Nie nehovorím o biliardových guliach, ani o podprsenkách, no nie sú to ani myši. Biela chce vyžiť, tak si dáva pozor, čierna chce peniaze, tak chodí kde kade. Už viete na čo myslím?

Rómskou problematikou sa zaoberá snáď každý okrem tých, ktorí by sa ňou fakt zaoberať mali. Určite ste sa nad tým neraz zamýšľali aj vy... Načo ste prišli ? Čo ste tým vyriešili ? Asi nič, veď tým, že napíšem tento blog tiež nič nevyriešim, ale aspoň budem mať lepší pocit. Prečo je to vlastne tak ? Myslím, že hlavný problém je v politike štátu. Veď určite sú zvolení hlavne vďaka tým, ktorým dajú 5eur zato, že ich pôjdu voliť na balíček cigariet a ich obľúbené červené vínko za 1€ v plastovej fľaši - veď na kvalite nezáleží, hlavne, že sa dobre ožerú a čo budú robiť ich deti ich nezaujíma, veď im je fájn. Ále niééé, toto fat nejdem rozoberať.

Pred pár mesiacmi som dosť náhle ochorel, čo ma prinútilo isť k lekárke. Otvorím dvere do čakárne a ako obyčajne všetci na mňa uprú svoj zrak ja skloním hlavu, rýchlo idem k papieru a zapíšem sa. Keď sa už na mňa nikto nepozerá (snáď), hľadám miesto kde by som si sadol - nenašiel som žiadne, pretože na jednej lavičke sedí pravdepodobne celá cigánska rodina babka, mama, tri dcéry, dvaja synovia a jedno dieťa neidentifikovateľného pohlavia. Na druhej sedí ďalšia cigánska rodina, no nevidím tam ani jedno dieťa len samá "starenka" a pri nich na úplnom kraji lavičky sedí žena so svojou dcérou na kolenách. Otvorí sestrička a ja sa veľmi poteším, veď aspoň sa uvoľní miesto a konečne si sadnem. Sestrička číta mená: "Hangurbadžo, Koky, Oračko, Kolesár," nikto sa ani nepohne a opýta sa "Oni tu nie sú?," jedna z tých starých cigánok sa ozve, že len išli do obchodu. Medzi tým prišli tí štyria cigáni a vošli do ambulancie. Jediná biela pani, ktorá tam sedela bola zhrozená z ich prístupu nedalo jej to a ozvala sa "Nechápem načo sa zapisujú, keď aj tak nie sú chorí. a idú niekde preč... Už tu sedím dve hodiny, prišla som z nočnej a som nevyspatá." Cigánka, ktorá sedí vedľa nej naštvane odpovedá s krásnym cigánskym prízvukom: "Čo sa staráš ty p***?! " pani je z toho zhrozená, veď na nohách jej sedí možno 4 ročná dcéra.

"Niekto predsa musí robiť na tých čo celý deň nič nerobia, len nadávajú na štát aké majú malé prídavky," odpovedá jej nato biela pani s roztraseným hlasom a slzami v očiach. "Šak musí byť dakto taký sprostý jak ty, žeby som ja mohla dostávať podpory," cigánka odpovedá s úsmevom na tvári. Chvála Bohu otvorí dvere sestrička, akoby vedela, že má vojsť a zavolať tú pani s dcérou."Konečne to skončilo," hovorím si v duchu.

Stále nerozumiem, ako môže byť niekto taký arogantný a ešte k tomu taký drzý ako bola tá cigánka, veď mala by byť rada, že je niekto vďaka komu môže žiť a kto sa o ňu tak povediac "stará". Nerozumiem, ako teda musí pracovať a niekto môže - konečne už viem aký je rozdiel medzi čiernou a bielou. Biela - pôjde pracovať, aj keď za minimálnu mzdu, aby uživila rodinu čierna - načo pôjde pracovať, keď jej podpora za nič nerobenie je vyššia ako minimálna mzda, dostáva za svojich 10 detí toľko peňazí, že s manželom majú dosť peňazí nato, aby vystačili na mesiac s alkoholom a cigaretami.

Aby som náhodou nebol za rasistu (veď to ani nie som), by som na záver rád dodal, že Nie je čierna ako čierna, určite každý z Vás poznáte ľudí čiernej pleti, ktorí pracujú, sú slušne vychovaní a sú určite lepší, ako mnohí bieli.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár