Pridávam tretí článok s tematikou, ktorú som začal minulú sobotu.

Napadla mi jedna situácia. Keď si kúpime nejaký produkt, alebo si kúpime niečo hodnotnejšie a podobne, obyčajne niekedy by sme si mali naozaj prečítať ten príbalový leták, aby sme vedeli, nie že k čomu to slúži, to už vieme, ale ako  akým spôsobom by sme to mali využívať, aby sme to používali správne. Aj tam sú určité pravidlá, ale niekedy sú to pravidlá, ktoré sa snažia chrániť výrobcu, aby nevznikali nejaké problémy pri užívaní daného produktu.

A toto mnohí podceňujú, a práve preto dlho človeku nevydržia niektoré zakúpené veci. Veci, z ktorých by som sa mal určitú dobu aspoň tešiť. Väčšinou to vyzerá tak, že v prvotnej fáze ma niečo nadchne. Niečo proste chcem, po niečom túžim, dlho to možno pozerám na internete, až sa napokon odhodlám danú vec kúpiť. Možno pozerám nejaké užitočné recenzie, na základe ktorých sa rozhodnem, či to chcem, alebo to nechcem. Azda menej sa zamýšľame, či to vôbec potrebujeme, alebo či napríklad paralelne nám môže poslúžiť nejaký produkt v rovnakej cenovej relácii, poprípadne nižšej, a možno nižšie kvality, a či si potríme na isté parametre, alebo to je len náš rozmar a nič viac.

Napríklad minule som pozeral jedno video, ako na aute dal daný redaktor celkom slušne zabrať motoru. Až som mal pocit, že to nie celkom bolo vhondé, vnímam to celkom isto zo subjektívneho hľadiska, ako napríklad šoférujem ja, ako na niečo sa snažím dbať, aby mi niečo vydržalo najdlhšie. Musíme mať na pamäti, že niekedy experimentovať sa nie vždy vyplatí, pretože jednak nič nie je večné, a jednak všetko podlieha akémusi poškodeniu, ktoré by sme azda nechceli niečo opravovať a podobne. Ten motor nie je v podstate ako tak stavaný na nejaké experimentovanie, ale ktoré auto na to je stavané. Stále platí, ako niekto narába s daným produktom, ako sa k tomu správa, tak mu to bude aj slúžiť. Ale pravda je, že pokiaľ z neho chceme vydolovať maximum, musíme ho poriadne prevetrať. Niekedy mu ako sa hovorí stúpnuť na krk, aby sme vedeli, čo to vlastne ovládame, aké to má naozajstné jazdné vlastnosti, a či napríklad dokážem udržať trebárs výrobcom udávanú spotrebu a podobne. Aby sme zistili naozajstné vlastnosti, ktoré to auto vôbec má. Za istých okolností, ale toto nedosiahneme nikdy, ak by sme sa chcel baviť o extrémoch.

A keď to prekleniem to praktickej roviny, my máme tendenciu čosi skúšať to, čo by sme nemali veľmi podrobovať akémusi experimentovaniu a špeciálnemu preskúmaniu, pretože to nie je žiadúce. Je to preto, aby niečo vydržalo dlhšie. 

Dnes ale žiaľ, sú veci stavané tak, a to je chyba, že keď sa niečo pokazí, mám si kúpiť znova novú vec, a nie, aby som to šiel dať opraviť. Musíme smutne skonštatovať, že dnes rozmýšľajú ľudia úplne ináč, a povedal by som veľmi neprakticky, pretože človek musí sa naučiť aj niečo a v niečom šetriť, aby som dosiahol požadovaný efekt, pretože pri stále nových veciach teda nikdy nebudem spokojný, pokiaľ sa nepresvedčím na vlastnej koži, že to, čo robím, je užitočné, má nejaký zmysel, a viem, že niečo mi musí vydržať, miesto zbytočného experimentovania a podobne.

Ako som teda spomenul v tomto odstavci hore, tak tiež teda vnímame všade nejaké pravidlá. niečo proste musíme, niečo nemôžeme, niečo by sme teoreticky mohli, ale možno to výrobca buď odporúča, alebo neodporúča. Teda je to niečo, kde by sme mali prinajmenej spozornieť. Všade je nejaké akési všadeprítomné upozornenie, na to, ako by sme sa mali správať v nejakú situáciu, ako sa zachovať, keď sa niečo stane niečo naozaj nepredvídateľné, ako jazdiť napríklad vtedy, kedy dostanem šmyk, a čo mám robiť v danú chvíľu, aby auto napríklad bolo ovládateľné, a tak možno prípadne eliminoval vzniknuté škody.

Pri posledne menovanom by som sa pristavil, pretože viacerí chcú skúšať, čo niečo dá na maximálny výkon, a teraz vôbec nevnímam niečo z motoristického sveta a podobne. Človek celkom prirodzene chce vydolovať maximum z toho, s čím pracuje, čo má pred sebou.

Záverom spomeniem to, že pravidlo je niečo, čo ma má naviesť na dobrú cestu, ale človek to vníma často ako prekážku k svojmu napredovaniu. Závisí od toho, ako sa na veci pozeráme.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár