Bela Lugosi sa narodil 20.10.1882 v meste Nový Lugoj. Svoju karieru začinal ako divadelny herec v Maďarsku. Neskor odišiel do Nemecka kde natoči svoje prvé filmy a v roku 1922 sa vydal do New Yorku, kde prvikrat odohral svoju Anglicky hovorenu rolu (Vlči Mak).

V roku 1927, sa John Balderston rozhodol prepisat roman Brama Stokera Dracula do divadelnej podoby a naraža na problemi s vdovou po Bramovi Stokerovi, ktora ma na Draculu autorske prava nechce o divadelnej podobe ani počuť. A kedže Lugosi ma v tejto hre hrať hlavnu ulohu, on sam sa za ňou vybral a niejaky zahadny spousobom sa od nej vracia s podpisanou zmluvou. Premiera Draculu sa kona na Broadwayi, krorý ma veľký uspech a hrava sa veľmi dlho až do doby...

Ked sa Hollywoodsky režiser Tod Browning nerozhodne Draculu sfilmovať. A tak v roku 1931 prichadza do kin prva filmova podoba Draculu. V hlavnej ulohe samozrejme Bela Lugosi, pre ktoreho sa tento film stal životnou rolou, natoľko že jeho herecký kolegovia maju s Belu strach a mnohy hovoria že sa s rolou až chorobne vžil.

Nuž bol na vrchole svojej slavy a nenechal sa znechutiť. Ako to už v Hollywoode chodi zaživa rozne afery a škandaly. Belovo nadšenie pre herectvo a to že primal každu rolu ktorú mu ponukli ho prinutilo hrať aj v Bečkovych filmoch a neskor mu už nikto neponukol niejaku vyznamnejšiu rolu a večina ľudi z filmovej branže onho straca zaujem.

Ku konci života ked mu je asi tak 70 sa oženil s omnoho mladšiou Hope Lininngerovou. Potom starý Lugosi v roku 1956 zomiera. A jeho jedinym želanim bolo aby ho pochovali v plašti Grofa Draculu čo sa aj stalo.

Tento neskutočný herec nesmie byť nikdy zabudnuty...

 Úvaha
Komentuj
Napíš svoj komentár