Dnes poobede som sa jemne nudila a tak som googlila niečo o veciach ktoré ma bavia... Zamerala som sa na GRAFFITI - moju záľubu, vášeň a drogu.

Aby som vás uviedla do obrazu... Graffiti ma zaujímajú od 8. triedy kedy som zistila čo to vlastne je (viem že som skorá . Dostala som sa k nim prakticky cez spolužiaka ktorý sprejoval a kreslil v podstate po všetkom čo videl a mne sa to začalo páčiť. Postupom času som začala kresliť. Vymyslela som si tag elphya ... Už ani neviem prečo elphya ale celkom dobre mi to znie. Zatiaľ som síce na steny nesprejovala (ja som len taký toy etee - nie že by som sa bála, len som zatiaľ nemala keš na farby, ale ono sa to nejak nazbiera a pomaličky pôjdeme nato ...

Ale teraz k veci: chcela som napísať, aké zaujímavosti nielen z histórie grafitov som dnes zistila. Tak pekne od začiatku...

Graffiti vznikli v Amerike (to som samozrejme vedela - šak hádam nie na Slovensku...) v New Yorku v 60. rokoch 20. storočia. Aj keď definícia grafitov znie cca takto: osobitný štýl písania sprejom na steny vagóny a pod., graffiti vznikli tým, že mladý ľudia začali písať svoje prezývky - tagy po stenách fixami . Rešpekt a obdiv ostatných získal ten, kto mal vlastný štýl a svoje tagy na najrozličnejších miestach. Uznávaný chcel byť samozrejme každý writer a koncom 70. rokov niekto úžasne inteligentný zistil, že sprejom to ide ešte krajšie a lepšie ako fixou. Vtedy vznikali rôzne druhy graffiti, stále farebnejšie a komplikovanejšie.

Keď už sme pri sprejoch... Viete vôbec kto vymyslel sprej?? Boli to (ako inak) dvaja Američania - L. D. Goodhue a W. N. Sullivan , ktorí si dali roku 1941 patentovať sprej so stlačeným plynom. (Sprej s farbou to zrejme nebol, ale napriek tomu) Aj vďaka týmto dvom úžasným ľuďom dnes môžme po stenách aj striekať (to čo niektorých zrejme práve napadlo nekomentujem) a nie len kresliť fixami.

Graffiti vznikli v Amerike a do Európy (aj do celého sveta) prenikali zároveň s hip-hopovou kultúrou aj vďaka filmom ako napr. Style Wars , či Beet Street . Graffiti sa na Slovensko dostali až po páde socializmu. V Bratislave sa objavili prvé pieces až v roku 1994 (by Slimer), za otca graffiti na Slovensku sa však považuje writer Scott , ktorý začal pôsobiť na Bratislavskej graffiti scéne v roku 1995. Graffiti na Slovensko prenikli z Česka, ktoré bolo (čo sa štýlov týka) dlhší čas vzorom.

Keď sa povie graffiti, mňa a (zrejme) aj mnohých writerov napadne umenie , no nezainteresovaným príde poväčšine okamžite na rozum vandalizmus , posprejované kultúrne pamiatky a čarbanice po panelákoch, či zničené fasády budov... Ak mám byť úprimná, neznášam týpkov čo sprejujú po panelákoch sprostosti a vulgarizmy len aby boli bossovia ... Myslím si že je to trápne a úbohé. Nemusia hneď produkovať umelecké diela, veď aj obyčajným čiernym sprejom či chrómom sa dajú sprejovať veci čo vyzerajú dobre, príde mi ale pod úroveň striekať na stenu sprostosti bez rozmyslu. To len môj názor na vec.


Tak toto je zhruba všetko čo som chcela týmto článkom povedať. Viem že sú tam úžasné postrehy ale možno ste sa dozvedeli aj niečo nové, čo ste nevedeli. Len toľko

 Blog
Komentuj
 fotka
eliszka  12. 3. 2009 20:36
noo si mi s tým celkom pomohla
ja mam celoročný projekt o graffitoch cize dobre vediet ze ich ma niekto rad
a dakujem za pomoc
 fotka
shaolingirl  12. 3. 2009 20:48
papQes - ak odmyslíme toto jedno slovo, tak môžem na margo tohoto článku skonštatovať iba jedno - veľmi pekne napísaný, vydarený, dal mi dačo nové a komplexne sa mi páčil...
-plus originálna téma a to sa obzvlášť cení
 fotka
nzch  12. 3. 2009 22:48
graffity su nahodou pekne. ale vrazdila by som, ked niekto posprejuje stary historicky dom v centre mesta, vagony, panelaky... tam sa to podla mna proste nehodi.
 fotka
colorevolution  9. 1. 2010 14:15
veľmi pekne inač prvy writer bol Taki 183 ... písal som o graffit SOČ-ku
Napíš svoj komentár