Boh je termín, ktorý často označuje najvyššiu bytosť, podľa veriacich ľudí je vládcom alebo stvoriteľom sveta alebo je svetu imanentný. Koncepcia jediného Boha je charakteristická pre monoteizmus (preto sa slovo Boh píše s veľkým písmenom), aj keď niektoré formy monoteizmu sa nedajú vždy presne odlíšiť od niektorých foriem polyteizmu.
To čo ma asi každé náboženstvo, ktoré si ľudstvo vymyslelo a nakoniec tomu ešte aj uverili. Ale tak v niečo veriť musíme, keď nie v seba tak aspoň v nejaké špagetové monštrum.
vsetko zive na zemi, cela fyzika, biologia, princip karmy...urcite nie "bytost" ktora by ludi posielala do neba a pekla, pripadne by ich na zemi trestala....kazdy si je svojim svetlom-Bohom
@zajkousko vyjadri sa ...Kto je Boh? Tak určite to nie je výmysel(prosím netagujte,ak je váš názor iný),je to niekto,kto je vždy o krok vpred než my,niekto,kto ťa chytí,keď padáš do tmy,niekto kto ťa má rád,i keď naňho zabudas...To je v skratke Boh...
je to jasné. Ludia chcu Boha tak si ho stvoria. Nechcem nijako kritizovať veriacych ludi že sa dali osrať (i keď to tak je). Veriť v Boha je odvážne pretože ludia nemaju nijaky dokaz jeho existencie a zvyčajne sa nemaju čim braniť alebo vysvetliť svoju vieru. Pozrite sa na dnešnu cirkev. Ak Boh riadi svoju cirkev podla svojho uvaženia potom amen. Myslim si že Boh nie je za znasilnovanie malych chlacov kadejakymi mnichmi a kapucinmu ako je tomu dnes.
@joshuaa007 tým ako stále ľudia kydajú na Boha kvôli cirkvi, začínam si už aj ja myslieť, že je správny prístupe veriť v Boha, ale nie v cirkev
a ty v Boha neveríš, pretože je to pre teba jednoduchšie a pohodlnejšie, riadiš sa rozumom, ale pochop, že viera je vyššie poznanie, ktoré sa rozumom nedá pochopiť, to sa nedá vysvetliť, prečo sa o to pokúšate a keď vám to nejde, tak poviete, že proste neexistuje?
@strangelady ale vážne sa nerúhaj, nie je to pekné
nie som hodný aby som tu niekoho súdil za jeho vyjadrenie, každy píše len to čo cíti vo svojom srdci, čo niekde počul, alebo koná tak, ako ho rodičia vychovali....
vedzte však, že každý jeden na to príde skôr či neskôr, či konal správne .......filip
@aenrel ja viem, že Boh existuje a nepripúšťam žiadnu inú možnosť, a jediná vec, ktorá ma presvedčí o opaku je len to, že keď raz zomriem, tak so mnou zomrie aj moje vedomie
@aenrel veriť v Boha okrem iného znamená veriť aj v to, že má človek dušu, ktorá po smrti tela jestvuje ´dalej, to myslím tým vedomím, ako to moje vedomie po smrti nebude ďalej existovať, potom neexistuje ani nič ako duša
@aenrel ty si ma nepochopila, práveže mi to stačí, len vravím, že by ma nikto na svete o opaku nepresvedčil, iba skutočnosť, žeby som naozaj zomrela, teraz keď som živá, nielenže verím, ja jednoducho viem
@coleshepter v niečom budeš mať pravdu ale určite nie v tom že viera je poznanie. to su dve odlišne slova, citujem: "Viera a poznanie su ako misky váh. Čím vyššie je jedna, tým nižšie je druhá."
@coleshepter@31 Neveríš v cirkev nechceš do spoločenstva cirkvi zapadať ale napomínaš ľudí aby sa nerúhali prečo? Ľudia ktorí tak napomínajú sú podla mňa už cirkvou vycvičení...
@coleshepter to nie je chatnie za slovička. to su proste dve odlišne a protichodne slova lebo keď chcem veriť, tak musim prestať použivať rozum. to je funguje aj inde.
@trash vobec som nepovedala, že neverím v cirkev, chodím do kostola, na spoved, aj na prijmanie, ja len vravím, že cirkev nie je až taká svatá, to vie predsa každý,
ale do kostola idem vypočuť si kázen, lebo to co knaz hovori ma zmysel, tak možno daktorí knazi sú úchyláci a neviem čo, ale je blbosť podĺa nich súdiť celú cirkev
a inak, pravý Boh je len jeden, všetci ostatní kvázi bohovia, sú modly
@joshuaa007 pana, ta zabi ma, že som napísala slovo poznanie, lebo som bola zmagorená po učení sa filozofie
@coleshepter Vieš o tom, že si teraz urazila moju vieru nazvať ostatných Bohov bezduchými modlami? Zaváňa to náboženskou netoleranciou preto sa do vreca hádže celá cirkev...
@coleshepter Rodnú vieru predkov bola tu ešte skôr ako tá tvoja cirkev ktorá tu zaviedla iba náboženské prenasledovanie a teror.. A ten teror nerozpútalo len tých pár jedincov kvôli ktorej netreba vraj viniť celú cirkev pretože cirkev bola stavaná na moci chamtivosti a otrokárstve...
@trash v svojom profile fakt máš, že máš záľubu v rozvracaní katolíckej viery? Tým pádom sa s tebou nejdem ďalej baviť, lebo si zaujatý a nikdy si nič nezoberieš z toho, %
skôr naopak utvrdzuješ týchto hriešnikov v ích diablovom presvedčení svojej neomylnosti ...
ak chceš pre nich učiniť dobre, modli sa ruženec Božieho milosrdenstva, tak ako aj ja činím za všetkých birdzákov, je to najúčinnejšia zbraň voči Satanovi....
tvoje prosby idú okamžite na oltár Ježiša Krista v nebi.....
Satan aj s celým peklom sa trasu od hnevu, lebo tak padá ich moc na ľudí, ktorých chcú získať do večného zatratenia....
jedine modlitba v tomto svete dokáže zmierniť utrpenie ľudí a prevrátiť srdcia hriešnikov k Božej láske a jeho milosrdenstvu....
@trash aké predsudky? načo sa s tebou budem baviť, keď ako vidno chceš len osmievať moju vieru, a ani keby som sa na hlavu postavila, tak ti všetko pôjde jedným uchom dnu a druhým von? zbytočné si myslím
a vôbec, ľudia, ktorí eše nepoznali ako funguje svet, keď ešte nepoznali Boha, každý jav pokladali za niečo nadprirodzené a pripisovali to činnosti bohov, ktorých si sami vymysleli
@coleshepter Ja mám nazývať dogmu ktorou sa slepo riadiš a nazývaš to vierou? Keď moji bohovia boli vymyslení prečo tvrdíš že ten tvoj je pravý kde berieš istotu? Ty nadprírodzené pripisuješ svojmu bohu rovnako ako by som mal pripisovať ja ale dokázať pravosť svojej viery a Boha nedokážeš miesto toho popieraš moju... No moja viera je na tom lepšie ako tvoja... Moja nefunguje na princípe strachu a utrpenia tak ako tvoja čo čerpá z obáv pred peklom keď sa nebudú dodržiavať katolícke dogmy...
@trash tak určite by som to netvrdila, keby neboli isté veci, čo som videla, alebo čítala a ktoré sú pravdivé
neviem, čo to je za viera, čo máš a ani ma to netrápi, ja verím, čomu verím, ty ver tiež, čomu chceš
a napádať kresťanstvo je fakt smutné, rob radšej užitočnejšie veci miesto toho, aby si tu zakladal fóra, v ktorých napádaš moju vieru na birdzi plnom ateistov a ufónov, je jasné, že ti dajú za pravdu, ale takto si živiť svoj "zlozvyk" ? už som ticho
@coleshepter A aké sú tie isté veci ktoré sa stali a potvrdzujú tvoju domnienku? A Napádať kresťanstvo je smutné? Smutné je koľko násilia sa kresťania napáchali pred tisíc rokmi nad nami Slovanmi a teraz niekto plače že toto rádoby náboženstvo je napádané istými kritikmi ktorí vidia do hĺbky problematiky kresťanstva ktoré pôvodne ani nieje ani naša viera...
@coleshepter To je tvoja odpoveď na to keď sa pýtam aké sú tie veci čo si videla a čítala a potvrdzujú tvoju domnienku? Myslel som si že mi normálne odpovieš.. Pred pravdou čo som ti v predchádzajúcom príspevku zdelil mnohí utekajú...
@trash som kresťan, ale v prvom rade som človek, či už viem používať logiku alebo nie, nemá s vierou nič...niekto sa proste nenarodí tak inteligený ako ty
@nobile takýto nejaký citát som počula, že Boj je ako sviečka za roznofarebným sklom, sice každý vidí inú farbu, no sviečka tam stale je, či tak nejako
každopádne je to na zamyslenie, pravda ja verím, že Ježiš je syn Boha
@coleshepter Inteligentný som sa tiež nenarodil ale začal som hľadať odpovede na svoje otázky a to zvíšuje level ľudskej múdrosti... Odpovede hľadám do dnes a stále niečo pridávam do svojej múdrosti... Žiadné boh je láska žiadné že netreba vedieť stačí len veriť a seknem s tým.. Treba vedieť a potom veriť inak je keď stačí ako to u kresťanov býva len veriť a nepýtať sa ani nie zisťovať sa stáva viera hazardom a hazardný hráč nie som...
@coleshepter Tvoj citat pekne a jednoducho vyjadruje to, co som sa snazil zlozito vysvetlit. Dakujem
V to, ze veris, ze Jezis je syn boha sa ti v podstate neda vytknut...
Aj ked teoreticky mozeme povedat, ze ty si takou dcerou boha, ako on je bozi syn.
Krista rovnako vnimam inak, ako nam tvrdi cirkev.
Vnimam ho ako cloveka, ktorym naozaj bol.
Je to prorok, zasvatenec...
Vedel viac ako vacsina ludi vie dnes.
To vedenie, bozske vedenie mu davalo moc, moc konat "zazraky"...
Kristus sa ucil od Jana Krstitela.
Od neho ziskal vsetko poznanie.
Kristus sam Jana krstitela oznacoval za svojho mentora, za toho praveho velikana a po jeho smrti tato "funkcia", ci titul pripadla na Jezisa.
Kristus mal bratov, sestry, sesternice, ujov, tety, zenu a da sa predpokladat, ze aj nejake deti...
Po Kristovej smrti, "hnutie" krestanov viedol jeho brat Jakub (ktoreho zrejme asi zasvetil Jezis).
Este pocas Jakubovho zivota davno po smrti Jezisa sa o myslienke Krestanstva dopocul chlapik v Rime menom Pavol/Peter.
(Teraz si nie som isty ci Peter, alebo Pavol to bol.
Jeden z nich bol realny apostol. Este je mozno aj realne, ze osobne poznal Krista. Ten druhy ho nikdy v zivote nevidel...)
A ten typek v rime proste vzal co sa mu na krestanstve pacilo a s par dalsimi ludmi vo svojom posobisku spisali novy zakon.
(Upravenu verziu zivota Jezisa krista)
Pricom sa snazili velmi, aby Jezisa vykreslili bez rodiny.
Ze jeho matku posadol duch svaty a ona pocala neposkvrnene...
Ze nemal ziadnych surodencov ani rodinu...
A vsemozne sa snazili upratat akekolvek dokazy o opaku.
(Bohovia predsa rodiny nemaju
Ani im to neberiem za zle...
Je jednoduchsie pre ludi prijat fakt, ze bol Kristus boh.
Ako uverit, ze vsetko svoje poznanie a zazraky, ktore vykonaval, bol vzchopny ako ludska bytost...
Dalsou vecou, ktoru tito cinni muzi z Rima spravili bolo, ze uplne odstavili zidov z tohto vtedy este len myslienkoveho "hnutia"...
Ranne krestanstvo by som chapal, ako akesi hnutie v ramci zidovskeho nabozenstva... Jezis aj Jakub boli zidia.
Pre lepsiu predstavu krestanov v ramci zidovskeho nabozenstva mozme prirovnat, ako Iluminatsku odnoz v ramci slobodomurarskej loze, v 18 storoci v Nemecku.
(Akurat krestania mali presne opacne zamery ako Iluminati
Asi teraz vsetko co som napisal odmietnes a priradis si ma k ruhacom.
Ale mal som pocit, ze celkom dobre uvazujes, tak som sa s tebou chcel podelit o par informacii...
Dakujem za pozornost a sorry ludia za dlhy post...
(Aj tak verim, ze 96% uzivatelov to preskocilo uz po prvych vetach )
@trash ja som vraj múdra a dôvtipná, ale logikou som nikdy neoplývala
Viem že cirkev už od nepamäti odmieta všetko, čo je vedecké, a vždy keď sa dokáže niečo, čo rozvracia jej učenie, tak zúri, a tak vraviš, že bude radšej slepá, akoby mala vidieť pravdu, lenže tento svet je možno tak strašne zložito vědecký, no to ma ešte upevňuje vo viere, že za tým stoji tak inteligentná myseľ, že by sme je nepochopili, ani keby sme neviem ako chceli, to o com tu hovorim, je ta moja čistá viera nezavisla od pojmu naboženstvo, je to moje vlastne presvedcenie, o ktorom hlboko vnutri jednoducho viem, že je pravdivé, kresťanstvo mi kvoli tomu dává zmysel a všetko mi do žena zapadá, a keď už sme pri tom, prečo by ta inteligentná bytosť nemohla byť Boh, a prečo práve nie ten môj? Keď skutočne pochopiš, čo som ti tu teraz povedala, nemyslím si, že budeš mať dôvod vravieť mi, že som zaslepená kresťanka, čo sa bojí uznať skutočnosť, aby náhodou nenarazila do steny a neprebudila sa z toho sna, v ktorom celý život žije. Amen.
@nobile áno, aj také názory som už počula, hlavne som tak nad tým rozmýšľala po zhliadnutí Da Vinciho kódu, ale myslíš si, žeby obyčajný človek mal takú moc?
ja ťa nebudem pokladať za rúhača, keď tak sa rúhaš katolíckej cirkvi, ale či to všetko čo učí cirkev je pravda od slova do slova, to neviem povedať, nemám to ako vedieť, môžem si len myslieť
každopádne som rada, že som kresťanka, lebo mi to dáva čosi viac, ako neveriť ničomu, a tiež som rada, že nie som k ničomu nútená
lebo Boh nás k sebe volá a je len na nás, či k nemu pôjdeme a či mu uveríme
Zo sémantického hľadiska je bohom inteligentná bytosť, ktorá má "nadpozemskú" moc a inteligenciu. V tom prípade ak raz kontaktujeme mimozemskú civilizáciu na zložitejšom vývojovom stupni, môžeme ich považovať za bohov.
“Akákoľvek dostatočne pokročilá technológia je nerozoznateľná od mágie,”
- Arthur C. Clarke
Bohom môžeme tiež nazvať akýsi vnútorný evolučný "drive" ľudského druhu, ktorý nám pomáha prežiť a riešiť problémy. Tento drive je prítomný u všetkých foriem života, ktoré si práve pre vôľu prežiť mnohokrát konkurujú. Tento drive vzniká a existuje počas procesu biologickej evolúcie. Jeho mierou je citlivosť na vzruchy, odolnosť, a reaktivita biologických a iných foriem života. Bohom teda môžeme nazvať nevôľu určitých zoskupení hmoty voči úpadku do vyššej entropie.
Z morálneho hľadiska (prináležiac určitej spoločnosti) môže byť Bohom "drive" k dodržiavaniu morálnych princípov empatie, lásky, obetavosti a pomoci. S morálkou je mnohokrát stotožňovaný práve najrozšírenejší teologický model Boha alebo bohov, ktoré považujem za imaginárne bytosti, ale zato mnohokrát užitočné na kontrolu spoločnosti a uspokojenia túžby po zmysle života.
Boh ako stvoriteľ vesmíru tiež nie je kompletne nemožný koncept. Nejaký šikovný experimentálny fyzik (možno v budúcnosti) bude vedieť skoncentrovať do malých rozmerov toľko energie, že sa môže vytvoriť miniatúrna čierna diera, ktorá sa ihneď vyparí. Teoreticky by mohol takto vytvoriť vesmír, ktorý sa precucne von z nášho vesmíru cez červiu dieru. Ten sa už bude správať podľa vlastných kvantovo-vygenerovaných fyzikálnych parametrov.
Lenže aj keby bol práve náš vesmír stvorený akousi inou inteligentnou bytosťou v inom vesmíre s iným časopriestorovým kontinuom a teraz po 14tich miliardách rokov nášho času sa nad touto otázkou zamýšľame, tak by stále tento "stvoriteľ" nemohol byť:
-všemocná
-vševedúca
-bezčasová
-bezpriestorová bytosť
Všemocnosť a vševedúcosť je logický paradox sám o sebe: "môže Boh vytvoriť kameň tak ťažký, že ho nedokáže ani On sám zdvihnúť?"
a taktiež tzv. Laplaceov démon a jeho vševedúcosť. Bezčasovosť a bezpriestorovosť znamená existenciu v stave maximálnej fyzikálnej symetrie, bez času a bez priestoru. Najlepšie sa to dá ilustrovať v samotnej singularite veľkého tresku (žiaden čas, žiaden priestor, žiadne fyzikálne zákony, nekonečná energia, nekonečné zakrivenie časopriestoru, všetky možné budúce histórie...) Povedzme si úprimne, nech už by bol Boh akokoľvek spirituálnou a nemateriálnou bytosťou, toto nie je vhodné prostredie, kde by mohol existovať. Inteligentná bytosť sa vyznačuje nezameniteĺnou činnosťou vzniku informačných vzorcov a správania, rozhodovania, myslenia... na to je potrebné, aby sa určitá množina informačných impulzov dostala v priestore z bodu A do bodu B za čas t, inak môžeme povedať, že táto "myseľ Boha" už odjakživa všetku činnosť dokončila a teraz sa nachádza v stave superpozície všetkých možných stavov mysle. Táto "myseľ" by existovala nie ako funkčný program (ktorým je akákoľvek myseľ) ale ako text knihy... čistá nemenná informácia, ktorej prológ aj epilóg existujú v tom istom momente naraz. Dúfam, že sa chápeme.
Trocha pravdepodobnejším ontologickým vysvetlením o pôvode a fungovaní vesmíru je teda to, že vznikol a riadi sa čisto prírodou generovanými fyzikálnymi zákonmi. Príroda "nevie", ktorý vesmír je vhodný pre vznik inteligentného života. A to ani nepotrebuje. Ak niekde v inej dimenzii vzniká vesmír s "nevhodnými" fyzikálnymi parametrami, buď sa zhrúti sám do seba alebo sa rozplynie príliš rýchlo. Vesmíry nášho typu môžu tak byť raritou, ale zo štatistického hľadiska spomedzi nekonečného množstva všetkých možných verzii vesmírov je ich existencia garantovaná. Táto úvaha sa odvíja od tzv. "silného antropického princípu" a Everettovej "interpretácii mnohých svetov (paralelných vesmírov) kvantovej mechaniky".
Ja ako panteista (exaktnejšie povedané pan"deista") si myslím, že riadiacim vzorcom, mechanizmom a množinou všetkých dejov v realite ako takej je príroda - neosobná entita, ktorá je nekonečne zložitá, bezčasová a vždy sa riadi istými matematickými pravidlami.
Možno ma teraz ukameňujú spirituálnejšie založení ľudia, ale snažil som sa väčšinu svojich názorov niečím podložiť.
@coleshepter@103 a prečo by toto nemohol dokázať obyčajný človek... Ľudská bytosť by to po otvorení najvyšších čakier dokázala čo Ježiš... Čiže pokojne mohol byť smrteľník a dokázať takto využívať schopnosti... Veď si všimni čo dokážu na východe v šaolinských a rôzných budhistických chrámoch...
@trash to je už o inom, ježiš mal tú moc, pretože je Božím synom, dnes ti všetci magovia, veštcovia, liečitelia a neviem kto este vo sebe objavujú silu, pretože sa oddavaju posobeniu zlých duchov, ktorí si ich zotročujú. Je to určitá sila, ale za akú cenu?
@kvantin akoby tu bol niekto fanušikom stephena hawkinga nič, čo píšeš, mi zmysel nedáva, pretoze fyziku neznášam, ale každopádne viera a nefalšovaná veda si nikdy neodporovali. Slovo neverec, nech ti zneje ako nevedomec (keď už do toho ťaháme citácie)
Kľudne ti veci vysvetlím, ak ťa zaujímajú. Ja sa nesnažím vedecky dokázať neexistenciu niečoho, pretože sa to nedá. V prvom rade je Boh nefalšovateľná hypotéza. Nedá sa overiť ani vyvrátiť. Preto nezapadá do prirodzeného sveta. To, čo som napísal boli čisto moje metafyzikálne úvahy.
@coleshepter a mimochodom nevedomcami sú väčšinou ľudia, ktorí si niečo neprečítajú a potom to súdia. Ale to ti odpustím, pretože túto odbornú teoretickú tému tak strašne neznášaš.
@coleshepter Ty naozaj si presvedčená že Ježiš bol boží syn? No keď dokázal vykonávať tie tzv zázraky preto lebo bol boží syn tak potom medzi budhistickými mníchmi sa najde celé hejno božích deti nepopieram že každý človek je praktický ten Miniboh keď otvorením vyšších čakier dokáže konať nadprírodzené schopnosti podobne ako Ježiš ale snaď mi nechceš tvrdiť že to dokázal preto lebo bol boží syn.. To potom ako boží synovia existovali Herkules, Perzeus, Achiles a podobne... A tým že tvrdíš o čo sa snažia rôzni mágovia a mystici a podobne že to je koketovanie so zlými duchmi zase zaváňa netoleranciou od človeka ktorí tvrdí že nie je nevedomí sfanatizovaní a obmedzení by bez priameho uvedenia dôkazu netvrdil že paktujú so zlými silami.. Neexistuje žeby šaulinsky bojoví mních povolával diabla aby otvoril vyššie čakry na rozbitie meter hrubého múru hlavičkou zatiaľ čo Ježiš podla teba to dokázal preto lebo je syn boží... Čo keď Ježiš praktikoval temné rituály aby získal nadprírodzenu moc?
Premna je nieco vdaka ktoremu mam nadej. Verim nan. Niekedy v mojom zivote som vela veci nechapala. Vycitala som to najvyssiemu,ze je to jeho chyba,ze mi zomreli ludia na ktorych mi tak zalezalo. Casom som pochopila,ze to bola Bozia vola. On je ten ktory rozhoduje co sa stane. A mi to nezmenime a verim,ze raz pride den ked vsetko pochopime. Nech uz je hocico. Vela ludom dodava nadej. A kazdy verime na nieco ine. Niekto nan veri,niekto neveri nech je uz ako chce. Je to nas pan.
@trash ty počúvaš sa vôbec? ja že som netolerantná, ty si potom čo
? ako, sú sviatky lásky a pokoja a Boh učí milovať aj hriešnikov, takže ti prajem, aby si si uvedomil, čo je pre teba dobré, a hlavne, čo je dobré pre tvoju dušu, tým som skončila a viacej sa od teba nenechám pokúšať, lebo trepeš dve na tri
@coleshepter Ako môže človek ktorí si myslí že ho ja pokúšam nazvať uvedomelým... Mimochodom tie takzvané sviatky lásky pokoja sú prebraté z rodnej viery predkov z predkresťanskej doby čiže od takzvaných pohanov...
@tobago Ja viem dobre čo som napísal ty vieš dobre čo si odo mňa čítal? pretože to že jediná prava viera je kresťanská a ostatné nazvať výplodom samotného diabla je ako nazvať Dalajlámu čierným mágom a narozdiel od toho takzvaného svätého otca pápeža nemusí sa voziť v nepriestrelnom vozidle... Jasne to je dôkaz viery čoho sa oproti Dalajlámovi pápež tak bojí mučedníckej smrti?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
118 komentov
(Zdroj: wikipedia.sk)
(zdroj: moja pamäť po učení sa na písomku z nosky)
a dovolim si odcitovat jednu pesnicku:
Bůh je mír, Bůh je soucit, Bůh je pravda,
Bůh je radost, úsměv, svoboda a láska,
Bůh je vesmír pozitivní energie tvořivost,
Bůh je světlo, pokora, Bůh je vyšší moc!
a ty v Boha neveríš, pretože je to pre teba jednoduchšie a pohodlnejšie, riadiš sa rozumom, ale pochop, že viera je vyššie poznanie, ktoré sa rozumom nedá pochopiť, to sa nedá vysvetliť, prečo sa o to pokúšate a keď vám to nejde, tak poviete, že proste neexistuje?
@strangelady ale vážne sa nerúhaj, nie je to pekné
nie som hodný aby som tu niekoho súdil za jeho vyjadrenie, každy píše len to čo cíti vo svojom srdci, čo niekde počul, alebo koná tak, ako ho rodičia vychovali....
vedzte však, že každý jeden na to príde skôr či neskôr, či konal správne .......filip
zatiaľ teda žiadne poznanie ani skúsenosť nemáš. len to zbožné prianie. a už ťa viac nebudem zdrbávať ak ti vyhovuje viera ok
To je to iste ako keby povie, ze verim v "Hovoriace Kaktusy", nikto mi nedokaze ze neexistuju hovoriace kaktusy tak isto im ja nedokazem ze existuju
či už existuje alebo nie , pre veriacich ludí je to bariéra bez ktorej by bol na svete strašný bordel a väčšia kriminalita .
ale do kostola idem vypočuť si kázen, lebo to co knaz hovori ma zmysel, tak možno daktorí knazi sú úchyláci a neviem čo, ale je blbosť podĺa nich súdiť celú cirkev
a inak, pravý Boh je len jeden, všetci ostatní kvázi bohovia, sú modly
@joshuaa007 pana, ta zabi ma, že som napísala slovo poznanie, lebo som bola zmagorená po učení sa filozofie
sestra moja, nebav sa s diablami v ľudskom prevlečení, robiš radosť Satanovi a zbytočne privádzaš svoju dušu do hriechu ...........filip
takýmto spôsobom nikdy nikoho nepresvedčíš ...
skôr naopak utvrdzuješ týchto hriešnikov v ích diablovom presvedčení svojej neomylnosti ...
ak chceš pre nich učiniť dobre, modli sa ruženec Božieho milosrdenstva, tak ako aj ja činím za všetkých birdzákov, je to najúčinnejšia zbraň voči Satanovi....
tvoje prosby idú okamžite na oltár Ježiša Krista v nebi.....
Satan aj s celým peklom sa trasu od hnevu, lebo tak padá ich moc na ľudí, ktorých chcú získať do večného zatratenia....
jedine modlitba v tomto svete dokáže zmierniť utrpenie ľudí a prevrátiť srdcia hriešnikov k Božej láske a jeho milosrdenstvu....
Požehnaný advent ti prajem
filip
Matej pst..........
filip
a vôbec, ľudia, ktorí eše nepoznali ako funguje svet, keď ešte nepoznali Boha, každý jav pokladali za niečo nadprirodzené a pripisovali to činnosti bohov, ktorých si sami vymysleli
aj tebe prajem pekné Vianoce
neviem, čo to je za viera, čo máš a ani ma to netrápi, ja verím, čomu verím, ty ver tiež, čomu chceš
a napádať kresťanstvo je fakt smutné, rob radšej užitočnejšie veci miesto toho, aby si tu zakladal fóra, v ktorých napádaš moju vieru na birdzi plnom ateistov a ufónov, je jasné, že ti dajú za pravdu, ale takto si živiť svoj "zlozvyk" ? už som ticho
Ona nechce, aby si sa stal krestanom, chce len aby si neriesil a nehanil to v co veri ona...
To je myslim celkom rozumne nie?
Viera v krestanskeho boha nie je od veci.
To ako s Jezisovym ucenim nalozili Peter a Pavol je dalsia kapitola...
To sa ani nemozno cudovat, aky ludia dalej usadaju na apostolsky stolec a ako je to cele riadene...
Cirkev v rime je semenisko hadov.
No za to jeden z najvacsich zasvetencov sveta Kristus urcite nemoze... Pouvazuj o tom
Osobne nevnimam boha ako nejaku osobu na hrubohmotnej urovni.
To sa neda.
Boh je pre mna energia, vedomie, z ktoreho vznikli vsetky nabozenstva, vsetky dogmy a presvedcenia.
Energia fyzikalna aj mentalna. Ty, ja vsetko okolo nas. Cely vesmir...
Hadate sa na menach univerza, na spravne nazeranie na univerzum na spravnu vieru v univerzum...
Nemyslite, ze je to zbytocne?
Vymenil si chlapcenske zadecky za ruzenec?
@nobile takýto nejaký citát som počula, že Boj je ako sviečka za roznofarebným sklom, sice každý vidí inú farbu, no sviečka tam stale je, či tak nejako
každopádne je to na zamyslenie, pravda ja verím, že Ježiš je syn Boha
heh, si tu dlho nebol, ked som o tom písal....
na každého raz príde, no a na mňa už prišl .......filipk
V to, ze veris, ze Jezis je syn boha sa ti v podstate neda vytknut...
Aj ked teoreticky mozeme povedat, ze ty si takou dcerou boha, ako on je bozi syn.
Krista rovnako vnimam inak, ako nam tvrdi cirkev.
Vnimam ho ako cloveka, ktorym naozaj bol.
Je to prorok, zasvatenec...
Vedel viac ako vacsina ludi vie dnes.
To vedenie, bozske vedenie mu davalo moc, moc konat "zazraky"...
Kristus sa ucil od Jana Krstitela.
Od neho ziskal vsetko poznanie.
Kristus sam Jana krstitela oznacoval za svojho mentora, za toho praveho velikana a po jeho smrti tato "funkcia", ci titul pripadla na Jezisa.
Kristus mal bratov, sestry, sesternice, ujov, tety, zenu a da sa predpokladat, ze aj nejake deti...
Po Kristovej smrti, "hnutie" krestanov viedol jeho brat Jakub (ktoreho zrejme asi zasvetil Jezis).
Este pocas Jakubovho zivota davno po smrti Jezisa sa o myslienke Krestanstva dopocul chlapik v Rime menom Pavol/Peter.
(Teraz si nie som isty ci Peter, alebo Pavol to bol.
Jeden z nich bol realny apostol. Este je mozno aj realne, ze osobne poznal Krista. Ten druhy ho nikdy v zivote nevidel...)
A ten typek v rime proste vzal co sa mu na krestanstve pacilo a s par dalsimi ludmi vo svojom posobisku spisali novy zakon.
(Upravenu verziu zivota Jezisa krista)
Pricom sa snazili velmi, aby Jezisa vykreslili bez rodiny.
Ze jeho matku posadol duch svaty a ona pocala neposkvrnene...
Ze nemal ziadnych surodencov ani rodinu...
A vsemozne sa snazili upratat akekolvek dokazy o opaku.
(Bohovia predsa rodiny nemaju
Ani im to neberiem za zle...
Je jednoduchsie pre ludi prijat fakt, ze bol Kristus boh.
Ako uverit, ze vsetko svoje poznanie a zazraky, ktore vykonaval, bol vzchopny ako ludska bytost...
Dalsou vecou, ktoru tito cinni muzi z Rima spravili bolo, ze uplne odstavili zidov z tohto vtedy este len myslienkoveho "hnutia"...
Ranne krestanstvo by som chapal, ako akesi hnutie v ramci zidovskeho nabozenstva... Jezis aj Jakub boli zidia.
Pre lepsiu predstavu krestanov v ramci zidovskeho nabozenstva mozme prirovnat, ako Iluminatsku odnoz v ramci slobodomurarskej loze, v 18 storoci v Nemecku.
(Akurat krestania mali presne opacne zamery ako Iluminati
Asi teraz vsetko co som napisal odmietnes a priradis si ma k ruhacom.
Ale mal som pocit, ze celkom dobre uvazujes, tak som sa s tebou chcel podelit o par informacii...
Dakujem za pozornost a sorry ludia za dlhy post...
(Aj tak verim, ze 96% uzivatelov to preskocilo uz po prvych vetach )
Viem že cirkev už od nepamäti odmieta všetko, čo je vedecké, a vždy keď sa dokáže niečo, čo rozvracia jej učenie, tak zúri, a tak vraviš, že bude radšej slepá, akoby mala vidieť pravdu, lenže tento svet je možno tak strašne zložito vědecký, no to ma ešte upevňuje vo viere, že za tým stoji tak inteligentná myseľ, že by sme je nepochopili, ani keby sme neviem ako chceli, to o com tu hovorim, je ta moja čistá viera nezavisla od pojmu naboženstvo, je to moje vlastne presvedcenie, o ktorom hlboko vnutri jednoducho viem, že je pravdivé, kresťanstvo mi kvoli tomu dává zmysel a všetko mi do žena zapadá, a keď už sme pri tom, prečo by ta inteligentná bytosť nemohla byť Boh, a prečo práve nie ten môj? Keď skutočne pochopiš, čo som ti tu teraz povedala, nemyslím si, že budeš mať dôvod vravieť mi, že som zaslepená kresťanka, čo sa bojí uznať skutočnosť, aby náhodou nenarazila do steny a neprebudila sa z toho sna, v ktorom celý život žije. Amen.
ja ťa nebudem pokladať za rúhača, keď tak sa rúhaš katolíckej cirkvi, ale či to všetko čo učí cirkev je pravda od slova do slova, to neviem povedať, nemám to ako vedieť, môžem si len myslieť
každopádne som rada, že som kresťanka, lebo mi to dáva čosi viac, ako neveriť ničomu, a tiež som rada, že nie som k ničomu nútená
lebo Boh nás k sebe volá a je len na nás, či k nemu pôjdeme a či mu uveríme
Je veľká česť byť kresťanom a najmä v dnešnej dobe, kde zákony
( Anglicko, USA ) zakazujú na verejnosti kresťanské symboly...
Ale aj preto, že vlastníme najmodernejšie pápežské observatórium, vo výskume sme ďaleko predbehli svetských vedcov...
“Akákoľvek dostatočne pokročilá technológia je nerozoznateľná od mágie,”
- Arthur C. Clarke
Bohom môžeme tiež nazvať akýsi vnútorný evolučný "drive" ľudského druhu, ktorý nám pomáha prežiť a riešiť problémy. Tento drive je prítomný u všetkých foriem života, ktoré si práve pre vôľu prežiť mnohokrát konkurujú. Tento drive vzniká a existuje počas procesu biologickej evolúcie. Jeho mierou je citlivosť na vzruchy, odolnosť, a reaktivita biologických a iných foriem života. Bohom teda môžeme nazvať nevôľu určitých zoskupení hmoty voči úpadku do vyššej entropie.
Z morálneho hľadiska (prináležiac určitej spoločnosti) môže byť Bohom "drive" k dodržiavaniu morálnych princípov empatie, lásky, obetavosti a pomoci. S morálkou je mnohokrát stotožňovaný práve najrozšírenejší teologický model Boha alebo bohov, ktoré považujem za imaginárne bytosti, ale zato mnohokrát užitočné na kontrolu spoločnosti a uspokojenia túžby po zmysle života.
Boh ako stvoriteľ vesmíru tiež nie je kompletne nemožný koncept. Nejaký šikovný experimentálny fyzik (možno v budúcnosti) bude vedieť skoncentrovať do malých rozmerov toľko energie, že sa môže vytvoriť miniatúrna čierna diera, ktorá sa ihneď vyparí. Teoreticky by mohol takto vytvoriť vesmír, ktorý sa precucne von z nášho vesmíru cez červiu dieru. Ten sa už bude správať podľa vlastných kvantovo-vygenerovaných fyzikálnych parametrov.
Lenže aj keby bol práve náš vesmír stvorený akousi inou inteligentnou bytosťou v inom vesmíre s iným časopriestorovým kontinuom a teraz po 14tich miliardách rokov nášho času sa nad touto otázkou zamýšľame, tak by stále tento "stvoriteľ" nemohol byť:
-všemocná
-vševedúca
-bezčasová
-bezpriestorová bytosť
Všemocnosť a vševedúcosť je logický paradox sám o sebe: "môže Boh vytvoriť kameň tak ťažký, že ho nedokáže ani On sám zdvihnúť?"
a taktiež tzv. Laplaceov démon a jeho vševedúcosť. Bezčasovosť a bezpriestorovosť znamená existenciu v stave maximálnej fyzikálnej symetrie, bez času a bez priestoru. Najlepšie sa to dá ilustrovať v samotnej singularite veľkého tresku (žiaden čas, žiaden priestor, žiadne fyzikálne zákony, nekonečná energia, nekonečné zakrivenie časopriestoru, všetky možné budúce histórie...) Povedzme si úprimne, nech už by bol Boh akokoľvek spirituálnou a nemateriálnou bytosťou, toto nie je vhodné prostredie, kde by mohol existovať. Inteligentná bytosť sa vyznačuje nezameniteĺnou činnosťou vzniku informačných vzorcov a správania, rozhodovania, myslenia... na to je potrebné, aby sa určitá množina informačných impulzov dostala v priestore z bodu A do bodu B za čas t, inak môžeme povedať, že táto "myseľ Boha" už odjakživa všetku činnosť dokončila a teraz sa nachádza v stave superpozície všetkých možných stavov mysle. Táto "myseľ" by existovala nie ako funkčný program (ktorým je akákoľvek myseľ) ale ako text knihy... čistá nemenná informácia, ktorej prológ aj epilóg existujú v tom istom momente naraz. Dúfam, že sa chápeme.
Trocha pravdepodobnejším ontologickým vysvetlením o pôvode a fungovaní vesmíru je teda to, že vznikol a riadi sa čisto prírodou generovanými fyzikálnymi zákonmi. Príroda "nevie", ktorý vesmír je vhodný pre vznik inteligentného života. A to ani nepotrebuje. Ak niekde v inej dimenzii vzniká vesmír s "nevhodnými" fyzikálnymi parametrami, buď sa zhrúti sám do seba alebo sa rozplynie príliš rýchlo. Vesmíry nášho typu môžu tak byť raritou, ale zo štatistického hľadiska spomedzi nekonečného množstva všetkých možných verzii vesmírov je ich existencia garantovaná. Táto úvaha sa odvíja od tzv. "silného antropického princípu" a Everettovej "interpretácii mnohých svetov (paralelných vesmírov) kvantovej mechaniky".
Ja ako panteista (exaktnejšie povedané pan"deista") si myslím, že riadiacim vzorcom, mechanizmom a množinou všetkých dejov v realite ako takej je príroda - neosobná entita, ktorá je nekonečne zložitá, bezčasová a vždy sa riadi istými matematickými pravidlami.
Možno ma teraz ukameňujú spirituálnejšie založení ľudia, ale snažil som sa väčšinu svojich názorov niečím podložiť.
@kvantin akoby tu bol niekto fanušikom stephena hawkinga nič, čo píšeš, mi zmysel nedáva, pretoze fyziku neznášam, ale každopádne viera a nefalšovaná veda si nikdy neodporovali. Slovo neverec, nech ti zneje ako nevedomec (keď už do toho ťaháme citácie)
Kľudne ti veci vysvetlím, ak ťa zaujímajú. Ja sa nesnažím vedecky dokázať neexistenciu niečoho, pretože sa to nedá. V prvom rade je Boh nefalšovateľná hypotéza. Nedá sa overiť ani vyvrátiť. Preto nezapadá do prirodzeného sveta. To, čo som napísal boli čisto moje metafyzikálne úvahy.
? ako, sú sviatky lásky a pokoja a Boh učí milovať aj hriešnikov, takže ti prajem, aby si si uvedomil, čo je pre teba dobré, a hlavne, čo je dobré pre tvoju dušu, tým som skončila a viacej sa od teba nenechám pokúšať, lebo trepeš dve na tri
Čo keď Ježiš praktikoval temné rituály aby získal nadprírodzenu moc?
Ty si vôbec nad tým premýšľal skôr, ako si to napísal ???
Ako môže ten, ktorý vyháňa démonom posadnutých, praktikovať temné
rituály. pochádzajúce od samého Kniežaťa zla ?