Akurát som sa zapojil do senzačnej ankety, za ktorú som vďačný. Dáko zase prší, nepáči sa mi to. Nevadí. Napriek tomu isto pôjdem ešte vonka. Takže o čo teda ide vysvetlím. 

Vieščo písal som jeden článok tak som nemal čas mu odpísať a ešte som sa venoval aj osobnému tréningu, ale nie je problém podať pohľad. no takže...

Ako má človek zistiť, či je prehnane sebavedomý a namyslený? Vďaka za tému.

Pokúsim sa ti odpovedať z bežného a reálneho života, z môjho pozorovania ľudí, ako sa správajú a ostatné nezanedbateľné elementy, a nie to ,čo si myslím ja, alebo či by malo podľa mňa fungovať.

Za každým neúspechom sa predsa len skrýva dávka niečoho lepšieho, kde človek vidí aj zmysel nedotiahnutej veci do konca. Buď to človeka zrazí k zemi a sa pozviecha, či už sám, alebo s pomocou, alebo si plne uvedomí, že aj toto všetko patrí k životu. Vtedy človeku veľmi klesne sebavedomie! Vtedy sa môže stať, že človek okolo seba stráca priateľov. 

Osobná charizma v niektorých prípadoch neznamená nič. Sú ľudia, ktorí sa snažia byť nedobytní. Väčšina ľudí sa správa ignorantsky a nevnímavo k svojmu okoliu. Prejavuje sa to vo vzťahoch. Dievča ignoruje napríklad v niečom chlapca, ktorý prejaví o ňu záujem. 

Je samozrejme rozdiel dvoriť tínedžerke, čo by som si pochopiteľne nikdy už netrúfol, a je rozdiel riešiť trebárs s osobou, ktorej ťahá na tridsiatku. 

Vidíme, že v oboch prípadoch zohráva rolu zväčša mentálna a psychická pripravenosť, to čo si nebol pripravený z týchto dvoch spomenutých aspektoch, si schopný teraz. Pred možno ja neviem troma rokmi si si niečo také nedokázal predstaviť, nie to pretaviť do reality, dnes je to reálne. To je to, kedy človek dokáže osobnostne rásť. 

Ja osobne som nikdy nebol namyslený. Považujem to za úplne zbytočný element, ktorými sa mnohí zaťažujú, a oberá nás to o duchovné sily. Ja som stavil na iný pohľad. Ja analyzujem, či človek je normálny, alebo nie normálny. Nie v zmysle sprostý, ale v zmysle, či sa dá niečo s ním tvoriť, dá sa možno prekračovať isté stanovené hranice alebo nie. Tu na nete sa to nedá ti takto vysvetliť, možno pri pive by som sa rozhovoril lepšie. Pivo nepijem no. 

Je rozdiel, či sa človek v niečom len predvádza, alebo to berie minimálne polovážne, vážne. Všetko zas vážne nemusíme brať, pretože v tejto dobe všetko chceme brať vážne, následkom čoho vznikajú komplikované vzťahy a nedorozumenia. 

Keď som mal 15 rokov, neexistoval pojem, že si v nejakom vzťahu. Hovorilo sa, že ten a tá spolu chodia. Také niečo, že je vo vťahu, neexistuje, mám frajerku, to bolo heslo toho všetkého. Dnes to veľmi komplikujeme. Vytvárame si sťažené pole position tam kde je riešenie simply clever. Myslím to doslovne. 

Je jedno, či človek rieši vzťah, alebo kariéru. Druhá vec. 

Prehnané sebavedomie značí nízku citovú schopnosť empatie. Človek, ktorý nie je vedený k hodnotám tohoto života, ako si má niekoho vážiť, ctiť, milovať, je asi taký frajer ako úslovie, že pes, ktorý šteká, nehryzie. Raz som nabral odvahu čeliť jednému psovi, bolo to pre mňa dosť nepríjemné, pretože mi roztrhal nohavice, bol to agresívnejší vlčiak, ale nevzdal som to, a psa som dokázal zahnať. To nie je sebavedomie, ale istý pud sebazáchovy. 

Mnohí si ho s týmto zamieňajú. Je rozdiel, či niečo konáš v pude sebazáchovy, ako hovorím, alebo hráš nejakého frajera. Sú ľudia, napríklad aj ja, kedy človek má prísny meter na seba samého, keď sa jedná o disciplinovanosť. Neznesiem neporiadok, a dbám o seba. Dbám o seba nie v zmysle, že potrebujem napríklad v niečom makať, alebo zarobiť, aby som si uspokojil moje stanovené ciele, alebo ukázal okoliu, aký som frajer. Nie vôbec! ja to robím pre radosť. Robím to preto, lebo človek sa potrebuje denne dvíhať, potrebuje sa dvíhať, keď cíti že padá, a možno padne. A keď padneš, vstaneš a ideš ďalej, to je celá filozofia.

V rozprávke Cisárové nové šaty jediný chlapec z davu dokázal povedať cisárovi pravdu, že je nahý, hoci všetci mu tlieskali aké má pekné šaty. Čo z toho, že cisár mal prehnané sebavedomie, a uveril dvom hlúpym krajčírom, ktorí predstierali šitie nových šiat. Vo svojej "múdrosti" si tak domotal hlavu neznámym krajčírom, ktorí boli sprostí, ale prešibaní zároveň, že ho presvedčili o opaku. Presvedčili ho, že pravda je klamstvo, a klamstvo je pravda. Toto je pointa celej rozprávky. 

Aj oni museli mať prehnané sebavedomie, pretože inak by ho nedokázali oklamať, pretože klamstvo sa veľakrát odhalí príliš skoro, a samo. Kto klame, je ľahko prekuknutý niekedy začiatkom. Je nanešťastie veľa naivných ľudí ktorí veria všelijakým bludom miesto toho, aby hľadali pravdu. A čím viac niekto podporuje človeka v tejto téze, tým bude mať väčšie sebavedomie, ktoré bude mať presne opačný efekt. Na konci toho všetkého zistí, ako hlboko klesol pod svoju úroveň. A bude sa hanbiť predovšetkým sám za seba. 

Na základe tohoto biblia hovorí, že mnohí prví budú poslednými, a mnohí poslední budú prvými. Prehnané sebavedomie značí aj nedisciplinovanosť, kedy človek túži vyslovene ponížiť človeka. Ponížiť a zdegradovať jeho osobu, pričom o nič nejde. Aj takí sú ľudia! Ten má prehnané sebavedomie, ale k čomu mu to slúži. Slúži mu to k zlému. Chcem ti povedať, že človek má predsa svoje zmýšľanie, a je jedno, či je tvoje sebavedomie nízke alebo vysoké. 

Pokiaľ veríš v dobro, pravdu, šírení radosti, a možno aj viere v Boha, čo je pre mňa prirodzený a neodlučiteľný element života, ktorý ma denne dvíha skrze modlitbu, môžu proti tebe povstať celá armáda a nepremôže ťa nikto. Nikto ťa nezastaví, pokiaľ budeš bojovať a stáť na strane dobra. Vždy som sa dokázal postaviť čelom problémom a čeliť ich a všetko vyriešiť. Mnohí toto nedokážu, a radšej ujdú, pretože nedokážu prijať možno krátkodobé poníženie, ktoré je na teba zoslané, aby ťa v niečom život zas vyskúšal. 

Mnohokrát takéto niečo neslúži človeku k hanbe, ale k výchove. 

Záverom toľkoto. Toto nepochopili humanisti, realisti, ani idealisti, pretože oni veria, že jedine výchovou a vzdelaním sa môže zmeniť svet. Áno. v to verím aj ja. Ale tvoje vzdelanie ti je nanič, pokiaľ ho nedokážeš aplikovať do praxe. Pokiaľ nedokážeš byť človekom tam, kde človekom máš byť charakterným, a vyriešiť veci s nadhľadom a spravodlivým tónom. Aký máš na toto názor ty. Lebo veľa ľudí nemá názor na nič. práve preto táto spoločnosť tak vyzerá ako vyzerá všetci sa na niečo sťažujú, ale nikdy ti nepovedia, čo v tento deň napríklad zažili niečo pekné. 

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár