,,Chcem s tebou hovoriť, ty zbytočný hmyz," kopla som do stroja, na ktorom ležal Sciens a snažil sa posilňovať. Zamierila som do telocvične hneď potom, ako mi Vorax povedal, že Warner ho otravuje už dlhé roky a často ho obviňuje z týrania väzňov. Dokonca na neho podal pár žalôb. Zatiaľ sa Voraxovým právnikom darilo zmietnuť žaloby zo stolov, lenže úmrtnosť Sibeonských väzňov bola vysoká a to vyvolávalo mnohé otázky. V tej chvíli som pochopila, že Warnera môžem mať hlboko ďaleko, lebo ak ho nezabije Vacuus, tak to urobí Vorax sám.



,,Ale nooo, cicá." ,,Ahoj, kráska." ,,Čo tu robíš, kuriatko?" z každej strany sa ozývali poznámky ostatných väzňov len čo som vstúpila do miestnosti. Sciens sa posadil a prešiel si ma pobaveným pohľadom od hlavy k pätám. Tušila som, že nie je najlepší nápad ísť sem. Predsa len je tu vzduch presýtený testosterónom a Sciens ma už varoval, že sa ľahko môžem stať obeťou znásilnenia iba kvôli tomu, že som ženská.



,,Vážne?" Sciens nadvihol obočie a natiahol sa po uterák. Chcela som s ním hovoriť ako s ďalším uväzneným bastardom a dúfala som, že si dobre pamätá na guľku z mojej zbrane. Po chvíli mi však došlo, že má krátku pamäť. ,,Ja som si myslel, že Vacuus ťa presvedčil o tom, že som klamár. Žeby si sa mu rozhodla neveriť? Alebo si si to rozmyslela a rada by si ma zatiahla do niektorého väzenského kúta kde budeme sami?" Rozhodla som sa jeho poznámku prejsť bez komentára.



,,Nie, ja mu verím, lebo to, že si iba obyčajný klamár mi potvrdila aj Lily," Sciens sa zamračil a vstal. Prehodil si uterák cez rameno a kráčal cez telocvičňu na opačný koniec miestnosti. Nasledovala som ho ako poslušný psíček. Čo to zase, do kelu, robím?! Mala som ho priraziť k stroju a zakázať mu pohnúť sa. Problém bol v tom, že Sciens pôsobil hrozne autoritatívne. Niečo ma nútilo k prirodzenému rešpektu. Zvláštne. Predtým som ten pocit nemala. Žeby ho boli spôsobili Liline reči?



,,Tak čo po mne chceš?" prehodil mrzuto. Vážne ho urazilo, že som mu potvrdila, že je iba obyčajný klamár? Veď to tvrdia všetci a to, čo mi hovoril tú noc, keď som na neho vytiahla zbraň, znelo ako veľmi vykonštruovaná teória. ,,Ak som klamár, tak ti veľmi nepomôžem," prešiel na opačnú stranu telocvične, vyskočil na pás a zapol si rýchlosť. Mnoho väzňov naťahovalo uši, lenže to na čo som sa chcela Sciensa spýtať mohli vedieť. Veď tu žili, takže určite o tom vedeli.



,,Prečo sa s Ictisom nenávidíte?" Sciens na mňa mrkol a v jeho očiach sa skutočne niečo mihlo. Meno Ictisa asi nepočul rád. ,,Nevidím v tom logiku. Lily povedala, že ťa nenávidí preto, lebo máš lacnejšie informácie ako on. Ibaže ak sú tie informácie lživé tak je jedno aké sú lacné, lebo nemajú hodnotu. Prečo ťa teda nenávidí? A prečo nenávidíš ty jeho, veď si to ty, kto škodí jemu, aj keby si podával informácie pravdivé a to nepodávaš. Celá tá nenávisť nemá logiku."



,,Lily má pravdu. Neznášame sa a keby si bola chytrejšia, už by si vedela prečo," teraz som mu nestála už ani iba za pohľad. Bez trička bežal na páse, svaly sa mu napísali a zrak upieral pred seba. Zovrela som ruky do pästí. Ak ma bude ignorovať, tak ho zase strelím. Možno tentoraz už nezabudne, že viem stlačiť spúšť.



,,Povedz mi prečo? Naštvaní milenci? Neprekvapovalo by ma to," Sciens sa zachechtal a v neuverení pokrútil hlavou. Bola pravda, že som sa zúfalo chytila jedinej teórie, ktorú som mala. Keď som s ním hovorila posledne, dal mi jasne najavo, že prednosť má pre neho skôr ženská spoločnosť, hoci tu nemali na výber. Vlastne naznačil, že ak nahrabe prachy, tak si kúpy Lanisove telo.



,,Nespíme a nespali sme spolu, ak sa ma pýtaš na to. On nezniesol konkurenciu a tak to medzi nami nedopadlo najlepšie. Ide o tie informácie. K nezhodám prišlo preto, že ja som na rozdiel od neho nechcel za informácie nič na výmenu a ak som skutočne taký klamár ako Vacuus a Lily tvrdia, tak prečo za mnou prestali chodiť iba bacháry? Väzni sa na mňa stále otáčajú po informácie. Keby som klamal väzňom asi by som dlho nažive neostal."



,,Lebo väzňom neklameš a bachárom klameš? Stojí ti to za to? Tvoje záznamy hovoria, že si vďaka tomu často končil na samotke," Sciens sa začínal sústreďovať na dýchanie, aj keď jeho nejaký pás unaviť nemohol. Telocvičňa bola prekvapivo plná, hoci väzni skutočne cvičiť nepotrebujú. Ide predsa o vlkodlakov a upírov. Ich telesné schránky sa nemenia. Museli tu tráviť čas iba preto, aby niečo robili. Aby sa nezbláznili z nič nerobenia.



,,Ty sa skutočne neradíš medzi tých najchytrejších, že nie? Nepríjemne by ma prekvapovalo, keby si bola z tých chytrejších bachárov," pevne som zovrel sánku. Čo prosím? Akože možno nie som nijaký génius, lenže tiež nepatrím k najsprostejším. Hoci Lily mi spomínala, že Sciens JE prakticky génius. Takže ak mi nedochádzalo niečo jednoduché tak..., ibaže jednoduché by to bolo, keby Sciens hovoril pravdu.



,,Hmm, neklameš?" tipla som si. Sciens na mňa znovu mrkol a pery mu vykrivilo posmechom. Robil si zo mňa dobrý deň? Asi ho pobavila moja neistá otázka. Vážne stačí málo a ja tú zbraň vytiahnem!



,,Záleží na tom, čomu sa rozhodneš veriť. Pre niekoho klamár som. Pre niekoho nie. Ja hovorím pravdu z môjho pohľadu a práve preto mi väzni veria a nikdy som neklamal ani bachárovi. A tu sa to medzi mnou a Ictisom pokazilo. Ak chceš vedieť niečo viac, budeš musieť ísť za ním. Ja som predsa klamár. Nezabudni však, že Ictis chce zaplatiť," podľa jeho slov som pochopila, že rozhovor skončil. Nesnažila som sa do neho znovu rýpať, lebo by sa mohlo stať, žeby ma niečím pred ostatnými väzňami ponížil a ja by som musela zbytočne strieľať. To som nechcela. Navyše som pred ním naozaj nechcela pôsobiť hlúpo. Už aj tak má o mne nízku mienku, hoci som aj tak nechápala, čo tým myslel.



Odišla som z telocvične zmätenejšia, než som tam došla. Sciens je veľmi inteligentný a Ictis zase túži po tom, aby mu za každú informáciu platili. Sciensovo uväznenie spôsobilo, že ustal Ictisov predaj informácii, čiže jeho príjem. To znamená, že Ictis Sciensa znenávidel, ale Sciensove informácie boli mylné, ibaže pre väzňov nie. Prečo by Sciens začal nenávidieť Ictisa, -zastavila som sa,- keby mal pravdu? Ak však Sciens hovoril pravdu a pravda to nebola, tak ju musel niekto pozmeniť. Musím hovoriť s Ictusom!



,,Lezie mi krkom a to tu nie je ani pár hodín!" zasyčala na mňa podráždene Via, ledva som vošla do veže. Ictisa som chcela nájsť z veže na kamera. Bola malá pravdepodobnosť, žeby sa zdržoval u seba v cele. Máloktorí väzni trávia svoj čas na izbách. Sú uväznení štrnásť hodín denne, sotva by zvyšných desať chceli tráviť v celách.



,,Kto?" ani som tú otázku nemusela vysloviť. Via predo mňa hodila pár kusov papiera, síce som ich zdvihla, ale nechápala som vo co go.



,,Ten kretén Warner chce, aby sme si vymenili služby! Vraj je pre väzňov lepšie, ak budeme hore v noci a cez deň budeme spať. Nemala by som nič proti tomu, lenže ten idiot to chce urobiť tak preto, aby mohli väzni na dvor celú dobu, keď nie sú v celách! Chápeš to! Je nás hrozne málo a teraz budeme musieť celú dobu strážiť ešte aj dvor! Môžem sa na neho vykašľať!"



,,Vacuus to vie?" spýtala som sa nezaujato a začala prezerať kamery. No tak, Ictis, kde si ty mizerná líška? ,,Vacuus ho neznáša a ak mu vezme noc, tak čakám že Vacuus začne hrýzť. Mám ťa," povedala som nahlas, keď som Ictisa našla na kamere. Viine frflanie mi neprišlo, zase až taký zásadný problém. Aj keby si Warner presadil svoje, môže mi byť jedno, či slúžim v noci alebo cez deň. V Sibeone je jedno či je deň alebo noc. Vždy je tu všetko tmavé a depresívne.



,,Warner chce robiť zmeny!" rozčuľovala sa Via ďalej a hrabla po papieroch, ktoré som ja položila naspäť na stôl. Ak ma teraz niečo netrápilo, tak to bol Warner a jeho ochrana väzňov. Kauza Scien a Ictis sa zdala byť zaujímavejšia. Navyše niečo mi hovorilo, že pochopenie ich vzťahu je prvým pochopením fungovania Sibeonu. ,,A vieš čo povedal? Že máme byť k väzňom šetrnejší a vypočuť si ich sťažnosti. Máme tú najnebezpečnejšiu prácu na svete! Kedykoľvek nás môžu zabiť, znásilniť, či zraniť a ja mám dávať pozor na väzňov? Znel, ako keby nás obviňoval z toho, že väzňov šikanujeme! Vážne nás chce obviňovať z diskriminácie väzňov?!"



,,Podľa Voraxa áno," odvetila som jej nevzrušene. Chcela som sa ihneď rozbehnúť za Ictisom, ale zo slušnosti som to radšej neurobila. Čakala som, keby mi povie všetko čo má na srdci. V tejto sekunde pôsobila trochu cholericky a ja som ju nechcela vytočiť ešte aj tým, že si ju nevypočujem.



,,Navyše nechce aby sme nosili zbrane!" razom sa Ictis a Sciens stali minulosťou. Stuhla som. Cítila som ako ma priam mrazí. Len myšlienka na to, žeby som prešla po chodbách Sibeonu s nenabitou zbraňou mi zdvíhala žalúdok.



,,Čo?" prekvapene som na ňu zažmurkala. Toto sa mi musí snívať. Ani Warner nemôže byť taký kretén, aby niečo také vymyslel! Kyslo sa na mňa zaškerila. Poznala ma. Myslím, že si uvedomila, že som myšlienkami inde a tak ihneď skočila na to najradikálnejšie, čo Warner vypustil z huby.



,,To a húkal niečo o výchovnom programe väzňov. Ako keby sa usvedčení vrahovia, ktorí sú tu na doživotie, chceli nechať prevychovávať, či nejako meniť. Je to magor! Úplný magor! Ak si myslí, že medzi väzňov vyjdem bez zbrane..., hej kam ideš?!" zrúkla na mňa, lebo teraz som sa už prestala pokúšať byť zdvorilá. Hneď som zamierila preč z veže.



,,Zabiť Warnera!" húkla som a niekoľko väzňov až uskočilo, keď som sa cez nich prehnala. Už som si nevšimla, Viin víťazný úsmev. Na Warnera ma nahuckala naschvál. Poznala ma. Tušila, že hoci som typ pokojný tak stačí rypnúť do správneho miesta a celý Sibeon vyhodím do vzduchu aj s Warnerom na čele.



Warner sedel niekde pri psychologičke. Verila som tomu, že Warner je ten typ človeka, ktorý sa už stihol zabývať a snaží sa všetko riadiť, ako keby tu strávil desaťročia. Stopercentne už mal na dverách svoju menovku aj s titulmi pred menom a za menom, ktoré dosiahol, plus pekným zlatým písmom na dverách pribité: sociálny pracovník. Ja som síce nedosiahla žiadne tituly, ale dokonale som ovládala mnoho bojových umení a rozhodne som dokázala používať strelnú zbraň!



,,Šibe ti!" sekla som sa. Warnerov nápis na dverách nebol zlatým, bol strieborným. Rozrazila som dvere a džubala na nejaké klopanie, či vykanie. Načo klopať alebo vykať, keď sa moja noha za chvíľu intímne zoznámi z jeho zadkom? Mierne ma prekvapilo, že v miestnosti sedí aj Neil, ibaže to ma nezastavilo, aby som dlaňami tresla do stola a hrozivo sa nad Warnera naklonila. ,,Čo sú to za keci, že nám chceš vziať zbrane!"



,,To som nikdy nepovedal," Warnera som z mieri nevyviedla. To mohlo znamenať iba jedno,. Má skúsenosti s krížencami. Ľudia sa nás automaticky boja, ibaže Warner sebou ani netrhol. Potrebujem jeho zložku! Musím zistiť, čo okrem žalovanie Voraxa celé tie roky robil. Hádala som mu niečo málo cez tridsať, ale aj ja som poznala, že Warner sa drží svojej roboty už roky a robí ju z odhodlaním a presvedčením. Takých ľudí neznášam!



,,Ou," odtiahla som sa od stola trochu vykoľajene a až teraz mi došlo, že Neil tu nie len vysedáva, ale predtým než som dvere skoro vytrhla z pántov som zachytila smiech. Neil s ním nebodaj vychádza? Neil predsa nie je žiaden humanista. Je to bastard, ktorý by obetoval sto ľudí, iba preto, lebo by z toho mohol vzniknúť niečo zaujímavé a práve preto som s ním ja vychádzala. Nie, nie som neľudská beštia, ale ak som chcela niečo ľudské, išla som za Viou, Laxusom, či Adamom. Neil bol presne ten chladný pragmatik, ktorý iba kalkuloval a nezáležalo mu na tom, čo si myslia alebo cítia ostatní.



,,Povedal som, že chcem aby ste si v zbraniach vymenili náboje. Namiesto strieborných s dreveným hrotom za klasické náboje," povedal pokojne a mne veľmi pomaly prenikalo do mozgu, čo to vlastne splieta. Už chápem, prečo si rozumel s Neilom. Ak rozprával takto, tak si rozumeli. Vlastne mi hovoril, že sa mýlim, lebo zbraň mi z ruky neväzme, len ma pošle medzi monštrá bez nábojov!



,,Si tupec," zhodnotila som sedliackym rozumom. Neznášam slovičkárenie obzvlášť, keď je výsledok rovnaký. ,,Ak mám ísť medzi väzňov s nábojmi, ktoré ani nepocítia, tak to si nemusím vziať zbraň vôbec!"



,,Ver mi, že aj upíry a vlkodalci majú prah bolesti a preto by som bol radšej, keby si zbraň vyťahovala iba v nutnej chvíli. S Neilom sme zhodnotili, že bachári, by mali byť k väzňom trochu ústretovejší. Väčšina z tých mužov urobila chybu a spoločnosť ich trestá, ako keby ona sama bola dokonalá."



,,Ty s ním nesúhlasíš, Neil!" to nebola otázka. To bol rozkaz. Chlap pripomínajúci nácka nadvihol obočie. Človek by od neho čakal, že bude chladnokrvný hajzel! Vlastne, čo to trepem. On hajzel bol, ibaže si vybral zlú skupinu na ktorej si to vybíjal. ,,Skús mi odobrať zbraň, kretén a ja ti ju dám sama ochotne. Nájdeš si ju hlboko v zadku," zasyčala som temne. ,,Myslíš si, že chodiť medzi väzňami je bezpečné? Ja sa nenechám zabiť iba preto, že ty máš záchvat ľudskosti a ak si skutočne myslíš, že sú väzni taký fajn, tak ťa s nimi rada zoznámim. Prvé miesto, ktoré môžeš navštíviť sú sprchy. Choď tam, bez zbrane. Garantujem ti, že sa nemusíš zohnúť ani po mydlo a až potom si pohovoríme o tom, aké ľudské zaobchádzanie potrebujú títo väzni."



,,Scio, ja som tu preto, aby som situáciu vo vezení zmenil. Zlepšil. Nie som tvoj nepriateľ," Warner sa pokúsil o zmierlivý tón. Ja z neho umriem, vážne si myslí, že na mňa zaberie nejaká psychológia? Ja a moja zbraň, to je láska na celý život! Pravá láska. Nemožno nás rozdeliť! ,,Uvedom si, že väzni sú tiež živé bytosti a zaslúžia si, aby sa s nimi jednalo primerane."



,,Primerane? Tak potom si rozumieme. Ja s nimi chcem jednať primerane. Chcem s nimi jednať iba tak, ako si zaslúžia," odvrkla som a založila si ruky na prsiach. Vnímala som Neilov upretý a nesúhlasný pohľad. Poznal ma, tušil že poviem niečo, čo sa Warnerovi určite páčiť nebude. Hádam, že Neil s ním nakoniec skutočne súhlasí. Viem, že jemu boli potvory vždy bližšie ako ľudia a rád dáva do pozornosti svoju upíriu podstatu, ibaže tu už ide o naše životy. O životy jeho priateľov a o život jeho mladšieho brata! ,,Lenže si nemyslím, žeby nám Vorax schválil mučiareň. Voraxovi by to nevadilo, ale vonku by to pôsobilo príliš nehumánne." Warner sa zamrvil, znechutene vykrivil pery a viac sa oprel do kresla, v ktorom sedel. Odhadla som ho dobre. Bol to jeden z tých, ktorý boli dôležitý sťa päťkorunák a nafúkaný ako pávy. Neznášam ľudí, ktorí iba rečnia a sú zbytočne premúdrený bez toho, aby skutočne niečo o danej záležitosti vedeli.



,,Scio, ty sa snaží vyvolať konflikt...," ten jeho umelý pokojný hlas ma dráždil viac a do žíl mi vháňal oheň. Bola by som radšej, keby sme po sebe štekali. Keď sa rozprával s Voraxom aspoň sa nesnažil o hranú slušnosť a priateľskosť. Jednal s ním na rovinu. Bol s ním otvorene nepriateľský. Ktovie, či to pred tým -ako Voraxa skutočne poznal- skúšal po dobrom aj na neho. Už pochopil, že je to z Voraxom strata času. Vorax bol ten typ, čo sa nedá ovládať. Trvá si skalopevne na svojom. Rozhodla som sa, ja Warnerovi tiež ukážem, že takisto odmietam o niektorých veciach diskutovať.



,,Nie! Ja sa snažím hlavne prežiť a hovorím ti to dopredu! Zbraní a nábojov sa nevzdám a ak budem považovať za potrebné strieľať, tak strieľať budem! Máš pravdu ak tvrdíš, že väzni majú vysokú mortalitu, ale zabudol si, že vo väzení je skupina, ktorá má úmrtnosť vyššiu a to práve vďaka zmieneným väzňom. Bachári!"



,,Keby sa väzni necítili bachármi ohrozený, tak by neútočili," šokovane som vyvalila oči. Nie kvôli stupídnemu argumentu, ale preto, že ho vyslovil Neil. ,,Ak psa zaženieš do kúta bude hrýzť."



,,Uťahuješ si zo mňa?! Aj ty si bachár! Vieš, čo ti chýba k tomu, aby si si urobil správny úsudok a pochopil, že si povedal kravinu?" pohodila som rukou na chlapa za stolom. ,,Služby! Takže stačilo! Už viac nebudeš sedieť na zadku v izbe a určite nepáchneš do veže, ty kretén, lebo zastrelím rovno teba! Budeš pekne medzi väzňami a robiť si svoju prácu!" s tým som sa zvrtla a zabuchla za sebou dvere. Warner rozhodne nedosiahne moje odzbrojenie. To sa radšej nechám zavrieť za zastrelenie jedného sociálneho pracovníka! A čo sa týka Neila, nestačí mu, že nás sem priviedol? Kvôli nemu sme tu! Aj väzni nás varovali pred nimi samými a varoval nás Vorax a v neposlednej rade Vacuus.



,,Okamžite zažeň väzňov do cieľ a zožeň Adama s Laxusom!" zlobne som vletela do veže až sebou Via vyplašene trhla. Skoro až spadla zo stoličky. Oboch chalanov sledovala na kamerách. Pochopila, že som poriadne vytočená a tak najprv splnila môj príkaz a až potom sa ma pýtala.



,,Nepodarilo sa ti Warnera zastreliť? Je to taký nezmar?" nahodila z vtipom, aby ma rozptýlila. Vedela, že aj jej nemastný neslaný vtip ma dokáže ľahko upokojiť. Zlosť mi síce v žilách prúdila, ale mala som plán, ktorým som chcela Warnerovi ukázať, že v hierarchii je a bude nižšie ako ja!



,,Warnera zabije sám Vacuus, je to iba otázka času. Tým sa upokojujem. Ani neviem, či ma viac vytočil fakt, že mi chce Warner vziať zbraň alebo to, že s ním ten idiot Neil súhlasí," prečo ma to však vytáčalo? Neil bol idiot vždy.



,,O čo ide?" Laxus s Adamom vošli do veže a ja som na Adama hneď vyhŕkla, nech ide po Vacuusa a bez neho sa ani nevracia. Chlapcovi sa síce nepáčilo, že má ísť budiť spiaceho Vacuusa, ale budem ho potrebovať. Toto som nikdy nerobila a chcela som to urobiť radikálne a hneď, iba preto, aby som Warnera naštvala na oplátku ja. Predsa si nebudeme niečo dlžní, no nie? ,,Načo ti je Vacuus?"



,,Urobíme raziu na cely. Žiadna príprava. Vezmite si náboje a keby hocikto robil problémy, zastreliť," Laxusovi až zažiarili oči a poznal ma lepšie než by som očakávala. ,,Cha, už sa ti dostali do uší Warnerove návrhy, že? Čítala si aj ten prevýchovný program?" Laxus sa natiahol po papiere ktoré stále ležali na stole a musel ich tu nechať práve Warner.



,,Prevýchovný program?" Via niečo také splietala, keď som sa vyrútila z veže, lenže ja som mala v hlave iba moju zbraň! Teraz s ňou prakticky spávam a hoci som si k nej nestihla vytvoriť citové puto rozhodne ku mne priľnula!



,,Áno, prevýchovný program. Akože aj pred tým tu fungovali nejaký pedagógovia, ktorí sa snažili väzňov učiť čítať a písať. Nemusím hovoriť, že to veľký úspech nemalo," Via dvakrát klikla a na plochu obrazovky naskákalo niekoľko zložiek. ,,Väzni mnoho pedagógov zabili. Neskôr sa o to pokúšal vždy iba jeden pedagóg, ale posledný umrel pri vzbure. Vorax učenie ani nechcel po vzbure znovu zahájiť. Všetko je to v dokumentácii." Poznámka pre seba. Rozhodne prenechať vežu Vie. Celú dobu sa tu asi nudí a číta záznamy. Skoro ani nebude treba dokumentáciu bude sa stačiť spýtať jej.



,,Ktorý kretén by sa snažil prevychovať väzňov odsúdených na doživotie? Nemôžu von! Nikdy! Načo im asi tak prevýchova bude? Neposkytuje žiadne vyhliadky do budúcna. Ten kto by sa o to snažil príde o hlavu skôr, ako prekročí prah Sibeonu."



,,S tým súhlasím, ale prečo ma budíš?" v dverách veže sa objavil Vacuus s Adamom. Adam ho rýchlo obehol, aby sa schoval pri nás. Vacuus vyzeral, že má za sebou ešte horší deň ako ja.



,,Chcem urobiť raziu na cely a to hneď a radikálne," Vacuus nadvihol obočie a šklblo mu aj kútikom pier. Moja akcia mala rozhodne vyvolať Warnerovu reakciu a dokonca prudšiu ako som očakávala. ,,Ak bude niekto robiť problémy....?" nechala som vetu visieť vo vzduchu.



,,Zastreliť," dokončil Vacuus a v očiach sa mu zablýskalo. ,,Via, pošli väzňov do cieľ. Keby naši milí páni hubovali, tak povieme, že je to preventívne opatrenie kvôli tomu, ktorý sa zabil." S Vacuusom sme sa na seba zaškľabili. Žeby sme spolu predsa len dokázali vychádzať?

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár