Čo sa vlastne stalo pred 63 rokmi?
Stalo sa to, že niektorým zasvitla nadej a iným nadej definitívne skončila.
Dúfajme a verme, že tento dátum (08.05.1945) v ľudských rozumoch ostane ako nezabudnutý a zároveň ako dátum víťazstva a nie prehry! Nie je to o dúfaní, lebo veriť môžeme všetkému a preto je najdôležitejšie bojovať za demokraciu. Nech nie je to politický boj, ale boj za rovnosť, slobodu a mier. Čo zaváňa politikou je hnusné, lebo to už nie je boj za slobodu, ale za ciele.

Hlasy staršej generácie hovoria stále len o tom istom – mládež vôbec nezaujíma čo bolo pred 63 rokmi. Áno, ale prečo je to tak? Budem hľadať odpoveď preto, že je dosť citlivá. čo podstatne a najdôležitejšie podľa mňa je to, že informovanosť je malá. Prečo by mládež mala sa zúčastňovať na takých to akciách ak sú nezaujímavé? Nie, oni sú zaujímavé, ale súčasnú mládež treba prihnať niečím. Prečo by sa nemohol urobiť koncert Slovenskej hviezdy a zároveň uviesť do pozornosti spomienku čo bolo. Nebuďme naivný, že mládež ráno 08.05 vyskočí z najväčšou radosťou hurá dnes sa nejde do školy. Áno a ja nejdem do školy´. Nebolo to by krajšie keby ráno 08.05°vyskočila mládež z najväčšou radosťou – dnes je ten deň, kedy sa to skončilo!!!!!

História je v tomto prípade veľmi krehká. Mnohí historici sú za Slovenský Vojnový štát A mnohí sú proti. Obe strany v podstate majú pravdu:
1. Skupina za – obhajujú Tisa, podľa nich Slovensko bolo vazalským územím, ak by Slovensko nepodporilo Nemecko skončilo by na listine porazených. Tiso nemal inú možnosť.
2. Skupina proti – Tiso to robil vedome, mal viacero možnosti ako tento problém riešiť, bol zástancom fašizmu.
Tak ako to je podľa mňa?
V prvom rade musím zopakovať – obe strany majú pravdu len čiastočnú. Prečo?
A – Slovensko bolo vazalským územím Nemecka tzv. Nemeckým satelitom.
B – Naozaj súčasná garnitúra nechcela sa dostať na listinu porazených? Nie to by potom mohli spraviť Američania, Angličania a podobne. Je to možné ešte obhájiť dvoma spôsobmi:
- Slovensko bol malo profitujúci štát – áno,
- Slovenská zahraničná politika hľadala spojencov preto, že prišla o svojich celkom dobrých spojencov – Angličanov.
C – Tiso nemal naozaj inú možnosť? Nie to je veľmi ťažko povedať či áno, alebo nie.
Podľa mňa mal tu možnosť, ale ju nevyužil škoda.
D – Bol naozaj fašistom? To je veľmi subjektívne. Pre mňa áno pre iných nie. Opäť treba spomenúť, že Tiso konal z pocitom pomôcť Slovákom. Veď Slovensko za každého žida dostalo peniaze. No veď čo ľudia by nespravili - vzali by aj život pre peniaze!!!

Teraz som uviedol svoj názor, ktorý je určite subjektívny (lebo je môj).
Z histórie vraďme sa do súčasnosti.

Informácie o tom, že fašizmus je zlý dostávame v posledných rokoch čo raz viac. Sú naozaj objektívne? Nič nie je objektívne. Demokracia, fašizmus, diktatúra majú v podstate svoje výhody i nevýhody. Nie je náhodou nesprávne hovoriť len o zlých veciach? ´treba hovoriť o všetkom a či to je dobré, alebo zlé. V každom politickom systéme má skupina ľudí dobre podmienky a zas druhá skupina zlé. Veľkým svinstvom je vyvražďovanie židov. A to bez ohľadu či naozaj ubližovali, alebo nie. Nie mnohí skončili nespravodlivo a bolo im ukrivdené. Nič už na tom nezmeníme „čo bolo to bolo“.
Sú ľudia naozaj taký ešte, aby podporovali zlo? Áno, sú nájdeme ich dosť často. Neviem sú iba ľudia, ale takto sa správať. Podporovať to čo zabilo 6 miliónov ľudí je fakt fatálna chyba našich zdravých rozumov.
A aby to nebolo všetko – nič sa praktický nedeje nič!!!
Tu zaútočia na doktora čiernej pleti, tu na skejtbordistu a podobne a nič to sa stál asi omyl nie°??? Asi áno...

Zo všetkého čo bolo musíme sa poučiť, lebo opäť svet môže skončiť.
Na všetko spomínajme v dobrom i zlom...
Všetko čo spravil fašizmus bolo zlé, hnusné nemorálne a svinské...!!!

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
vevenka  8. 5. 2008 09:52
no jo pravdu máš..keby sa to dáko zaujímavješie podalo,ale už tio asi len ostane spomineka pre naších starých rodičov..

je to smutné..ale táto doba je prinajmensom zaujimava...
 fotka
eliza707  8. 5. 2008 10:34
paci sa mi to ako si to napisal...
Napíš svoj komentár