Dalo by sa povedať, že existujú len dve skupiny ľudí, tí čo anime (resp. mangu) milujú a tí čo ho neznášajú. Ja som sa donedávna nedokázala zaradiť nikam, ale Zápisník smrti to definitívne raz a navždy rozhodol.

Na jednej strane sa môže zdať, že je anime len dosť veľké neefektívne strácanie času. Japonci sú svojim spôsobom zvláštni. Veľmi sa líšia od ostatnej populácie, žijú akoby vo vlastnom uzavretom čudnom svete. Vytvorili niečo, čo sa na prvý pohľad nezdá ani nejako extra inteligentné, ani zaujímavé. Skôr naopak často krát až smiešne či detinské. Divný spôsob kresby, uvrešťané postavy, nezmyselná propagácia bitiek a násilia. Takto anime a mangu vníma väčšina ľudí, pričom tento názor som v minulosti sčasti zdieľala tiež.

Neskôr som sa dostala cez množstvo odporúčaní k bojovému anime Bleach, ktoré ma viac menej milo prekvapilo, ale ani zďaleka nepresvedčilo.

Všetko sa to zmenilo, až keď som si pozrela Death Note, ktoré vyvolalo vo mne neovládateľnú závislosť. Ešte žiadna kniha ani televízny program ma tak nedokázal ovládnuť. Buďto je to vo mne, že som divná, alebo je tento krátky anime príbeh absolútne famózne a dokonalé dielo hodné obrovského obdivu. Neskutočné napätie a náboj sprevádza diváka skvelo premysleným príbehom čoho čerešničkou na torte je vynikajúca charakteristika postáv a celková mimoriadne zaujímavá atmosféra deja.

Bohužiaľ dobrých bolo len prvých 25 dielov, ale nevadí mi to. Poslednýh pár častí môže teda človek kľudne vynechať. Death Note je o dvoch mladých génioch. Jeden je sebavedomý, cieľavedomý študent plný zdanlivých rozporov, ten druhý je zas na prvý pohľad divný asociál, až chorobne bledý, neustále zhrbený a bosý. Obaja však majú bezchybné dedukčné schopnosti, vedia si udržať veľký rešpekt a ich inteligencia je priam až bezhraničná. Jeden aj druhý zdieľajú jeden jediný cieľ – spravodlivosť. Avšak každý ju chce dosiahnuť úplne odlišným spôsobom. Na jednej strane by mohli byť najlepší priatelia, na strane druhej tí najväčší úhlavní nepriatelia. Avšak v skutočnosti sa nachádzajú niekde na nekonečne ostrej hrane týchto dvoch zdanlivo nezlúčiteľných protikladov a práve to spolu s vynikajúco premyslenou zápletkou vytvára dokonalú súhru napätia, vzrušenia a nevyhasínajúcej iskry.

Neustále chcete vidieť viac a viac až vás to celkom pohltí a už nepustí ani na sekundu takmer až do samého konca a vy sa nadobro stanete súčasťou príbehu o záhadnom čiernom notese – Zápisníku smrti.

 Recenzia
Komentuj
 fotka
angel...  18. 11. 2009 17:55
och, pokiaľ ide o to, ja sa radím do skupiny "anime/manga lovers".. ale priznám sa, že DeathNote som nikdy nedopozerala i keď viem, aké je to úžasné. už rok sa presviedčam, aby som sa k tomu dostala, ale nič.. no, myslím, že po tomto tvojom blogu sa k tomu konečne dokopem



inak vážne, veľa ľudí ani nevie, aké anime naozaj je, a i tak ho odsudzuje. to nemám rada...
 fotka
llistener  1. 12. 2009 20:12
ja som síce anime nikdy nepozeral ... možno sa ktomu ani nikdy nedohrabem ... .ale takúto namotávku som dostal raz z Weed ... akože brutálny serial, ale musí vás aj baviť ganja aby ste to mohli pozerať Má to 5 sérii ale taký brutálny dej .. mno brutalita
 fotka
jin15  15. 12. 2009 14:11
Odporucam Samurai Champloo , myslim ze to by sa ti tiez pacilo Tam sice casti na seba tak nenadvezuju , ale ak sa ti ako tak pacil bleach a nieco ti na nom vadilo tak to ti sadne bud toto , alebo naruto
 fotka
orochimaru  29. 1. 2010 02:17
Dobre su vsetki Death Note bol dobriy ale skoda ze mal len 37casti hm

..ale odporucal by som Bleach, D. Gray Man a Soul Eater you...
Napíš svoj komentár