Na základe antonymickýchm teda protikladných vyjadrení na spôsob klad a zápor... dokážem nedokážem, neviem, pokúsim sa, nikdy nebudem múdry, naučím sa, zlyhal som/chyby mi pomáhajú učiť sa...., 

som našiel akési duchovné nepravy, ktoré by som teda v tomto mojom článku chcel pretlmočiť.

Tento poučný diagram je niečo ako vystrihnuté z finančného poradenstva čo som sa kedysi učil, ako všetko zlé je na niečo dobré. Ale v podstate je to pravda. Na druhej strane ak to mám zhodnotiť po svojom, je pravdivá a potrebná aj pravá žltá aj ľavá šedá stránka. 

Umenie v živote je naučiť sa toho druhého kariérne, duchovne, duševne, osobnostne vyrásť na nejakú úroveň, avšak nie každý má ambície v nich zotrvať. Problémom v duchovnom ponímaní a to zaiste viete otče je to, že aj v duchovnej oblasti medzi kňazmi, čím ctižiadostivejší a kariérne ambicioznejší kňaz, (samozrejme nemusí byť kňaz, len napadlo ma to v súvislosti, že ste to pridali práve vy ako kňaz, aj keď jasne že to s tým nesúvisí) podstata tohoto grafu je mimoriadne nepochopená, pretože tu ide o analýzu svojich vlastných silných a slabých stránok. 

Akúsi swot ak viete čo to je. A keď pochopíme naše nedokonalosti, prijmeme seba samého takými akí sme naozaj. Žiaľ, musím teda povedať, že kresťanský pohľad je dosť skreslený. 

Nehovorím, že neponúka objektívny pohľad na realitu takú aká je. Ponúka. Kresťanské zmýšľanie podopreté autoritou Písma Sväteho je správne aj preto, lebo obsahujú všeobecnú pravdu ktorá jestvovala naprieč dejinnou líniou histórie ľudstva, ktorá je de facto nespochybniteľná. 

Práve preto, lebo uspokojuje duchovné a morálne potreby ako kresťanov, tak aj nekresťanov ateistov. kresťanské zmýšľanie je dobré v tom, že z kresťanstva čerpá celý svet, kresťanstvo svet a jeho žiadosti nepotrebuje. svet potrebuje kresťanské osobitosti, ktoré zdobia charakter ľudskej osoby kresťanstvo svetské príklady morálky nepotrebuje, lebo oni sa tvoria v duchovnom a nie materialistickom prostredí. 

Ak by som mal uviesť Váš príklad nedá sa to hodnotiť jednoznačne. V prvom diagrame máte slovné spojenie vzdávam sa verzus skúsim to inak. Ak idem na to čisto filozoficky, alebo analyticky, čo robím neustále, obe postoje sú maximálne správne. Prečo. Keď teda poviem že sa... vzdávam, vyjadrujem akési prirodzené hranice mojich obmedzených možností a nie prejavenie svojej slabosti. To sú dve veci, ktoré si mnohí mýlime, a čím perfekcionistický prístup človek zvolí, tým viac bude sklamaný.

Typický príklad by som uviedol príliš dôverčivým ľuďom, ktorí majú kontroverzné zmýšľanie. Na jednej strane veria tým, ktorí ich klamú, ale len preto, lebo podvedome nevedia bez neho žiť.... stáva sa to? stáva sa to, to si musíme priznať, a na druhej strane neveria tým, ktorí im v niečom prekladajú pravdu, lenže už sú z niečoho proste tak znechutení, lepšie povedané dezorientovaní, že už nevedia, čomu v podstate veriť.

Záverom ešte toľkoto. Mnohí chcú byť dobrí za každú cenu. Typícký príklad aj niektorých kňazov, čo chcem ešte opomenúť, ale nie skritizovať ako tak, ktorí v kázni načrtnú 4 tematické okruhy, ale málokedy sa držia podstaty evanjelia, ktorá ostane ...nepovšimnutá, lebo si to všímam proste. Samozrejme, ja teda v nijakom prípade nehodnotím výkon kňaza. Isto všetko vedieť nemôžete. Nikto teda to od vás nepožaduje. Na druhej strane, jestvuje v našom kresťanskom prostredí rozporuplná vec na spôsob víťaz berie všetko. Teda buď všetko, alebo nič. Čo právom považujem za duchovný extrémizmus, ktorý môže zotročovať človeka namiesto oslobodenia. Toľko môj názor.

 Blog
Komentuj
 fotka
fragile.  18. 1. 2021 20:11
No moje duchovne alebo moralne potreby teda krestanstvo ani zdaleka nenaplna. Ze ty tieto veci pijes vzdy tak po siedmych vodkach, to je uplne psycho
 fotka
fragile.  18. 1. 2021 20:12
pises*
 fotka
vreskot000  18. 1. 2021 20:24
@fragile. to preto lebo si úplne prázdny bez života a materialisticky založený tak, že keď stratíš jednu z vecí, ktorú považuješ za potrebnú, si stratil všetko a aj seba samého.
 fotka
fragile.  18. 1. 2021 20:45
@vreskot000 Mne uplne staci ked mam na stravu a najom Skor mam vyssiu latku na moralne potreby, nez dnesne krestanstvo dokaze ponuknut
 fotka
vreskot000  18. 1. 2021 20:47
@fragile. to je veľmi málo. to že sa najem a ostatné mne napríklad nestačí.
 fotka
fragile.  18. 1. 2021 20:58
@vreskot000 Ale ved to bola moja odpoved na to, ze si si vymyslel, ze som materialisticky zalozeny Tak to si z nas dvoch asi ten vacsi materialista ked potrebujes viac, nie?
 fotka
vreskot000  18. 1. 2021 21:19
@fragile. viac potrebuješ z iného uhla pohľadu. to je ako s láskou. čím viacej lásky rozdáš okolo seba tým viacej ti ostane. povedal som to teda na tomto princípe. a to čo som povedal, že sa najem, a to mi nestačí.. jasne že nie. lebo potrebuješ sa aj duševne rozvíjať. potrebuješ priateľov, zázemie, vyznávať nejakú filozofiu, držať sa nejakých zásad, motivovať ľudí a nie ich odrádzať. život ti ponúka spústu možností, ktoré keď nechceš budeš sa donekonečna na niečo vyhovárať.
 fotka
fragile.  18. 1. 2021 21:25
@vreskot000 No ale ved to som povedal hned na zaciatku - ja mam aj priatelov, aj zazemie, aj zivotnu filozofiu, aj moralne zasady a lasku v zivote. Ale krestanstvo absolutne zlyhava v tom, aby mi poskytlo akukolvek moralku a etiku, ktoru by som mohol nasledovat a nie sa za nu hanbit.
 fotka
vreskot000  18. 1. 2021 22:12
@fragile. ja sa za kresťanstvo nehanbím vôbec a dobre sa mi žije a dodáva mi to silu do života
10 
 fotka
fragile.  18. 1. 2021 22:20
@vreskot000 Ale ved to je v poriadku, ja ti to neberiem. Ale vyssie v clanku si pisal, ako krestanstvo naplna moralne a duchovne potreby nekrestanov, tak som sa ozval, ze moje nie, to je cele
11 
 fotka
vreskot000  18. 1. 2021 22:31
@fragile. ouky douky!
Napíš svoj komentár