Skoro som aj zabudla dopisat tuto moju trilogiu vramci pohnutych mesiacov December a Januar. Sorry a diky @Warble za pripomenutie. Nacim dokoncit put, dopisat a dovidenia.

Dnes je to uz nejaky ten cas, odkedy som tuto moju splet myslienok pisala. Veci sa pohli - a ja dufam, ze spravnym smerom - a to len jednou jedinou vecou. Natrafila som na dobreho gynekologa (velmi dolezite - nebojte sa ist za viacerymi a nechat sa vysetrit viackrat!). Moje blogy sa teda skoncili niekde v bode, ked mi jedny vysledky z krvi vysli kompletne zle, a druhe kompletne dobre. Vsak coby sa s tym doktori zatazovali, ked su jedny dobre - a uz som bola aj zdrava. Asi si ale aj bez medicinskeho vzdelania viete domysliet, ze moje symptomy len tak lusknutim prstov nezmizli a ja som teda ostala - ako to ovsem velmi casto v zivote byva - na to sama.

Ako sa veci maju dnes, napisem na uplny zaver, no v tomto blogu som chcela hlavne zosumarizovat, co sa mi zenie hlavou, ked sa nad tym zamyslim zo sirsieho pohladu. Som zena, ktora o svojom "zenstve" a "plodnosti" neuvazovala od mladych liet. Neviem, ci to je tak vseobecne, alebo u mna podporene skor nefunkcnym rodinnym prostredim, no tuzba po mojej vlastnej rodine u mna dlho v podstate ani nebola. V dlhodobych vztahoch od 17tich, a predsa som deti, vlastnu rodinu....videla nanajvys vzdialene, ak vobec. Asi tym padom neprekvapi, ze svoje pohlavne ustrojenstvo som vnimala prakticky len za ucelom sexu a raz mesacne prisernymi bolestami z kramov. Nic viac mi to nehovorilo.

A to je podla mna - hodnotim spatne - velka chyba. Vela ludi neriesi, kym nieco vyslovene nehori - no pruser je, ak hori diagnoza, ktora moze mat na konci neplodnost. Ano, neplodnost je slovo, ktore by sa malo hovorit v nasej spolocnosti omnoho castejsie. Ide mi totiz o to, ze by zeny mali byt viac konfrontovane s tym, ze ak vsetko toto budu odkladat - a potom sa niekedy raz zazracne prebudia, nemusi to vobec fungovat podla ich predstav. To je v urcitom zmysle aj zivot zeny, ktora trpi PCOS syndromom - vo vacsine pripadov jej v urcitom bode povedia jedno a to iste – “majte deti cim skor”. A to je tazke len tak prekusnut. Co ak sa zena na to este neciti, lebo s tym neratala? Co ak nema zazemie? Partnera? Citi sa v tom pripade tlacena do velkych zivotnych rozhodnuti.

Mna nastastie tato diagnoza zastihla v case, kedy uz mam partnera, s ktorym by som chcela riesit rodinu. No i tak je to pre mna boj s casom, boj s akymsi neviditelnym nepriatelom, ktory ma az nevidane stresuje. Chcem to uz HNED TERAZ? Otehotniem spontanne? Budeme sa rok snazit, a nepojde to, co potom? Caka nas IVF? Predbieham? Nepredbieham? Dolezita premenna je totiz VEK. Kazdym rokom po tridsiatke, max. 35ke sa plodnost zeny rapidne znizuje. O tomto v poslednej dobe pocuvam o nieco viac, a to som uprimne rada. Uz len na Spotify som nasla niekolko dobrych epizod podcastov s roznymi kapacitami v oblasti fertility a bolo to neuveritelne poucne pocuvanie. O tom ako propagujeme a idealizujeme zeny, ktore neprirodzene rodia po 50tke, nez aby sme viac hovorili o paroch, ktore maju s pocatim tazkosti uz v strednom veku. Long story short, ked sa na to pozeram spatne, bola by som radsej, aby som bola viac v strete s realitou. Realita je prosta – ak zenam v oblasti plodnosti “ujde vlak”, uz ho nedobehnu.

(*disclaimer, aby ste si to nahodou nepretocili na to, co nehovorim: samozrejme, nie kazda zena chce mat deti, a je to tak uplne v poriadku a je to volba kazdej jednej zeny. Skor hovorim o pripadoch ako ja, kde bolo zatial vsetko prednejsie, nez deti a rodina, lebo ved “na to bude cas, po skole, po kariere, ked budem zabezpecena atd”)

Co sa mna konkretne tyka, nejake velke zmeny sa neudiali. Kedze – ako som spomenula – konecne mam dobreho gynekologa, poposielal ma na dalsie vysetrenia. Vsetko to nejak ukazuje smerom na to, ze mam “hranicne, tj mierne” PCOS – co teda ja si kurva neviem predstavit, ze ake by to bolo mat ich “poriadne”, ked uz teraz ma ide obcas prekotit z toho, s cim sa musim popasovat. Anyway, snazim sa postupne zmenit stravu a pridat nejake doplnky vyzivy, ktore mi mozu pomoct no a asi najviac prace mi dava zzitie sa s tym, ze materstvo uz nejde dalej odkladat, lebo to bude velmi pravdepodobne znamenat, ze sa mamou nikdy nestanem. Toto je asi na cely samostatny blog, ktory sem uz asi nikdy nenapisem, no v istom zmysle mi diagnoza PCOS aj dost pomohla. Otvorila mi oci.

Drzim palce kazdej zene, ktora si niecim podobnym prechadza alebo v buducnosti prejde, lebo to nie su vobec lahke uvahy. Coby "vobec nie lahke". Skor extremne tazke/dolezite mam na mysli. Anyway, este sa sem asi zoparkrat prihlasim, takze ak su nejake otazky ci komenty, sup pod blog alebo do TSky.

Majte sa tu krasne, lubte sa a cauko kakauko! ?

 Blog
Komentuj
 fotka
willbebetter  19. 2. 2021 16:09
 fotka
nikkaaa  19. 2. 2021 19:28
mam niečo podobné (zatial 3 myomy - super - kramy horor, depresivne nalady a pod tiez.

mne to chcu vyoperovat, navrhovali ti aj toto ako riešenie?

dost som si o tom aj citala a niektorym zenam sa podarilo otehotniet na prvu supu
 fotka
purenarcissism  20. 2. 2021 15:47
mne sa najviac paci ako si ma doktori pinkali, ze gynekologicka: necudujte sa ze to mate takto, sak aha ake lieky beriete, psychiater: necudujte sa ake lieky beriete ked mate PCO
najlepsie je ze ja dodnes netusim ci som psychicky alebo fyzicky chora. alebo oboje. ktovie, ja nie.
 fotka
superpinkhero  21. 2. 2021 21:42
A to sa musí riešiť?
Ja mám pocit, že mne niečo také vravela doktorka presne že mám ale hovorila aj že to nemusím riešiť ..vraj stačí to až keď budem chcieť mať dieťa.
 fotka
willbebetter  23. 2. 2021 17:50
@nikkaaa @2 pri PCO nie je moc co operovat, operuju sa cysty ale PCOS a cysty na vajecnikoch nie su uplne to iste, tu je to pekne vysvetlene: » www.londonwomenscentre.co.uk/info/news/diffe... .... PCOS je o hormonalnej nerovnovahe, kiez by sa to dalo jednou operaciou zvratit, hned by som ju podstupila
 fotka
willbebetter  23. 2. 2021 17:54
@superpinkhero @4 moja skromna rada, nedaj sa odbit tym, co ti povedala...skor sa snaz si to prirodzene vyliecit KYM budes chciet mat dieta....potom do teba budu chciet len nadrbat hormony, nic viac sa ako liecba neposkytuje .... a ani to nezaruci ze otehotnies, ak to budes mat zle. ako tu bolo pisane v @2 , tak niekedy zena s PCOS otehotnie ani nevie ako, ale niekedy to moze naozaj viest az k tej neplodnosti.
 fotka
peculiar  3. 3. 2021 22:48
Vieš čo, ani ja som dlho nechcela rodinu. Vlastne nikdy. " replo" mi až v 29. A potom už nebolo cesty späť Ale je pravda, že zdravotné problémy tohoto druhu nemám (mám iné, ale tie som už predtým zaliečila, takže na plodnosť zjavne vplyv nemali). Držím palce, nech sa ti všetko podarí tak, ako si praješ! A ani nevieš ako ma teší, že si s chlapom, ktorý stojí za to!
Napíš svoj komentár