"Kto má rýchle či vytrvalé nohy, je bežec. Kto má silu, čo zovrie súpera, je zápasník a kto vie zasiahnuť súpera mocným úderom, je boxer; kto dokáže oboje spojiť, je pankratista. Kto je však vo všetkom majster, súťaží v päťboji."

Aristoteles

Kto založil moderný päťboj a prečo vybral práve tieto disciplíny?

Moderný päťboj založil barón Pierre de Coubertin s úmyslom zdokonaliť atletiku v roku 1912. Vybral pre neho "moderné" disciplíny: streľbu, šerm, plávanie, jazdu na koni a beh. Tieto disciplíny vybral na základe príbehu o dôstojníkovi, ktorého jeho kôň zhodil na nepriateľskom území, bránil sa sám pištoľou a mečom, preplával dravú rieku a nakoniec utekal aby podal správu.

Prečo sa päťboj nestal civilným športom hneď od začiatku?

Pre svoju náročnosť (Vyžadoval odvahu, koordináciu, fyzickú a psychickú kondíciu.) bol pôvodne športom armádnym a právo štartovať mali výlučne vyšší dôstojníci. Moderný päťboj mal podporovať mier a preto armáda organizovala priateľské súťaženia. V Spojených štátoch mala armáda učilište v pevnosti Sam Houston v Texase. Mnohé roky sa päťboj používal ako záverečná skúška v európskych vojenských akadémiách až do roku 1950, keď Medzinárodný zväz moderného päťboja a biatlonu zaviedol každoročné majstrovstvá sveta.

V modernom päťboji majú povolené štartovať aj civilisti

Civilisti boli prvý krát skúšobne pozvaný na olympiádu v roku 1952. V roku 1952 získal Švéd Lars Hall ako prvý civil zlatú medailu na olympiáde. Najskôr boli v päťboji najlepší Švédi, ale po druhej svetovej vojne sa stali Maďarsko a Sovietsky zväz top krajinami. Francúzsky barón pri jeho založení pravdepodobne nepredpokladal, že by časom mohli súťažiť aj civilisti, dokonca aj ženy.

Zmena pravidiel, ale nikdy zmena disciplín

Moderný päťboj je jedným z tradičných olympijských športov, podobne však ako mnohé iné športy aj on sa prispôsoboval požiadavkám doby a menil svoje pravidlá. Nikdy ale nezmenil päť disciplín, z ktorých od svojho vzniku pozostával.

Zmena v bodovaní

Bodovanie malo najskôr systém points-for-place (body za miesto – vytvoril sa priemer v poradí jednotlivých disciplín), ale roku 1956 sa vytvorili bodové tabuľky pre všetkých 5 disciplín. Základný počet bodov za každú disciplínu je 1000 bodov.

Zmeny v pravidlách

V roku 1993 vstúpili do platnosti prelomové zmeny, schválené kongresom Medzinárodnej únie moderného päťboja (UIPM), ktoré výrazným spôsobom zmenili charakter súťaží v tomto športovom odvetví. Olympijské hry v roku 1992 v Barcelone boli poslednou vrcholnou súťažou, v ktorej pretekári zápolili počas piatich dní, a boli aj dejiskom poslednej olympijskej súťaže družstiev. Po kritike zo strany Medzinárodného olympijského výboru i masmédií, že súťaž je viacdňová, príliš zdĺhavá a pre priameho i televízneho diváka teda nezaujímavá, a že z jednej a tej istej súťaže sa udeľujú dve sady medailí (pre jednotlivcov i družstvá), prijala Medzinárodná únia moderného päťboja spomínané zmeny. Od roku 1993 sa teda vrcholné podujatia realizujú formou jednodňovej súťaže - finále s 32 účastníkmi.

Zavedenie jednodňovej súťaže si vyžiadalo aj úpravu pravidiel. Skrátila sa dĺžka trate v jazdeckej disciplíne a zároveň sa tým znížil počet prekážok, malokalibrové pištole boli nahradené vzduchovými, ujednotila sa dĺžka tratí v plávaní a v behu u mužov aj u žien na 200, resp. 3000 metrov. Zmenili sa aj bodové hodnoty za dosiahnuté výkony v jednotlivých disciplínach.

Zo zmien v pravidlách je najpodstatnejšie nové hodnotenie jazdeckej disciplíny, ktorej nedokončenie sa netrestá nulovým ziskom bodov.

Rok 1998 priniesol pre moderný päťboj množstvo noviniek, zmien a úprav. Najpodstatnejšou bolo zaradenie súťaže žien do programu OH 2000 v Sydney, čo bolo prijaté s veľkým nadšením, ale súčasne aj s veľkými rozpakmi, pretože na OH v Sydney sa predstavilo v tomto športovom odvetví len 16 mužov a 16 žien.

V roku 2009 boli schválené kongresom Medzinárodnej únie moderného päťboja (UIPM) nové pravidlá, aby sa tento šport stal ešte pútavejším pre divákov. Klasická súťaž, kde sa behalo a strieľalo oddelene zanikla. Tieto dve disciplíny sa spojili do jedenej - kombi. Strieľa sa na sklopné terče v časovom intervale 1:10 min, ak pretekár nezostrelí všetkých 5 terčov do 1:10 min, rozhodca ho odštartuje a on beží 1 km. Tieto zmeny sa týkajú kategórií seniori, juniori, open, A(do 18 rokov) a B(do 16 rokov). V kategórií seniori, juniori, open, A sa strieľa 3x a po každej streľbe sa beží 1km. V kategórií B sa strieľa 2x a po každej streľbe sa beží 1km. Pretekári v tejto disciplíne štartujú v hendikepe – zrátajú sa dosiahnuté body za plávanie, šerm a jazdu na koni a vyráta sa poradie v akom štartujú pretekári.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár