Nebudem sa v mojom nedeľnom, treťom tematickom okruhu o kresťanských koreňoch, zásadách, ideách, nedajbože morálnom profile európy hrať na niekoho čo mi je na míle či už vzdialené, alebo nepodstatné v živote, ale chcel by som predsa len k tomu videu, ktoré som na internete vzhliadol povedať okrem toho, že som to priamo skomentoval pod tým profilom približne to, čo na tejto problematike podstatné je.

Samozrejme vieme, že každá rastlina rastie od koreňa. Keby nám niekto povedal, že vidí len napríklad veľkú mrkvovú vňať, avšak mrkva v podstate neexistuje, lebo vieme, že ako koreňová zelenina nutne musí rásť predsa pod zemou, museli by sme ho vysmiať. Už som sa o tomto príklade zmienil v mojom blogu približne v tom zmysle, že nie všetko, čo vidíme na povrchu, je pravdivé. Pravdivé v tom zmysle, že veľká vňať môže ukrývať malú mrkvu, a naopak. 

My všetci častokrát sme zasiahnutí len marketingom, že vidíme pekný obal, a prakticky iné nás nezaujíma. Vo svete techniky je to tak, že kedysi sa veci kupovali samozrejme pre úžitkovú hodnotu. Aj ja nosím napríklad ešte oblečenie, ktoré som dopohody nosil na strednú školu, a od strednej školy mojej ubehol prakticky generačný vek. alebo si kúpim spravidla jednorazové číny obuv napríklad, o ktorých dopredu viem, že ich budem nosiť dva tri mesiace, alebo teda jednu sezónu, a stopercent ich po nej zachodím. Dnes môžem naozaj povedať, že je už úplne iná doba, ako v čase, kedy v škole som si formoval ešte moje vedomie.

Môžeme samozrejme polemizovať o tom, čo konkrétne máme na mysli pod pojmom kresťanské korene.

Vieme dobre, že žiť niečo podľa kresťanského učenia, ale nie je celkom jednoduché.

Vieme dobre, že kradnúť je hriech. Vieme dobre, že korupcia na akomkoľvek stupni, vieme že spravidla na tom najvyššom, ako sa o tom presviedčame, nielen teda dopočujeme, ale aj očividne presviedčame, a to je podstatné v tomto kontexte pripomenúť, je naozaj na dennodennom poriadku, a ja napríklad naozaj žasnem, že ako to je možné.

Má európa kresťanské korene, keď v spoločenstve naozaj nastáva morálny, mravný, ekonomický hospodársky, spoločenský chaos a úpadok?

Viete, kresťanské korene, ako si to mylne častokrát vysvetľujú cirkevní hierarchovia všetkých denominácii neznačí, že pred budovou nejakého obchodného centra bude postavený kríž, ktorý pripomína kresťanské hodnoty. Alebo že budeme publikovať niečo duchovného zamerania.

Je pravda, že takmer na 99 percent všetky moje blogy, ktorých je vyše dvetisíc, sú spravidla o tom, že pokúšam sa o nie jednostranný, ale univerzálny pohľad na danú vec práve preto z duchovného hľadiska, pretože ten prakticky najlepšie vystihuje podstatu veci. Približne v tom, že tak, ako spomína biblia, tak Boh nalomenú trstinu nedolomí, a hasnúci knôt nedohasí.

Pre krátke objasnenie poslednej vety ide  predovšetkým o to, že človek, ktorý akýmkoľvek spôsobom zisťuje, že vo svete a stráca, napríklad odišiel z domu za prácou, a napriek zarábaniu cíti duchovnú neistotu. Peňazí... peňazí, tých má dostatok, ale zisťuje, že v rozmere morálneho prežitia peniaze hrajú síce významnú rolu, avšak človek, ktorý nestojí na pevnom vybudovanom základe, keď nie je vyzretý, emočne možno neprežije, a keď prežije, bude mu veľmi ťažko. 

Kresťanstvo praktizovať v plnom rozsahu neznamená len to, že nebudeme používať vulgárne slová, a neviem ešte čo.


Kresťanské korene sú presne tie, ktoré vyplývajú z biblie. že nebudeme kradnúť, nebudeme sa korupčne správať, ale nielen že niečo nebudeme, ale predovšetkým to, čo budeme, a čo momentálne chceme robiť  a robíme.

Viackrát sme schopní skĺznuť do akéhosi sentimentálneho pohľadu, veď predsa je advent, idú vianoce, celý december je predvianočný jeden veľký zhon, a neviem ešte čo všetko môžeme opomenúť, a ani sa nenazdáme, sú tu vianoce, lenže čo je horšie, medzi sviatkami ani sa nenazdáme, a je po vianociach, a zrazu tá sviatočná idea, či skôr idylka je prakticky nenávratne preč.

Môžeme sa smiať akokoľvek na tomto príklade jedno viem isto, čo poviem záverom tohoto všetkého.


Môžeme sprvoti neriešiť to, čo sme alebo nie sme kresťania. Keď však prídete do určitého veku, kde si začnete vážiť veci, ktoré ste trebárs pred nejakými desiatimi pätnástimi rokmi napríklad prehliadali, začneme si ich všímať, a vnímať ich dôležitosť a potrebu, vtedy zistíme, že z materializmu ako takého sa nenajeme. Pretože tak, ako hovorí biblia, zakončím aj tento blog. ..."nielen z chleba žije človek, ale z každého Slova, ktoré vychádza z božích úst..." Mt, 4,4

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár