Zase som sa zapojil do jednej diskusie, a môj príspevok teda uvádzam ako článok.

Vieš, kresťanský fanatizmus (ak to tak môžem tvojím slovníkom nazvať) vznikol ako vlna odporu voči tomu, ako niekto neustále popieral základné pravdy a príncípy jednak kresťanského života, a zároveň silno narúšal vnútornú duchovnú identitu daného kresťana, ktorého sa to ako predovšetkým človeka so všetkou osobnou ľudskou dôstojnosťou a nepochyby ako dôstojnosťou veriaceho človeka hlboko dotýkalo. Som trochu prekvapený týmto článkom, pretože ja túto tézu som pochopil a prečlenil už pred niekoľkými rokmi.

Poviem ti teda v nasledujúcich riadkoch môj názor.

Diskusia na túto tému je jednak nevyčerpateľný zdroj inšpirácii, kde človek si tvorí nové poznatky, ktoré ho môžu len utvrdiť v pravde, za ktorú bojuje. Vieš ako to zistíš? Veľmi jednoducho.

Pokiaľ ja obhajujem kresťanské princípy, nie teda na základe existencie alebo neexistencie bez podložených dôkazov, pretože vieru kresťana dokázať (ja ako kresťan katolík) prirodzene neviem. Áno. Počuješ dobre. Neviem vôbec zdôvodniť, prečo verím v Boha, a keby som mal presvedčiť ateistu, žeby mal veriť v Boha, neviem aké atribúty by som mu vymenoval.

Boh, kresťanstvo, biblia, teologické učenie má inú logiku, ako majú vedné odbory, ktorých výsledky sú evidentné, ako napríklad matematika, kde niektoré metódy sa síce dajú vedecky spochybniť, ale zároveň skvelo dokázať. 

Napríklad nikdy som nechápal v matematike, a šiel som na to filozoficky, že ako je možné, že hocijaké číslo (kladné, záporné to je jedno) umocnené nulou je výsledok vždy jedna. To je poučka ktorú sme sa predsa učili, a tak ďalej, ktorú už nezmení nikto. Zamyslel si sa napríklad nad tým? Tu ani nejde o to, že matematik, vedec, učiteľ žiak musí prijať bezprostrednú tézu, že opakujem hocijaké číslo umocnené nulou je jedna. Zamyslel si sa nad tým, že aký zmysel je niečo umocniť alebo vytvoriť násobky pomocou nuly? Veď to je nezmysel, lebo nula (latinsky nulla) znamená nič. To znamená, že hocijaké číslo umocnené "ničím"... to je matematické vyjadrenie, je výsledok 1, teda číslo jedna.

Do matematiky sa miešať nebudem, lebo ja nie som matematik, ale pozerám sa na veci filozoficky, ktoré sa dá podložiť ťarchou dôkazou, alebo rozumovým uvažovaním.

Ďalej ti poviem. Viera v Boha sa dá aj ľahko overiť. Mnoho ľudí má strach zo smrti. Nik nevie, čo je po smrti. Táto otázka oddávna fascinovala mnohých. A práve preto všetky úvahy a hypotézy sú len v rovine úvah, uvažovania a hypotézy, pretože ľudia ktorí neveria v Boha sa "boja" že predsa len tá biblia má pravdu. 

Dokazujú to predsa biblické texty, kde Kristus sám hovorí, že v dome jeho Otca, rozumej v nebi, je mnoho príbytkov, keby to tak nebolo, bol by som vám povedal, že vám idem pripraviť miesto, Jánovo evanjelium, Jn 14,2 tu sú indície, pod ktorými to nájdeš, teda súranice.

Teda.

O dôkaze v prospech viery kresťanskej hovorí tomáš akvinský (5 ciest) ja som o tomto už písal, ale ťarcha dôkazov spočíva v priereze biblie, písma svätého.

Je teda nemožné aby "niekto", teraz hovorím v hrubých rysoch v prispôsobení na myslenie ateistu, lebo ako kresťan viem, že bibliu písali svätopisci pod vplyvom Ducha Svätého.... je teda nemožné, aby niekto si dal námahu, a prácne by napísal 72 spisov na cca vyše 2200 stranách, kde každá strana biblie mi udáva cieľ mojej cesty, ktorý spočíva v náručí Nebeského Otca, Boha, ktorý nás všetkých stvoril na svoj obraz, a v jeho náručí spočinieme raz všetci, pevne aspoň v toto všetko dúfame. Toto je téza, ktorú verili židia v čase Abraháma, Mojžiša, Pána Ježiša do dnešných dní, čo hovorí kresťanstvo, hovorím v hrubých rysoch, nejdem sa vŕtať do dogmatiky samozrejme, to je na dlhšiu debatu.

Posledná vec čo som ti chcel napísať je to, že človek v hodine smrti spozná, kde je pravda. Je jedno, či veríš v to, alebo nie, tá Pravda ti zjavená bude. To stopercent, o tom som presvedčený. Tú pravdu spoznal už aj engels a iní filozofi, ktorí popierali nielen existenciu Boha, filozoficky by som to ešte pochopil, keď niekto je presvedčený o tom, že niečo neexistuje, na okraj poviem, že toto musí byť mimoriadne silná viera v neexistenciu niečoho, o čom viem, že nemusí byť pravda.... Lebo oni tú pravdu už spoznali.

Záverom ti zhrniem toľko, že kresťanský fanatizmus neexistuje, jestvuje len akási odnož, ktorá bojuje súbežne s bludmi, ktoré sú neustále mierené ako atak, terč do viery v Boha, a neustále spochybnenie niečoho, čo ťa má priviesť k pravde, láske, jednote, radosti. 

Keby toto všetko dokázali obsiahnuť tí ateisti, nehovorím všetci, ale len tíí... teda "tí" ktorí vehementne popierajú dobre že nie vlastnú mater, na svete by zavládol mier, pokoj, láska, spravodlivosť, pravda. Cieľ viery nie je bezuzdné, bezmyšlienkovité uverenie v niečo, čo neviem dokázať, ale cieľ našej viery je naplnenie v poznaní a videní Boha z tváre do tváre, kde mu budeme podobní po všetky veky, kde ho budeme bez prestania chváliť, v Kristovi našom Pánovi, kde nám zotrie z očí každú slzu. Zamysli sa nad tým, čo všetko som ti napísal v mojom príspevku, a ak uvážiš odpoveď, budem rád. 

Ostávam s priateľským pozdravom.

 Blog
Komentuj
 fotka
nerwous15  15. 11. 2020 22:40
Tvoj clanok je agresivny a napadavy od sameho zaciatku.. to sa nedokazes ukludnit?
 fotka
vreskot000  15. 11. 2020 23:07
@nerwous15 nie nie je. je podložený ťarchou dokazov z filozofického hľadiska. nikoho nehejtujem, nikoho neurážam, píšem v bratskom duchu. Ja sa tým zaoberám 14 rokov, a myslím si že niečo o tom som sa už čo to dozvedel a naučil flexibilne reagovať. vďaka za koment, vždy poteší
 fotka
firestorm  16. 11. 2020 01:19
to je vul, kaviarovy toasty
 fotka
vreskot000  16. 11. 2020 21:49
@firestorm jaj už si mi chýbal
 fotka
ufounek  29. 11. 2020 22:08
Jen dvě připomínky: Dokazovat křesťanskou víru křesťanskými texty je argumentační faul, který se jmenuje důkaz kruhem.
Druhá připomínka: Cože? Křesťanský fanatismus neexistuje? Existuje, a ani nemusíme chodit do temné minulosti Tvý církve. Stačí si zadat do google. Takový fanatik (jakéhokoliv směru) věří v tu svou absolutní pravdu, a odmítá uznat cokoliv mimo, i když je to zcela jasný.
 fotka
vreskot000  30. 11. 2020 23:08
@ufounek nepresvedčil si ma
Napíš svoj komentár