Sú ústne skúšky výhodou, či skôr nevýhodou? Čo viac vyhovuje vám? Ústny prejav skúšky ponúka množstvo nesporných kladov, ale aj záporov. Jedným si však môžeme byť istí. A to, že ústne skúšky nikdy neboli a ani nebudú objektívne. Čo však nemusí byť vždy ani celkom na škodu. Vyučujúci môže prihliadať na našu trému, osobné sympatie, môže mať práve dobrú náladu, formou rozhovoru sa možno vieme niekedy lepšie „vykecať“ z niektorých vecí, či na konci môžeme dostať ešte nejakú doplňujúcu otázku a tak ďalej.

Pravdou tiež je, že ústna skúška nás učí lepšie sa vyjadrovať v danej problematike, reagovať na nové podnety, problémy, núti nás to niekedy možno aj viac logicky sa zamyslieť a uvažovať.

Všetky tieto pozitíva sa však v jednom jedinom okamihu môžu obrátiť proti nám a možno nakoniec skúšku, ktorú by sme mohli mať formou písomky či testu za A takto (takmer) nakoniec ani nespravíme. Prečo? To môžeme vždy iba tušiť, ale v zásade sú to práve tie isté faktory ako v prvom prípade. Či už je to osobné neporozumenie si, tréma z vyučujúceho, ktorý práve nemá najlepší deň, vzájomná antisympatia, rôzne nepríjemné otázky, či jednoducho ťažšia možnosť vyjadriť sa v tej chvíli slovami.

To by však bolo všetko v poriadku, jedna k jednej. Síce subjektívne, ale v poriadku. To, čo však napríklad mne osobne na ústnych skúškach vadí najviac je, že každý dostane celkom inú otázku/otázky. Niektoré sú hneď na pohľad omnoho ťažšie od iných, či sa toho dá o nich oveľa menej povedať. Niekto dopadne úplne excelentne s ľahunkou otázkou, no možno by skúšku vôbec nakoniec nespravil, ak by dostal inú otázku iného študenta, ktorý mal jednoducho jednu veľkú smolu. Známky za rôzne náročné, či rôzne obsiahle otázky mi prídu značne skresľujúce a až príliš nespravodlivé.

 Blog
Komentuj
 fotka
janu  8. 2. 2010 21:40
presne
 fotka
phantasia  8. 2. 2010 21:58
Ja si myslím, že z ústnych sa dá... ak niečo vieš... vykorčuľovať ľahšie. Ale závisí to od verbálnych zručností jedinca. A tie nie sú konštantné v celej polulácii...

A test... je fajn, keď nemáš 10 otázok, vtedy je pravdepodobnosť, že niečo nebudeš vedieť a pokazí ti to výsledok väčšia, ako pri ústnych alebo pri 40 otázkovývh testoch... takže ja som za ústne, ale ako hovorím... každému vyhovuje niečo iné.
 fotka
adsy  9. 2. 2010 10:08
pri ústných sa dá blafovať a pri písomných nie.
 fotka
lordjogi  10. 2. 2010 17:35
Dobra otazka Mne vzdy vyhovovali ovela viac ustne skusky, pretoze som sa vzdy vedel z nich vykecat aj ked som zrovna nieco nevedel...pri ustnych skuskach sa totiz mozes niekedy tvarit ze to vies aj ked to nevies....napriklad ucitelka moze nadobudnut pocit ze o konkretnej teme nieco vies (aj ked v skutocnosti nie ) a prejde na nieco ine, co ti vyhovuje viac.
 fotka
tequila  23. 4. 2022 00:19
to bol sloh? a co mas radsej ty?
Napíš svoj komentár