Mám 18 rokov, a mám možnosť mať vzťah s 30ročným chalanom. Je to podľa vás v poriadku? Bojím sa hlavne toho ako by zareagovalo moje okolie, hlavne moji rodičia. Neviem absolútne ako sa zachovať, ale toho dotyčného mám neskutočne rada. No ten vek nás brzdí
nie je to v poriadku...to nemas co robit, ked sa chces davat dokopy s takym starym chlapom? taky velky vekovy rozdiel by bol v poriadku ked ma jeden z partnerov okolo 30 a druhy je o tolko starsi...
@moniiika - moj priatel je starsi o 10 rokov. na zaciatku to nebol absolutne nijaky problem, a to som mala cerstvych 17 ked sme spolu zacali chodit. bolo to skvele - on mi daval podporu a stabilitu, a ja jemu taku tu hravost a lahkost, proste sme sa vyvazovali. kazdy u nas v rodine to zobral absolutne prirodzene, a keby aj nie, je to predsa tvoj zivot a do vztahov ti nemaju co kafrat.
teraz po 5 rokoch a eventualne aj neskor uz zacina vystupovat do popredia zalozenie rodiny, kde je ten rozdiel uz trochu prekazka. ale tiez to zavisi od konkretnych dvoch ludi, ako si vedia prisposobit svoje zivoty.
a aby som to tak nejak uzavrela...mala by si zit pre dnesok - takze urcite chod do toho ak ho lubis a uvidis ako sa vas vztah vyvinie.
Ďakujem za reakcie, a dodávam k tomu ešte asi toľko že áno ako ste niektorí poznamenali viem, že nemám preskákané toľko čo on a tak sa bojím že po čase sa zo mňa vykluje jedno veľké decko. Aj keď sa na to decko necítim, neviem si predstaviť ako sa v jednotlivých situáciach čo prídu zachovám. A mimochodom syndróm zlatokopky nemám
vek nieje prekážka ak on má rozum o 10 rokov pozadu alebo ty o 10 rokov popredu.. pretože inak si neviem predstaviť o čom sa môže rozprávať 30 ročný chlap s 18 ročným dievčaťom.. navyše dnes sú ľudia v tomto veku extrémne sprostí.. ale všetko je to o individualite
ty mas 18 a jedneho pekneho dna, aj ked sa teraz tvaris dospela, ti dojde ze sa chces este zabavat a zit a nie zit zivot 30 rocneho..
tak isto u neho, ak sa on chova dajme tomu na 20, casom si uvedomi ze uz ma ozaj co to za sebou a ze by sa mal chovat trocha zodpovednejsie.
samozrejme existuju vynimky.. ale hovorim z vlastnych skusenosti.. mala som starsich priatelov co ma dusili s tym ze by som sa mala chovat dospelo a zodpovedne zopar rokov a teraz dohanam zameskane a zas mne sibe neprimerane mojmu veku.
Konaj ako uznas za vhodne, ale je to dost rozdiel. Ja osobne si to neviem predstavit. I ked by som si s tym clovekom mal co povedat. Ale ak ho lubis a on teba. Neries nic a chod do toho...
to naozaj zavisi na tom, ake ste individuality.. niekomu taky vekovy rozdiel neprekaza, niekomu to vyslovene zacne vadit, ked opadne ta prva zamilovanost... mimochodom, si dospela a rodicia ti nemaju co vraviet, s kym mas alebo s kym nemas byt, je to na tvojej zodpovednosti
Vzhladom nato, že máš uz 18 si myslím,že je to už viac čisto len na Tebe.Ale je to dost vekovy rozdiel,čo však nehra najhlavnejšiu rolu ale tiež to dost zavaži.Neviem aka je Tvoja rodina,ale myslim si že ked sa s nmi porozpravaš uvidiš.Spočiatku to budu predychavat,skratka nečakaj že sa od radosti na Teba vrhnu..Bude to isty čas trvat.Ale ked ho maš naozaj rada aj on Teba tak nemala by si sa ho vzdat.Skus porozmyšlat.
@moniiika celkovo by ten rozdiel nebol problem, ale!....treba si prejst a uvedomit, niektore veci.....preco je 30rocny chlap sam? (vacsina 30rocnych vyspelych ludi, zije uz v manzelskom, ci dlhsom partnerskom zvazku...)hmmmm.....chvilu to moze byt fajn, ale napr. za par rokov (3-5 dajme tomu).....si chlapik bude chciet zalozit rodinu a co ty?...vies si to predstavi napr. mat vtedy rodinu?....treba vediet, co od vztahu ocakavas ty a co on a podla toho sa zariad....
@momoglamorous ,,to nemas co robit,, to ma rozosmialo ja mam 29rocneho teda 30 rocneho a mam 21 zachvilu... a proste nevyberiem si do kohosa zalubim a ten rozdiel je tam troska citit, ale kedze ja sa necitim na svoj vek a on mam pocit, ze tiez nie ( no ma menej a ja zase viac) takze sa ten vekovy rozdiel znizuje
@momoglamorous vysvetlis mi prosim ta tuto vetu? ,,taki ludia ako ona alebo ty zjavne nemaju ciele, ked si musia hladat o dost starsich partnerov... (smajlík)" Co si tym chcela pvoedat? preco by nemala ciele? ... nie ze ,,musia hladat o dost starsich partnerov" ale napr ja, mna proste rovesnici do vztahu nezaujimaju, ja potbreujem starsieho chlapa a nie deti
@alysia samozrejme, ze vysvetlim, pre mna prakticky kazdy clovek, ktory sa zamerava na vztahy, to robi preto, lebo zjavne nema ciele alebo nema veci, ktore by ho naplnali, alebo schopnosti na vykonavanie tychto veci a takito ludia byvaju dost casto nekreativny a vsetko co dokazu je skakat zo vztahu do vztahu a plytvaju tak svojou vasnou, ktoru by napr. mohli investovat do sportu alebo umenia
zaujimave, ze tvojich rovesnikov povazujes za deti...podla mna si tymto odsudzhovanim mentalne zostarla aspon o 10 rokov
@momoglamorous Prepac, ale musim sa na tebe smiat nepocula si o niecom takom, ze chalani su o 2 roky mentalne pozadu co sa tyka bab? Ze sa aj uvazovalo, ze male deti budu rozdelene? Ze dievcata budu v 2 triede a chalani v 1 a tak? . No nie su mi dost dobri, lebo ja sa necitmi na 21 a proste uz nemyslim na take veci ako chalani v mojom veku. Ty by si chodila s 20 rocnym? Ja osobne asi nie. To by musel byt proste niecim strasne zaujimavy, a vyzrety proste...
Musime vyzerat cele zle? Za to, ze chcem viac ako to co vidim okolo seba, to co sa mi nepaci? Ako sa niektori chlapi spravaju? A ze to este nic nevie o zivote niektori a podobne? Zase cest vynimkmam hej ale nemam pocit, ze som cela zla
Podla coho usudzujem, z e mam mentalne viac? Podla mojho zivota a skusenosti. Pubertu som musela rychlo preskocit a dospiet. Takze myslim, ze som inteligentna, na to, aby som si povedala co chcem a co nie a co mi vyhovuje a co nie. Nejdem sa s nikym porovnavat, ale aj ludia co ma poznaju, mi hovoria stale, ze by mi povedali viac rokov a nie 21... aj nazormi aj spravanim
@alysia pocula, ale zjavne su niektore baby co pozorujem pozadu viac
ja by som kludne chodila aj s 18 rocnym, stari ma nepritahuju, ani taki vo veku 22 a viac...
tiez mam v istych veciach vyspelejsie nazory nez ini, aj som mala davnejsie, ked kazdeho chytala puberta a nemam pocit si to dokazovat sposobom, ze si zacnem s nejakym v zrelom veku...proste sa mi nepaci ako vela dnesnych lude zije a hlavne bab
@momoglamorous hej hej pockaj pockaj nehadz vsetkych do jedneho vreca. Neviem preco mas pocit ze clovek co ma vztah, nema ciele... neviem ci narazas LEN na ludi, co maju jeden vztah a uz maju v zalohe dalsieho cloveka... To je zase diskusia o inom mam pocit potom... to patri do ineho fora .... takyto ludia ... ano poznam ludi, ktori nic ineho nerobia, len riesia chlapov a podobne veci. Ale napr na cieli mat LASKU a byt s niekym stastna a zit s nim nevidim nic zle.
Mas pocit, ze sa to dievca, co zalozilo diskusiu zameriava len na vztahy? Nepoznas ju, a ani mna, tak nevies ake mame ciele a ci popri ,,rieseni vztahu,, ktory ma mimochodom obohacuje a tesi a naplna, nemam aj ine aktivity a ciele na ktorych makam zaroven ako na budovani vztahu
A ak narazas teda na tu kreativitu, tak ja som kreativna, ci som sama alebo s niekym, a napr tu kreativitu prejavujem aj vo vztahu podporuje ma to, aj ked hej, kebyze som s nim 24 hodin denne tak asi by som na nu nemala cas na kreativne veci a podobne.. a sportujem ( sice malo ale hybem sa ) a umenie? Tomu sa venujem az az
V pohode ja si to priznam, ze moj mentalny vek nie je 21, ale aspon 25. A aj preto si s mojim priatelom tak rozumieme
Inak ale zase nie vsetkych povazujem za deti. poznam ludi, ktori su v mojom veku a proste nemam si s nimi co povedat, ja uz riesim ine veci ako oni... tot priklad, ja si platim skolu sama a vacsine spoluziakov platia rodicia skolu, ja riesim brigady a oni kam sa pojdu opit... to je jeden z prikladov....
Neviem, ci si taka karieristka alebo co, ale tvoj nazor, neberiem ti ho, nechapem sice, ale neberiem.
Inak len taka otazka pod okraj. Ty asi nemas priatela ze?
@alysia nechcem hadzat vsetkych do jedneho vreca, sama to nemam rada, ale cim dalej si vsimam ludi, tym viac mi pripada, ze su vsetci na jedno kopyto...malokedy zazrem cloveka alebo poznam osobu, ktora je originalna a svojska...
a to s tymi vztahmi, odsudzujem ich podla toho, co vidim, nepaci sa mi vacsinna parov, ako sa spravaju a prejavuju na verejnosti a ich celkovy styl zivota, svojim sposobom ich aj lutujem (niekto by mozno povedal, ze som zufalec sklamany zo vztahov, ale nie je to tak, lebo som na to ani nemala dovod)
nechcem kazdeho odsudzovat, ale je velmi malo parov, ktore aj za nieco stoja...ostatne vyzeraju ako parodia na vztah a popradve vela z nich nerobi nic kreativne, cize to ma nieco do seba
nemam, nikdy som nemala a ani nechcem..neviem, ci by sa nasiel niekto, kto by splnal moje naroky
@momoglamorous Ano jasne hento je vseobecne pvoedane, ze chlapi su pozadu, su aj baby, ktore su 5 ci 6 rokov mimo vsetkych Ale ja si nepotrebujem nic dokazovat preboha, len mi je proste lepsie so starsim ako s tymi mladsimi... ale ktovie ,,nikdy nehovor nikdy,, mozno skoncim s nejakym chlapom co bude moj rocnik
Proste tebe sa nepacia starsi a mne zase nejako mladsi no, prisla by som si divne nejako . Ze ako mladsi brat alebo take nieco neivem, ze mam pri sebe...
A ako vela dnesnych ludi zije? To by som chcela objasnit. Lebo napr ja zijem sama zatial teda ak si narazala byvanie.
No tak ked by si chodila aj s 18 rocnym, tak teraz s niekym chodis? Lebo sa vyhybas nejako odpovedi
@alysia tym zitim som myslela celkovo zivotny styl, aj som to napisala v predoslom prispevku, aj to ze nechcem vztah, to by bolo proti mojej teorii a tiez nemam potrebu vztahu takze tak
@momoglamorous nejako sa nam tie prispevky blbo kryju birdz asi blbo reaguje To je dobre, ze nehadzes kazdeho do jedneho vreca Tak neviem ako ty, ale ja poznam ludi co maju aj vztahy a su originalni a svojski
Vadi ti prejav naklonnosti na verejnosti? AKoze si daju pusu a podobne? Trosku vseobecne sa vyjadrujes mam pocit, potom neviem co mas na mysli.
Lutujes, no zaujimave... tak sklamana nemusis byt z vlastnych vztahov, ale mozno zo svojej rodiny, ak to u vas nie je ruzove, ze sa vasi rozviedli alebo je mama feministka, ze neznasa muzov, neivem, tak mozno kvoli tomuto mas taketo nazory. Nepoznam neviem, len usudzujem podla toho co pises, ze tam bude ,,pes zakopany,, u vas doma.
Dobre, chapem, co hovoris, a uznavam, ze vn iecom mas rpavdu, ale je to pol na pol ... je vela takych co sa hraju na vztah a potrebuju stale s niekym ,,chodit,, aj ked je to len o tom, ze toho cloveka ani poraidne nemaju radi, ale nechcu byt sami a byt ,,sami so sebou" poznam takych ludi aj ja. Ze kazdu chvilu maju ineho chlapa a ,,lubia,, kazdy tyzden ineho... a pre niektorych je cely svet len ten clvoek a nic okrem neho nemaju ako sa povie. Jedna kamaratka tak chodila 3 roky s jednym chalanom, co ju obmezdoval, ani kamaratky potom nemala, len skolu a jeho... Ale to su extremy. Na druhej starne poznam vztahy, ktore su pekne a a su spolu dlho a aj ked nie vo vsetkom sa zhodnu a nie su stale zalaskovani ako na zaciatku, tak im to klape... a kreativita? Neviem co pod tym chapes, ale ja osobne som zo strednej umeleckej skoly a vacsina spoluziakov ma vztahy a aj sa kreativne realizuju
Ok, uvidime o par rokov co budes hovorit a ani deti nechces? ... No tak ak mas velke naroky, tak to asi musis aj sama splnat velke naroky a ze si fakt dost dobra ( to nemyslim v zlom teraz, ale v dobrom) lebo ak chce clovek nieco super, tak aj super musi byt predsa no nie?
@alysia ano, napriklad take prehnane prehave naklonosti mi vadia...patri to do sukromia, bud si potrebuju dokazovat, alebo maju problemy vo vztahu...nechapem, preco sa musia partneri lepit na seba napr. v kine (ach) ja kebyze mam vztah, tak to beriem skor kamaratsky...
problem v mojich rodicoch urcite nebude, mne by rodicov mohli druhi zavidiet, rozumiem si s nimi viac ako s ktorymi kolvek inymi ludmi, viac nez s mojimi kamaratmi
myslis si, ze moje nazory su feministicke? ja neznasam feministky...dokonca nemam rada ani baby, co maju zjavne nadbytok estrogenu...sama som skor chalansky typ a radsej by som mala kamosov medzi chalanmi nez medzi babami, lebo k nim mam povahovo blizsie
deti tiez nejako neplanujem, nemam rada deti...
presne tak, clovek, ktory ma vysoke naroky na inych, by v prvom rade mal mat vysoke naroky aj na seba, co ja mam urcite, vzdy sa chcem zlepsovat, vynikat a byt lepsi od ostatnych a dari sa mi, lebo ovladam naraz niekolko veci, co ini nie a to sa nechcem chvalit, ale je to pravda kebyze su okolo mna ludia, ktori su zase lepsi odo mna, tak sa nemam preco vyvysovat
Ja si tým vzťahom nechcem nič dokázať, nerozumiem čo si ním vlastne môžem dokázať? Nepotrebujem to! Chcela som len proste počuť názor iných a po dnešku mám v tom jasno, nie však vďaka Vašim príspevkom, aj keď rada si vypočujem názory iných. S niektorými sa moje myšlienkove pochody vo viacerých veciach zhodujú, niektoré teda vôbec. Ale všetko závisí od rozumu jednotlivca. Vďaka ešte raz..a poprosím žiadne rozbroje
@momoglamorous No tak pokial sa po sebe lepia tak, ze rusia vsetkych okolo, tak to by som im vynadala aj ja zase odtial potial, ale takae napr, mile slvoa, pusy, srandy vonku a tak, ci po zadku ruka a tak mi to pride mile ze sa nehanbia za svoju lasku a maju sa k sebe a prejavuju si ju ....
Tak v kine je taka atmosfera na to ktovie kolko deti sa tam spravilo
Myslis, ze to ze na verejnosti nieco robia, tak maju problemy vo vztahu? Skor mam pocit, ze ti co idu po meste len tak vedla seba, ani sa k sebe nemaju, tak maju nieco nejaky problem...
Brala by si ten vztah kamaratsky? aha...
Tak to ti prajem to je pekne, ze mas takych rodicov a ze maju pekny vztah...
to som nepvoedala, ze mas nazory feministicke ( to slovo feminizmus pouzit sa dnes bojim, lebo kazdy pod tym chape nieco ine ) ale rozmyslam preco mas taky postoj a take nazory ake mas, ze odkial to prameno.
To som hovorila aj ja ze nemam rada deti ale u mna je to skor pre to, ze teda zebysom nechcela ceti neplanujem, lebo mam 12 rocnu sestru a odkedy sa narodila, soms a o nu dost starala, takze ja uz jedno dieta ,,mam,, preto sa nehrniem do deti, a neochkam nad kazdym kocarom ako kazda kamoska a potom mi vycitaju, ze nemam rada deti ...
S tym suhlasim vysoke naroky ma aj moj priatel a aj ja a navzajom no snazime sa nejako zosuladit
A co takeho ovladas co ini nie? to ma zaujalo teraz
To je dobre, ze sa ti dari napredovat
V pohode ja to beriem ako normalne asertivne chvalenie a povedanie o oboznamenie o svojich kvalitach... skromnost nie je vyhra predsa ... a s nou to nedosihaneme daleko ...
@moniiika ty musis byt strasne naivna .... jemu ide len o sex , tak neviem co riešiš, poznam vela holiek co si zacali s 30+ rocnyma a vzdy to skoncilo rovnako
@alysia tak samozrejme ze mensie prejavy ako si napisala by mi nevadili
moje nazory su take ake su, neviem kde pramenia, ja tak zijem uz dlho a nestazujem si, poste vidim zivot z ineho uhla
napr. robim nechtovy dizajn a dost netradicny a kvalitnejsi nez kopa manikeriek, potom mi aj ide tanec a hlavne melbourne shuffle, co vela ludi nevie a proste viem sa trafit do rytmu, napr. na zumbu kam chodi je 3/4 zien mimo a to uplne, potom mi dost idu jazyky a celkovo skola mi isla lepsie ako spoluziakom na gympli (teraz na VS sa to skorej vyrovnalo, lebo tam je vela sikovnych aj sikovnejsich) dalej ma bavi pisat rymy a myslim,ze mam dost rozvinute esteticke citenie a tieto veci co robim, nedokaze kazdy a to sa zameravam na viac veci naraz
@kivany Ani nevieš čo a ako, ako som to vyriešila a tak a ideš mi tu rozprávať, že si spomeniem too určite, už len "múdre internetové rady" si budem brať k srdcu, jasné
@alysia sa vôbec čudujem ako trpezlivo si jej vysvetľovala to, čo je vo všeobecnosti známe, že ženy su mentálne o pár rôčkov popredu pred mužmi, a teda zväčša majú tendenciu rozumieť si so staršími.
@momoglamorous my sme sa stretli alebo aspon rozpravali? co ty vies o tom ake ja mam ciele? mne je to jedno, ty maj vztah aj s 15rocnym, ale ako vidis, zjavne niektorym parom to takto funguje a nie je ich malo. takze asi sa chtiac nechtiac vraciame o5 k tym predsudkom.
a okrem toho, dostalo ma uz to "hladanie lasky/partnera". ano, ja som roky nic ine nerobila, len si hladala starsieho chlapa tak snad ked to je laska, pride spontanne a bez nejakeho hladania. ale ked uz to mam otvarat, tak on bol ten co urobil prve kroky ku vztahu, a to, ze spolu uz niekolko rokov mame spolocnu domacnost a pomaly riesime nasu buducnost ohladom rodiny, asi to nebolo pre neho len o sexe, ci?
ach jaj, nemala som pred spanim zapinat tento pribrzdeny birdz
jedine co mi pride naozaj divne je nazvt 30 rocneho clovek chalanom
ale tak k veci... ja sudim veci podla seba, nie podla okolia.
pravda je ze to moze byt muz tvojich snov a dozivotny perfektny partner, a moze to byt tiez chlap ktory ma manzelku a dve deti a teba ako sperstrenie, moze to byt nasilnik, co ja viem...
to ale musis asi vediet najlepsie ty.
zas sa dostavame k tomu ze co ti pomoze ze niekomu to pripada divne a niekomu nie? tvoj zivot, tvoja vec... opytaj sa seba...
a inak ohladom rodicov, ked som mala chalana o 3,5 roka starsieho vyjadrovali sa sposobom ze boli presvedceni ze ma chce len pretiahnut... robia to lebo ta maju radi... kto vie ci je to dobre alebo nie
@ayreen vobec by som niektore zeny nenazvala vyspelejsimi, skor kravami
a je mi jasne, aky ciel mas, sama si napisala, ze planujete spolocnu domacnost...dost smutne a tuctove, ale co uz ked je to tvoj zivot a zjavne na viac predurcena nie si
Co sa reakcii okolia tyka, budes s nim zit ty, nie tvoje okolie a rodicia. To by som uplne ignoroval. Vsetci okolo teba budu do 50 rokov mrtvi a na ich nazore vobec nezalezi - ale vypocut si ho odporucam, starsi su skusenejsi. Najdolezitejsie je vyjasnit si, ci sa zhoduju vase predstavy o buducnosti + ci nie je zenaty a nie si len jeho ulet. Chlapi v mojom veku velmi dobre vedia, co chcu slecny v tvojom veku pocut a niektori to aj zneuzivaju. Vekovy rozdiel moze byt vyhodou - zivot bude troska pohodlnejsi, bude tolerantnejsi (vie uz co je dolezite a neriesi blbosti), nebude ti v 50tke kukat po mladsich - pretoze ty si mladsia uz teraz.. a ked umrie, este budes dost mlada aby si si nasla nejakeho 18-rocneho, kedze budes dobre situovana vdova Ale urcite si ho preklepni, skus napriklad ci ta je ochotny brat na spolocne akcie so svojimi znamymi, ci sa za teba "nehanbi" na verejnosti... nechaj sa predstavit jeho rodicom.. skratka spravaj sa ako keby uz bola ruka v rukave. Ak ho to neodradi, tak je to ok
@mimique Ďakujem za tvoj príspevok Takmer všetky tvoje názory sa zhodujú s tými mojimi jedno čo ti môžem ešte k tomu dodať je, že ženatý určite nie je a deti takisto môžem vylúčiť. Jeho rodinu už z časti poznám takže keby som do toho išla viem do čoho idem čo sa týka jeho osoby ako je to či má nejaké záväzky alebo nie, obávam sa hlavne toho, že jeho kamaráti dá sa povedať, že ho odhovárajú od toho všetkého, lebo samozrejme vedia aký je medzi nami vekový rozdiel. A áno nemalo by ho to zaujímať čo hovoria iní, no ja byť na jeho mieste by som sa určite nad tým pozastavila..a aj som sa vlastne, keď som to preberala s kamarátkami. Takže asi toľk
ktovie ci nie je jeden z dovodov rozpadu polovice manzelstiev aj to, ze si ludia dobrovolne limituju skupinu potencionalnych partnerov na ludi v takmer rovnakom veku. Ked mi sadnu nohavice, nezaujima ma velkost, vyrobca ani cena. Jednoducho ich beriem, mozno take uz nezozeniem.
V 12tich som chodila s 20ročným - to bralo okolie dosť zle. V 16tich s 27ročným - to som rodine nehovorila, aj keď ho stretli, keď sme boli na dovolenke, takže im zrejme bolo jasné, že za mnou neprišiel len tak. Vtedy povedali, že vyzerá ako v pohode chlap a neriešili to. Ale asi to hlavne záleží od tvojho vzťahu s rodičmi (ako ti veria) a od tvojej schopnosti obhájiť si svoj vzťah. Ak sa rozhodneš, že to chceš skúsiť, musíš sa pripraviť na to, že sa to ľudia budú postupne dozvedať a ty si musíš stáť za svojím rozhodnutím. Musíš si ale hlavne uvedomiť, že vzťah s 30ročným je ale na trochu inej úrovni, lebo v tomto veku si už muži začínajú hľadať zväčša niečo trvácnejšie a vážnejšie, takže si to rozmysli aj kvôli tomuto... Vezmeš tým zrejme na seba dosť veľkú zodpovednosť.
@greendgirl Mh... No, ja viem, neznie to vôbec normálne. A ani mne sa to vtedy nezdalo v poriadku, strašne som sa hanbila a pomaly som naňho ani nepozrela. Normálne by som to ani nenazvala vzťahom, ale "bola" som s ním asi 4 mesiace a on to za vzťah považoval, takže tak...
@saasenkaa já si myslím že je to v pohode hlavne ak máš osemnást ,rodičou by som moc neriešila lebo je to tvoj život a v láske vek podla mna prekážkou ..
@yui v 12 tich s 20 rocnym? aaaaaaaa pomoc, to myslis vazne? nechcem byt zla, ale sestra ma 12 a nie je ani moc vyvinuta, je to proste dieta, hento je trestne preboha!!! a teraz mas akeho chlapa? to si az tak strasne na starsich? ... ta zakladatelka diskusie je este fajn, ze ma 18 a s 30 rocnym, ale toto? nech
@alysia To, že tvoja sestra nie je psychicky dosť vyvinutá (prípadne, že si v tom veku nebola ty), neznamená, že nie je vyvinutý v 12tich nikto Na starších som bola, keď som bola mladšia. Rovesníci sa zaujímali o hlúpe zmachlené pipky a dospelí muži vedeli oceniť rozum... Teraz mám 17 a môj priateľ 21, takže nie, nie som nijako psychicky chorá ani nič podobné...
@yui mna tak sokovalo, to co si napisala, ze som mozno bola troska expresivna ako ja som bola dost vyvinuta ( psychicky aj fýzicky) ale v tom veku som neriesila chlapov, sestra je na tom lepsie,k lebo sak doba postupuje, takze to co ja som robila ako 16rocna tak ona bude ako 13 rocna a tak, ale aj tak sa mit o zda chore, ked ma niekto vztah alebo hocico podobne 20 rocny a 12 rocna... teda aspon v nasej kulture.... Ja si proste neivem predstabvit, ze by za mnou sestra prisla s tym, ze chodi a stretava sa s nejakym mojim rovesnikom... no jeblo by ma proste ....
nehovorim, ze si psychicky chora, ale skor ten chalan co bol na teba stary sak ty si este poriadne nevedela, co tomu chlapovi o co ide a co ako sa vsetko berie a tak ....
@alysia Ja som vtedy nemala moc kamarátov (resp. žiadnych), takže som bola rada, že ma má niekto rád. Chlapcov som dovtedy tiež neriešila. A ja nevravím, že to bol vzťah so všetkým, čo k tomu patrí. Vlastne sme nič moc nerobili, akurát sme sa vodili za ruky, dával mi pusy na líčko a podobne. Nazývam to vzťahom len preto, lebo on to tak bral a vzhľadom k môjmu veku sa to tiež dalo za vzťah považovať. Mojej sestre som to nepovedala, prišla na to ale sama a chcela ho zabiť.
O tom, či je ten chlapec psychicky chorý, sa dá polemizovať. Z určitého pohľadu je, ale nemyslím, že ten vekový rozdiel z neho robí blázna. Skôr to, že doteraz je na mňa namotaný a nechce sa vzdať myšlienky, že by raz bol so mnou. TO je choré (lebo podľa mňa to už nie je ani láska, skôr nejaká posadnutosť), ale keďže som sa už vyvinula po všetkých stránkach, nemôžeme to brať tak, že by bol pedofil. Inak by ho už dnes zaujímala iná malá slečna.
@yui Jaaj, tak potom chapem, ze ked si nemala kamaratov, ze si bola rada aj za toto ...
No hej to je take, ze kazdy nazyva ,,vztahom,, nieco ine, tak potom v tom je chaos, ja sa preto aj vzdy kazdeho pytam, ze co on chape pod vztahom ...
Tak nehovoirm, ze je blazon, ale nepride mi to normalne proste... male dieta a velke dieta no proste ... ty kokos, zeby si bola pre neho osudova z ena? ... no hej posadnutost by sa to asi dalo nazvat...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
74 komentov
ale je dobré mať vyjasnené veci a tak, chlap v 30tke očakáva niečo iné ako bežné dievča v 18 .. aspoň si myslím
som velice, ale velice spokojný
@moniiika - moj priatel je starsi o 10 rokov. na zaciatku to nebol absolutne nijaky problem, a to som mala cerstvych 17 ked sme spolu zacali chodit. bolo to skvele - on mi daval podporu a stabilitu, a ja jemu taku tu hravost a lahkost, proste sme sa vyvazovali. kazdy u nas v rodine to zobral absolutne prirodzene, a keby aj nie, je to predsa tvoj zivot a do vztahov ti nemaju co kafrat.
teraz po 5 rokoch a eventualne aj neskor uz zacina vystupovat do popredia zalozenie rodiny, kde je ten rozdiel uz trochu prekazka. ale tiez to zavisi od konkretnych dvoch ludi, ako si vedia prisposobit svoje zivoty.
a aby som to tak nejak uzavrela...mala by si zit pre dnesok - takze urcite chod do toho ak ho lubis a uvidis ako sa vas vztah vyvinie.
tak isto u neho, ak sa on chova dajme tomu na 20, casom si uvedomi ze uz ma ozaj co to za sebou a ze by sa mal chovat trocha zodpovednejsie.
samozrejme existuju vynimky.. ale hovorim z vlastnych skusenosti.. mala som starsich priatelov co ma dusili s tym ze by som sa mala chovat dospelo a zodpovedne zopar rokov a teraz dohanam zameskane a zas mne sibe neprimerane mojmu veku.
ked mas 18, maj 18 a uzivaj si to
podla vekovy rozdiel 5 rokov a viac je vhodny v obdobi zrelosti a nie puberty a adolescencie
no vy dvaja teda musite vyzerat...cele zle...zaujimalo by ma, podla coho usudzujes, ze mas mentalne 'viac'
zaujimave, ze tvojich rovesnikov povazujes za deti...podla mna si tymto odsudzhovanim mentalne zostarla aspon o 10 rokov
Musime vyzerat cele zle? Za to, ze chcem viac ako to co vidim okolo seba, to co sa mi nepaci? Ako sa niektori chlapi spravaju? A ze to este nic nevie o zivote niektori a podobne? Zase cest vynimkmam hej ale nemam pocit, ze som cela zla
Podla coho usudzujem, z e mam mentalne viac? Podla mojho zivota a skusenosti. Pubertu som musela rychlo preskocit a dospiet. Takze myslim, ze som inteligentna, na to, aby som si povedala co chcem a co nie a co mi vyhovuje a co nie. Nejdem sa s nikym porovnavat, ale aj ludia co ma poznaju, mi hovoria stale, ze by mi povedali viac rokov a nie 21... aj nazormi aj spravanim
ja by som kludne chodila aj s 18 rocnym, stari ma nepritahuju, ani taki vo veku 22 a viac...
tiez mam v istych veciach vyspelejsie nazory nez ini, aj som mala davnejsie, ked kazdeho chytala puberta a nemam pocit si to dokazovat sposobom, ze si zacnem s nejakym v zrelom veku...proste sa mi nepaci ako vela dnesnych lude zije a hlavne bab
Mas pocit, ze sa to dievca, co zalozilo diskusiu zameriava len na vztahy? Nepoznas ju, a ani mna, tak nevies ake mame ciele a ci popri ,,rieseni vztahu,, ktory ma mimochodom obohacuje a tesi a naplna, nemam aj ine aktivity a ciele na ktorych makam zaroven ako na budovani vztahu
A ak narazas teda na tu kreativitu, tak ja som kreativna, ci som sama alebo s niekym, a napr tu kreativitu prejavujem aj vo vztahu podporuje ma to, aj ked hej, kebyze som s nim 24 hodin denne tak asi by som na nu nemala cas na kreativne veci a podobne.. a sportujem ( sice malo ale hybem sa ) a umenie? Tomu sa venujem az az
V pohode ja si to priznam, ze moj mentalny vek nie je 21, ale aspon 25. A aj preto si s mojim priatelom tak rozumieme
Inak ale zase nie vsetkych povazujem za deti. poznam ludi, ktori su v mojom veku a proste nemam si s nimi co povedat, ja uz riesim ine veci ako oni... tot priklad, ja si platim skolu sama a vacsine spoluziakov platia rodicia skolu, ja riesim brigady a oni kam sa pojdu opit... to je jeden z prikladov....
Neviem, ci si taka karieristka alebo co, ale tvoj nazor, neberiem ti ho, nechapem sice, ale neberiem.
Inak len taka otazka pod okraj. Ty asi nemas priatela ze?
a to s tymi vztahmi, odsudzujem ich podla toho, co vidim, nepaci sa mi vacsinna parov, ako sa spravaju a prejavuju na verejnosti a ich celkovy styl zivota, svojim sposobom ich aj lutujem (niekto by mozno povedal, ze som zufalec sklamany zo vztahov, ale nie je to tak, lebo som na to ani nemala dovod)
nechcem kazdeho odsudzovat, ale je velmi malo parov, ktore aj za nieco stoja...ostatne vyzeraju ako parodia na vztah a popradve vela z nich nerobi nic kreativne, cize to ma nieco do seba
nemam, nikdy som nemala a ani nechcem..neviem, ci by sa nasiel niekto, kto by splnal moje naroky
Proste tebe sa nepacia starsi a mne zase nejako mladsi no, prisla by som si divne nejako . Ze ako mladsi brat alebo take nieco neivem, ze mam pri sebe...
A ako vela dnesnych ludi zije? To by som chcela objasnit. Lebo napr ja zijem sama zatial teda ak si narazala byvanie.
No tak ked by si chodila aj s 18 rocnym, tak teraz s niekym chodis? Lebo sa vyhybas nejako odpovedi
Nedokazes sa pozriet do zrkadla a otvorene si povedat, ze by si sa rada nieco zacala s 30 rocnym starym chujom ?
Budme k sebe uprimny ludia!
Vadi ti prejav naklonnosti na verejnosti? AKoze si daju pusu a podobne? Trosku vseobecne sa vyjadrujes mam pocit, potom neviem co mas na mysli.
Lutujes, no zaujimave... tak sklamana nemusis byt z vlastnych vztahov, ale mozno zo svojej rodiny, ak to u vas nie je ruzove, ze sa vasi rozviedli alebo je mama feministka, ze neznasa muzov, neivem, tak mozno kvoli tomuto mas taketo nazory. Nepoznam neviem, len usudzujem podla toho co pises, ze tam bude ,,pes zakopany,, u vas doma.
Dobre, chapem, co hovoris, a uznavam, ze vn iecom mas rpavdu, ale je to pol na pol ... je vela takych co sa hraju na vztah a potrebuju stale s niekym ,,chodit,, aj ked je to len o tom, ze toho cloveka ani poraidne nemaju radi, ale nechcu byt sami a byt ,,sami so sebou" poznam takych ludi aj ja. Ze kazdu chvilu maju ineho chlapa a ,,lubia,, kazdy tyzden ineho... a pre niektorych je cely svet len ten clvoek a nic okrem neho nemaju ako sa povie. Jedna kamaratka tak chodila 3 roky s jednym chalanom, co ju obmezdoval, ani kamaratky potom nemala, len skolu a jeho... Ale to su extremy. Na druhej starne poznam vztahy, ktore su pekne a a su spolu dlho a aj ked nie vo vsetkom sa zhodnu a nie su stale zalaskovani ako na zaciatku, tak im to klape... a kreativita? Neviem co pod tym chapes, ale ja osobne som zo strednej umeleckej skoly a vacsina spoluziakov ma vztahy a aj sa kreativne realizuju
Ok, uvidime o par rokov co budes hovorit a ani deti nechces? ... No tak ak mas velke naroky, tak to asi musis aj sama splnat velke naroky a ze si fakt dost dobra ( to nemyslim v zlom teraz, ale v dobrom) lebo ak chce clovek nieco super, tak aj super musi byt predsa no nie?
problem v mojich rodicoch urcite nebude, mne by rodicov mohli druhi zavidiet, rozumiem si s nimi viac ako s ktorymi kolvek inymi ludmi, viac nez s mojimi kamaratmi
myslis si, ze moje nazory su feministicke? ja neznasam feministky...dokonca nemam rada ani baby, co maju zjavne nadbytok estrogenu...sama som skor chalansky typ a radsej by som mala kamosov medzi chalanmi nez medzi babami, lebo k nim mam povahovo blizsie
deti tiez nejako neplanujem, nemam rada deti...
presne tak, clovek, ktory ma vysoke naroky na inych, by v prvom rade mal mat vysoke naroky aj na seba, co ja mam urcite, vzdy sa chcem zlepsovat, vynikat a byt lepsi od ostatnych a dari sa mi, lebo ovladam naraz niekolko veci, co ini nie a to sa nechcem chvalit, ale je to pravda kebyze su okolo mna ludia, ktori su zase lepsi odo mna, tak sa nemam preco vyvysovat
Tak v kine je taka atmosfera na to ktovie kolko deti sa tam spravilo
Myslis, ze to ze na verejnosti nieco robia, tak maju problemy vo vztahu? Skor mam pocit, ze ti co idu po meste len tak vedla seba, ani sa k sebe nemaju, tak maju nieco nejaky problem...
Brala by si ten vztah kamaratsky? aha...
Tak to ti prajem to je pekne, ze mas takych rodicov a ze maju pekny vztah...
to som nepvoedala, ze mas nazory feministicke ( to slovo feminizmus pouzit sa dnes bojim, lebo kazdy pod tym chape nieco ine ) ale rozmyslam preco mas taky postoj a take nazory ake mas, ze odkial to prameno.
To som hovorila aj ja ze nemam rada deti ale u mna je to skor pre to, ze teda zebysom nechcela ceti neplanujem, lebo mam 12 rocnu sestru a odkedy sa narodila, soms a o nu dost starala, takze ja uz jedno dieta ,,mam,, preto sa nehrniem do deti, a neochkam nad kazdym kocarom ako kazda kamoska a potom mi vycitaju, ze nemam rada deti ...
S tym suhlasim vysoke naroky ma aj moj priatel a aj ja a navzajom no snazime sa nejako zosuladit
A co takeho ovladas co ini nie? to ma zaujalo teraz
To je dobre, ze sa ti dari napredovat
V pohode ja to beriem ako normalne asertivne chvalenie a povedanie o oboznamenie o svojich kvalitach... skromnost nie je vyhra predsa ... a s nou to nedosihaneme daleko ...
moje nazory su take ake su, neviem kde pramenia, ja tak zijem uz dlho a nestazujem si, poste vidim zivot z ineho uhla
napr. robim nechtovy dizajn a dost netradicny a kvalitnejsi nez kopa manikeriek, potom mi aj ide tanec a hlavne melbourne shuffle, co vela ludi nevie a proste viem sa trafit do rytmu, napr. na zumbu kam chodi je 3/4 zien mimo a to uplne, potom mi dost idu jazyky a celkovo skola mi isla lepsie ako spoluziakom na gympli (teraz na VS sa to skorej vyrovnalo, lebo tam je vela sikovnych aj sikovnejsich) dalej ma bavi pisat rymy a myslim,ze mam dost rozvinute esteticke citenie a tieto veci co robim, nedokaze kazdy a to sa zameravam na viac veci naraz
@momoglamorous my sme sa stretli alebo aspon rozpravali? co ty vies o tom ake ja mam ciele? mne je to jedno, ty maj vztah aj s 15rocnym, ale ako vidis, zjavne niektorym parom to takto funguje a nie je ich malo. takze asi sa chtiac nechtiac vraciame o5 k tym predsudkom.
a okrem toho, dostalo ma uz to "hladanie lasky/partnera". ano, ja som roky nic ine nerobila, len si hladala starsieho chlapa tak snad ked to je laska, pride spontanne a bez nejakeho hladania. ale ked uz to mam otvarat, tak on bol ten co urobil prve kroky ku vztahu, a to, ze spolu uz niekolko rokov mame spolocnu domacnost a pomaly riesime nasu buducnost ohladom rodiny, asi to nebolo pre neho len o sexe, ci?
ach jaj, nemala som pred spanim zapinat tento pribrzdeny birdz
ale tak k veci... ja sudim veci podla seba, nie podla okolia.
pravda je ze to moze byt muz tvojich snov a dozivotny perfektny partner, a moze to byt tiez chlap ktory ma manzelku a dve deti a teba ako sperstrenie, moze to byt nasilnik, co ja viem...
to ale musis asi vediet najlepsie ty.
zas sa dostavame k tomu ze co ti pomoze ze niekomu to pripada divne a niekomu nie? tvoj zivot, tvoja vec... opytaj sa seba...
a inak ohladom rodicov, ked som mala chalana o 3,5 roka starsieho vyjadrovali sa sposobom ze boli presvedceni ze ma chce len pretiahnut... robia to lebo ta maju radi... kto vie ci je to dobre alebo nie
a je mi jasne, aky ciel mas, sama si napisala, ze planujete spolocnu domacnost...dost smutne a tuctove, ale co uz ked je to tvoj zivot a zjavne na viac predurcena nie si
nehovorim, ze si psychicky chora, ale skor ten chalan co bol na teba stary sak ty si este poriadne nevedela, co tomu chlapovi o co ide a co ako sa vsetko berie a tak ....
O tom, či je ten chlapec psychicky chorý, sa dá polemizovať. Z určitého pohľadu je, ale nemyslím, že ten vekový rozdiel z neho robí blázna. Skôr to, že doteraz je na mňa namotaný a nechce sa vzdať myšlienky, že by raz bol so mnou. TO je choré (lebo podľa mňa to už nie je ani láska, skôr nejaká posadnutosť), ale keďže som sa už vyvinula po všetkých stránkach, nemôžeme to brať tak, že by bol pedofil. Inak by ho už dnes zaujímala iná malá slečna.
No hej to je take, ze kazdy nazyva ,,vztahom,, nieco ine, tak potom v tom je chaos, ja sa preto aj vzdy kazdeho pytam, ze co on chape pod vztahom ...
Tak nehovoirm, ze je blazon, ale nepride mi to normalne proste... male dieta a velke dieta no proste ... ty kokos, zeby si bola pre neho osudova z ena? ... no hej posadnutost by sa to asi dalo nazvat...
no hej pedofil asi nie je