Zabudli sme sa minúť, stretli sme sa na pol ceste. Bolo skoré diamantové ráno plné hmly. Temné pohľady sme upierali na zvyšky pochmúrneho Mesiaca. Ako nežná tanečnica, čo tancuje tvoj valčík v hodvábnych papučiach som chcela prekĺznuť okolo tvojho zoslabnutého tela. Už neveríš na zázraky, už neverím rozprávkam. V miestach kde starý kôň ťahal ťažký náklad s našimi boľavými spomienkami sme sa stretávali deň, čo deň. Vždy sme si povedali, len tak sami pre seba, že najbližšie sa minieme. A vždy sme na to zabudli. Pre kúsok toho pekného, čo nám dal jazzový spevák v tmavom bare Moulin Rouge. Pre kúsok nehy, čo nás lákala spolu s plameňom sviečky, takým pálivým, ako bola naša vášeň. Pre kúsok lásky, ktorá nás stále bolela. Pre to niečo, prečo sme sa nevedeli opustiť, a každé ráno sme vykročili tým istým smerom. Ja tam, a ty sem. V ragtimeovom rytme si deň čo deň hovoríme Zbohom. Tak krásne zbohom by snáď ani Joplin nezložil.

A potom sa niečo zmenilo. V to sychravé ráno, keď sme sa ako stále zabudli minúť. Keď nepozrel si sa na miznúci mesiac, ale do mojich očí. A ja do tvojich. Do hlbokých tmavých očí, čo mi každý večer spievali Ellingovu Luizu. A keď sme sa takto míňali a popri tom sa v duchu milovali, ty si sa zastavil. Počula som, že tvoje kroky utíchli ako keď na mori utíchne šialená búrka. Stál si v hmle, v dlhom kabáte a cez presklený dážď som ti videla v očiach slzu, akú ti ani zvuk najkrajšieho saxofónu nevyčarí. I ten kôň, čo vždy ťahal tony našich spomienok sa zastavil a zhlboka si odfŕkol, ako keď mu po ťažkom dni zložia ťažké postroje a zas mu na chvíľu pripomenú, čo je sloboda.

Naše duše sa od seba nedokázali odpútať. Prosili nás, aby sme im dovolili byť zase spolu. A my sme dovolili. V ten večer som si s mokrými vlasmi sadala do tvojho hlbokého kresla, a ty si ma prikryl dekou. Na tvári si mal tajomný úsmev a v rukách horúci čierny čaj, čo sa vždy tak kyslo tváril, keď si ho zalieval do toho ošarpaného hrnčeka. Ráno sme kráčali svetom, ja tam a ty sem. Starý zničený kôň však neťahal žiadny bolestný náklad a bol šťastný, pokorne a s vďakou sa pásol na rozľahlej lúke. Otcovsky na nás zaerdžal, a vedel, že už nikdy sa nezabudneme minúť....

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár