu biedu vo svete. Keby tích ľudí bolo na svete viac.. ((
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
Bol by celkom prúser ak by ju niekto aj po tomto považoval za svätú.
A predsa tomu tak je.
Nevravím, že toto je vec, ktorou by nejako niekomu ublížila, len je dosť trápne ako sa z nej cirkevní predstavitelia snažia vytvárať nejaký kresťanský ideál.
&ved=0ahUKEwiw3fDj2ZzLAhVhIpoKHZzKAbkQ6AEIGzAA" target="_blank" rel="nofollow" title="Linka na stránku books.google.sk">» books.google.sk/books?id=45vQK6...
@tommyhot ale zas na druhej strane ona robila tie hospice práve na umieranie a zbierala z ulíc hlavne dalítov o ktorých by nikto ani nezakopol. Dá sa jej mať za zlé, že sa nestarala toľko ako si mi predstavujeme, pretože tých ľudí by sa vlastne nikto ani nedotkol a zomierali trebárs na liečiteľné choroby, ale predsa, keď to tak vezmeš, bez nej by predsa tiež neprežili a zomreli by v ešte horších podmienkach.
@Lukaso121 niesom si celkom istí čo si myslieť o Hitchensovy, pretože sa neštíti emocionálnej manipulácie aby propagoval svoju myšlienku, ergo spropagoval seba. Proste mi často príde ako niekto pre koho účel svätí prostriedky
nehovoriac o tom, že sama sa vyjadrovala, že jej prácou nie je liečiť chorých, ale otočiť na vieru čo najväčšie množstvo ľudí.
to nie je, že sa nestarala toľko. ona sa nestarala vôbec. minule som si čítala pár článkov vychádzajúcich zo štúdií o jej živote a práci aj s jej citáciami a seriózne som sa rozrevala z toho, ako niekto mohol byť tak neuveriteľne zlý- dogmaticky presvedčená o tom svojom týrala ostatných ľudí, aby ich dostala na to isté.
ako sorry, to radšej zomrieť na ulici, ako sa dostať do rúk takej špine.
To, ze chcela pomahat ludom je slachetne. Otazka je, ci im aj naozaj pomahala. Ja myslim, ze nie.
» pietruchova.blog.sme.sk/c/238657/Matka-...
niečo zľahka na tú tému.
@30 Prečo veríš, že misionári niekoho nútia, a keď neprijme tak ho vyhodia späť na ulicu?
Skôr tam ide o to, že ich chcú civilizovať. A kresťanská viera ako taká vedie človeka k tomu, aby rástol v každom zmysle svojho človečenstva.
Akési vydieranie, je proti kresťanské, a ak máš reálne info, že to tak niekde funguje, môžeš to dať vedieť miestnemu arcibiskupovi, alebo rovno Svätej stolici vo Vatikáne.
Nútia ma k tomu výpovede ľudí v rôznych dokumentárnych filmoch, nutia ma k tomu skúsenosti popísané ľuďmi v mnohých článkoch, nútia ma k tomu udalosti, ktoré sa dajú pozorovať napríklad aj na slovensku, kde milión eur určených na humanitárnu pomoc ľuďom ide byť použitých na stavbu kostola...
A hej hej idem písať arcibiskupom do Thajska, Južnej Kóreii, do Afrických krajín a podobne, ale takto, vieš, keď sa tie veci odhalia, oni sa dokonca riešia aj tou tvojou cirkvou, problém je však v tom, že ich v zásade odhalujú ľudia, ktorý s cirkvou toho veľa spoločného nemajú. Ale hej, treba byť k všetkému cirkevnému silno nekritický...
Ak hovorím o misiách, tak si hľadám zdroje, v ktorých píšu tí, ktorí ich priamo konajú. Poznám aj niekoľko misionárov, a ako som už napísal, ak vieš, že sa deje niečo zlé, je tvojou povinnosťou to oznámiť. Proti takému konaniu som i ja, samozrejme. Do Vatikánu môže napísať hocikto, najlepšie je teda cez kňaza či biskupa v tvojom bydlisku. Inak nechápem, prečo ťa to trápi, ak to inak nevieš ovplyvniť inak, ako napr. tým listom do Vatikánu.
Kto chce nájsť pravdu, musí mať s ňou osobnú skúsenosť.
Rob teda misie lásky, skutočne kresťansky. Každý človek by mal byť misionárom lásky.
Je dosť ľudí, ktorí majú problém už so samotným posolstvom kresťanstva, evanjelia. Väčšinou sú to liberáli, ktorí to chápu po svojom, nie tak ako to myslel Boh...
Tu sa ale nebavíme o evanjeliách a posolstve kresťanstva... Nemá zmysel sa pre mňa baviť s niekým, kto si bude nekriticky tvrdiť svoje. Ja ako cynik a pragmatik som schopný oponovať názoru totožnému s tým mojím, nie je na tom nič ťažké, skús to občas...
Zdravotné strediská s pravidelnou lekárskou starostlivosťou, lepší prístup k vzdelaniu v triedach s elektrickým osvetlením. To, čo u nás považujeme za samozrejmosť, nie je samozrejmosťou v iných častiach sveta. Príkladom je Južný Sudán a práve o tom, ako mu môžeme pomôcť sme sa rozprávali s mojimi hosťami Jurajom Jantom a Tomášom Rusňákom.
» www.ta3.com/clanok/9911/hos...
a
» www.misie.saleziani.sk/aktuality/kateg...
Ona sa obetovala. Nemohla sa pozerať na tu biedu vo svete. Keby tích ľudí bolo na svete viac.. ((