Tento článok je venovaný všetkým vám. Vám ktorým blogy píšete, čítate, či kritizujete. Jeho hlavnou témou budete totiž práve vy – Bloggery. Na portáli Birdz síce pôsobím len od mája, ale za ten čas som prečítal stovky blogov ( nie nepreháňam ) a všimol som si, že autori by sa dali rozdeliť do určitých skupín. Podľa zaradenia sa následne dá povedať, či ich blog vôbec stojí za prečítanie.

Tak a aby som vás viac nenudil úvodnými omáčkami pôjdeme hneď na to.

Pozn. Autora : Tento článok je veľmi subjektívny. Sú to len moje postrehy a moje názory, niekto sa s tým stotožní, niekto zrejme nie – s tým počítam.

1. Hviezda - Patrí medzi blogerskú elitu. Jeho články spoznáte najľahšie tak, že už od úvodu sa cítite vtiahnutý do deja. Tešíte sa na každý nový odstavec a hltáte riadky s tým, že si občas musíte pripomenúť, aby ste sa nadýchli. Blog má svoju gradáciu deja, sú použité pestré výrazové prostriedky, má vtip, avšak humor nepôsobí vtieravo ani buransky. Ak sa jedná o úvahu autor vám zrejme položí otázku, na ktorú neviete hneď odpovedať, ale donúti vás zamyslieť sa. Žial vzácne je to, čoho je málo a to platí aj pre hviezdy, ako pre autorov tak aj pre ich články.

2. Srandist(k)a – Veľmi obľúbená blogerská skupina. Zásobuje Birdz blogmi, ktoré dobre padnú hlavne ráno pred vyučovaním, či cestou do práce, alebo na večer pred spaním. Článok vám totiž zaručene zdvihne náladu a kútiky úst a aspoň na chvíľu dovolí zabudnúť na problémy všedného dňa. Srandisti píšu články vtipnejšim štýlom ako hviezdy, avšak ich články postrádajú väčšiu hĺbku. Môže sa vám teda stať, že ak sa budete chcieť pochváliť vtipným článkom, ktorý ste ‘niekde’ čítali, budete mať problem zhrnúť o čom vlastne bol.

3. Bežný blogger – tak ako sme si už z reklám zvykli na bežný prací prostriedok, tak máme aj bežného bloggera. Odhadujem, že do tejto skupiny patrí cca. 40% birdz spisovateľskej obce. Články mávaju dej, človek sa sem tam aj pousmeje, ale keď príde na koniec obvykle nevie, čo povedať. Priemerné – by asi situáciu a pocity vystihovalo najlepšie, ale keďže nikto nechce byť priemerný, tak nenápišeme nič. To je asi aj dôvod, prečo tak veľa článkom svieti pri počítadle komentov veľká 0.


Tu sa na chvíľu zastavíme. Zo svojich skúseností viem a psychologické hľadisko to len potvrdzuje, že písať blogy dlhšie ako je jedna strana nemá význam, ak nie ste blogerská mega-hviezda. Väčšina ľudí by to zrejme s kyslím ksichtom hneď zavrela. Nechám vás teda stráviť tento pokus o hodnotenie birdz-blogerov. A v momente, keď nadobudnem pocit, že ste pripravení, pridám sem pokračovanie, kde sa budem sústrediť na blogerské genotypy z toho opačného – neslávneho konca.

A áno, dík že si to dočítal(a) až sem ...

 Úvaha
Komentuj
 fotka
d170  24. 9. 2008 17:08
No, dočítala som to a som hlavne zvedavá na to pokračovanie, to bude isto zaujímavé

A zatiaľ s tebou viac-menej súhlasím
 fotka
affroditta  24. 9. 2008 19:23
jj, suhlasim...aj aj sa tesim na pokracovanie
 fotka
takzvany  24. 9. 2008 19:30
to je kameň úrazu blogov na birdzi

dlhé (do)číta fakt málokto

z toho vyplýva, že skutočné a obsahom hlboké témy proste vypadávajú, články ostávajú v povrchnej rovine a vnímavejší čitateľ sa tu nudí
 fotka
keuska  24. 9. 2008 20:50
v podstate suhlasim, teda, este by som povedala, ze su tu take mensie dalsie skupinky, ale tie nestoja za rec
 fotka
endre-silentname  25. 9. 2008 15:48
jj máš pravdu... dávam ti za.
 fotka
pubertslatinocelny  3. 10. 2008 14:19
chytro naval tie z opacneho konca uz sa tesiiiiiiiim, ako si ma tam podas
 fotka
sarah_whiteflower  10. 10. 2008 15:13
Myslím, že prudká pohoda Pekný postreh, s ktorým súhlasím. A musím povedať, že som prudko vďačná aj za to, že moje blogy - napriek tomu, že sú VŽDY dlhé, pretože ja kvôli čitateľom naozaj dĺžku neobmedzujem - občas niekto aj dočíta do konca. Je to potom veľký pocit zadosťučinenia V poslednej dobe sa kvalita blogov jasne zlepšila, nevedno prečo však rapídne ubudlo čitateľov blogov, zrejme už sme naozaj závislí iba na internetových hrách a telke... :S
 fotka
kaira07  11. 12. 2008 16:57
zaujímavé a myslím, že v celku aj pravdou pravdúcou
 fotka
boxer161  16. 12. 2008 13:58
vcelku sa da suhlasit...ja si necitam napriklad denniky a tak..neviem ale vobec ma to netaha!a pokracovania nejakych blogov...na to nemam cas.preto ani ja ich netvorim.

neviem do ktorej skupiny zasahujem ja ale je mi to vcelku jedno ak mam skupinu "obdivovatelov" ktorej sa to vzdy paci a neklamu ma!
Napíš svoj komentár