Poznáte to, keď sú všetci okolo vás zadaní a vám to lezie na mozog? Keď by ste možno dokázali vcelku normálne fungovať na tom vašom opustenom ostrove, keby sa vám do zorného poľa furt netlačila tá výhliadková loď s drsnou párty na palube? Tak som sa cítila. Marhuľa, sivá myška, konečne prišla na to, že jediný spôsob, ako si ona niekoho nájde, je cez internet a konečne našla niekoho, kto je snáď zdvihne pošramotené ego. Sestra bola šťastne zadaná už dlho a brat si najnovšie našiel frajerku. Bolo mi jedno, že jedného som považovala za exota, druhého za trápneho pseudohippisáka a tretieho za strihorukého Edvarda, ktorému som radšej ani nechcela rozumieť, bolo to proste niečo oproti môjmu nič a na mňa to nejak doľahlo.

"Päť spôsobov, ako sa dostať z depresie", hlásala obálka časopisu, ktorý ležal v obývačke. Zišlo by sa. Tak som ho otvorila.

1. Starajte sa o seba!
Doprajte si chvíľu len pre seba a rozmaznávajte sa. Dajte si dobrý relaxačný kúpeľ, pleťovú masku a vlasový zábal. Keď sme v depresii, nestaráme sa o seba. Ono to ale môžeme zobrať z druhého konca, keď sa skrášlite, zdvihnete si sebavedomie a bude vám lepšie!

Ééé, obratená implikácia vo všeobecnosti neplatí, ako nás učili na matike. Ale však nevadí, niekomu vážne asi nechýba nič iné, len pri sedení doma uvažovať o tom, aké má teraz super vlasy. Potom ale nechápem, o čom bola tá depresia. Zdá sa mi, že sa tu vytvára nová kultúra relaxaného kúpeľa, pretože ho všade vidím spomínať a to sa nesnažím tieto články vyhľadávať. Naše deti už nebudú potrebovať ani očkovanie, pretože na všetky neduhy tu bude správny relaxačný kúpeľ. S peelingovou morskou soľou!

Dobre, toto nebude pre mňa, odkladám časopis, kým mi z úrovne dnešnej spoločnosti nebude ešte horšie, ako mi je. Ale aj tak som tam stihla zazrieť nadpisy ostatných bodov.

2. Športujte!
Áno, ďalšia obľúbená stále omieľaná vec odvtedy, čo sa tety naučili všade pchať slovo endorfín. Pokiaľ viem, pri depresiách, väčších, či menších, klesá výkon. Komu sa chce potom motivovať do niečoho, čo aj tak nerobieva? (rozoberám svoj prípad) Mne teda nie. Naozaj sa nebudem cítiť lepšie, keď sa pôjdem týrať niekam na antuku a vrátim sa ešte naviac unavená a spotená. A nepotrebujem byť sama so svojimi myšlienkami.

3. Vyfarbite sa!
Myslené, akože sa máme obliecť do svetlých a žiarivých farieb a budeme veselí. Pri tomto mi napadá otázka, načo vlastne psychológovia liečia depresie, keď je to také jednoduché. Oblečiem si žltú a je, hneď zabudnem na to, ako ma nikto nechce a ako som ešte nemala asi ani jeden normálny vzťah (čo by bolo tento blog bez poriadneho výlevu). Ja viem, že v tých časákoch sa to nemyslí ako vážna depresia, len taká ľahká depka až melanchólia, ale toto?

4. Urobte si radosť!
Kúpim tričko, hodím do skrine... Prečo sa to vlastne nevolá "oklamte sami seba a liečte si komplexy konzumom, k čomu vám najlepšie pomôže naša strana štyri s módnymi tipmi"? Nie, ďakujem.

5. Myslite pozitívne!
Koniec. Ak som doteraz bola kľudná, toto fakt zhoršilo môj stav. Neznášam pseudopovzbudenie. Radšej nič, ticho, mlčanie, ignore, všetko lepšie, ako toto. Však píšu článok pre ľudí, ktorí v tejto chvíli rozhodne nevedia myslieť pozitívne! Som rada, že som zvyšok tohoto bodu nevidela.

Ok, prišla som na to, že je jednoznačne lepšie nezháňať, čo by sa dalo robiť. Asi pôjdem radšej spať. To je asi jediná moja rada, ktorá zaberá: vyplniť čas, čím to len ide, kým to nebude lepšie. Nemusí to byť vôbec produktívne alebo zmysluplné, prespať celé dni je vlastne veľmi dobré. Bohužiaľ, asi by to nepublikovali v žiadnom časáku, je to priveľmi pravdivé a primálo slniečkové.

Asi napíšem knihu "Jediný nebullshitový spôsob, ako sa zbaviť depresie". Otázne je, ako to roztiahnem na minimálny počet strán.


P.S.: Och, ja sa tak vytešujem z tohto nového CSS!
P.S.2: Nikdy nekazím dojem tohoto blogu, ale tak teraz by som mala.... neľutujte autorku, nie je prečo

 Blog
Komentuj
 fotka
ciernaruzicka  17. 1. 2011 01:18
milujem také články v časopisoch (irónia)
 fotka
bajushig  17. 1. 2011 13:45
Poznám aj také ako zabudnúť na chlapca? a prvá rada znie nemysli na neho
 fotka
temperancecullen  17. 1. 2011 18:05
Pravdivo ostré a s vtipom. Presne takto to mám rada....Padla mi sánka, klobúk aj fajka
 fotka
zipporah  17. 1. 2011 20:33
?

niekomu tá pleťová maska pomôže, tak prečo by nemohli pripomenúť ju v tých časopisoch? a niekomu zase pomôže čítanie, hudba, tvrdý šport, plávanie, beh, píšeš, že radšej ticho a nič a ignorácia, a práve v tom tichu a nediania sa, si s myšlienkami v najbližšom kontakte, a pokiaľ čítaš časopisy, ignorovať by si ich mala skôr ty, časopisy nepoznajú čas , kedy sa ukazovať na oči, to isté máš s internetom

vás iba otravuje to, že sa opakujú a nie sú podľa vás pravdivé však to je...
 fotka
antifunebracka  17. 1. 2011 21:02
jeej, ty si uplne, ale UPLNE, ako ja. budeme spolu chodit, dobre?☺

podla mna je na depku najlepsie vyrazit si von s kamosmi. alebo, aspon v mojom pripade, citalec.

btw ak si sa niekedy cudovala, preco ti word podciarkuje slovo "kludne", tak vedz, ze je to bohemizmus
 fotka
leniny7  22. 1. 2011 19:06
ani moj sposob ako sa zbavit depresie by do casopisu neotiskli

OPIT SA!
Napíš svoj komentár