Ruky sú hneď po očiach druhé čo si na človeku všimnem. Na rukách poznať všetko na rozdiel od očí, ktoré môžu klamať a nehovoriť vám pravdu. Kdežto ruky tie vám povedia všetko o sebe.

Poznám ruky pracovité, starostlivé, mozoľnaté, ubité a poznačené bolesťami a strasťami života. Takéto ruky má moja maminka a môj ocino. Poznám ale aj ruky nevšímavé, kruté, pichľavé a pálivé ako žihľava. Je zvláštne čo všetko sa dá cítiť cez naše ruky. Či chlad alebo teplo, bolesť alebo radosť. Rukami môžeme vyjadriť úplne všetko a sú akoby náš druhý jazyk.

Povieme nimi niekedy aj viac než by sme slovami dokázali. Vyjadrujeme nimi pocity, či už tie dobré alebo zlé.
Niekedy zabúdame, že obyčajné podanie ruky je veľmi dôležité gesto, a to nie len po zdvorilostnej stránke, ale aj pri uzatváraní dohôd o mieri medzi krajinami a podobne.

Ruky nám veľmi pomáhajú ku vyjadreniu našich pocitov a citov, ktoré začínajú až do detstva, kedy sú pre dieťa tieto prejavy lásky a starostlivosti tie najdôležitejšie. Lenže my im dávame občas malú až bezvýznamnú hodnotu. A pritom je to to najmenej čo môžeme dať tomu druhému. Obyčajným pohladením, objatím či potľapkaním dávame človeku na ktorom nám záleží veľmi veľa. Či to je odvaha, sebavedomie, láska, neha alebo niečo iné. Cez tieto možno pre niekoho malé, ale pre mňa veľmi veľké a dôležité gestá, ukazujeme tomu druhému našu náklonnosť k nemu. Ako veľmi si ho vážime a máme ho radi.

Napríklad také zamávanie, keď vás niekto pozdraví na ulici alebo vám zakýva z idúceho auta, vie urobiť človeku veľkú radosť.

No aj ruky samotné potrebujú nie len dávať nehu, ale ju aj prijímať. Preto máme vlastne dve ruky aby sme jednu dávali tým s ktorými kráčame a druhú aby sme podávali tým ktorý padajú.

Každá ruka je na tomto svete potrebná a dôležitá. Či je to ruka ktorá pomôže starému človeku s nákupom, ruka murára ktorý postaví dom, ruka spisovateľa čo napíše knihu, ruka umelca maľujúceho obraz alebo ruka spravodlivosti ktorá udržiava poriadok, či nežná matkina ruka. Každá ruka, aj tá TVOJA!

 Blog
Komentuj
 fotka
nicolauska  16. 11. 2011 20:21
pekné
 fotka
onaj123  17. 11. 2011 00:12
Pekná a pravdivá filozofia a aj skutočnosť!

Rukami sa dá veľa dobrého a pekného urobiť

kto ich má ako sa hovorí"šikovné a obidve pravé" všetká česť ľavákom!! ale zasa kto ich má kľavé a nemotorné tak aj pokaziť!!!
Napíš svoj komentár