ak sa vesmír rozpína, znamená to teda že musí mať niekde koniec ? Niečo čo je nekonečné sa nemôže rozpínať nie? takže to potom znamená že vesmír niekde končí a za ním musí byť niečo dalšie...?
@obliviate moj otec si myslí že existuje viacej vesmirov , a že napriklad temna hmota pochadza z ineho vesmiru k nam .
Pochybujem že vesmir ma dakde koniec nwm si to predstavit ako nejaky ohraniceny vesmir proste bod za ktory sa už neda prejst , to skor verim v nekonecny vesmir i ked si ho tiež newiem predstavit možno o par tisicok rokov budeme schopni toto raz pochopit.
@stalingrad1000 myslím že aj hawking niečo také napísal. že paralelné vesmíry sa prekrývajú a napr nejaký veľmi hmotný objekt v inom vesmíre môže svojou pôsobiť gravitáciou aj na tento vesmír a to pozorujeme ako temnú hmotu
@obliviate inak sranda je aj to že dnes už vo vedeckych kruhoch su veci toho nazoru že vesmir je nekonecny , predsa však o osude vesmiru su dve moznosti že bud sa bude rozpinat donekonecna alebo sa cely zase zmrsti a bude dalsi tresk . Ale ak je vesmir nekonecny tak potom nemože nastat ani zmrstenie ci ?
@stalingrad1000 ak je nekončnýtak sa s ním nemôže stať nič asi pretože ak je nekonečný tak to znamená že bol stále a bude stále nekonečný. To je nekonečno nie? ja neviem , tažko takéto veci pochopiť
@16 v skutocnosti su 3, ta tretia je ze sa rozpinanie zastavi
a ak by som sa k tejto teme mal vyjadrit, nazorov vo vedeckych kruhoch je vela. co je iste je ze sa vesmir dalej rozpina, nakolko z pozorovani vyplyva ze sa od seba galaxie hviezdy a ine objekty vzdaluju. Mne najviac zmysel dava teoria strun, ktora veri ze moze existovat az 11 dimenzii a nekonecne vela vesmirov, ktore interaguju navzajom a mozu mat az do 11 dimenzii. Ten nas ma 4, vyska dlzka sirka, cas (pokial ho berete jak dimenziu). prirodzene, najmenej je 2. A viac ako 11 nemoze byt, lebo system by bol nestabilny, samozrejme je na to aj rovnica ale bohuzial jej este celkom nerozumiem, taky dobry vo fyzike nie som.
Dalej co su to samotne struny, ak sa nemylim, atomy pozostavaju z kvarkov a tie pozostavaju zo samotnych strun, ktore su myslim 3. mozno je tam aj medzikrok, teda kvarky su z mensich casti a az tie mensie casti su zo strun atd.
Ak sa mylim nekrizujte ma, kazdopadne tato teoria sa mi najviac pozdava.
Dakujem za postnutie fora. (sorry ze bez diakritiky, blba klavesnica)
Sú častice ktoré sú menšie než atómy alebo iné,nachádzajú sa všade aj vo vaaku a tieto častice rozpínajú aj vesmír...
tak som to pochopil z vsauceho kanálu doporučujem pozrieť ak ťa to zaujíma
rozpina sa hmota (energia) vesmiru, tym padom sa rozpina samotne 4D kontinuum...ak by si dosla na "koniec" alebo "okraj" vesmiru, kludne by si mohla ist jednym smerom rychlejsie ako sa vesmir v tomto bode "rozpina" a tvoja samotna hmota by vytvorila novu oblast vesmiru, ten "kusok vesmiru" by si vytvarala vlastne ty sama, takze nikdy nedojdes na nejaky "okraj", za ktory sa uz neda ist dalej..."koniec" vesmiru je blby pojem...a nerozpina sa do nicoho, vlastne rozpinanie je blby pojem skor zvacsovanie vesmiru je lepsie....a vesmir nie je nekonecny, skor pravdepodobne sa bude donekonecna rozpinat
@echoechoecho pojem rozpínanie som si ale nevymyslela ja .
a ako to myslíš že moja hmota by vytvorila novú oblasť vesmíru? moja hmota sa predsa nemôže zväčšiť len tak z ničoho
nikto ešte nevyvrátil možnosť že existuje koniec vesmíru pretože nikto nevie dokázať že je nekonečný
@obliviate@13 "vesmír je všetko, čo existuje a mimo neho nemôže byť nič. A rovnako pred vesmírom nemohlo byť nič, čo by mohlo byť príčinou jeho vzniku, pretože ak niečo bolo, muselo to byť súčasťou vesmíru. Preto mimo vesmíru neexistuje nič."
(základná definícia vesmíru, zdroj:prof. RNDr. V. Kováč)
@obliviate ja viem, ze nie...ved klud ja ta neobvinujem ...tvoja hmota sa nemusi zvacsovat, zvacsuje sa vesmir.., to je myslim dost rozdiel ..myslim to tak, ze nie je koniec vesmiru v zmysle akejsi "steny", za ktoru neprejdes..mozes sa vydat akokolvek daleko a akoukolvek rychlostou (ako nie nadsvetelnou no) a stale budes moct "ist dopredu" a ziaden koniec vesmiru ta "nezastavi"...
myslim, ze big bang predpoklada, ze vesmir nie je nekonecny..skor sa dokazalo, ze nie je nekonecny ...zatial, takze ten "koniec" vesmiru sa len coraz viac vzdaluje od nas....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
Pochybujem že vesmir ma dakde koniec nwm si to predstavit ako nejaky ohraniceny vesmir proste bod za ktory sa už neda prejst , to skor verim v nekonecny vesmir i ked si ho tiež newiem predstavit možno o par tisicok rokov budeme schopni toto raz pochopit.
a verím tomu, že sa to raz dozviem, ako to všetko vlastne je...
a ak by som sa k tejto teme mal vyjadrit, nazorov vo vedeckych kruhoch je vela. co je iste je ze sa vesmir dalej rozpina, nakolko z pozorovani vyplyva ze sa od seba galaxie hviezdy a ine objekty vzdaluju. Mne najviac zmysel dava teoria strun, ktora veri ze moze existovat az 11 dimenzii a nekonecne vela vesmirov, ktore interaguju navzajom a mozu mat az do 11 dimenzii. Ten nas ma 4, vyska dlzka sirka, cas (pokial ho berete jak dimenziu). prirodzene, najmenej je 2. A viac ako 11 nemoze byt, lebo system by bol nestabilny, samozrejme je na to aj rovnica ale bohuzial jej este celkom nerozumiem, taky dobry vo fyzike nie som.
Dalej co su to samotne struny, ak sa nemylim, atomy pozostavaju z kvarkov a tie pozostavaju zo samotnych strun, ktore su myslim 3. mozno je tam aj medzikrok, teda kvarky su z mensich casti a az tie mensie casti su zo strun atd.
Ak sa mylim nekrizujte ma, kazdopadne tato teoria sa mi najviac pozdava.
Dakujem za postnutie fora. (sorry ze bez diakritiky, blba klavesnica)
tak som to pochopil z vsauceho kanálu doporučujem pozrieť ak ťa to zaujíma
a ako to myslíš že moja hmota by vytvorila novú oblasť vesmíru? moja hmota sa predsa nemôže zväčšiť len tak z ničoho
nikto ešte nevyvrátil možnosť že existuje koniec vesmíru pretože nikto nevie dokázať že je nekonečný
(základná definícia vesmíru, zdroj:prof. RNDr. V. Kováč)
myslim, ze big bang predpoklada, ze vesmir nie je nekonecny..skor sa dokazalo, ze nie je nekonecny ...zatial, takze ten "koniec" vesmiru sa len coraz viac vzdaluje od nas....