Ahojte, boli ste niekto na Erasme? Kde? Aké ste mali náklady na život tam? Chcela by som sa prihlásiť, vôbec neviem kam a dôležitým faktorom sú pre mňa financie. ďakujem za odpovede
nebola som ešte, ale čo poznám ľudí, ktorí boli, tak vraveli, že dostaneš od školy štipendium. (v takom Nórsku napr. 500 eur mesačne). No a samozrejme si musíš niečo aj sama priplácať, podľa toho, do akej krajiny ideš (sever bude drahší ako juh). ale asi nie som veľmi kompetentný človek na odpovedanie do tejto diskusie, ale nudím sa
bola som vo FIN, dostávala som mesačne úplne hovno málo (488e), FIN je drahé ako ric, takže som tam išla aj so svojimi úsporami, plus som si narobila nejaké dlhy, niečo som poťahala z päty, nejaké peniaze som zarobila tam písaním a tak.
ale na peniaze nepozeraj. vyzerá to strašne strašidelne, ale vždy sa to dá, keď sa chce.
ja som sa dosť uskromnila, ale tú skúsenosť by som nemenila za nič.
Hm a nehrá nahodou rolu aj to aké vieš jazyky a s kým má Tvoja škola zmluvu na erazmus, kolko ludi sa kde hlási atd? By som povedal že to su veľmi relevatne veci a kym nedáš na vyber z konkretnych veci tak Ti ludia mozu radit do haleluja, ale bars presne to nebude.
@Grietusha mám niečo nasporené, no akože nechcem tam minúť všetky svoje úspory...chcela by som najst nejaku tu zlatu strednu cestu @Miro777 samozrejme, že aj to hrá rolu. napísala som, že financie sú pre mňa dôležitým faktorom - no nie jediným a ani najdôležitejším... skôr ma ale zaujímajú recenzie ľudí a ich pohľad na pobyt
je dolezite aj ci ides do velkomesta alebo mensieho mesta. Pokial by si isla Pariz, Barcelona, Severske krajiny tak len za prenajom izby 500-600eur mesacne +bills, Pokial ides do Polska, Slovinska - mozes ist aj na intraky a mas to za 80eur mesacne so vsetkym a ked dostanes 300eur mesacne tak si vo velkom pluse a nevies kde minat tolko penazi. Ja som bola taky stred, dostavala som 400eur, ubytovanie 150eur+bills, strava drahsia ako na svk, a ked som zo svojho doplatila 100-200eur mesacne tak sa dalo dobre zit aj co to pocestovat
hej, hej, tak som ratala, že by som šla tiež nejaký stred (poprípade tie lacnejšie krajiny) a že zo svojho by som doplácala nejakých 150e Dobra info teda, že sa dá uplne v pohodke vyžiť z toho @Jasmiine @Dreams155 Anglina B2 uplne v pohode, nemám problém s komunikáciou myslím, že to stačí na vycestovanie
@wiki410 no keby ze vobec necestujem a neminam na veci ktore nie su az tak dolezite tak vyzijem na tesno len z grantu..cize da sa aj uskromnit.Potom dalsia vec je aj alkohol.Ja napriklad som moc nepartyiovala (prekvapivo) . A more bolo zdarma
Ahoj ja som bola v Lotyšsku zimný semester, mala som grant 350 na mesiac, mamina mi posielala 400 mesačne (nechcela som mať všetky peniaze naraz pri sebe, lebo by som to okamžite minula a stačilo mi to. dokonca som aj cestovala vrámci Lotyšska, bola som v Estónsku, Litve, Poľsku, dokonca jeden víkend aj v Prahe (vychytali sme autobus za jedno euro chcela som ísť aj do Ruska, ale po mojom poľskom výlete som zostala o peňaženku ľahšia, tak to už nebolo možné. keby nebolo tejto nepríjemnej skúsenosti, tak určite vyžijem z 400 eur na mesiac. ubytko som mala za 120. a riga je krásna, milujem to mesto (ak vieš po rusky, máš výhodu )
Ahoj ja som bola na Erasme v Španielsku vo Valencii. Grant bol 400 eur mesačne. Dá sa s tým vyžiť pokiaľ nefajčíš, nechodíš na výlety a nie si náročný na stravu. Ubytko je cca 200 eur mesačne. Inak tam je lacno. Len nájom je drahý. 200 eur máš na zábavu a stravu, to sa dá. Strava je tam ako u nás. Čo sa týka dopravy kúpiš si valenbisi kartu za 28 eur a máš pokoj. Môžeš sa bicyklovať po celej Valencii celý rok . Moje náklady boli cca 650 eur mesačne. Moc som nešetrila, chodila som na výlety a tak takže grant nepokryl všetky moje výdavky.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
ale na peniaze nepozeraj. vyzerá to strašne strašidelne, ale vždy sa to dá, keď sa chce.
ja som sa dosť uskromnila, ale tú skúsenosť by som nemenila za nič.
@Miro777 samozrejme, že aj to hrá rolu. napísala som, že financie sú pre mňa dôležitým faktorom - no nie jediným a ani najdôležitejším... skôr ma ale zaujímajú recenzie ľudí a ich pohľad na pobyt
@Dreams155 Anglina B2 uplne v pohode, nemám problém s komunikáciou myslím, že to stačí na vycestovanie