Dnes som si čítal archív veľmi starých novín z roku 1914 v Slovenčine. Volali sa Slovenské Noviny a vydávali ich v Budapešti! - málokto asi vie, že v Budapešti vtedy žilo viac Slovákov ako vo vtedajšom nemecky hovoriacom Pressburgu.

V novinách priniesli správu  o tom ako Gavrilo Princip zasiahol guľkou najprv (budúcu) cisárovnú, tá bola na mieste mŕtva, Františka zasiahli ďalšie, ale ešte kým umieral tak jej užialený opakoval aby sa mu vrátila. A zachvíľu už bol mŕtvy aj on. Smutné.

Keď dav ľudí videl atentátnika tak ho začali tĺcť hlava nehlava (kupodivu v dave boli hlavne Srbi a Chorváti! ktorí (vraj) mali cisára nenávidieť ale pravda bola inde) na niektorých fotkách vidieť Gavrilove modriny asi si toho ešte užil od svojich krajanov kým ho popravili. Pritom my sme sa v škole učili aká bola monarchia nenávidená aký to bol žalár národov a že sme ju chceli opustiť. Isteže boli tam aj takí ale bolo ich len pár (tak ako dnes).

A vtedy som si Uvedomil že obivatelia rakúskeho Cisárstva mali veľmi radi svoju vládnucu vrstvu či už Cisára, Cisárovnú, ich deti a aj ich nasledovníkov a mali ich omnoho radšej ako my dnes "svojich" demokraticky zvolených politikov.

A prečo to tak bolo?

Cisár (nakolko mu patrilo úplne všetko) sa nemal potrebu obohacovať tak ako dnešní politici. Okrem toho, keď vám niečo patrí máte potrebu to zvelaďovať, nie si z toho čo najviac uchmatnúť... Cisár bol jednoducho svojimi poddanými vnímaný ako symbol morálky a prirodzená autorita z toho ako sa prejavoval navonok je evidentne, že mal svojich poddaných naozaj rád a záležalo mu na nich a robil všetko preto aby sa ľuďom v monarchii žilo čo najlepšie, jeho krajina bola jeho vizitkou pred ostatnými monarchami.

Ale toto sú len marginálne dôvody najdôležitejšiu rolu v tom uctievaní Cisára zohrala štátna propaganda. Každý štát ju má, bez propagandy by žiaden štát dlho nevydržal je jedno či ide o monarchiu, republiku alebo principát.

Aj dnes tak ako vtedy nám štát od útleho detsva vymýva mozgy tým ako si máme vážiť svoju krajinu, štátny znak, zástavu, učíme sa spievať hymnu, kupovať Slovenské výrobky, milovať svojho prezidenta a slúžiť svojim politikom. Neskôr sa Učíme aké dôležité je platiť dane. Ľudia sa nad tým ani poriadne nezamyslia a berú to ako hotovú vec... Pri spievaní hymny sa držíme za srdce, a tým vlastne podvedome vyjadrujeme že pri národnom cítení nepoužívame mozog, ale len bezmyšlienkovite ventilujeme emócie ku ktorým nás vychovali. Podobne to funguje vrámci každej sekty. A keď nám niekto urazí náš štát tak reagujeme podráždene.

Štátny znak vidíme v škole, na stene hneď vedľa fotky prezidenta a potom všade inde, učitelia, rodičia a médiá nám neustále opakujú ako máme milovať svoju vlasť. Bodáj by nám to neopakovali, veď tá škola patrí štátu, učiteľ dostáva peniaze od štátu a učebné osnovy tvoria úradníci platení štátom a všetci boli brainwashnutí už v detstve rovnako ako my. Keď to človek počúva od mala tak k tomu nevie zaujať racionálny postoj (tak ako k ničomu k čomu sme boli vychovávaní).

A teraz si predstav že by na stene namiesto štátneho znaku viselo logo Mcdonalds a namiesto fotky prezidenta by tam bol jeho CEO, deti by od malička počúvali aký je Mcdonalds pre nich dôležitý, ráno by sa zdravili "I'm lovin' it". V Mcdonalds TV by im milým hlasom rozprávali že bez happy meal sa nedá žiť plnohodnotný život. Cez majstrovstvá by všetci fandili svojmu Mcdonalds teamu a keď by vyhral zamestnanec Mcdonalds nad teamom KFC a Burger King tak by nás to dojalo a nasledoval by ohňostroj a bujaré oslavy. 

Zato všetko krásne by nám Mcdonalds zobral 66% našej výplaty a ešte by nás presvedčiil o tom že je to pre naše dobro. Veď kto by bez mcdonalds piekol hamburgery? (kto by staval cesty keby nebol štát?)

Ako by to podla vás dopadlo? Ja si myslím že úplne rovnako ako dnes.

 Blog
Komentuj
 fotka
lafiziq  9. 10. 2019 21:49
gavrilo princip nebol popravený ... bol primladý na trest smrti.... ty furt trepeš.. však si zisti fakty a potom píš
 fotka
antifunebracka  10. 10. 2019 16:48
Počkaj, ty by si ako riešil problematiku daní? Akože v čom sú nefér?
 fotka
xxar3s  11. 10. 2019 22:36
@Lafiziq ahoj máš pravdu nepopravili ho zomrel na tuberkulózu vo vezení... Ďakujem za upozornenie, budem si ten zápisok dávať aj na svoj web. Ale na pointe článku to nič nemení. Áno, zradila ma moja pamať, nie som ani robot ani neomylný a mýliť sa je ľudské a ja si to nemám problém priznať. Ukáž mi človeka, ktorý sa nikdy v ničom nepomýlil.

Ale tá poznámka "ty furt trepeš.." je jeden z najzákladnejších argumentačných klamov. Vyberem si jednu drobnosť v ktorej sa môj názorový oponent mýli a snažím sa tým spochybniť celý text. Bol som o tom na školení takže s týmto na mňa nechoď

@antifunebracka veľmi dobre otázky, (skúsim to rozobrať v inom článku - lebo toto fakt neni na pár riadkov). Ale teraz ti dám protiotázky na zamyslenie v čom je nefér výpalné, ktoré musia platiť podnikatelia mafii? A aký je rozdiel medzi platením výpalného a platením daní? Oboje platíš pod hrozbou násilia, za oboje dostávaš protihodnotu, ale za oboje dostávaš aj služby ktoré si si neobjednal a oboje musíš platiť bezhoľadu na to či chceš alebo nie.
 fotka
lafiziq  11. 10. 2019 23:26
@xxar3s no schválne... koľko krát som ti za posledný týždeň za posledný týždeň opravoval nejakú chybu?
 fotka
xxar3s  12. 10. 2019 00:44
@lafiziq netuším, tvoj nick mi je povedomý (viac ako iné nicky na birdze), asi sme spolu písali aj v minulosti, ale nepamatám si na aké témy, ani že by si po mne niečo opravoval ale je to kľudne možné.

inak súhlasím s tebou že takúto základnú vec (ako dopadol atentátnik kôli ktorému vypukla WW1) by som mal vedieť, hlavne keď história je moje hobby, ktorému venujem dosť veľa času a toto možno vedia aj niektorí žiaci na ZŠ ale tak vďaka tebe si to už zapamatám
 fotka
lafiziq  12. 10. 2019 08:10
tak sa teda vráťme k tomu tvojmu článku. On nie je totiž vôbec sám so sebou konzistentný. Napríklad tá propaganda. Ako môžeš porovnávať žurnalistiku v 1914 so žurnalistikou v 2019? Teraz keď denník N niečo napíše, a vedeniu sa to nepáči, tak max môžu frflať na tlačovkách. Ty chceš usudzovať o tom, čo si kto myslel podľa dobovej tlače? Uvedom si vtedajšiu situáciu. V mnohonárodnostnom štáte to vrie, v rôznych oblastiach dochádza k snaheno rozpad. Po tom ako je spáchaný separatistami uspešný atentát na následníka trónu štát nemohol robiť nič iné ako sa snažiť presviedčať napr. Slovákov, že separatisti nie sú podporovaní obyvateľstvom. Jednoducho dobové noviny neodrážali mienku v 1914 a odvolávať sa na ne je somarina.

Keď sa chceme rozprávať o náladách v obyvateľstve, tak sa pozrime napr na dobrovoľnícke výpravy - napr. pri 3. výprave sa len na gemeri (oblasť kde bolo dosť maďarov) sa zdvihlo 2500 mužov, ktorí šli dobrovoľne bojovať so zbraňou proti maďarskej armáde, hovoríme o dobe kedy na našom území žilo menej ako 2 500 000 ľudí, teda je to iné ako keď sa dnes zdvihne toľko ľudí.

Ďalej Černovská tragédia - to je tiež pekný prípad toho aký mali Slováci postoj ku Maďarom.

Takisto si treba uvedomiť, že v tej dobe stále väčšina obyvateľstva prežila celý svoj život v jednej oblasti. Nikdy nikam nevycestovali, mali vychodenú ľudovú školu v maďarčine, teda v cudzom jazyku. Slovensko bola agrárna oblasť, teda napr. keď bola žatva, oberačky atď, tak sa do školy nešlo. Väčšina ľudí mala proste v paži politiku a mala iné starosti a bol im cisár u prdele.

Vravíš, že história je tvoje hobby. Pozeraj sa na ňu prosím komplexne.
 fotka
lafiziq  12. 10. 2019 08:29
a ešte k tej Bratislave, že tu žilo menej Slovákov ako v Budapešti. Čo si definujeme za Bratislavu? jej tedajšie územie, tj. cca dnešné staré mesto, čo začínalo v Mlynskej doline a končilo pri Blumentali? v tomto území žilo prevažne nemecky hovoriace obyvateľstvo. Keďže Budapešť bola niekoľkonásobne väčšia, tak ti verím, že tam žilo viac Slovákov. Ale neyreba zabúdať, že oblasť Bratislavy už bola prevažne obývaná slovenskou národnosťou, teda ak si definujeme Bratislavu tak, ako je dnes - od Záhorskej Bystrice cez Devín, Petržalku, Raču, tak bola realita trošku iná:


 fotka
antifunebracka  13. 10. 2019 01:17
Akú protihodnotu dostávaš za výpalné? Platenie DPH je skôr ako platenie energií v dome, kde žiješ - proti tomu, predpokladám, nebojuješ
Napíš svoj komentár