Čo je to wing chun?

Wing chun je juhočínske bojové umenie,ktorého korene siahajú v útrobách už dávno pochovaného shaolinského kláštora.V žiadnom prípade to nie je šport,ktorý slúži ako výdobytok modernej americkej doby.Len kung fu všeobecne znamená cesta,nie rozbitá poľná cesta,nie kvalitná asfaltová cesta na dialnici po ktorej prejde denne tisíce áut,myslím cesta ako život. Chcela som to prirovnať ku akémusi životnému štýlu ale to by nebolo ono.Skrátka je to cesta,ktorá nám ukazuje správny smer a je len a len na nás ako to využijeme.

Ako vzniklo?

Legenda vraví,že wing chun vymyslela žena.Ale je to naozaj tak? To už dnes nepovie 100% nikt d vzniku wing chun-u prešlo už mnoho času a podľa mňa všetky použiteľné,preukázateľné dôkazy sú už zničené.Vlastne ktovie,či niekedy nejaké boli.Musela by som byť veľký bádateľ aby sa mi niečo z pred viac ako 200 rokov podarilo zhromaždiť.Ale aj tak wing chun nemohol vymyslieť len 1.Nebudem tu rozoberať,či to mohla byť alebo nemohla byť žena.Určite mohla ale to je jedno.Aby som sa vrátila wing chun vytváralo v etapách mnoho majstrov.Nie úplne vytváralo pretože iba ,,vylepšovali,, celý systém.Zdokonaľovali jednotlivé formy,techniky...Vždy sa vynovovalo a určite aj vždy bude.Mnohým sa vám to nebude pačiť ale musí to tak byť.Svet je dnes úplne iný,je horší a nikdy sa to už nebude zlepšovať práveže naopak.Ľudia by museli dostať rozum,uvedomiť si mnoho zložitých vecí,začať žiť úplne inak a celkovo sa zmeniť.Ale to nedokážu.Je však fajn že aj keď sa wing chun a nie len wing ale aj ostatné bojové umenia budú ,,modernizovať,, ta najpodstatnejšia myšlienka,ktorú strážia stovky rokov ostane.A nielen myšlienka.To vlastne celý systém ostane rovnaký a pritom bude úplne iný.Meniť sa budú pravdepodobne iba formy.Zmení sa pritom len pár pohybov,ktoré budú zjednodušené ale ich účinok bude taký istý ako pretým.A aj lepší.A tiež sa dosiahne aj to,že to bude akosi lepšie vyzerať.Podlľa mňa sa aj wing chun riadi známym pravidlo: v jednoduchosti je krása. A pritom vôbec nemyslím iba vizuálnu krásu.Krása wing chunu spočíva v jednoduchých,precítených a až prekvapivo účinných pohyboch.Aj krása v myšlienke.V myšlienke,ktorú musíte zažiť, aby ste ju pochopili.Netrvá to deň ba ani rok.Môže to trvať aj celý život.Pričom nezávisí to od logiky toho ktorého človeka.Táto jedna myšlienka môže zmeniť celý náš život.Znie to neuveriteľne ale naozaj je to tak.Ja som zatiaľ iba na začiatku poznania tejto myšlienky ale chcem ju spoznať.A raz sa mi to aj podarí.Ale nebudem sa plašiť ,budem postupovať pekne pomaličky.

Je naozaj účinné?

Závisí to od osobného názoru jednotlivca,od jeho očakávaní.Predpokladám ale,že človek,čo sa toto opýta ma predovšetkým túto otázku vedenú cez oblasť boja.Wing chun sa nepoužíva ako útočne bojové umenie slúžiť nám má ako som už vyššie spomenula na sebaobranu.Je ale úbohe že niektorí toto bojové umenie zneúžívajú.Wing chun má využíva dobrú techniku,ktorá účinná je.Avšak stále treba myslieť aj na to, že pri napadnutí zohráva veľkú úlohu psychika.Čiže aj namakaný človek,ktorý ovláda wing chun na 120% môže v takejto situácii zlyhať.Preto netreba na sebe makať len fyzicky.Na obýčajných tréningoch pri sparingoch víťazstvo nezávisí od veľkosti a sily ale od lepšej techniky,pozíciách a celkovej stratégie.

Kto môže cvičiť wing chun?

Odpoveď je jednoduchá. KAŽDý!!! Cvičiť môžu deti,dospelí,aj starší luďia.Bez rozdielu pohlavia.Niektorý nechcú cvičiť iba kvôli kilám navyše.Ale dvere na wing chun sú otvorené aj im.Prečo nie? Veď niekedy obéznejší človek je pohyblivejší ako človek s normálnou váhou.Dvere sú otvorené aj ľuďom s nejakým hendikepom napr.hluchý atď. Cvičiť môžu ľudia rôznych rás.Wing chun je skrátka rovnaké pre všetkých bez rozdielov.Pretože vo wing chun sú si vštci rovni.Do jedného. Plati wing chun = 1 rodina.Osamelejší ĺudia si tam často nájdu dobrých priateľov.

Čo keď budem pomalejši a menej šikovnejší ako ostatní?

To nevadí.Nikto nie je dokonalý.Všetci sme iný a prístup vo wing chun-e je individuálny a preto sa netreba báť výsmechov ani ničoho iného.Ľudia na wing chun-e držia pokope vždy.Keď som išla na prvý tréning mala som obavy,bála som sa ako to zvládnem,ako to celé dopadne,čo tam budú za ĺudia.Bála som sa však zbytočne.A na prvý tréning spomínam s radosťou a smiechom.

Ako prebiehajú tréningy?

Napíšem tu ako teda prebiehajú v našej škole.Pretože je viacero wing chun škôl a niektoré časti tréningu sa preto môžu líšiť.Takže trébibg vedie sifu,čo v preklade znamena otec,učiteľ,vodca,majster.Sifu ku svojím žiakom nemá klasicky prístup ako keď som bola na aikode napríklad.Jeho prístup je priateĺský a individuálny čo si treba podľa mňa ceniť.Sifu nie je iba človek pod ktorým cvičíte,nie je to obyčajný tréner je to niečo viac.Je to zároveń človek ktorému môžete plne veriť. Ale s5 k priebehu tréningu.Čiže každý tréning začína dychovým cvičením,ktoré služi na nabratie energie,rozvoja osobnosti.Pokračuje sa tzv. yao gong=základy.Je to vlastne rozcvička ktorá je vytvorená celkovými základami wing chun-u. Nasledujú formy,potom jednotlivé aplikácie z nich v dvojiciach,taktiež niečo ako voľný sparing kde je úlohov každého vytvoriť si zo všetkých naučených techník povytvárať si vlastné kombinácie.Na úplnom konci sa robia kliky,brušáky...Niekedy sa robí nazvyme to kondičný tréning kedy sa veľa kope,udiera do mecha,láp,vyrážačiek.Udiera sa so závažiami,švihadlá,...

Ako dlho musím wing chun cvičiť aby som ho zvládol celé?

Práve takéto tipy otázok nemám rada.Je mi jasné,že sú medzi nami aj takí,čo si myslia že pochodia týždeň a budú z nich majstri wing chun-u.Ale také tipy tam dlho nevydržia.Je dôležité,aby si každý z nás uvedomil,že bojové umenie sa necvičí z dôvodu machrovania.Cvičí sa na obranu,posilňuje nás,pomáha nám zvládať psychické náročnejšie udalosti,učí nás spoliehať sa na seba a zároveň žiť kolektívne a veriť aj ľudom ktorých poznáme.

Ćím je wing chun typické?

Jednoduchosťou,silou,energiou,dobrou atmosférou...Pokiaľ sa to ma týkať úderov a cvikov vyznačuje sa presnosťou,rýchlosťou.Typické sú údery za cieľ,ktoré nasledujú vo veľkých sériach.Kopy sú taktiež špecifické.Výchádza z nich veľká energia,vychádzajú z celého tela.Postoje sú vysoké a pevné,pohyb je prirodzený.Najtypickejšia známa vec vo wing chun-e o ktorej už určite mnoho z vás počulo je tzv. chi sao,čo znamená v preklade lepiace sa ruky.Je to boj zameraný na blízku vzdialenosť ktorý sa vyznačuje výbušnosťou.Určitý cvičenci taj chi dokonca naše chi sao označili ako psycho . Nuž zhruba to je asi tak všetko,keby ma ešte niečo napadlo tak to doplním.

 Blog
Komentuj
 fotka
lululi  6. 1. 2010 10:55
teším sa, keď natrafím na človeka, čo sa zaoberá "cestou"
 fotka
kissmeplease  6. 1. 2010 11:55
toto si písala celé ty? sám?
 fotka
kissmeplease  6. 1. 2010 11:55
sama* srry
 fotka
15matka14  17. 5. 2010 18:50
Napíš svoj komentár