Cukor sa sypal na linoleum a všetci sme sa na neho nevedeli vynadívať. Bola to ozaj nádhera. Taký efektne sa rozsýpajúci cukor som ešte nevidel. Jeho zmyselnosť by zatienila aj Verlainovu hrudnatú výčapníčku zo Zelenej krčmičky, nad dôrazom jeho zostupného počínania by sa pozastavila aj zápletka z Pani Rafikovej.

Neexistuje nič zábavnejšie.

Kryštáliky telies cukru sa jemne odrážali od linolea, ktoré sa pomaly stávalo parketovou pokrývkou podlahy. Nikto tomu nevenoval pozornosť.

Nie je toho cukru škoda?

Jeho štruktúra pohybujúca sa na rozmedzí soli a dačoho sladšieho, bola nemenná ako Pravidlá slovenského pravopisu. To vie aj každý 47-ročný úradník z oddelenia na ochranu domácich miláčikov od A po F.

Zrkadlenie sladkej hmoty sa podobalo potoku, priezračnej horskej bystrinke, v ktorej si nejeden slovenský Jánošík močil otlaky od odzemku a iných národabudičských činností.

Pozorne som sa zadíval. To snáď nie je možné!

Videl som to, čo ostatní vidieť nemohli. Ich zraky boli už dávno zapečatené šedým zákalom. Prizerali sa nekonečnému prúdu cukru pridlho. Pre nich už nieto záchrany. Ja som svoja posledná nádej.

Koľká irónia.

V hlave sa mi vynorila jediná myšlienka: Žijú bez nádeje. Moje pokusy pohnúť sa boli márne. Moja nádej sa však zrkadlila v diaľke ako piedestál majstra sveta v hádzaní šípok.

Viete, že som kedysi hrával plážový volejbal?

Sypúci sa sypký cukor mi však znemožnil ďalej udierať do lopty s priehlbinami. Tie mi pripomínajú ľudský mozog. Ten môj je doslova plný toho sladkastého minerálu.

Hľadel som na ten cukropád natoľko sústredene, až som začal rozoznávať jednotlivé pixely. Nič nie je dokonalé. Počul som, že príroda je dokonalá. Ale aj ona má svoje muchy.

Spomenul som na slová dávneho priateľa: Život okúsiš, až keď sa poň načiahneš. Hlúposť. Bol som však vďačný za akúkoľvek myšlienkovú odbočku od toho-sladidla-ktoré-netreba-popisovať-,-lebo-ho-tu-je-viac-ako-sa-patrí.

Čo sa v dnešnej dobe patrí? Skorej čo komu patrí. Ja vlastním myšlienku na život. Vec, ktorú som si nikdy nevážil. Určite by som toho na ňom navážil až dosť. Óda na radosť sa vo mne miesila spolu so Sugar Ray v jeden radostný cukor. Priam cukrík.

Cukríky mám vcelku rád, aj keď mi môj osobný dentálny chirurg odporučil viac pohybu sánkami. A potom v zime aj na sánkach, vraj to neničí kĺby ako lyžovanie.

Sneh. Práškový sneh.

No nie. Zase som pri cukre. Škoda.

Spoločnosť zmizla. Odrazu som v miestnosti sám. Iba ja a cukor. Parkety, linoleum aj nekonečný zástup podláh sa premiestnili do dimenzie M. Medzi nami bola len istá duchovná entita. Predstavila sa ako Vianočná nálada.

Vianoce sú všade. Možno ste už počuli niečo o ich komercionalizovaní, to je však lož. O tom nepochybujem.

Lusknutie prstov sa rozliehalo vzduchoprázdnom. Napriek vážnosti situácie mi unikol intuitívny záchvev smiechu. Naozaj som nečakal, že sa mi niečo také podarí. Hýbalo sa ťažko, ale pomaly sa tá schopnosť vracala. Cukor...

„Mami, máme nejaké koláče?“

 Úvaha
Komentuj
 fotka
black_soul  2. 12. 2008 21:02
ty si hrával plážový volejbal? a akú dávku cukru si denne dávaš?

ale nie...proste nechápačky..jak niekto dokáže v nerozvíjajúcom sa deji o cukre opísať toľko detailov,myšlienok,či úvah o živote.. proste rispékt dudrino
 fotka
dudri  2. 12. 2008 21:03
áno, po dva roky v tábore. teda iba tam. lebo tam bola pláž. aj keď uprostred lúky, ale ako piesková plocha tam sa vyskytovala. chápeš, nie?
 fotka
black_soul  2. 12. 2008 21:09
jasné,že chápem
 fotka
darklady666  2. 12. 2008 21:09
hmm zaujimave jak vies takmer dokonale opisat taku jednoduchu a nepodstatnu kazdodennu vec... akym sposobom si ju opisal a aku si tymi slovami vytvoril atmosferu ..

paci sa mi to
 fotka
lilu  2. 12. 2008 21:25
Dudri, to nebol len cukor, však?
 fotka
antja  2. 12. 2008 21:47
aj ked dlhe, ale dobre sa to cital
 fotka
galinka  2. 12. 2008 22:29
Som z teba v šoku, takéto priam umelecké dielo som od teba ešte nečítala... (ale ten šok bol pozitívny )
 fotka
mezomus  3. 12. 2008 16:57
pseudo! vymazať! kokotina! zrušiť!!! zabiť!
 fotka
jeseter  3. 12. 2008 21:39
sami zdá, že niekto to tu s tým cukrom prehnal
10 
 fotka
dudri  4. 12. 2008 18:01
Sakra...odhalili nás! Gogo padáme!
11 
 fotka
airia  6. 12. 2008 10:53
to je brutal velmi sa mi to paci! ziadna taka kktina co sa kdekto snazi napisat ale mu to nejak nejde. proste nenutene metafory na urovni ! supr !
12 
 fotka
sorrower  7. 12. 2008 12:29
Toto bolo dojímavé a dokonalé...ťažký formát,umenie ako vyšité

Super Skvele napísané
13 
 fotka
neoli  12. 1. 2009 21:00
woow genialne nikdy som si nemyslela, ze nieco take moze byt napisane tak perfektne
14 
 fotka
ciernaruzicka  17. 2. 2009 22:25
priznam .. necakane.. ale uzasne.. neverim..wow..
15 
 fotka
lubobs  28. 9. 2009 18:23
veľmi dobre sa to zhltlo...je to pekne vyumelkované---páčilo sa a teda máš moju pochvalu...
16 
 fotka
antifunebracka  13. 9. 2018 17:15
Čo vám jebe šeckým, šak len rozsypal cukor na podlahu
Napíš svoj komentár